Βέμπερ: Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νίκη της Ευρώπης

Ομιλία του υποψηφίου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ε.Λ.Κ.

κ. Manfred Weber

Σας ευχαριστώ, Πρόεδρε, κ. Μητσοτάκη, και όλους τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για τη θερμή όπως πάντα φιλοξενία σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Μόλις πριν από πέντε εβδομάδες επισκέφτηκα μια φιλανθρωπική οργάνωση και εντυπωσιάστηκα από το πνεύμα αλληλεγγύης των εθελοντών. Και είμαι βαθιά ευγνώμων για την ισχυρή στήριξη του Κυριάκου στο Συνέδριο του Ελσίνκι. Η Νέα Δημοκρατία με υποστήριζε μάλιστα και επίσημα και έτσι η Ν.Δ. έπαιξε ένα ρόλο κλειδί στη διαδικασία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαϊκισμού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πολιτική μας οικογένεια πρέπει να είναι ενωμένη. Υπάρχει λόγος που το τελευταίο ταξίδι μου το 2018 είναι στην Αθήνα: γιατί το 2019 θα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα -και θα είναι κρίσιμο για την Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της ηπείρου μας. Οι δυνάμεις των άκρων βρίσκονται σε άνοδο. Και πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε. Για τις ιδέες μας. Οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Κυριάκο τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω το πρόγραμμα της Ν.Δ. και πιστεύω σε αυτό. Ένα πράγμα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα. Η φωνή του Κυριάκου στην Ευρώπη είναι ισχυρή. Έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό των ηγετών σε ολόκληρη την ένωσή μας και όλοι γνωρίζουν ότι όταν μιλάει ο Κυριάκος, στο μυαλό του έχει το καλό του ελληνικού λαού. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -και η νίκη θα είναι μεγάλη- αλλά πάνω από όλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός!

Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι θαυμάζω όσα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Η ανανέωση είναι εμφανής. Θαυμάζω το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με ισχυρές αξίες και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, παραμένει ισχυρό και σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής. Και πάνω απ ‘όλα, έχει κατορθώσει να αγκαλιάσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι μια θετική δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και ενότητας. Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα παραμερίσει απλά τους λαϊκιστές, αλλά συνάμα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία αυτής της υπέροχης χώρας σε όλη την Ευρώπη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Και έχουμε σήμερα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Το Brexit μας έδωσε μια πολύ σαφή εικόνα: η μέθοδος των λαϊκιστών είναι μόνο η καταστροφή. Βλέπουμε τα οικονομικά προβλήματα και το πολιτικό χάος στο Λονδίνο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν ακολουθείς τους λαϊκιστές. Είναι πολύ καλύτερο να μεταρρυθμίσεις την Ευρώπη, εκεί που απαιτείται, από το να  αποχωρήσεις ή ακόμα χειρότερα να καταστρέψεις την ευρωπαϊκή ενότητα.

Τα καταφέραμε. Χάρη στην καλή δουλειά της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χάρη στον Επίτροπο Αβραμόπουλο. Και χάρη στον επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και σε όλους τους Έλληνες συναδέλφους και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!


Σας παραθέτω μερικά παραδείγματα:

Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει. Με τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. μειώσαμε σημαντικά τις ροές από το 2015. Και τώρα πιέζουμε για 10.000 επιπλέον αξιωματικούς της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Δίνουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Αναπτυσσόμαστε οικονομικά. Στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, oι ηγέτες του ΕΛΚ πέτυχαν μια γρήγορη ανάκαμψη. Υπό την ηγεσία της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Αλλά τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Οι ενέργειες της κυβέρνησής του ήταν καθυστερημένες και δίχως να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα: και το τίμημα βέβαια το πλήρωσαν οι Έλληνες. Οι εργαζόμενες μητέρες, οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά, οι ηλικιωμένοι που στηρίζονται στις συντάξεις τους.

Ποιός θα είχε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αν όχι εμείς; Οι σοσιαλιστές του Τσίπρα έχουν απορρίψει όλες τις εμπορικές συμφωνίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόλις αυτή την εβδομάδα απέρριψαν μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιαπωνία, η οποία θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας! Και για την Ελλάδα. Μόνο ένα κλίμα ευνοϊκό για τους επενδυτές θα δημιουργήσει δουλειές. Γι αυτό το λόγο ο Κυριάκος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός.

