Γ. Λακόπουλος: Για την ηγεσία ενός κόμματος δεν αρκεί μια ελκυστική εμφάνιση και καλές δημόσιες σχέσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

«Δεν ανήλθαμε εμείς στα αξιώματα, αλλά τα αξιώματα κατήλθαν μέχρις ημών», έλεγε ο  μακαρίτης Τάσος Σεχιώτης – από τους πιο ακέραιους και καταρτισμένους πολιτικούς  της Μεταπολίτευσης. Είναι μια εξήγηση για  την επιθυμία της Εύας Καϊλή να γίνει αρχηγός του Κινάλ.

Η Εύα το διακινεί από χρόνια. Καλύτερη είναι η Φώφη; Αυτή τουλάχιστον ξέρει και πέντε ανθρώπους στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται συνοδεία για να κυκλοφορήσει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Αλλά δεν το επιχείρησε, ούτε το 2021 θα το κάνει, λέει. Ποια είναι τα ιδιαίτερα πολιτικά προσόντα της για το  ρόλο;  Κανένα; Ηγετικές πολιτικές αρετές  δεν έχει δείξει ως τώρα. Ούτε ο λόγος της, ούτε η πολιτική σκέψη  της την καθιστούν αρχηγίσιμη.

Τότε τι έχει;  Δυο μιντιάρχες που την ανέδειξαν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματός της.  Δεν είναι λίγο αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για…αντίπαλους.

Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο συγκριτικό πλεονέκτημα. Με μιντιάρχες κάνει τη δουλειά της και η Φώφη  Γεννηματα. Αλλά προκοπή δεν είδε το ΠΑΣΟΚ όταν το ανέλαβε.

Αντίθετα έδιωξε και τους τελευταίους που θα μπορούσαν να το στελεχώσουν επαρκώς και το διέλυσε. Για να βάλει στη θέση του ένα ΙΧ σχήμα το οποίο διευθύνει μια ομάδα  αυλικών της.  Η Καϊλή δεν έχει ούτε αυτούς.

Η Γεννηματά επιβίωσε στις τελευταίες εκλογές  χάρη στον παραγοντισμό κάποιων υποψηφίων στην περιφέρεια. Ως πρώην υπουργοί είχαν ακόμη γραμμάτια να εισπράξουν και πήραν ως και το διπλάσιο από το εθνικό ποσοστό του κόμματος. Αλλά αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να  επαναληφθεί.

Το λεγόμενο Κινάλ ακολουθεί την πορεία του προς την εξαφάνιση για λόγους που όλοι ξέρουν. Ως «Νέα Αλλαγή» που επαγγέλλεται» προβάλλει  μόνο η λήξη του.

Οι βασικοί λόγοι είναι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ,  το ηγετικό έλλειμμα της Φώφης , η προέκταση της πολιτικής συμπληρώματος του Μητσοτάκη- σε κρίσιμα θέματα- που είχε εγκαινιάσει ο Βενιζέλος ακολουθώντας τον Σαμαρά.

Μοιραία αυτός ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Ως κομματικός οργανισμός το Κινάλ ακολουθεί αυτό που έλεγαν παλιά  για την εφημερίδα «Εστία» :  υπάρχει όσο θα ζουν και οι τελευταίοι αναγνώστες της.

Υπάρχουν πολίτες που δέθηκαν τόσο με το ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να αποχωριστούν ούτε το κακέκτυπό του. Αλλά και αυτοί κουράστηκαν: άλλοι κοιτάζουν προς Μητσοτάκη και άλλοι προς τον Τσίπρα.

Τι είναι αυτό που θα κάνει η Καϊλή για να τους κρατήσει και να φέρει και άλλους; Ποιο ακριβώς είναι το ιδεολογικό στίγμα της που θα διαμορφώσει μια πολιτική στην οποία θα οργανωθούν οι πολίτες για να δώσουν υπόσταση σε ένα κόμμα;

Πάντως όχι το ανάθεμα στους κομμουνιστές που -δεν- έσφαξαν τον -μη-παππού της.

Κακά τα ψέματα. Η πολιτική δεν γίνεται με φρου-φρου  κι αρώματα και για την ηγεσία δεν αρκεί μια ελκυστική εμφάνιση και καλές δημόσιεςς σχέσεις.

Η ευρωβουλευτίνα του Κινάλ μάλλον το ξέρει. Αλλά εκεί που κατέπεσε  το κόμμα της το βλέπει στα μέτρα της. Και το γλεντάει..

Best Of

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε...

Ευτυχία Κοκκίνη: Για την πατρίδα

Της Ευτυχίας Χ. Κοκκίνη Με το άρθρο μου αυτό τείνω...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπότσιου ήταν καλεσμένη του Μάνου Οικονομίδη, στην εκπομπή "Ήπιος Λόγος" του...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε Πρωτοχρονιά. Τα ΜΜΕ κάνουν... ουρά στα μαιευτήρια, για το "πρώτο παιδί της νέας χρονιάς", όπως ακριβώς...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε αρχίζει με Α, ειτε με Β, ειτε με Γαμα, δεν εχει σημασια. Ειναι το ονομα σου...