Ένα δεύτερο lockdown θα καταστρέψει (ολοκληρωτικά) την ελληνική οικονομία

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Και, κάπως έτσι, ο τρόμος ενός δεύτερου lockdown άρχισε να πλανάται και πάλι πάνω από τη  χώρα. Γιατί, ακόμη κι αν αφορά την Αττική, θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα.

Η ταχύτατη διασπορά του κορονοϊού, που αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του ανοίγματος των σχολείων, έφερε στο τραπέζι την… απαγορευμένη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, που απέκλειε μέχρι πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανοώντας το προφανές. Ότι θα συνεπάγεται την απόλυτη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό ακριβώς θα συμβεί. Με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας να έχουν επηρεαστεί δραματικά και καταλυτικά από το πρώτο lockdown, και τον τουρισμό με την εστίαση να έχουν οδηγήσει στα όρια της ανέχειας επαγγελματίες και εργαζομένους, με την ανεργία να φλερτάρει με δραματική εκτόξευση το επόμενο διάστημα, και τη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας να φαντάζει αναπόφευκτη, ένα δεύτερο lockdown θα… βάλει λουκέτο.

Η οικονομία μας δεν είχε προλάβει να σταθεί με αυτοπεποίθηση στα πόδια της, μετά τη δεκαετία της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων. Όσα υπερβατικά μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση, θα δίνουμε απλώς μάχη με τον χρόνο. Για την επιστροφή σε συνθήκες λιτότητας και Μνημονίου.

Και όπως καταλαβαίνουν όλοι, το πολιτικό κόστος από μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι ασήκωτο. Και μη αναστρέψιμο.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής