Χωρίς τον Τραμπ, ο Νετανιάχου στρέφεται στον Πούτιν

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι πιθανότητες για τις εκλογές του Μαρτίου δεν είναι με το μέρος του, και το ξέρει. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει διαψεύσει πολλές φορές στο παρελθόν τις πιθανότητες, επιδεικνύοντας πρωτοφανείς αντοχές… επιβίωσης, αυτή τη φορά ωστόσο, με το πολιτικό και κοινωνικό μωσαϊκό που διαμορφώνεται ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Μαρτίου του 2021, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία του Ισραήλ, να οδηγηθεί στην έξοδο. Στην αποστράτευση.

Ο “Βασιλιάς Μπίμπι” έχει ήδη κάνει τα… κουμάντα του με το επιτελείο Μπάιντεν, ώστε να αξιοποιήσει και τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, έστω και όχι στην ένταση της στενής σχέσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα ωστόσο αναζωογονεί τη σχέση του με έναν άλλο μεγάλο ηγέτη που… συνεχίζει.

Αυτή τη στρατηγική στόχευση υπηρετεί η επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η δημοσιοποίηση της ατζέντας της συνομιλίας των δυο ηγετών, που φυσικά δεν περιορίστηκε στην παραδοσιακή ανταλλαγή ευχών. Πούτιν και Νετανιάχου παραμένουν κεντρικοί παίκτες σε όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην… πυριτιδαποθήκη του πλανήτη.

Και το απόλυτο “γεράκι” της διεθνούς πολιτικής, φροντίζει να θυμίσει την παραπάνω πραγματικότητα στην εκλογική βάση της ισραηλινής κοινωνίας.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής