Βορίδης: Υλοποιούμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση

Τον κορυφαίο μεταρρυθμιστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δημοσίου ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων με ετήσιες πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση τίθεται ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μπει μια τάξη.

«Aυτή είναι η στρατηγική αυτού του νομοσχεδίου» δήλωσε ο Υπουργός και συμπλήρωσε ότι «όταν εξελιχθεί η νομοθετική διαδικασία θα υπάρχει ένας ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων και ένας ετήσιος πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός, προκειμένου να καλύπτεται εντός εύλογου χρόνου η ανάγκη του Δημοσίου».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «εάν αυτό εφαρμοστεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νομοθέτης – που ελπίζω ότι θα εγκρίνει το Κοινοβούλιο – και εφαρμοστεί από το ΑΣΕΠ θα είναι κορυφαία μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε ως προς τους χρόνους, την αποτελεσματικότητα και τον προγραμματισμό».

Εξάλλου, ο Υπουργός έκανε δεκτές τις ενστάσεις των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης έθεσε ως αντικειμενικό κριτήριο για το ζήτημα του υπολογισμού των μορίων των διδακτορικών τίτλων την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών.

«Η φράση την οποία προκρίνουμε είναι “σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών”» δήλωσε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι με τη διατύπωση αυτή αποσαφηνίζεται  η συνάφεια του τίτλου σπουδών με τη θέση η οποία έχει προκηρυχθεί.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την αντικατάσταση της  διατύπωσης «συνέντευξη» με τη φράση «δομημένη συνέντευξη» για τις θέσεις όπου προβλέπεται καθώς και τη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών και της εργασιακής εμπειρίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η φράση της «συναφούς εμπειρίας», προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το ποσοστό προσλήψεων – αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «τόσο η εφαρμογή του ποσοστού 1:1 όσο και το 1:5 αποτέλεσαν μια απόπειρα να συγκρατηθεί ο αριθμός των προσλήψεων γιατί υπήρχε μια εμπειρία ότι οι προσλήψεις δεν συνδέονταν με το αντικείμενο αλλά με πολιτικές πελατειακές πιέσεις» και υπογράμμισε ότι «Ήρθε επιτέλους ο καιρός να αποκτήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά αλλά και τις ανάγκες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση και μια μεγάλη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

 

Best Of

Οι άκαρπες κρούσεις στον Σακελλαρίδη για τη «μετά Τσίπρα εποχή»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι από τα πρόσωπα...

Ο Μητσοτάκης σε «διαρκή καμπάνια» μέχρι τις εκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε...

Ανδρουλάκης: Τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να ντρέπονται

Στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη...

Ράνια Σβίγκου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια

Στην παρέμβασή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το...

Η πρωτιά έχει… υπογραφή Χασαπόπουλου-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού Την υπογραφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της...

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ...

Αυλαία στο Nations League με τις καλύτερες αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στα καταστήματα ΟΠΑΠ

Πολλές στοιχηματικές επιλογές για το ντέρμπι της Πορτογαλίας με...

Με τη δολοφονία Καποδίστρια… προειδοποιήσαμε ότι δεν θα γίνουμε (σοβαρό) κράτος

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε ότι, ιστορικά, ως...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Χαμηλές πτήσεις” για το πρωινό του ΣΚΑΪ, στο 11% (στο δυναμικό κοινό)

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις "χαμηλές πτήσεις" που καταγράφει από το ξεκίνημα της φετινής τηλεοπτικής περιόδου, συνεχίζει το πρωινό του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες απώλειες που...

Η πρωτιά έχει… υπογραφή Χασαπόπουλου-Βούλγαρη

Του Μανώλη Κομνηνού Την υπογραφή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της Ανθής Βούλγαρη συνεχίζει να έχει η πρωτιά στην ενημερωτική ζώνη της τηλεόρασης τις καθημερινές. Το πετυχημένο...

OPAP ARENA: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

  Ο ΟΠΑΠ θυμάται στιγμές της ένδοξης ιστορίας της ΑΕΚ συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον   Η θύρα 21 της OPAP ARENA στην...