Αδικεί κανείς τους Ρώσους που βλέπουν τον Πούτιν ως… μονόδρομο;

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Τα συστημικά ΜΜΕ της Δύσης συντρόφευσαν με τα αναμενόμενα χαμόγελα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Ρωσία, που έφεραν τους πολίτες να εγκρίνουν τις προτεινόμενες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, σε ποσοστό άνω του 70%.

Για ακόμη μια φορά, η Δύση επιλέγει την άρνηση της πραγματικότητας, αντί για την κατανόησή της. Και όσο δεν αποδέχεσαι ένα πρόβλημα, δυσκολεύεσαι να περάσεις στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην αναζήτηση τρόπους επίλυσής του. Και επομένως, το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά αντιθέτως διογκώνεται και επιδεινώνεται.

Αυτό συνέβη τις τελευταίες δυο δεκαετίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Δύση τον υποτίμησε και δεν κατανόησε ποτέ την εδραίωση της σχέσης του με τη ρωσική κοινωνία. Φυσικά μέσα από ένα σκληρό καθεστώς, που δεν άφησε πολλά περιθώρια για αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Μόνο που το σενάριο δεν έτρεξε ερήμην του ρωσικού λαού. Αντιθέτως, οι Ρώσοι πολίτες είδαν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν τον ηγέτη που τους έδωσε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπειά τους σε διεθνές επίπεδο. Και ξαναέκανε την πατρίδα τους “μεγάλη δύναμη”.

Ποιός τους αδικεί λοιπόν, που τον βλέπουν ως… μονόδρομο;

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος