Γ. Παπακώστας: Για κάποιους, ο κορονοϊός είναι… δώρο εξ ουρανού

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

 

Μπορεί ο κορονοϊός νέα έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλου του πλανήτη, για τους αστακούς όμως, φαίνεται πως αποτελεί δώρο έξ ουρανού! Τα πεντανόστιμα καρκινοειδή αποτελούν μοναδικό έδεσμα παγκοσμίως και ειδικά η Κίνα αποτελεί βασικό εισαγωγέα με βασικούς προμηθευτές, αλιευτικές εταιρίες από την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.

Επειδή όμως η προτεραιότητα των Κινέζων δεν είναι πλέον οι γκουρμέ επιλογές, αλλά πώς θα συμμαζέψουν το χάος που έχει δημιουργηθεί, τα κινεζικά εστιατόρια έχουν μειώσει τις τιμές κατά 50% με σκοπό να “ξεφορτωθούν” το εμπόρευμα που ήδη έχουν, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει τις παραγγελίες τους.

Με αυτό το δεδομένο, εταιρίες που εξειδικεύονται στο ψάρεμα αστακού, είτε έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους, είτε σκέφτονται να ρίξουν το ζωντανό εμπόρευμα πίσω στη θάλασσα. Αν και η Κίνα δεν είναι η μόνη αγορά που προμηθεύεται αστακούς, εντούτοις το μέγεθος της είναι τόσο μεγάλο, που η απουσία της από το εμπορικές συναλλαγές δεν μπορεί καλυφθεί εύκολα.  Άραγε στην Ελλάδα η τιμή του παραμένει η ίδια?