Γ. Κουβαράς: Ο Τσίπρας ως… μετρ των πολιτικών μεταμορφώσεων


 
Γράφει ο Γιώργος Κουβαράς
Πηγή: protothema.gr
 
Η επιβίωση μιας κυβέρνησης με… leasing βουλευτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είναι το τελευταίο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Εχοντας στόχο να καταφέρει να πάρει ακόμη και τις τελευταίες 20 μέρες που δίνει το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού, το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος εύστοχα χαρακτήρισε ως «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό».

Αλλους βουλευτές τους παίρνει με μεταγραφή, άλλους τους παίρνει δανεικούς, απ’ όλους ζητά προκαταβολικά την εκχώρηση της συνείδησής τους, μετατρέποντάς τους σε «δηλωσίες».
Την ώρα που ο ίδιος ηγείται ενός κόμματος που αξιώνει βάσει καταστατικού από τους βουλευτές του να παραδίδουν την έδρα τους όταν διαφωνούν με την πολιτική του, ο Αλέξης Τσιπρας κυβερνά χάρη σε βουλευτές άλλων κομμάτων που κάνουν αυτό που απαγορεύεται να κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: κρατούν τις έδρες που κατέκτησαν με το κόμμα τους και τις δανείζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να παραμένει στην εξουσία.

Το δράμα του Τσίπρα είναι ότι από τους 6 δανεικούς που του εξασφαλίζουν το 151 μόνο ένας, ο Σπύρος Δανέλλης, ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι υπόλοιποι είναι είτε βέροι δεξιοί (Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλης) είτε ΑΝ.ΕΛ. (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις). Ενώ, λοιπόν, με εργαλείο τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσιπρας επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι πια ο λαϊκιστής ηγέτης του παρελθόντος, αλλά ο υπεύθυνος σοσιαλδημοκράτης του μέλλοντος και επιχειρεί να κάνει την τελική, μεγάλη kolotοumba που θα τον προσγειώσει στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να πορεύεται μέχρι τέλους χέρι-χέρι με ακραιφνείς δεξιούς, κάποιους από τους οποίους ο ίδιος ίσως θα αποκαλούσε και ακροδεξιούς αν στήριζαν τη Ν.Δ. και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι χωρίς αμφιβολία μετρ των πολιτικών μεταμορφώσεων. Στο τσίρκο της ελληνικής πολιτικής σκηνής επα­ξίως ανακηρύσσεται βασιλιάς της kolotoumbas. Απ’ όλες όμως τις μεταμορφώσεις του, η πιο δύσκολη αποδεικνύεται αυτή που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα εν όψει εκλογών. H μεταμφίεσή του από αριστερό λαϊκιστή σε υπεύθυνο σοσιαλδημοκράτη με βασικούς συμμάχους δεξιούς λαϊκιστές είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος με πολλά στοιχεία κωμωδίας.

Best Of

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Ιστορία δεν έχει πλευρές. Έχει γωνίες θέασης…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023   Η Ιστορία ως φέρουσα τη δωρεά της προειδοποίησης. Της προετοιμασίας. Της επανάληψης...

Ο Ανδρουλάκης… φλερτάρει και με άλλους δημοσιογράφους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Παρά τη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία έχει περιέλθει, ο Νίκος Ανδρουλάκης… το παλεύει. Και οι συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν...

Μια υπερδύναμη που… αργεί (να εντοπίσει ένα κινεζικό μπαλόνι και να το καταρρίψει)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τόσο τραγικές στιγμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν βιώσει ούτε την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, με τα... παρατράγουδα του εκκεντρικού μεγιστάνα του...