Αβραμόπουλος: Σύντομα να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό

Ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο 12ο Συνέδριο του Κόμματος

            Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Κυριάκο, φίλες και φίλοι, το Συνέδριό μας διεξάγεται, και όλοι το γνωρίζουμε, σε μία ιδιαίτερα σημαντική όσο και κρίσιμη συγκυρία τόσο για την μεγάλη πολιτική μας οικογένεια όσο και για τον τόπο μας. Είναι ένα Συνέδριο που καλείται να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα, το πώς δηλαδή θέλουμε την Πατρίδα μας. Πώς απαντούμε αξιόπιστα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, πώς απαντάμε στα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, και τέλος πώς πορευόμαστε -μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης- στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο. Για το τελευταίο μίλησε και  ο αγαπητός μου φίλος Manfred Weber, τον οποίο και εγώ  θα ήθελα να καλωσορίσω για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα και του εύχομαι να είναι σύντομα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ενισχύοντας πάνω από όλα τους βασικούς όρους και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται και υπάρχει η Ευρώπη, στις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης.

Αρχές που οφείλουμε να επαναφέρουμε κυρίως στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική με πρώτο το στόχο μας να δημιουργήσουμε μία κοινωνική Ευρώπη, μιας  Ευρώπης πιο κοντά στον πολίτη ο οποίος -όλο και περισσότερο- γενικεύει πανευρωπαϊκά την αντιπολιτική του διαμαρτυρία, αφού βιώνει δραματικά τις επιπτώσεις από μία οικονομική πολιτική που μέχρι τώρα δεν είχε στο επίκεντρό της τον ίδιο, αλλά τους άψυχους αριθμούς. Το επισημαίνω αυτό γιατί από τη θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου και για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας είδα τις βασικές αυτές αρχές να αμφισβητούνται. Και μαζί με τον Manfred, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δώσει μάχες για να κρατηθούν ζωντανές. Και περάσαμε πράγματι δύσκολες στιγμές. Δεν ξεχνώ τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς μου είχε προτείνει να αναλάβω αυτή τη θέση. Το αποδέχθηκα σαν μία μεγάλη τιμή. Και το γεγονός ότι μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος Juncker αυτό το χαρτοφυλάκιο, που για πρώτη φορά είναι σε ελληνικά χέρια σε μία στιγμή που τα δύο αυτά κορυφαία ζητήματα καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης -και βλέπετε τι γίνεται πανευρωπαϊκά- αυτό σημαίνει πολλά. Και δεν θα ξεχάσω τις στιγμές που περάσαμε μαζί με τον Μαργαρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ξεκίναγαν οι συνεδριάσεις με το Grexit. Δύο φορές ήρθε η πρόταση για να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν και αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα μας. Και τότε -και το καταλαβαίνετε- αυτό, έδωσα προτεραιότητα στο πατριωτικό μου καθήκον. Και τα καταφέραμε. Θα έρθει μία μέρα -δεν είμαι από αυτούς που φιλοδοξούν να γράψουν βιβλίο, αλλά αυτά τα τέσσερα χρόνια θα έδιναν πάρα πολύ υλικό για κάποιον που θα μπορούσε να εμπνευστεί για αυτό και εκεί θα είμαστε να τον βοηθήσουμε να το συγγράψει, Μαργαρίτη.

Φίλες και φίλοι, ήδη ξεκίνησε όλων μας ο αγώνας για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Εκλογές σταθμός στην ιστορία της Ευρώπης όπου μετωπικά συγκρούονται οι δυνάμεις που πιστεύουν σε αυτήν, με τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό. Και οι ευθύνες μας είναι μεγάλες.  Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντέχει μεν, αλλά κλονίζεται.  60 χρόνια πέρασαν από τότε που σοφοί και συνετοί ηγέτες αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρόνια αυτά, που ήσαν χρόνια σταθερότητας και ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, και που μας έδωσαν τη μεγαλύτερη ιστορικά σε διάρκεια περίοδο ειρήνης και Δημοκρατίας σήμερα απειλούνται. Οι λαϊκιστές ανεύθυνα και αγνοώντας τα μηνύματα της ιστορίας, την οποία είτε δεν μελέτησαν, είτε την ερμηνεύουν αυθαίρετα, μας οδηγούν πίσω στις σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. Το βλέπουμε αυτό το φαινόμενο και στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά, όπου ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα λαϊκισμού και εθνικισμού δείχνει, δυστυχώς, το δρόμο της επαναβαλκανοποίησης της περιοχής. Η Ελλάδα ως χώρα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό τον οποίο χάραξε ο ιδρυτής της Παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής -στην παρακαταθήκη του οποίου στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη, αλλά και με τη δέσμευση να μην απομακρυνθούμε ποτέ από αυτόν τον δρόμο που είναι ο μόνος που εγγυάται για την πατρίδα μας ασφάλεια, σταθερότητα και πρόοδο- καλείται να διαδραματίσει τον γεωπολιτικό σταθεροποιητικό της ρόλο και να είναι η γέφυρα συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της περιοχής. Παράλληλα, ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε, πέραν των δικαιωμάτων μας και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη, αλλά κυρίως απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να προωθούμε τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκαν πρωτύτερα οι ομιλητές.

