Βούλτεψη: Στη μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων

Στη μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων (trafficking) μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσοντας το διασυνοριακό αυτό έγκλημα, που αριθμεί σχεδόν 40 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως, στη νέα προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη.

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη κατά την κοινή συνεδρίαση τριών Επιτροπών, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία της αρμόδιας υποεπιτροπής, της οποίας η υφυπουργός υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος.

Η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με την κ. Βούλτεψη να υπενθυμίζει ότι πέρσι, για πρώτη φορά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε παραστεί και απευθύνει ομιλία προς το Σώμα από την αίθουσα της Ολομέλειας, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων.

Η Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό – στόχο διακινητών και προαγωγών. Όπως είπε, στην περίπτωση των προσφύγων και μεταναστών, το «κρυφό» αυτό έγκλημα γίνεται ακόμη πιο κρυφό, με παγιδευμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, να μετατρέπονται σε ομήρους κυκλωμάτων και να εκβιάζονται, προκειμένου δήθεν να καταβάλουν το «χρέος» για την μεταφορά τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ή με ψευδείς υποσχέσεις νομιμοποίησής τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκεί που οι εγκληματίες αυτοί έκαναν «εισαγωγή» ανθρώπων προς εκμετάλλευση, κυρίως σεξουαλική, τώρα τους βρίσκουν εδώ, σχεδόν χωρίς να χρειάζεται να κουνήσουν καν το δαχτυλάκι τους. Τα κυκλώματα βρίσκουν εύκολα τρόπους επικοινωνίας και οι εγχώριοι έρχονται αμέσως σε επαφή με τους διακινητές των προσφύγων».

Μέχρι σήμερα δεν είχε καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη οργανωμένη εκπαίδευση του προσωπικού στα κέντρα υποδοχής, καταυλισμούς, χώρους ημιαυτόνομης διαβίωσης.

«Είναι σημαντικό», υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη, «τα στελέχη της πρώτης υποδοχής να γνωρίζουν πώς να διακρίνουν τα πραγματικά ζευγάρια από εκείνα που εμφανίζονται ως ζευγάρια, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δυστυχισμένη γυναίκα και τον επίδοξο εκμεταλλευτή της».

Ήδη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή κ. Ηρακλή Μοσκώφ, η υφυπουργός, η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης, η γενική γραμματεία πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο, η ειδική γραμματεία προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκονται στην προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης, προκειμένου να αρχίσουν οι εκπαιδεύσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ενημέρωση των διοικητών των δομών.

Σκοπός της δημιουργίας αυτής της «ομάδας κρούσης» είναι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν όλα τα ύποπτα περιστατικά που εισέρχονται στη χώρα, αρχής γενομένης από το προενταξιακό στάδιο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ειδική προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατά το στάδιο της ενηλικίωσής τους, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Helios, για τις ηλικίες από 18 ως 21 ετών, ώστε η ανθρωπιστική δράση να συνεχιστεί και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Best Of

Να εξηγήσει ο Μαραντζίδης στον Τσίπρα ότι πρέπει να… μετακομίσει στο ΠΑΣΟΚ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η είδηση της αξιοποίησης του Νίκου Μαραντζίδη...

Ιωάννα Δρέττα: Ο ελληνικός τουρισμός έχει πολλές ευκαιρίες μπροστά του

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τις πρώτες σκέψεις της για το χαρτοφυλάκιο...

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες, με την ψήφο τους στη ΝΔ, μπορούν να αποτρέψουν την ακυβερνησία

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αυτοαποκαλούνται… βουλεύτριες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τον απαξιωτικό, προσβλητικό και υπονομευτικό για τις...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ζωή δεν (σου) επιστρέφει περισσότερα χαμόγελα από όσα (της) ζωγραφίζεις εσύ

Της Κονδυλίας Ορτανσίου   Η αναπόφευκτη ματαιότητα να περιμένεις από τη...

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Κάποια εκεί ψηλά, χαμογελάει από την πρώτη...

Ο… καλύτερος συνεργάτης του Ισραήλ “ξαναχτύπησε”

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Έχει ειπωθεί πολλές φορές, και όχι άδικα....

Να εξηγήσει ο Μαραντζίδης στον Τσίπρα ότι πρέπει να… μετακομίσει στο ΠΑΣΟΚ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η είδηση της αξιοποίησης του Νίκου Μαραντζίδη...

Στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια (το αρχηγείο της CIA), με… αγάπη

  Απλά τεράστιος και φυσικά ανίκητος. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ζωή δεν (σου) επιστρέφει περισσότερα χαμόγελα από όσα (της) ζωγραφίζεις εσύ

Της Κονδυλίας Ορτανσίου   Η αναπόφευκτη ματαιότητα να περιμένεις από τη ζωή να σου επιστρέψει περισσότερα χαμόγελα από όσα της ζωγραφίζεις εσύ. Η ζωή ως δώρο, διαδρομή,...

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Κάποια εκεί ψηλά, χαμογελάει από την πρώτη στιγμή που ο πρωτότοκος γιος της αποφάσισε να μοιραστεί την καρδιά του με το συγκεκριμένο...

Ο… καλύτερος συνεργάτης του Ισραήλ “ξαναχτύπησε”

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Έχει ειπωθεί πολλές φορές, και όχι άδικα. Αν δεν υπήρχε ο Νασράλα, το Ισραήλ θα έπρεπε να τον... εφεύρει. Ίσως και να...