Τσίπρας: Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και οι αθλιότητές τους

Δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάππειο Μέγαρο, για τον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προεκλογικής περιόδου

 

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε ανακοινώσεις για το σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Θα του δώσουμε αμέσως το λόγο και θα έχουμε στη συνέχεια κάποιο σύντομο χρόνο για να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας, να απαντηθούν από τον Πρόεδρο.

Σύντομα θα σας παρακαλέσω εξ αρχής για να προλάβουμε να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έχει τον λόγο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα σε όλους και σε όλες. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού, παρακολουθήσεις που αφορούσαν τη στρατιωτική ηγεσία, υπουργούς, αρχηγό κόμματος, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, καθώς και η εξέλιξη της 3ήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν, κατά τη γνώμη μας, νέα δεδομένα που κανείς πια δεν δικαιούται να αγνοεί.

Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού, αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά.

Η κακοποίηση του κράτους δικαίου έρχεται να επιβάλει και να καλύψει μια τεράστια αναδιανομή που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών και εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο.

Και η διαφθορά είναι αυτή που χαρακτηρίζει δυστυχώς κάθε κυβερνητική πράξη, όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες θλιβερές αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα. Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα κυβερνητικών στελεχών, όπως Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα δυστυχώς συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα.

Κατά την εκτίμησή μας  το δίκτυο των υποκλοπών, που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη. Ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήρθε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς. Αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο κράτος δικαίου είναι αυτό ακριβώς που ονομάσαμε από τη πρώτη στιγμή καθεστώς Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής, είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Καταχραστής μάλιστα αμετανόητος όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους. Διότι οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, κατά την εκτίμησή μας, είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό. Δεν απαντούσαν στις παγίδες, στα μηνύματα-παγίδες που ελάμβαναν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Και οι στόχοι αυτοί ήταν δεκάδες. Η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, την διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων τριών χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας. Και ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα.

Τελευταίο σκαλοπάτι σ’ αυτή τη σκάλα του κακού η προηγούμενη Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής. Εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας.

Το θέαμα όμως μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, αποτελεί σήμα κινδύνου για κάθε δημοκράτη πολίτη.

Το θέαμα στόχων της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, ένα θέαμα που παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή. Μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο.

Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν. Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια εξήγηση, έστω και μια απάντηση στη Βουλή, αυτή η κυβέρνηση για εμάς, αλλά και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό.

Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων το λιγότερο.

Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της Ν.Δ., στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο. Στο ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή; Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο στο λαό. Τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει δηλαδή άμεσα στην κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η αξιωματική αντιπολίτευση και, επαναλαμβάνω, κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο και, ως εκ τούτου, έχοντας μια βαθιά δημοκρατική ευθύνη, όσο αρνείται ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνησης εκτροπής.

Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας -για ευνόητους λόγους- στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία, εάν υπάρξει νομοθετική διαδικασία γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί -και έφτασε, πιστεύω, η ώρα- να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την  αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας.

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για κάποιες ερωτήσεις.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε, ανακοινώσατε ότι θα απέχετε από εδώ και στο εξής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν άλλα θεσμικά εργαλεία, αν έχετε στο μυαλό σας να αναλάβετε άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες για την υπόθεση των υποκλοπών, ή είχαμε την κορύφωση με την πρόταση δυσπιστίας και πλέον θα περιμένετε τις εκλογές, αν κερδίσετε, να προχωρήσετε σε προανακριτική όπως έχετε δεσμευτεί. Τη στιγμή μάλιστα που έχετε  βάλει στο τραπέζι και στο δημόσιο διάλογο την πιθανότητα να υπάρξει Κυβέρνηση συνεργασίας, υπό εκβιασμό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσακίρη, νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε απολύτως θεσμικά ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και ίσως το πρώτο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης που αφορά την ίδια τη λειτουργία των θεσμών, και γι’ αυτό το αντιμετωπίσαμε απολύτως θεσμικά. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε, ζητήσαμε απαντήσεις, διεκδικήσαμε αυτές τις απαντήσεις στη δικαιοσύνη, στις ανεξάρτητες αρχές, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η επιμονή μας οδήγησε οι απαντήσεις αυτές, να δοθούν με αποδείξεις πια, από την αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών και να το ελέγχει.

