Βόζεμπεργκ: Στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες

 

Τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο με τη συμβολή των Περιφερειών. 

 

    Η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας επωμίζονται τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προβλήματος, ενώ γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διανομή των ευρωπαϊκών πόρων δυσχεραίνουν την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

 

      Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πιο ενεργό ρόλο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης πρόσβασής τους σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως ακολούθως:

 

            «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα, έχει ειδικό βάρος για τη χώρα μου την Ελλάδα. Μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

 

Κύριε Επίτροπε αναφερθήκατε στη Σάμο. Είναι και η Λέσβος και η Χίος και άλλες περιοχές της χώρας μου. Ειδικά στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγω της υπερσυσσώρευσης στα κέντρα ταυτοποίησης αλλοδαπών. Δημιουργούνται ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι τοπικές Αρχές βρίσκονται ουσιαστικά με δεμένα χέρια να δίνουν άνισο αγώνα διαχείρισης του προβλήματος χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

 

Οι Περιφέρειες συχνά εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προβάλλουν επιτακτικά το αίτημα να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, χαράσσοντας αντίστοιχα σχετικές πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν δραματικά τη διαχείριση του προβλήματος.

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων και των Περιφερειών σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών για το μεταναστευτικό.

 

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου με την παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα μπορούσε να συνδυαστεί σε αυτό το πλαίσιο. Αντίστοιχα, πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Η συνεργασία της Ε.Ε. με τις τοπικές Αρχές θα συμβάλει αποφασιστικά και στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και λαθρεμπορίας μεταναστών που ανθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

 

Πάνω απ’ όλα, σε κάθε κράτος μέλος απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών Αρχών στον κεντρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.  Μόνο έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση όλων των πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης».

 

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που...

Ο… παθητικός θεατής των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Ακόμη και ο Ρίτσαρντ Νίξον, την εποχή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθαν να βάλουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, την...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή της ανθρωπότητας, ως η φυσική κληρονόμος των ιδεών του Διαφωτισμού. Του μωσαϊκού ελευθερίας, που επέτρεπε...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει στην προώθηση και υλοποίηση...