Γ. Παπακώστας: Όταν η “σωστή” διατροφή… βλάπτει

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

 

Όσο κι αν η ιατρική έχει προοδεύσει και συνεχώς βρίσκει λύσεις σε προβλήματα υγείας που μας απασχολούν, άλλο τόσο αποδεικνύεται πως πολλά από αυτά θα μπορούσαμε να τα αποφεύγουμε, αν μας απασχολούσε πιο σοβαρά η καθημερινή διατροφή μας.

Σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, έπειτα από απο τέσσερα χρόνια εργασιών, ερευνητές κατέληξαν πως η τυπική δυτική διατροφη που περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένες τροφές, έχει αρνητική επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται ιππόκαμπος.

Ο ιππόκαμπος βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου και σχετίζεται με την μνήμη, τις πληροφορίες και τις εμπειρίες του παρελθοντος και επίσης ρυθμίζει την διάθεση, όπως π.χ στην περίπτωση της κατάθλιψης. Με βάση αυτή τη μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε πως η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δυτική διατροφή, συρρικνώνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, ενώ σε αντίθεση αυτοί που τρεφονται πιο υγιεινά με ψάρια, φρούτα και λαχανικά, διαπίστωσαν πως το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου τους αυξήθηκε.

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως η σωστή διατροφή όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συχνά τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και ποσό σημαντικές επιπτώσεις έχει γενικά στην υγεία μας.