Βορίδης: Αναγκαιότητα η τέχνη στο Δημόσιο

Ένα μοναδικό έργο τέχνης κοσμεί από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15.
Πρόκειται για το γλυπτό του διεθνούς εικαστικού Κωστή Γεωργίου που φέρει την ονομασία «Pegnion» το οποίο υπαινίσσεται με ένα σύγχρονο και απόλυτα προσωπικό τρόπο τα Ταυροκαθάψια, το αρχαίο παιχνίδι των Μινωϊτών της Κρήτης. Το έργο αποτελεί δωρεά των αδελφών Γιώργου και Νίκου Ξυλούρη.
Τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού μπλε – στο χρώμα του κοβαλτίου – γλυπτού πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε επίσημη τελετή παρουσία του γλύπτη Κωστή Γεωργίου, των αδερφών Γιώργου και Νίκου Ξυλούρη καθώς και πλήθους προσκεκλημένων και εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον γλύπτη Κωστή Γεωργίου για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό του έργο όσο και προς τους αδερφούς Ξυλούρη για την πολύτιμη δωρεά τους, επισημαίνοντας ότι η τέχνη στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.
«Έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας να μπορούμε να έχουμε σε δημόσια θέα, σε δημόσιους χώρους τέτοιου είδους έργα τέχνης» υπογράμμισε ο Υπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν ευχής έργον το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει κάποια στιγμή πολιτική αγοράς έργων τέχνης χωρίς να παραγνωρίζει ωστόσο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σήμερα.
Σχολιάζοντας το αντικείμενο που πραγματεύεται το γλυπτό, τα Ταυροκαθάψια, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι συνιστά έναν διάλογο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης με τη σύγχρονη τέχνη ανοίγοντας μία μεγαλύτερη συζήτηση για την ιστορία, την παράδοση και την ταυτότητα της πατρίδας μας.
Ο Κωστής Γεωργίου σημείωσε από την πλευρά του ότι η τοποθέτηση του γλυπτού στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών έγινε εφικτή χάρις στα φιλότεχνα αισθήματα του ίδιου του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των αδελφών Γιώργου και Νίκου Ξυλούρη. Επεσήμανε δε ότι το έργο «Pegnion» κάνει σαφή αναφορά στα Ταυροκαθάψια, το γνωστό άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο.
«Η δημόσια γλυπτική έχει νόημα καθώς είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη ο οποίος μπορεί να αναπτύξει τη δική του συνομιλία με το γλυπτό» σχολίασε ο διεθνής δημιουργός.

 

 

Best Of

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

Κώστας Μπακογιάννης: Να γιορτάσουμε την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου

38 ημέρες, 129 γειτονιές, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, περισσότερες από...

Η υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη στην περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας

Υπεγράφη από την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η...

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών

«Ακούμε κάθε εύλογη παρατήρηση, αλλά στο τέλος υπάρχει και...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν...

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

ΤΖΟΚΕΡ: Στην Αμαλιάδα ο μεγάλος νικητής των 7.116.585 ευρώ

 Μόλις 3 ευρώ κόστισε το «χρυσό» δελτίο   Ποδαρικό με κέρδη...

Μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΚΑΪ, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη

Του Μανώλη Κομνηνού   Κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της διακυβέρνησης Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας, σε μια συγκυρία γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες. Η...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν τα Παιδικά Χωριά SOS, με σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους στα social media, και με...

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ήρθε να επιβεβαιώσει την αίσθηση που παγιώνεται, ότι η πάλαι ποτέ......