Ποιός θα είχε ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στους ψηφιακούς γίγαντες, αν όχι εμείς; Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμετρήθηκε με την Apple και η Ιρλανδία έχει ανακτήσει δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους. Αγαπητοί φίλοι, μόνο το Ε.Λ.Κ. μάχεται για μια πραγματικά δίκαιη Ευρώπη.

Πετύχαμε πολλά. Αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Οι πολίτες αισθάνονται πολλές φορές ότι η Ευρώπη δεν είναι κοντά τους. Αγαπητοί φίλοι, αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει ακούγοντας περισσότερο τους πολίτες μας και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Ας αρχίσουμε από εδώ, από την Ελλάδα για να οικοδομήσουμε μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Ας γίνει ξανά το σπίτι όλων των πολιτών.

Για εμένα η Ευρώπη ξεκινά από το Wildenberg, το χωριό από όπου κατάγομαι στην κάτω Βαυαρία. Φέρνω στο νου μου την οικογένεια μου να συγκεντρώνεται κάθε βράδυ γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ο πολίτης σήμερα δεν μπορεί να αντιληφθεί όσα κάνει για εκείνον η Ευρώπη. Του φαίνεται πολύ μακρινή. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Σας δίνω ένα παράδειγμα: Από την αρχή της κρίσης, περίπου 400.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να χάνει νέους ταλαντούχους ανθρώπους -δεν έχει το περιθώριο να χάνει το μέλλον της. Για αυτό το λόγο θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο σχέδιο καινοτομίας και ανάπτυξης που θα δημιουργήσει πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να εργαστούμε για μια Ευρώπη από την οποία κανείς δεν θα είναι αναγκασμένος να φύγει, μόνο και μόνο για να αναζητήσει καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά. Θα σταματήσουμε το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα.  Οι Σοσιαλιστές απλά αγνοούν το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ οι λαϊκιστές βασίζονται στο μίσος και στον φόβο. Και οι δύο έχουν ένα κοινό: δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Για εμάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: κανένας δεν περνάει τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς διαβατήριο. Παράλληλα όμως πρέπει να λάβουμε μέτρα και στην πηγή του μεταναστευτικού προβλήματος, γι αυτό θα προωθήσουμε την εφαρμογή ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική. Κανένας, πουθενά, δεν θα πρέπει να θέλει να αφήσει τον τόπο του επειδή φοβάται για τη ζωή του και για τις ζωές των αγαπημένων του προσώπων. Η Ευρώπη που θα χτίσουμε είναι μια Ευρώπη η οποία βάζει τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Η διασφάλιση της Ευρώπης δεν έχει να κάνει μόνο με τα σύνορα. Αφορά επίσης την προστασία των δημόσιων χώρων. Αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, βρισκόμουν στο γραφείο μου στο Κοινοβούλιο, σε συνάντηση με τον αρχηγό της Ομάδας των Φιλελευθέρων για το Brexit όταν συνέβη η τρομοκρατική επίθεση. Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν. Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Αρχικά κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε: έπεσαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης. Ένας από τους συνεργάτες μας ήταν κοντά στην περιοχή. Για άλλη μία φορά, μια επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης, σε ένα σημείο υπεράνω υποψίας όπως μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο -όταν επιτίθενται τρομοκράτες σε μία από τις πόλεις μας, επιτίθενται στην Ευρώπη στο σύνολό της. Ευτυχώς, η συνάδελφός μας, η Νίνα, ήταν ασφαλής! Σήμερα γνωρίζουμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι η αποτελεσματική συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτές τις εχθροπραξίες είναι να υψώσουμε το ανάστημα μας ενωμένοι, ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε είναι μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της.

Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι ενωμένη για να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών μας. Πρέπει επίσης να είμαστε  ενωμένοι για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Ευρώπης ανά την υφήλιο. Νιώθω απογοήτευση όταν στις συζητήσεις μας για τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, από μόνη της μία χώρα μπορεί να μπλοκάρει ολόκληρη την ΕΕ. Ο ίδιος ο Τσίπρας άσκησε βέτο στην κρίσιμη απόφαση καταδίκης της Κίνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστηρίζω μια Ευρώπη που υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι τις κινεζικές. Στη Συρία, τη Λιβύη, και τη Ρωσία, πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Και η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να προσφέρει ειρήνη στους Ευρωπαίους: θα μείνουμε προσηλωμένοι στο ΝΑΤΟ, αλλά οφείλουμε επίσης να οικοδομήσουμε μια ισχυρή αμυντική ένωση. Η Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε εμείς, θα είναι μια Ευρώπη που θα μιλάει με ενιαία φωνή.