Ως εκ τούτου, θεσμικά κινηθήκαμε έως τώρα, θεσμική απόφαση ήταν να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που ο κανονισμός της Βουλής μας προσφέρει. Γι’ αυτό τον λόγο και καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, γνωρίζοντας βεβαίως ότι από τη μεταπολίτευση και μετά καμία πρόταση δυσπιστίας δεν έχει οδηγήσει σε πτώση κυβέρνησης. Αλλά ευελπιστούσαμε έστω να πάρουμε μια απάντηση κατά την τριήμερη αυτή διαδικασία, από τον πρωθυπουργό της χώρας γι’ αυτό το μέγα σκάνδαλο της εκτροπής. Δεν πήραμε καμία απάντηση.

Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμεθα να συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Και εξ αυτού του λόγου, αποφασίζουμε μια πράξη ισχυρού συμβολισμού, την απουσία μας από τη διαδικασία των ψηφοφοριών, αν υπάρχει από εδώ και στο εξής νομοθετικό έργο στη Βουλή, ακριβώς διότι θεωρούμε ότι δεν δικαιούται αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ο κριτής και στο δίλημμα, επαναλαμβάνω, δημοκρατία ή εκτροπή δεν θα απαντήσουν οι 156  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα απαντήσουν 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές, αυτές να διεξαχθούν όπως το Σύνταγμα προβλέπει εντός των επόμενων 20-21 ημερών, εντός του Φλεβάρη και να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη. Και ταυτόχρονα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου αυτό το μήνυμα, το μήνυμα δηλαδή ότι η δημοκρατία πληγώθηκε στη χώρα που τη γέννησε, να περάσει παντού και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προκειμένου να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και τη συνταγματικής ομαλότητας.

Αυτή είναι η απόφασή μας και έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό, πρωτίστως. Διότι όπως εξήγησα αναλυτικά, πιστεύω, στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, θεωρούμε ότι αυτή η παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της συνταγματικής νομιμότητας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον πυρήνα της πολιτικής που ασκεί αυτή η κυβέρνηση.

Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, την προστασία του εισοδήματος που έχει συρρικνωθεί καταλυτικά το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η στρατηγική μας, αυτές είναι οι αποφάσεις μας και αυτές σας ανακοίνωσα πριν από λίγο.

Φ. ΠΕΡΙΕ (Liberation): Ευχαριστώ πολύ, έχω δυο ερωτήσεις, κύριε Τσίπρα. Η πρώτη: μάθαμε ότι μεταξύ 2015 και 2019 ο αριθμός των τακτικών υποκλοπών από την ΕΥΠ έχει αυξηθεί. Πως το εξηγείτε αυτό; Δεν υπήρχε ο κίνδυνος να ευτελιστεί η επισύνδεση; Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση.

Η δεύτερη: ως ξένος ανταποκριτής σοκαρίστηκα για διάφορους λόγους, γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκάλυψης της υπόθεσης εδώ και αρκετούς μήνες από το 2019 οι ξένοι ανταποκριτές και οι δημοσιογράφοι δέχονται τακτικά επιθέσεις από την κυβέρνηση. Θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε εσείς για να αναστρέψετε αυτή την εικόνα και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας εντός και εκτός Ελλάδας, δεδομένου ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη κινείται αργά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης. Σας ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα σωστά αναφέρεστε ότι απευθυνόμαστε τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, απευθυνόμαστε στη δημοκρατική κοινή γνώμη τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι πιστεύουμε ότι εδώ δεν έχουμε απλά μια παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων της χώρας μας, αλλά και αυτού που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, η δημοκρατία κακοποιείται βάναυσα στον τόπο που γεννήθηκε. Γνωρίζετε ότι έχω ήδη απευθυνθεί με επίσκεψή μου τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συνάντησα την αρμόδια Επίτροπο για το κράτος Δικαίου, την κ. Γιούροβα. συναντήθηκα με εκπροσώπους της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την παραβίαση του κράτους Δικαίου στη χώρα μας και το θέμα των παρακολουθήσεων. Και το επόμενο διάστημα προφανώς και θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα αυτό, με παρεμβάσεις μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όμως το κρίσιμο κατ’ εμέ, διότι ως γνωστόν τα αδιέξοδα αυτά τα λύνει η ίδια η δημοκρατία, είναι να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη εξηγήσει, έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας. Θεωρούμε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, να επαναφέρει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε μια κατεύθυνση λειτουργίας εντός του πλαισίου των συνταγματικών δεδομένων, με πλουραλισμό και διαφάνεια, με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να ελέγχει τη δράση της, με προτάσεις που έχω καταθέσει από τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ακόμη και για τον διορισμό του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και με τη διαρκή εποπτεία, τον έλεγχο, τη λογοδοσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και βεβαίως έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας που αφορούν μια ασπίδα προστασίας που μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να βάλει στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο ζήτημα του πλουραλισμού της ενημέρωσης. Η χώρα μας δυστυχώς είναι στην 108η θέση στην ενημέρωση. Άρα θεωρώ ότι μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ίδια τη δικαιοσύνη, αλλά οφείλει και να προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές τομές στην ίδια την οργάνωση του κράτους.

Δεν αποφεύγω το πρώτο σκέλος του ερωτήματος σας. Επί των ημερών μας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτούργησε απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου και οι όποιες επισυνδέσεις έγιναν, έγιναν με σκοπό αποκλειστικό την εθνική ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Υπήρξε αύξηση του αριθμού των επισυνδέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, υπήρξε. Υπήρξε μια τρομακτική, όπως γνωρίζετε, αύξηση των προσφυγικών ροών, η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον 2οΠαγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών ενδεχομένως να ήταν και περιπτώσεις που μια σοβαρή Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να εξετάζει.

Διότι, σας θυμίζω, δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσει έγιναν εκείνο το διάστημα στην καρδιά της Ευρώπης. Ούτε μια ευρωπαϊκή χώρα, παρά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις ροές από την Ελλάδα δεν απέδωσε ευθύνη στις ελληνικές αρχές, ακριβώς διότι οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους και ενημέρωναν για όποιες περιπτώσεις υπήρχε υποψία, υπήρχε θέμα παραβατικής συμπεριφοράς.

Εκεί έγκειται η αιτία της αύξησης των διατάξεων την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω επίσης κάτι το οποίο οφείλεται να γνωρίζετε, το είπα στη Βουλή, πέραν της διασφάλισης αυτού που ονομάζουμε εθνική ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά το οργανωμένο έγκλημα και εντός της ίδιας της αστυνομίας.

Είπα στη Βουλή, επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη Greek Μafia. Από το 2019 και μετά την ΕΥΠ τη διοικούσε η Greek Mafia. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ (Euractiv): Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγόρησε ότι στην απαντητική επιστολή του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τον κ. Ράμμο, ότι δεν υπήρχαν τα 6 ονόματα στις επιστολές που πήρανε, ενώ στη δική σας υπήρχαν. Αφήνοντας να υπονοηθεί ότι εσείς γνωρίζατε εκ των προτέρων γι’ αυτά τα ονόματα. Πώς επιλέξατε να στείλετε τα συγκεκριμένα ονόματα στην ΑΔΑΕ και στον κ. Ράμμο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιδέρη, σας ευχαριστώ για το ερώτημα, διότι γίναμε όλοι μάρτυρες μιας σκηνής στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή που είναι ο ορισμός του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τα ευρήματα, τις αποδείξεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους των παρακολουθήσεων -τουλάχιστον 6 + 2, 8, δηλαδή, βρέθηκαν από το Δεκέμβρη και μετά, πλην Ανδρουλάκη, Κουκάκη, βρέθηκαν ευρήματα για το συνάδελφό σας κ. Τέλλογλου, για τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο, για 5 ανώτατους στρατιωτικούς και για τον υπουργό Χατζηδάκη. Αντί να δώσει απαντήσεις, προσπάθησε σε μια απόπειρα φθηνού αντιπερισπασμού να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Ενώ ήταν σε όλους γνωστό ότι εγώ απευθύνθηκα στην καθ’ ύλην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή με επιστολές και με παρουσία μου στην Αρχή, αλλά και με επιστολές, διότι δεν ήταν μόνο προφορικός ο λόγος μου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, την αμέσως επόμενη μέρα από την επίσκεψή μου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου του ζήτησα να διαλευκάνει την υπόθεση, πηγαίνοντας στους παρόχους γιατί εκεί υπάρχουν τα στοιχεία, πήγα στην Ανεξάρτητη Αρχή και ζήτησα το ίδιο καταθέτοντας γραπτό έγγραφο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι μονοπρόσωπη, έχει Πρόεδρο αλλά έχει και Διοικητικό Συμβούλιο. Υπήρξε λοιπόν η συνεδρίασή του  για να απαντήσει στο αίτημα το οποίο κατέθεσα εγγράφως. Και μου ενεχείρισε μια επιστολή στην οποία μου ζητούσε να διευκρινίσω ποιους ακριβώς ζητώ η Ανεξάρτητη Αρχή, για ποιους ακριβώς ζητώ στοιχεία, διότι προφανώς το σύνολο όλων όσων είχαν αναφερθεί σε δημοσιεύματα ήταν ένα πολύ μεγάλο σύνολο, όπως καλά γνωρίζετε.

Εγώ λοιπόν επέλεξα έξι πρόσωπα και απέστειλα σχετική συμπληρωματική επιστολή, αν δεν κάνω λάθος στις 27, 28 Δεκεμβρίου. Και τα έξι αυτά πρόσωπα που επέλεξα από όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, επελέγησαν με κριτήριο την ιδιότητά τους. Τη θεσμική τους ιδιότητα. Δεν απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ ρωτώντας -ενδεχομένως να μπορούσα να το κάνω και αυτό, αλλά δεν το έκανα- για συναδέλφους σας δημοσιογράφους, για επιχειρηματίες, αλλά για 5 ανώτατους αξιωματικούς. Διότι θεωρώ μείζονα θεσμική εκτροπή και κατάλυση του πλαισίου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθούνται οι αρχηγοί της Άμυνας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την ΕΥΠ με ευθύνη του Πρωθυπουργού. Άρα γι’ αυτούς τους 5, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΣ, τους δυο επικεφαλής των Διευθύνσεων Εξοπλισμών, καθώς και του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του κ. Λιακόπουλου. Καθώς και του υπουργού Εργασίας σήμερα και Ενέργειας όταν έγινε η παρακολούθηση, του κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Άρα τα κριτήρια της επιλογής των έξι ήταν κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη θεσμική τους ιδιότητα. Και η δική μου ευθύνη ως παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά και πολιτειακός παράγοντας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν να ρωτώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις με κριτήρια, επαναλαμβάνω, τη θεσμική τους ιδιότητα.

Ο κ. Ράμμος λοιπόν στην απαντητική του επιστολή, αναφερόμενος ότι απαντάει στην από 28/12 επιστολή μου, δηλαδή σε αυτή που τον ρωτούσα για έξι πρόσωπα, μου λέει και για τα έξι υπάρχουν ευρήματα.

Είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά να έρχεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή και να προσπαθεί να ευτελίσει αυτή τη συζήτηση, αρνούμενος ότι  υπήρξαν ονόματα; Αυτή ήταν η απάντηση; Και να το κάνει αυτό χωρίς να ντρέπεται; Και μερίδα μέσων ενημέρωσης να εστιάζει σε αυτό; Νομίζω ότι έδωσα απαντήσεις στο ερώτημά σας, κ. Σιδέρη.

ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ (Οpen): Κύριε Πρόεδρε, μπορεί κανείς να εικάσει ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις σε αυτή την υπόθεση των υποκλοπών. Διακρίνω μια προσπάθεια στην ερμηνεία που κάνετε  να δείξετε ότι με τον έναν, ή με τον άλλο τρόπο αυτές οι επιλογές, αυτές οι πρακτικές, συνδέονται, οι επιδιώξεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν οι υποκλοπές έγιναν και για να ελεγχθεί η ροή του χρήματος, ή να χαρτογραφηθεί, όπως έχει ειπωθεί από την πλευρά σας, να μου πείτε αν αυτό ισχύει για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Αν μπορεί δηλαδή να είναι εκβιαζόμενο το ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με βάση αυτή την ερμηνεία. Eάν μπορεί να είναι εκβιαζόμενο το ΠΑΣΟΚ, πώς θα γινόταν να είναι μέτοχος σε μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Και την ίδια ώρα, μένοντας ειδικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αν έχετε λεπτομέρειες που να στηρίζουν περισσότερο αυτή την εκτίμηση περί της ροής του χρήματος. Γιατί βέβαια αν υπάρχει κάτι τέτοιο και ίσως και από την έως τώρα στάση των προσώπων που έχουν παρακολουθηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι υποθέτει κανείς στην περίπτωση που έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, θα προχωρήσετε και σε κρίσεις για την ηγεσία του στρατεύματος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέσατε πολλά ερωτήματα σε ένα ερώτημα. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ πιο επιγραμματικά να σας απαντήσω. Νομίζω ότι στη Βουλή ήμουνα σαφής σε ότι αφορά τουλάχιστον το σκέλος των ερωτημάτων που έθεσα για την παρακολούθηση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και οι δυο επικεφαλής των Διευθύνσεων για τους εξοπλισμούς. Και νομίζω ότι στα ερωτήματα που έθεσα τα οποία έμειναν αναπάντητα, ουσιαστικά δεν υπαινίχθηκα, αλλά με σαφήνεια διατύπωσα την εκτίμηση ότι οι πέντε αυτοί στρατιωτικοί δεν παρακολουθούντο από την ΕΥΠ διότι ήταν εθνικά επικίνδυνοι, διότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, διότι στις περιπτώσεις λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ένας ανώτατος αξιωματικός, μη γελιόμαστε, είναι η κατασκοπία.

Εάν ο κ. Φλώρος ήταν ύποπτος για κατασκοπία και μετά από δυο χρόνια παρακολούθησής του είχαν βρεθεί στοιχεία που αφορούν κατασκοπία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία για έναν ακόμη χρόνο και να παραμένει στη θέση του; Προφανώς δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπία. Και είναι ντροπή να αιωρούνται τέτοιου είδους ερωτήματα πάνω από άξιους αξιωματικούς των ενόπλων μας δυνάμεων. Άρα λοιπόν για ποιο λόγο; Ποιος και γιατί θέλει να τους έχει στο χέρι; Ποιος και γιατί ήθελε να εκβιάζει τους ανώτατους αξιωματικούς, την ώρα που αυτοί επιτελούσαν το καθήκον τους σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Και σε μια περίοδο όμως όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και θύμισα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε και όπου κατέληξε, για έξι χρόνια διακυβέρνησης διαχειρίστηκε προγράμματα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με σημερινές τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης σε τρεισήμισι χρόνια 14-15 δισεκατομμύρια ευρώ. Και την ίδια στιγμή παρακολουθεί την ηγεσία του στρατεύματος, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δεν δίνει λογαριασμό, δεν δίνει μια εξήγηση.