Φίλες και φίλοι, η εποχή μας απαιτεί αλήθεια, ειλικρίνεια, ρεαλισμό και τόλμη. Να παραμερίσουμε το μύθο ότι οι πολίτες δεν θέλουν ή ότι δεν είναι έτοιμοι να ακούσουν αλήθειες -κάτι που οδήγησε σε πολλά χρόνια αναπαραγωγής ψεύτικων προσδοκιών. Το αντίθετο, περισσότερο από ποτέ σήμερα οι Έλληνες πολίτες είναι πλέον έτοιμοι και να ακούσουν και να μοιραστούν αλήθειες. Και αυτό το δρόμο έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μαζί του, όλοι μαζί, το δρόμο της αλήθειας.

Φίλες και φίλοι, το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος εκείνων που υπηρετούν την αλήθεια είναι πολύ λιγότερο και μικρότερο από μια κοινωνική κατάρρευση και εθνική καταστροφή που μπορεί να επιφέρει ένα πολιτικό ψέμα. Αυτό έχει αποδείξει δραματικά η σχετικά σύγχρονη πολιτική μας ιστορία. Πάνω από την Ελλάδα πλανάται ακόμα η βαριά ατμόσφαιρα των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και, παρά τα όσα έχουν λεχθεί, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καλείται να αντιμετωπίσει και να ζήσει στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη φτώχεια. Η Ελλάδα και οι Έλληνες βίωσαν και βιώνουν την οικονομική κρίση ως παρακμή και κοινωνική αποσύνθεση. Άλλες χώρες σαν τη δική μας -που και αυτές επλήγησαν από την κρίση- κατάφεραν να την ξεπεράσουν με επιτυχία, που τους επιτρέπει να σταθούν στα πόδια τους και ήδη θέτουν τα θεμέλια για ένα πιο σίγουρο μέλλον. Είναι οι χώρες, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων δεν διολίσθησαν στο λαϊκισμό. Είναι οι χώρες που οι ηγεσίες τους επέλεξαν το δρόμο της εθνικής συνεννόησης και όχι του διχασμού και του κοινωνικού μίσους. Είναι οι ηγεσίες που κοίταξαν μπροστά και στήριξαν την κοινωνική και εθνική ενότητα μιλώντας με ειλικρίνεια και θάρρος. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική της στιγμή, η πολιτική συζήτηση γίνεται με όρους του χθες, με όρους παρελθόντες, και επικεντρώνεται σε υποσχέσεις επιστροφής σε αυτό το παρελθόν που όλοι γνωρίζουμε ότι και απέτυχε και μας κόστισε πολύ. Φαίνεται ότι το πληρώσαμε, αλλά δεν αντλήσαμε μαθήματα. Για αυτό είπα στην αρχή ότι το Συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όπου ένα από τα βασικά του μηνύματα είναι η πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία να ενώσουμε δυνάμεις για να χτίσουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον. Και οι προβληματισμοί, οι αποφάσεις, ο σχεδιασμός του μέλλοντος που θα προκύψουν από αυτό το συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της συλλογικής μας προσπάθειας για ένα άλμα προς τα  εμπρός.

Όλοι γνωρίζουμε -και ελέχθη χθες ξεκάθαρα και από τον Πρόεδρο- ότι η Ελλάδα συρρικνώνεται πληθυσμιακά. Το δημογραφικό πρόβλημα αυξάνεται και στην αύξουσα λόγω των οικονομικών προβλημάτων, λόγω κρίσεως, υπογεννητικότητα, ήρθε να προστεθεί και ένας μεγάλος αριθμός νέων παιδιών -της ελπίδας της χώρας- που έφυγαν στο εξωτερικό κυνηγώντας καλύτερες ευκαιρίες δουλειάς, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Οι πολιτικοί σχεδιασμοί της επόμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανάμεσα στα άλλα είναι να ανακόψουν αυτό το ρεύμα και να δημιουργήσουν τους όρους επιστροφής στην Ελλάδα του αξιόμαχου και εξειδικευμένου αυτού ανθρώπινου δυναμικού -στο οποίο είχε επενδύσει η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια- ώστε να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδος. Είναι προϋπόθεση μαζί με τη δημιουργία ενός φιλικού και φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος για να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή, να κινηθεί η αγορά, να φύγουν οι φοβίες και να δυναμώσουν οι οικογένειες.

