Γ. Παπαγεωργίου: Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο


 
Γράφει ο Γιάννης Παπαγεωργίου
Πηγή: johnpapreport.blogspot.com
 
Η κατάθεση προσχεδίων / σχεδίων του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή ή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Οκτωβρίου είναι τα πρώτα αλλά όχι και τα καθοριστικά βήματα προκειμένου να φτάσει στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης το αίτημα της Ελλάδας για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Η Κομισιόν παραμένει ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο αίτημά της αναπτύσσοντας μία επιχειρηματολογία που προσπαθεί να ισορροπήσει πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας του eurogroup του Ιουλίου και της «μη αναγκαιότητας» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Μέχρι ωστόσο –στα τέλη Νοεμβρίου- να εκτυλιχθεί η προσπάθεια στο τελικό της στάδιο, η Ελλάδα καλείται να έχει επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη δική της επιχειρηματολογία. Είναι σαφή τα μηνύματα ακόμη και των θερμότερων υποστηρικτών των ελληνικών  θέσεων στους θεσμούς ότι η ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αποφύγουν το… «αυτογκόλ».
Υπάρχουν μεταξύ άλλων τρία βασικά θέματα που πηγάζουν από την συμφωνία Ελλάδος – εταίρων της τα οποία κρίνονται σημαντικά. Η στάση της χώρας σε αυτά θα δώσει αντίστοιχα συγκεκριμένους βαθμούς ελευθερίας στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις.
Η Ελλάδα έχει ανοίξει τον φάκελο του «κατώτατου μισθού». Οι εταίροι της δεν προτίθενται να υποστηρίξουν πολιτικές που ανατρέπουν δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις ειδικά όταν σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και την απασχόληση, Ως εκ τούτου, αναμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές πολιτικές από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων.
Παράλληλα, η χώρα έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών συνεχίζει να είναι βασικό προαπαιτούμενο. Η εικόνα μέχρι σήμερα παραμένει… ασαφής με αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή του Ελληνικού να φαίνεται να προχωρούν και άλλες όπως αυτή της Εγνατίας να καθυστερούν.
Επιπροσθέτως υπάρχει ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα, το οποίο ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η γερμανική πλευρά. Πρόκειται για την παράταση που έχει δοθεί στην ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά. Προφανώς και δεν τίθεται ζήτημα δημοσιονομικής φύσης (28 εκατ. ευρώ είναι ο αντίκτυπός του), ωστόσο θεωρείται ζήτημα «Αρχής» να διακοπεί το ειδικό καθεστώς μετά τις 31/12, καθώς ουσιαστικά δεν αποτελεί μέτρο ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού.
Με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, ο προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να έχει κατατεθεί αναλυτικά έως τις 21 Νοεμβρίου. Στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται το χρονικό ορόσημο, ωστόσο πολύ δύσκολα θα έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση πριν το eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η Έκθεση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την ενισχυμένη επιτήρηση θα έχουν κατατεθεί εντός του δεύτερου 15μέρου του Νοεμβρίου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση μπορεί να μεταφερθεί και για μεταγενέστερο στάδιο, με πρόσχημα την επιβεβαίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018 από την eurostat. Η αναμονή ωστόσο έως τον Απρίλιο δημιουργεί διάφορες παρενέργειες την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα –όπως αντιλαμβάνονται σαφώς και οι Βρυξέλλες- έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται

Πηγή: newsbomb.gr   Με το ζήτημα των παρακολουθήσεων να συνεχίζει να βρίσκεται στην...

Πρωτοβουλίες Βορίδη για την ενίσχυση της διαφάνειας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με απόφαση που υπέγραψε...

Μητσοτάκης: Οι ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν

Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι Μειονοτικών Σχολείων του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση...

Ο Γιάννης Βαληνάκης συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη τις “άβολες αλήθειες” στα εθνικά θέματα

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο καθηγητής και τέως υπουργός Γιάννης Βαληνάκης...

Πρόωρος τελικός για την Αργεντινή με το Μεξικό

Ένα ξεχωριστό δώρο* κάθε μέρα στο Pamestoixima.gr με το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με την οικογένειά του το... μέλλον του, το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση για ένα μεγάλο δώρο Στα χρώματα της Αγγλίας και των ΗΠΑ ντύθηκαν, χθες, τα καταστήματα ΟΠΑΠ...