Ζαχαριάδης: Το brain drain φέρει την υπογραφή της Δεξιάς

Απόσπασμα ομιλίας του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Ζαχαριάδη κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών

 

Θα ήθελα ξεκινώντας τη σημερινή μου ομιλία, να κάνω  μια σύντομη αναφορά στο θέμα της ομογένειας. Διαπιστώνω μια διαρκή σπέκουλα από πλευράς της παράταξής σας κ. Βορίδη, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν συμπαθεί τους ομογενείς, ότι φοβάται την ψήφο τους και άλλα περίεργα. Ας επιχειρήσουμε να  βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά.

Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς ήταν αυτές που οδήγησαν χιλιάδες συμπατριώτες μας στη μετανάστευση τις δεκαετίες του ΄50 του ΄60 και του ΄70, κ. Βορίδη. Το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, που τόσο νοσταλγείτε, με τις αντιλαϊκές πολιτικές του και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ήταν αυτό που ανάγκασε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας να αναζητήσει εργασία στα εργοστάσια της Αμερικής, της Αυστραλίας,  της Γερμανίας και τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου.

Ήταν η ίδια παράταξη, η δική σας παράταξη που οδήγησε σε ένα ακόμη μεγάλο κύμα μετανάστευσης, οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009. Που την οδήγησε στην οικονομική χρεοκοπία αφού προηγουμένως την είχε χρεοκοπήσει σε επίπεδο αρχών και αξιών με τον παλαιοκομματισμό σας, την αναξιοκρατία και τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήσατε. Αυτή τη φορά με μετανάστες όχι ανειδίκευτους εργάτες όπως στο παρελθόν, αλλά νέους ανθρώπους, της γενιάς μου, υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Τους συμμαθητές μου, τους συμφοιτητές μου. Ήταν οι πολιτικές σας που οδήγησαν τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η μετανάστευση των περασμένων δεκαετιών αλλά και το σύγχρονο brain drain φέρουν την ίδια υπογραφή κ. Βορίδη: Την υπογραφή της δεξιά παράταξης.

 

Μας λέτε εμάς ότι δεν επιθυμούμε την ψήφο των ομογενών. Εμείς είμαστε αυτοί που ξεκινήσαμε την διαδικασία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμείς είμαστε που εκκινήσαμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε -μαζί με εσάς και άλλα κόμματα πράγματι – τις ρυθμίσεις για την επιτόπια ψήφο των ομογενών. Βάζοντας βέβαια τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αυτοί που θα αποκτήσουν το δικαίωμα, να διατηρούν εν τοις πράγμασι μια ουσιαστική σχέση με την πατρίδα. Εσείς που 40 χρόνια δεν είχατε κάνει τίποτα για να εκκινήσει το θέμα κατηγορείτε εμάς.

 

Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο λοιπόν και να τελειώνουμε με τη σπέκουλα:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζει με απόλυτο σεβασμό και περιβάλλει με αμέριστη εμπιστοσύνη τους Έλληνες ομογενείς  ανά τον κόσμο, ταυτόχρονα, έχει ρεαλιστικό  σχέδιο για την ανάσχεση του brain drain και την εκκίνηση του brain gain. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επιστροφή στην Ελλάδα αυτών των εξαιρετικών επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων σε αναζήτηση μιας στοιχειώδους επαγγελματικής εξασφάλισης. Εσείς χαμηλώνατε τον κατώτατο μισθό. Εσείς δίνατε σήμα για εργοδοτική αυθαιρεσία. Εσείς κάνατε νόμο το ρουσφέτι και στον ιδιωτικό τομέα, όπου σας έπαιρνε φυσικά.

Ομογένεια δεν είναι μόνο ο κ. Διαματάρης των ψεύτικων βιογραφικών και της fake αριστείας. Ομογένεια δεν είναι οι ελάχιστοι που διαδήλωναν με τις περικεφαλαίες και τις χλαμύδες στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία.   Αυτοί προφανώς  ανήκουν στον δικό σας κύκλο επιρροής κ. Βορίδη. Αλήθεια τώρα που όχι μόνο τηρείτε αλλά τιμάτε τη συμφωνία των Πρεσπών, τι θα τους πείτε; Πώς θα τους πείσετε; Τέλος πάντων αυτό είναι δικό σας θέμα και αφορά μια απολύτως μειοψηφική ομάδα της ομογένειας.

Να είστε βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι, με διεθνή θεώρηση των πραγμάτων, άνθρωποι με ανοιχτό το βλέμμα και το μυαλό τους στις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις. Τα προοδευτικά πολιτικά ρεύματα από τον οικουμενικό ελληνισμό θα συναντηθούν στην κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα μας, για τους Έλληνες εντός και εκτός των τειχών.

Σας προκαλώ και σας προσκαλώ λοιπόν. Εσείς και εγώ, να κάνουμε debate με ανοιχτή ύλη για τις διανθείς πολιτικές εξελίξεις και την χώρα, να καλέσουμε τον ελληνισμό σε όλη την γη και να συζητήσουμε ,να τους ακούσουμε. Ιδού η Ρόδος κ. Βορίδη… Μου έκανε όμως εντύπωση κάτι και θέλω να σας ρωτήσω και άπτεται θέματος που μπορούμε να συζητήσουμε με τον ομογενειακό ελληνισμό. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στις δηλώσεις του για τις σοκαριστικές  εικόνες στην Ουάσινγκτον με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο δεν αναφέρθηκε στην Ακροδεξιά. Δεν βλέπει πολιτικό φορτίο σε αυτά που συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού; Μήπως δεν θέλει να στεναχωρήσει την φιλο-Τραμπική πτέρυγα του κόμματος του ή ακόμα περισσότερο δεν θέλει να μιλήσει για τα όρια της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Εσείς τι θεωρείτε; Είναι πολυκατοικία; Είναι ανταγωνιστικές δυνάμεις; Είναι συνεργατικές; Θυμάμαι ότι η ΝΔ προ δεκαετίας είχε ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα, τότε που εσάς τον κ. Πλεύρη και τον κ. Γεωργιάδη σας θεωρούσαν περιθωριακό και ακραίο. Σήμερα είστε κορυφαίος υπουργός.

Best Of

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε… με το κοπάδι στην πλάτη

«Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει...

Σπυρόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Πού είναι ο (“Τουρκοφάγος”) Μενέντεζ, να… βυθίσει το γεωτρύπανο του Ερντογάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Κάτι τέτοιες ώρες χρειάζεσαι έναν φίλο. Διόρθωση,...

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε… με το κοπάδι στην πλάτη

«Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει...

Σπυρόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σακελλαροπούλου: Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την παρακάτω δήλωση: Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η...

Πού είναι ο (“Τουρκοφάγος”) Μενέντεζ, να… βυθίσει το γεωτρύπανο του Ερντογάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Κάτι τέτοιες ώρες χρειάζεσαι έναν φίλο. Διόρθωση, έναν... ήρωα, σαν τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ τον... Τουρκοφάγο. Εκείνον που "καθαρίζει" διαρκώς για την...

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ OPEN ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΛΑΘΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Σε τηλεοπτική του παρουσία...