            Φίλες και φίλοι, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και τους συναντώ μπροστά  μου. Και αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι αυτοί οι κοντά 400.000 ταλαντούχοι νέοι μας θέλουν, ελπίζουν και περιμένουν να επιστρέψουν για να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

            Αγαπητοί σύνεδροι, το ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον για τους λόγους επεσήμανα στο ξεκίνημα της ομιλίας μου, γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο. Και καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας λόγω και της γεωγραφικής της θέσης θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί πιέσεις, που όμως για να αντιμετωπιστούν, θα χρειαστούν στρατηγικά μελετημένες κινήσεις. Είμαστε στις παρυφές -και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό- ενός ευρύτερου γεωπολιτικού τόξου αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία έως την Ουκρανία, αλλά η θέση μας στην καρδιά της Ευρώπης μας καθιστά περισσότερο ισχυρούς, αναλογικά με το μέγεθός μας και εκεί είναι η ασφάλειά μας και από εκεί εκπορεύονται και οι δυνατότητές μας.

Σε αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το παγκόσμιων πλέον διαστάσεων προσφυγικό ζήτημα, του οποίου τα αίτια και οι επιπτώσεις θα συνοδεύσουν για τα χρόνια που έρχονται, την πορεία όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου. Υπερπληθυσμός, εξάντληση των πόρων, συγκρούσεις πρωτόγνωρης κλίμακας συμφερόντων, φτώχεια και μεγάλες ανισότητες. Σε αυτό λοιπόν το αβέβαιο και ρευστό παγκόσμιο τοπίο, η Ελλάδα καλείται να είναι έτοιμη με σχέδιο και στρατηγική. Γιατί και τα δύο δυστυχώς λείπουν. Το ίδιο και εμείς ως παράταξη. Να δείξουμε αυτό που είμαστε, μια μεγάλη λαϊκή, φιλελεύθερη παράταξη, με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εθνική στρατηγική, που δεν θα αφήνει περιθώρια στο λαϊκισμό των άκρων, να καπηλεύονται τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Να αποδείξουμε ότι όλοι εμείς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά μπορούμε να υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη, με μία εκλογική νίκη που δεν θα είναι απλά νίκη ενός κόμματος, αλλά νίκη ενός ολόκληρου λαού. Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα προϋποθέτουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε με το τρίπτυχο σύνθεση – συνεννόηση – συναίνεση, να προχωρήσουμε μπροστά, ανασυγκροτώντας το κράτος, ενώνοντας τους Έλληνες, θέτοντας ισχυρά θεμέλια στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ερχόμενοι κοντά στη πηγή της δύναμης και της έμπνευσής μας, που δεν  είναι παρά οι Έλληνες πολίτες, στη μεγάλη οικογένεια των οποίων ανήκουμε.

            Φίλες και φίλοι, το κόμμα μας έχει ξεκάθαρα μπει σε πορεία νίκης και μέσα στον επόμενο χρόνο θα κληθεί από τον ελληνικό λαό να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Μέσα από την αναμόρφωση, την ανανέωση και τη διεύρυνση την οποία πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η παράταξή μας είναι πλέον έτοιμη να δώσει νικηφόρα αυτήν την εκλογική μάχη. Η ανάδειξη της ανανεωμένης, σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας και πάλι στο τιμόνι της χώρας, ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης θα συμβάλει ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική της εκπροσώπηση, να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών της ελληνικής πολιτείας, να ανοίξει και πάλι ένας αισιόδοξος ορίζοντας για τους έλληνες πολίτες και ειδικότερα για εκείνους που η κρίση δοκιμάζει, αλλά και την ελληνική νεολαία, που απαιτεί -και δικαίως- οι δικές μας γενεές να της παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα με δυνατότητες εκπλήρωσης των ονείρων και των προσδοκιών τους. Αγαπητέ Κυριάκο, καλή επιτυχία και σύντομα να σε δούμε Πρωθυπουργό της χώρας.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Οι… θιασάρχες (επιθεώρησης) που βρήκαν (σκληρό) ανταγωνισμό (με τον Κασσελάκη)

Ανορθογραφίες Έχετε μήνυμα Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Στον περίπου έναν χρόνο...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ομπάμα σε ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ανεπαρκούς Κάμαλα Χάρις

Η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα προς την ηγεσία των...

Η στήριξη των Κλίντον στην Κάμαλα Χάρις… δεν αρκεί

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και πολλά...

Το “Time” έδωσε (και πάλι) ρέστα για την ταπεινωτική απόσυρση Μπάιντεν

Θα μας απογοήτευε, αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το...

Ο… αποχαιρετισμός του Ομπάμα στον γερο-Τζο

Σύμφωνα με τα σχετικά, επίμονα ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Νέο σίριαλ με την άρνηση Μπάιντεν να παραιτηθεί από το υπόλοιπο της θητείας του, μετά την αποχώρησή του από τις εκλογές

Το νέο σίριαλ που διαμορφώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη σκιά της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του...

Ο Ομπάμα σε ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ανεπαρκούς Κάμαλα Χάρις

Η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα προς την ηγεσία των Δημοκρατικών, να προχωρήσει το κόμμα σε ανοικτή διαδικασία προκριματικών για την επιλογή του προσώπου που...

Η στήριξη των Κλίντον στην Κάμαλα Χάρις… δεν αρκεί

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, η οικογένεια Κλίντον στέκεται στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις,...