Αναγκαία η αναβάθμιση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου


 
 
Τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας  καθώς και οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις που απαιτούνται για την αναβάθμιση και ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης του παράνομου τζόγου, τόσο του επίγειου όσο και του διαδικτυακού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων».
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων και συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Στάθης Κουτσοχήνας,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευάγγελος Καραγρηγορίου, καθώς και πολλοί ακόμη έγκριτοι νομικοί, αστυνομικοί, κ.ά. Στην εκδήλωση, παρευρέθη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
 
Ο Προεδρεύον των εργασιών, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έστειλε σαφές μήνυμα συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, καθώς όπως τόνισε, απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, με εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, ώστε να είναι εφικτή η άμεση παύση λειτουργίας των παρανόμων καταστημάτων τζόγου.
Το ρυθμιστικό έργο της ΕΕΕΠ ανέλυσε ο Πρόεδρός της, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, τονίζοντας τις θετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης αρχής, αλλά και την ανάγκη αναμόρφωσης αρκετών σημείων της ελληνικής νομοθεσίας για τον παράνομο τζόγο. Σύμφωνα με τον κ. Καραγρηγορίου, πολλά έχουν επιτευχθεί αλλά απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες με στόχο την επιπλέον θωράκιση και προσφορότερη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ στάθηκε στην απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη δραστηριότητα, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία της ρυθμισμένης νόμιμης αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από την νόμιμη δραστηριότητα, ενώ καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας των VLT’s (παιγνιομηχανημάτων) του ΟΠΑΠ. Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ επισήμανε ακόμη ότι την περίοδο 2013-2016 εντοπίστηκαν μόλις 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ βρίσκονται 2.700 παράνομοι ιστότοποι.
 
Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Νούλης έκανε λόγο για κενά και αστοχίες που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του νόμου 4002/2011 και τον καθιστούν τελείως αναποτελεσματικό. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι από άποψη αναλογίας στην επιβολή ποινικών κυρώσεων, ο νομοθέτης αστόχησε υπέρμετρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ποινικές κυρώσεις να μένουν τελικά ανεφάρμοστες.
Σημείωσε πως θα πρέπει να επανεξεταστούν δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος, όπως η κατάσχεση του συνόλου του εξοπλισμού των παραβατών και η επιβολή σφράγισης στα παράνομα καταστήματα.
 
Η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Βιργινία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι υποθέσεις παρανόμου στοιχηματισμού και παρανόμων παιγνίων θα συνεχίσουν να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και για την πάταξη τους απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και χρήση τεχνογνωσίας από όλες τις πλευρές.
 
Η εισηγήτρια του ΔΣΘ, Γεωργία Ζώη τόνισε στην εισήγησή της ότι τελικά ο νόμος 4002/2011 επιχειρεί να προστατεύσει αφενός την δημόσια περιουσία, αφετέρου την υγεία των παικτών και να εξοστρακίσει φαινόμενα εξαπάτησής τους.
Την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα με παράνομα «φρουτάκια», μετέφερε ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Κώστας Λιανός. Από τη μεριά του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα παράνομα καταστήματα και την καθυστέρηση που επιτυγχάνεται στο χρόνο πρόσβασης των αστυνομικών στο σημείο διενέργειας των παιχνιδιών για τη βεβαίωση του αδικήματος.
Τέλος, ο επικεφαλής της Μονάδας Ασφαλείας και Εταιρικών Κινδύνων του ΟΠΑΠ, Λεωνίδας Φαρμάκης, ανέλυσε την σθεναρή προσήλωση της εταιρείας στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού και σημείωσε ότι η δραστηριότητα της παράνομης αγοράς, εξακολουθεί να αντιστρατεύεται δυναμικά την νόμιμη.
 

Best Of

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποτελεί επένδυση ασφάλειας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης,...

Χριστίνα Κεφαλογιάννη: Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της Αττικής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα στους πολίτες...

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Παύλος Μπακογιάννης ταυτίστηκε με τη μετριοπάθεια και την εθνική συμφιλίωση

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της,...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά...

Το διπλό χτύπημα των Δημοκρατικών Γερουσιαστών που “πλήγωσε” τον Μενέντεζ

Από τους σχεδόν 30 Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που...

Μανώλης Κοττάκης: Οι κοινότητες δεν είναι έθνη και οι σημαίες τους δεν είναι εθνικά σύμβολα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Η εικόνα ήταν σουρεαλιστική. Αργά το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ίρις Ζαφειροπούλου: Όλοι στις κάλπες, για να πάμε την Αττική μπροστά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με την Ελίζα Βόζεμπεργκ στο πλευρό της, η Ίρις Ζαφειροπούλου έστειλε μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον Νίκο Χαρδαλιά, στη μάχη των...

Άρης Ραβανός: Η τσέπη και το πορτοφόλι των πολιτών φτιάχνουν κλίμα

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   «Είναι λαϊκισμός». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός πολλών κυβερνήσεων όταν τους επισημαίνεται το πρόβλημα της ακρίβειας.  Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει...

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την Πρώτη Κυρία του Νιού Τζέρσεϊ, για να… απαλλαγούν από τον Μενέντεζ

Η τοξικότητα που συνοδεύει πλέον τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά τις βαριές κατηγορίες από τη Γενική Εισαγγελέα του Νιού Τζέρσεϊ και το FBI για την...