Τσίπρας: Λαϊκό αίτημα για ριζική μεταρρύθμιση του κράτους


 
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:
 
“Tο Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής». Σήμερα έχουμε την δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους.
Η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες. Έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους.
Η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης. Ήταν πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε μια τεχνολογία εξουσίας.
Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς, από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού.Ήταν ακόμη προϋπόθεση για την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή, που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα.
Η πρότασή μας για τη έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ.
Ακόμη, επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. Λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς κράτους και θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό.
Σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Έχει έρθει πλέον η ώρα -και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής– για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των Υπουργών. Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό & τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.
Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς την προστασία της εργασίας και τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Οφείλουμε να κινηθούμε στη κατεύθυνση της στήριξης, της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Να προστατεύσουμε νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών Yγείας σε όλους
Να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας μας, κατά τη μεταμνημονιακή εποχή.
 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η νομοθεσία για τους ομοφυλόφιλους στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Νέα...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...