Και επίσης στη Βουλή, στα ερωτήματα που έθεσα, ήμουν πάρα πολύ σαφής. Μίλησα για διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ηγεσία του στρατεύματος, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, μίλησα για διαφωνίες του τότε Αρχηγού ΓΕΣ σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά των τεθωρακισμένων και μίλησα για κάποιες συμπτώσεις σε ό,τι αφορά τους δυο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Ο μεν κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale ξαφνικά βρέθηκε μια θέση γι’ αυτόν στο εξωτερικό που δεν υπήρχε, δημιουργήθηκε μια θέση γι’ αυτό, Συμβούλου, στο εξωτερικό με τριπλάσιο μισθό από αυτόν που έπαιρνε εδώ. Ο δε κ. Αλεξόπουλος που τον αντικατέστησε, και αυτός ετέθη υπό παρακολούθηση, ενδεχομένως διότι ήταν ενοχλητικές οι παρεμβάσεις που γραπτώς έκανε προς τη γαλλική εταιρεία για παραγωγή έργου στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία.

Διότι βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι ότι ούτε ένα ευρώ δεν παράγεται στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία. Ούτε ένα ευρώ, ούτε μια θέση εργασίας εδώ.

Και την ίδια ώρα, είναι γνωστές οι καταγγελίες μας για την υπερκοστολόγηση του Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα σε σχέση με αυτά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προγραμμάτιζε, τρεις φορές πάνω. Άρα η απάντησή μας είναι ότι, ναι, θεωρούμε πολύ πιθανόν -τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει η κυβέρνηση, όχι εγώ- αυτές οι παρακολουθήσεις να έγιναν για τη ροή του χρήματος.

Κι έχουμε πολύ κακή εμπειρία από τη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων, που οδήγησαν τη χώρα, ήταν και αυτή μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Στο δεύτερο ερώτημά σας, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσέξτε: εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο. Αλλά είναι σαφές ότι και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, δεν τα είπα εγώ, δεν τα είπε η κ. Τσαπανίδου χθες, τα είπε ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι επαρακολουθείτο για να είναι το κόμμα του σε ομηρία.

Δήλωσε ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου ήταν απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό του ιδίου και του κόμματός του. Αυτός τα δήλωσε. Άρα εδώ, με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη, θέλω να σας πω κάτι: Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι, έχει να κάνει με το χαρακτήρα του, με τις αντοχές του. Και προς θεού, δεν προδικάζω σε καμία περίπτωση ότι το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στον εκβιασμό. Το αν θα υποκύψει κανείς στους εκβιασμούς έχει να κάνει με τον τρόπο που θ’ αντιμετωπίσει τον εκβιασμό. Αλλά εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Προφανές. Θυμάστε ποιες ήταν οι αρχικές δικαιολογίες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ; Έκαναν διαρροές ότι είναι κατάσκοπος των Ουκρανών, των Κινέζων. Τέτοια παραμύθια μας έλεγαν.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Για την επόμενη πενταετία, η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας. Πού βρίσκονται τούτη την ώρα αυτές οι πληροφορίες των συνομιλιών, των συνδιαλέξεων, των καθημερινών επαφών, των συζητήσεων; Διότι το κακόβουλο λογισμικό έμπαινε στο κινητό τηλέφωνο, το είχες κλειστό, συζητούσες και σε κατέγραφε.

Πού βρίσκεται αυτός ο πλούτος των πληροφοριών σήμερα; Σε ποιων τα χέρια βρίσκεται αυτός ο πλούτος των συνομιλιών σήμερα; Και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου, εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα.

Και αν κάποιοι για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε συμβιβάζονται με την ιδέα ότι τα στοιχεία που αφορούν την προσωπική τους ζωή, τις συνδιαλέξεις τους, τις επαφές του, και δεν εννοώ μόνο πολιτικοί ή βουλευτές, οικονομικοί παράγοντες του τόπου, δημοσιογράφοι, αν θεωρούν ότι δεν τρέχει τίποτα μ’ αυτό, εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα. Άρα, δεν αφορά μόνο τον κ. Ανδρουλάκη αυτό, αφορά όλους όσοι παρακολουθήθηκαν

ΕΙΡ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ (Star Channel): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Βλέπουμε και από τη συνέντευξη που μας δίνετε σήμερα, ότι είναι ψηλά στην προεκλογική σας ατζέντα το θέμα των υποκλοπών. