Γ. Παπακώστας: Στην Ελλάδα… αργούμε να καταλάβουμε

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

 

Μπορεί ακόμα στην Ελλάδα να μην το έχουμε καταλάβει σε όλο του το εύρος, αλλά στην Αμερική η τάση για πιο υγιεινή διατροφή με έμφαση στα φυτικά και όχι στα ζωικά προϊόντα, ήδη αφήνει τα σημάδια της στη βιομηχανία των τροφίμων.

Από το 2015 η ζήτηση για επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει μειωθεί κατά 6% ενώ τους τελευταίους 18 μήνες, 2.730 φάρμες που παράγουν γάλα αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Η στροφή του κόσμου σε μικρότερες φάρμες που παράγουν λιγότερο επεξεργασμένα γαλακτοκομικά και ακόμη περισσότερο η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, έχει φέρει τις βιομηχανίες γαλακτομικών σε πρωτόγνωρη θέση.

Ήδη στις Ηνωμένες πολιτείες δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργασίας γαλακτος έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο σχετικό άρθρο περί πτώχευσης και όλοι αναρωτιούνται πόσες ακόμα θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως.

Φυσικά, η βίαιη μεταστροφή σε τομείς που μέχρι σήμερα είχαν τους δικούς τους ρυθμούς (π.χ καλλιέργεια αμυγδάλων), έχει δημιουργήσει καινούργια ανισορροπια στο περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην μιλάμε απλώς για μια μετατόπιση του προβλήματος από την κτηνοτροφία στην αγροκαλλιέργεια.