Τέλος, αγαπητοί φίλοι, ας ενωθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο, ίσως, κίνδυνο από όλους. Ένα ποσοστό πάνω από 40% από εμάς θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτός είναι ο κατεξοχήν εχθρός που ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να νικήσουμε. Τόσες πολλές οικογένειες βιώνουν αυτόν τον αγώνα καθημερινά, βουβά στα σπίτια τους. Και αισθάνονται αδύναμοι, αβοήθητοι και χωρίς ελπίδα. Πόσοι άραγε από τους φίλους σας και τα μέλη της οικογένειάς σας  έχουν, με κάποιο τρόπο, βιώσει αυτόν τον πόνο; Να γιατί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αν δράσουμε ενωμένοι, εμείς οι Ευρωπαίοι, θα μπορούσαμε να γίνουμε αυτοί που θα ανακαλύψουν τη θεραπεία για τον καρκίνο. Η Ευρώπη που θα οικοδομήσουμε είναι μια Ευρώπη που θα κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Όλοι γνωρίζουν ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές. Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή βάση. Τι είναι αυτό που μας ενώνει στην Ευρώπη; Φανταστείτε να πετάτε με αεροπλάνο πάνω από την ήπειρό μας: Από το Ταλίν, να περνάτε στο Δουβλίνο, στη Λισαβόνα και τελικά να προσγειώνεστε σε αυτή την πανέμορφη, αρχαία πόλη, στην Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, υπάρχει μια Χριστιανική εκκλησία -έχουμε κοινές καταβολές! Πρέπει να επιμείνουμε στις χριστιανικές μας αξίες, στις ευρωπαϊκές μας αξίες, στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Οι εκάστοτε ΛεΠεν, Βίλντερς και Σαλβίνι της Ευρώπης λένε, «το έθνος μου είναι καλύτερο από το δικό σου έθνος». Λένε στους πολίτες «ανάθεμα πια με την Ευρώπη!». Το μήνυμά τους είναι ο εγωισμός, ο στόχος τους είναι να καταστρέψουν την Ευρώπη. Ποια είναι η δική μου απάντηση; Ναι, η εθνική ταυτότητα είναι σημαντική υπόθεση, αλλά, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του CSU, του κόμματος στο οποίο ανήκω, ο Φραντς Γιόζεφ Στράους τη δεκαετία του 1960, «η Βαυαρία είναι το σπίτι μου, η Γερμανία το έθνος μου και η Ευρώπη το μέλλον μου!». Τα έθνη μπορούν να είναι ισχυρά μόνο σε μια ισχυρή Ευρώπη!

Ας το αντιληφθούμε: αν δεν συνεχίσουμε ενωμένοι, είμαστε χαμένοι. Αποτελούμε πλέον το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε λίγα χρόνια, θα αποτελούμε μόλις το 3%. Οι πολιτικές του Τραμπ, του Πουτιν και των Κινέζων κομμουνιστών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε μεμονωμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αναμετρηθούν μαζί τους.

Η επιλογή είναι δική μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το ΕΛΚ δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση: όχι στον φόβο, ναι στην ελπίδα. Όχι στον εγωισμό, ναι στην αλληλεγγύη.  Όχι στον διχαστικό λαϊκισμό, ναι στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, εδώ: υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία και με ενωμένη την  οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Ας ξεκινήσουμε σήμερα, εδώ ακριβώς στην Αθήνα! Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια νίκη της Ευρώπης!

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Οι… θιασάρχες (επιθεώρησης) που βρήκαν (σκληρό) ανταγωνισμό (με τον Κασσελάκη)

Ανορθογραφίες Έχετε μήνυμα Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Στον περίπου έναν χρόνο...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Άρης Ραβανός: Θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Διαβάσαμε πριν λίγες...

Μανώλης Κοττάκης: Ο ελληνικός δημόσιος βίος θα περιπέσει σε δίνη διάρκειας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Η κυβέρνηση «τιμωρεί» την Εκκλησία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Άρης Ραβανός: Θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Διαβάσαμε πριν λίγες ώρες από ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι με τις κατάλληλες ενέργειες του γραφείου του ανεστάλη προσωρινά πλειστηριασμός του σπιτιού...

Μανώλης Κοττάκης: Ο ελληνικός δημόσιος βίος θα περιπέσει σε δίνη διάρκειας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και μία...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media: Στη συνάντηση με τον Γιώργη Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Πρόεδρο...