Γ. Παπαγεωργίου: Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο


 
Γράφει ο Γιάννης Παπαγεωργίου
Πηγή: johnpapreport.blogspot.com
 
Η κατάθεση προσχεδίων / σχεδίων του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή ή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Οκτωβρίου είναι τα πρώτα αλλά όχι και τα καθοριστικά βήματα προκειμένου να φτάσει στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης το αίτημα της Ελλάδας για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Η Κομισιόν παραμένει ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο αίτημά της αναπτύσσοντας μία επιχειρηματολογία που προσπαθεί να ισορροπήσει πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας του eurogroup του Ιουλίου και της «μη αναγκαιότητας» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Μέχρι ωστόσο –στα τέλη Νοεμβρίου- να εκτυλιχθεί η προσπάθεια στο τελικό της στάδιο, η Ελλάδα καλείται να έχει επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη δική της επιχειρηματολογία. Είναι σαφή τα μηνύματα ακόμη και των θερμότερων υποστηρικτών των ελληνικών  θέσεων στους θεσμούς ότι η ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αποφύγουν το… «αυτογκόλ».
Υπάρχουν μεταξύ άλλων τρία βασικά θέματα που πηγάζουν από την συμφωνία Ελλάδος – εταίρων της τα οποία κρίνονται σημαντικά. Η στάση της χώρας σε αυτά θα δώσει αντίστοιχα συγκεκριμένους βαθμούς ελευθερίας στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις.
Η Ελλάδα έχει ανοίξει τον φάκελο του «κατώτατου μισθού». Οι εταίροι της δεν προτίθενται να υποστηρίξουν πολιτικές που ανατρέπουν δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις ειδικά όταν σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και την απασχόληση, Ως εκ τούτου, αναμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές πολιτικές από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων.
Παράλληλα, η χώρα έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών συνεχίζει να είναι βασικό προαπαιτούμενο. Η εικόνα μέχρι σήμερα παραμένει… ασαφής με αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή του Ελληνικού να φαίνεται να προχωρούν και άλλες όπως αυτή της Εγνατίας να καθυστερούν.
Επιπροσθέτως υπάρχει ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα, το οποίο ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η γερμανική πλευρά. Πρόκειται για την παράταση που έχει δοθεί στην ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά. Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα δημοσιονομικής φύσης (28 εκατ. ευρώ είναι ο αντίκτυπός του), ωστόσο θεωρείται ζήτημα «Αρχής» να διακοπεί το ειδικό καθεστώς μετά τις 31/12, καθώς ουσιαστικά δεν αποτελεί μέτρο ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού.
Με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, ο προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να έχει κατατεθεί αναλυτικά έως τις 21 Νοεμβρίου. Στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται το χρονικό ορόσημο, ωστόσο πολύ δύσκολα θα έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση πριν το eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η Έκθεση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την ενισχυμένη επιτήρηση θα έχουν κατατεθεί εντός του δεύτερου 15μέρου του Νοεμβρίου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση μπορεί να μεταφερθεί και για μεταγενέστερο στάδιο, με πρόσχημα την επιβεβαίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018 από την eurostat. Η αναμονή ωστόσο έως τον Απρίλιο δημιουργεί διάφορες παρενέργειες την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα –όπως αντιλαμβάνονται σαφώς και οι Βρυξέλλες- έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...