Τζιτζικώστας: Παραδίδουμε στην κοινωνία τόπους που έχουν σημαντική αξία για τη ζωή όλων μας

Αυτοψία στις εργασίες για την αποκατάσταση και ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα και παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και των Δημάρχων Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη επισκέφτηκε δύο σημεία του δυτικού παράκτιου μετώπου, όπου πραγματοποιούνται παράλληλα εργασίες.

Το πρώτο σημείο ήταν η περιοχή των παλαιών Βυρσοδεψείων, τα οποία μετεγκαταστάθηκαν πριν από πολλά χρόνια στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης κι ενώ επί δεκαετίες θεωρούνταν η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης της Μεσογείου.

Στα παλαιά Βυρσοδεψεία σήμερα ξεκίνησε η κατεδάφιση παραπηγμάτων στις εκβολές του Δενδροποτάμου και ο επιφανειακός καθαρισμός του χώρου, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση 600 τόνων επικινδύνων αποβλήτων. Επίσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος καθαρισμού και εξυγίανσης των υπόγειων υδάτων, με σύγχρονη τεχνολογία in situ.

Το δεύτερο σημείο που επισκέφτηκαν ήταν το παράκτιο ανάχωμα του Καλοχωρίου, όπου πλέον μετά την ενίσχυσή του για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και τον καθαρισμό του, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ανάπλασης.

Στο παραλιακό μέτωπο Καλοχωρίου – Μενεμένης (παράκτιο ανάχωμα Καλοχωρίου) πραγματοποιήθηκε η φύτευση 250 δένδρων, που δημιουργεί τη δεύτερη νησίδα πρασίνου στην περιοχή. Μέχρι σήμερα επίσης ολοκληρώθηκε καθαρισμός της παράκτιας ζώνης από επικίνδυνα απόβλητα και μπάζα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε ένα από τα πλέον σημαντικά έργα. Το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ανάπλασης αυτής της υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε την ντροπή της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η περιοχή αυτή μετατρέπεται σε ‘κόσμημα’. Σε λίγο καιρό, όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή αυτή θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί κατοίκους και επισκέπτες. Θα γίνει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Θα είναι μια περιοχή όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ποδηλασία, για περίπατο και για αναψυχή ήπιας μορφής. Το πιο σημαντικό είναι ότι βάζουμε ένα τέλος στη σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, που είχε επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην υγεία των πολιτών της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα συνεχίσει να αποκαθιστά και να παραδίδει στην κοινωνία τόπους που έχουν σημαντική αξία για τη ζωή όλων μας. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».

Ο Περιφερειάρχης επίσης ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, όπως και τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές, ενώ εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Βαρνάβα, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως δήλωσε, να στραφεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή, που αναπτύχθηκε επί δεκαετίες ανισόρροπα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας, «αυτός ο ξεχασμένος και υποβαθμισμένος τόπος σήμερα καθαρίζεται, αλλάζει όψη και πλέον προχωρούμε στη δεύτερη μεγάλη δενδροφύτευση, με την υποστήριξη μαθητών Δημοτικών Σχολείων, αλλά και σπουδαστών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Το όραμά μας σταδιακά υλοποιείται γιατί έχουμε και σχέδιο και βούληση και την αμέριστη συμπαράσταση των Δήμων, των τοπικών φορέων και των πολιτών. Αυτή η περιοχή θα αλλάξει όψη και θα συνδεθεί με βιώσιμο τρόπο, με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και μελλοντικά και με θαλάσσια συγκοινωνία, εφόσον το έργο αυτό προχωρήσει, με τον υπόλοιπο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Θα είναι ένα στολίδι για όλη τη Θεσσαλονίκη και η προσπάθειά μας είναι να γίνουν αυτά τα έξι χιλιόμετρα του δυτικού παράκτιου μετώπου ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης και ένα πραγματικό στολίδι, ένας χώρος αναψυχής για όλη τη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Πατουλίδου επισήμανε: «Εδώ φαίνεται πού πηγαίνουν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αποδίδει καρπούς και το απτό παράδειγμα είναι ακριβώς εδώ: Σε έναν τόπο που αλλάζει και γίνεται επισκέψιμος και ελκυστικός, βγαίνοντας από την υποβάθμιση και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών».

Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

-Απομακρύνθηκαν ήδη από την περιοχή των παλαιών Βυρσοδεψείων 600 τόνοι από επικίνδυνα απόβλητα.

-Απομακρύνθηκαν συνολικά 1.000 τόνοι από μπάζα και υλικά κατεδαφίσεων από όλη την περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου.

-Ολοκληρώθηκαν κρίσιμες εργασίες για τη στήριξη των παράκτιων αναχωμάτων με λιθορριπές.

-Ο καθαρισμός έχει προχωρήσει σημαντικά και ήδη είναι σε εξέλιξη η επόμενη φάση, της αποκατάστασης και ανάδειξης της περιοχής.

-Αποκαθίσταται η διαταραγμένη περιβαλλοντική ισορροπία, δημιουργώντας τοπικές εστίες πρασίνου. Ήδη ολοκληρώθηκαν δενδροφυτεύσεις σε δύο σημεία, που είναι πλέον διακριτοί πυρήνες πρασίνου.

-Έχουν ξεκινήσει στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης των υπόγειων υδάτων. Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και άρχισε η κατεδάφιση των παραπηγμάτων των παλαιών εγκαταστάσεων.

-Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης του ρέματος του Δενδροποτάμου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ολοκληρώνεται σύντομα η σύνδεση αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με τον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.

Best Of

Ο Κώστας Μπακογιάννης και η κοινωνία που παρεμβαίνει στο αύριο της Αθήνας

Στο πιο «Αντί-ΤΙΚ ΤΟΚ» ΤΙΚ ΤΟΚ, όπως δήλωσε και...

Ο Κασσελάκης που ενώνει, η Αχτσιόγλου που διχάζει

  Η Έφη Αχτσιόγλου έχασε την ψυχραιμία της στην πλέον...

Ήρεμα νερά χρειαζόμαστε…

Στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον...

Κώστας Μπακογιάννης: Η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου επιστρέφει, ως οφείλει, στους Αθηναίους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιώργος Παπακωστόπουλος: Δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πολλά

Το πλαίσιο ευθύνης και διάθεσης για προσφορά στον τόπο...

«Γρήγορα Κέρδη» από δύο νέα παιχνίδια του ΣΚΡΑΤΣ

 10.000 νικητές θα κερδίσουν από 500 ευρώ και 20.000...

Τη Μελίνα πάντως, δεν την απαξίωνε κανείς, αποκαλώντας τη με το μικρό όνομά της (αγαπητή Έφη)…

Ήταν μάλλον αναμενόμενο... Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έγινε...

Δημήτρης Καμπουράκης: Ο Κασσελάκης και η… ντροπή της Αριστεράς

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr   «Μα καλά, δεν ντράπηκε αυτός...

“Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως θέλεις… μην την εξευτελίζεις”

Η Έφη που έχασε τον κόσμο τον οποίο της...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιώργος Παπακωστόπουλος: Δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνουν πολλά

Το πλαίσιο ευθύνης και διάθεσης για προσφορά στον τόπο του, περιγράφει με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο Γιώργος Παπακωστόπουλος, ο οποίος...

«Γρήγορα Κέρδη» από δύο νέα παιχνίδια του ΣΚΡΑΤΣ

 10.000 νικητές θα κερδίσουν από 500 ευρώ και 20.000 τυχεροί από 100 ευρώ ο καθένας Δύο νέα παιχνίδια ΣΚΡΑΤΣ, που κυκλοφόρησαν εδώ και λίγες ημέρες,...

Τη Μελίνα πάντως, δεν την απαξίωνε κανείς, αποκαλώντας τη με το μικρό όνομά της (αγαπητή Έφη)…

Ήταν μάλλον αναμενόμενο... Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έγινε βολικός κομιστής μειωτικών για το γυναικείο κίνημα αντιλήψεων περιθωριακών μυαλών, και ασπάστηκε την προσβλητική προσφώνηση...