Βόζεμπεργκ: Στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες

 

Τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στο πλαίσιο συζήτησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο με τη συμβολή των Περιφερειών. 

 

    Η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας επωμίζονται τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προβλήματος, ενώ γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διανομή των ευρωπαϊκών πόρων δυσχεραίνουν την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

 

      Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πιο ενεργό ρόλο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης πρόσβασής τους σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων αλλά και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως ακολούθως:

 

            «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα, έχει ειδικό βάρος για τη χώρα μου την Ελλάδα. Μεγάλες Περιφέρειες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

 

Κύριε Επίτροπε αναφερθήκατε στη Σάμο. Είναι και η Λέσβος και η Χίος και άλλες περιοχές της χώρας μου. Ειδικά στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγω της υπερσυσσώρευσης στα κέντρα ταυτοποίησης αλλοδαπών. Δημιουργούνται ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι τοπικές Αρχές βρίσκονται ουσιαστικά με δεμένα χέρια να δίνουν άνισο αγώνα διαχείρισης του προβλήματος χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

 

Οι Περιφέρειες συχνά εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προβάλλουν επιτακτικά το αίτημα να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, χαράσσοντας αντίστοιχα σχετικές πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν δραματικά τη διαχείριση του προβλήματος.

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων και των Περιφερειών σε μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών για το μεταναστευτικό.

 

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου με την παροχή θεσμικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα μπορούσε να συνδυαστεί σε αυτό το πλαίσιο. Αντίστοιχα, πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες, που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού.

 

Η συνεργασία της Ε.Ε. με τις τοπικές Αρχές θα συμβάλει αποφασιστικά και στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και λαθρεμπορίας μεταναστών που ανθεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

 

Πάνω απ’ όλα, σε κάθε κράτος μέλος απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειακών Αρχών στον κεντρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.  Μόνο έτσι εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση όλων των πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης».

 

Best Of

Κικίλιας: Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς

Στα φετινά εντυπωσιακά επίπεδα των ταξιδιωτικών εσόδων, στη ψήφο...

Μάχες χαρακωμάτων για τον Δήμο Χαλανδρίου, ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δήμος Χαλανδρίου εξελίσσεται σε έναν από...

Η νεολαία δίπλα στον Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Την άνεση που τον διακρίνει στη σχέση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για το εκσυγχρονιστικό μέτρο κατά των αποδείξεων-μαϊμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Γιάννης Παπαγιάννης ήταν καλεσμένος του Γιώργου...

Μαρία Καρακλιούμη και Διονύσης Μαρίνος συζητούν για το πώς μπορούμε να φρενάρουμε την (εθνική) φθορά

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια συζήτηση που έδωσε αφορμές για τα...

Ο Κώστας Τσουκαλάς σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για συντάξεις, εργασιακά και ακρίβεια

Του Μανώλη Κομνηνού   Στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", με τον Ντίνο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Κατερίνα Παναγοπούλου είπε ένα μεγάλο "ευχαριστώ", στους τηλεθεατές που της χάρισαν μια ακόμη...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι επιεικής με την εποχή μας. Με την ατυχή συγκυρία να...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για το εκσυγχρονιστικό μέτρο κατά των αποδείξεων-μαϊμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Γιάννης Παπαγιάννης ήταν καλεσμένος του Γιώργου Αυτιά στην εκπομπή "Καλημέρα" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου. Ο έμπειρος δημοσιογράφος αναφέρθηκε...