Βόζεμπεργκ: Στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες

 

Τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο με τη συμβολή των Περιφερειών. 

 

    Η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας επωμίζονται τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προβλήματος, ενώ γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διανομή των ευρωπαϊκών πόρων δυσχεραίνουν την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

 

      Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πιο ενεργό ρόλο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης πρόσβασής τους σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως ακολούθως:

 

            «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα, έχει ειδικό βάρος για τη χώρα μου την Ελλάδα. Μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

 

Κύριε Επίτροπε αναφερθήκατε στη Σάμο. Είναι και η Λέσβος και η Χίος και άλλες περιοχές της χώρας μου. Ειδικά στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγω της υπερσυσσώρευσης στα κέντρα ταυτοποίησης αλλοδαπών. Δημιουργούνται ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι τοπικές Αρχές βρίσκονται ουσιαστικά με δεμένα χέρια να δίνουν άνισο αγώνα διαχείρισης του προβλήματος χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

 

Οι Περιφέρειες συχνά εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προβάλλουν επιτακτικά το αίτημα να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, χαράσσοντας αντίστοιχα σχετικές πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν δραματικά τη διαχείριση του προβλήματος.

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων και των Περιφερειών σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών για το μεταναστευτικό.

 

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου με την παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα μπορούσε να συνδυαστεί σε αυτό το πλαίσιο. Αντίστοιχα, πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Η συνεργασία της Ε.Ε. με τις τοπικές Αρχές θα συμβάλει αποφασιστικά και στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και λαθρεμπορίας μεταναστών που ανθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

 

Πάνω απ’ όλα, σε κάθε κράτος μέλος απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών Αρχών στον κεντρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.  Μόνο έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση όλων των πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης».

 

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...