Ο ρόλος του Αβραμόπουλου ως "kingmaker" στην επικράτηση Σαμαρά το 2009

 
 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Στη ζωή, αλλά κυρίως… στην πολιτική, έχει μεγάλη σημασία να διαβάζεις σωστά τον εαυτό του, το περιβάλλον και τα δεδομένα. Αν το κάνεις έγκαιρα και με γενναιότητα, θα βρεις από πολύ νωρίς τον ρόλο σου, και θα κεφαλαιοποιήσεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματά σου. Αν δεν το κάνεις, θα βολοδέρνεις για… μια ζωή, αναζητώντας τη δικαίωση που συνήθως βρισκούμε μονάχα στο σχολείο. Εκεί όπου τα… τούβλα δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους καλούς μαθητές.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέδειξε με μια συναρπαστική πολιτική διαδρομή, ότι διάβασε σωστά τον εαυτό του, το περιβάλλον, τα δεδομένα. Η δική του μεγάλη στιγμή ήταν το 1997, όταν επέλεξε να μην διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υποτιμώντας ότι η Κεντροδεξιά διψούσε να αλλάξει γενιά. Και άλλαξε, με έναν εκπρόσωπο της δικής του γενιάς, τον Κώστα Καραμανλή, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, να χάσουν την ευκαιρία για τον Όλυμπο.
Ο Αρκάς πολιτικός ωστόσο, δεν πτοήθηκε. Διόρθωσε εγκαίρως το στιγμιαίο λάθος, όπως πολύ γρήγορα έβαλε λουκέτο στο κόμμα που είχε ιδρύσει, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, για να επανενταχθεί στη μητέρα-παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, και να εξελιχθεί στον ίσως καλύτερο υπουργό που είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τα 5 1/2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, από το 2004 έως το 2009.
Πάντοτε “στη διάθεση των γεγονότων”, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν ο Δήμαρχος που ξαναέφερε στην Αθήνα το φως, και της έδωσε εκ νέου την αίγλη της ιστορικής πρωτεύουσας του δυτικού πολιτισμού, έγινε ο καλύτερος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ως προωθητικός πρέσβης της χώρας στα πέρατα της οικουμένης, και στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας που διόρθωσε όσα κακώς κείμενα μπορούσαν να διορθωθούν στο ΕΣΥ.
Το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε την κούρσα για τη διαδοχή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Στη συνέχεια ωστόσο, αποφάσισε να την αποσύρει, για να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά. Και επί της ουσίας, να διαδραματίσει τον πλέον κομβικό ρόλο για την εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη.
Τόσο με την… αλλαγή γηπέδου, από το Συνέδριο του κόμματος στην απευθείας εκλογή από τη βάση, που ο ίδιος πρότεινε και επέβαλε, όσο και με το κεντρώο προφίλ που πρόσθεσε στον άνθρωπο ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Αβραμόπουλος και Σαμαράς έμοιαζαν να συμβολίζουν αντιστοίχως το Κέντρο και τη Δεξιά, στην Κεντροδεξιά.
Επί της ουσίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπέρασε τον πειρασμό να διεκδικήσει να γίνει ο ίδιος βασιλιάς. Και έγινε… kingmaker.

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Μητσοτάκης: Έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τους Έλληνες

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Γιάννης Πρετεντέρης: Το απλοϊκό τροπάριο Κασσελάκη

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δυο εβδομάδες έμειναν...

Λευτέρης Κουσούλης: Η ανάκτηση της πολιτικής ως προϋπόθεση ανασύνταξης της χώρας

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δεν απαιτείται και...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά έδρανα, προσφέρει με παθιασμένη συνέπεια απαντήσεις και εξηγήσεις, κάθε φορά που οι γκρίζες γωνίες στο...

Μαρία Δεναξά: Ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της γυναικείας φύσης και υπόστασης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σημείωσε τα εξής: Σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας στη Γαλλία. Ομως...