Χωρίς τον Τραμπ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί… τα βρήκαν στη Γερουσία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ήταν περίπου αναμενόμενο, ότι χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ… στα πόδια τους, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί θα έβρισκαν κώδικα συγκατοίκησής για τη Γερουσία.

Ο Τσακ Σούμερ και ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλείς των δυο παρατάξεων, φέρονται να έχουν συμφωνήσει για το πώς θα μοιράσουν τις Επιτροπές, με τη συμμετοχή ίσου αριθμού μελών και από τα δυο κόμματα.

Οι δυο έμπειροι πολιτικοί κινούνται στη βάση του αντίστοιχου μοντέλου που είχαν ακολουθηθεί για τελευταία φορά το 2001, όταν η Γερουσία ήταν μοιρασμένη στο 50-50 ανάμεσα στα δυο κόμματα, επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεώτερου, ακριβώς δηλαδή όπως θα συμβεί στο ξεκίνημα της Προεδρίας Μπάιντεν.

Ο Τσακ Σούμερ θα έχει τον τίτλο του επικεφαλής της πλειοψηφίας και ο Μιτς ΜακΚόνελ εκείνον του επικεφαλής της πλειοψηφίας, ενώ σε όλες τις Επιτροπές θα υπάρχει ίσος αριθμός Γερουσιαστών από τα δυο κόμματα, με τους Δημοκρατικούς να κρατούν την Προεδρία, ώστε να ορίζουν την ατζέντα των θεμάτων που θα προωθούνται για ψήφιση.

Η… ισοπαλία 50-50 ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, σημαίνει ότι… τη λύση θα δίνει η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ως προεδρεύουσα της Γερουσίας, όπως δηλαδή συνέβαινε το 2001 με τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι.

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής