Γ. Σγουρός: Στην Ελλάδα η εξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση είναι ισχυρή


 
«Μέσα στο ίδιο το κράτος κυριαρχεί μία συντηρητική νοοτροπία, καθώς η κεντρική διοίκηση θεωρεί την αυτοδιοίκηση ως κτήμα της και όχι ως αυτόφωτη δομή. Δυστυχώς οι αντιστάσεις του συγκεντρωτισμού είναι ακόμη πολύ βαθιά ριζωμένες», επισήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Γιάννης Σγουρός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Στην Ελλάδα η εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση είναι ισχυρή. Ακόμη και μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αν και υπάρχει σαφής και ευχερής αυτοτέλεια, δεν υπάρχει αυτονομία», υπογράμμισε ο κ. Ι. Σγουρός και πρόσθεσε ότι «εξ αυτού του λόγου, όσες ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση καθιέρωσης των υπηρεσιών ελέγχου, προέρχονται εκ των έσω, από την ίδια την αυτοδιοίκηση δηλαδή, μέσα από τη συνεργασία αιρετών και υπαλλήλων προς όφελος των πολιτών».
Ο κ. Ι. Σγουρός αξιολόγησε τον εσωτερικό έλεγχο ως «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού αλλά και για κάθε οργανισμό, που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς του προς όφελος των πολιτών». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δίχως το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας οι δομές εσωτερικού ελέγχου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στον κρίσιμο θεσμικό τους ρόλο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός έλεγχος δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα. Βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων και στη βελτίωση της απόδοσης ενός οργανισμού. Αποτελεί μια ανεξάρτητη δραστηριότητα και δρα συμβουλευτικά συμβάλλοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας».
Στην ομιλία του ο κ. Ι. Σγουρός υπενθύμισε ότι οι δομές εσωτερικού ελέγχου έχουν θεσμοθετηθεί προ 12ετίας, ενώ σημείωσε ότι από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν ήταν στη Νομαρχία Αθηνών. Επισήμανε, όμως, ότι «ενώ οι υπηρεσίες αυτές ξεκίνησαν ως πολλά υποσχόμενες, προϊόντος του χρόνου – και κυρίως με την επέλευση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης – άρχισαν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους».
Ως βασικούς λόγους ανέφερε «την έλλειψη προσωπικού που σταδιακά και λόγω των συνταξιοδοτήσεων έγινε ιδιαίτερα έντονη και πιεστική» και «τον επίμονο, στενό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης προς την αυτοδιοίκηση που έχει ως αποτέλεσμα ο αυτοέλεγχος να έχει οπισθοχωρήσει έναντι του εξωτερικού ελέγχου».

Best Of

Μητσοτάκης: Η ΝΔ επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred...

Οι άκαρπες κρούσεις στον Σακελλαρίδη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι από τα πρόσωπα...

Ο Μητσοτάκης σε «διαρκή καμπάνια» μέχρι τις εκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε...

Ανδρουλάκης: Τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να ντρέπονται

Στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μητσοτάκης: Η ΝΔ επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred...

Διαβάζοντας το… θηριώδες προβάδισμα απέναντι στη Λιζ Τρας, χωρίς να μπορείς να το πιστέψεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Ο σερ Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται για την...

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το...

Η πρωτιά έχει… υπογραφή Χασαπόπουλου-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού Την υπογραφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της...

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μητσοτάκης: Η ΝΔ επιδεικνύει μια πρωτοφανή πολιτική αντοχή

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, είχε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στο...

Διαβάζοντας το… θηριώδες προβάδισμα απέναντι στη Λιζ Τρας, χωρίς να μπορείς να το πιστέψεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Ο σερ Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται για την ομιλία του στο Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, και ξαναδιαβάζει τα σημεία-κλειδιά που θα αναδείξει. Η... ιστορία...

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το ξεκίνημα της φετινής τηλεοπτικής περιόδου, συνεχίζει το πρωινό του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες απώλειες που...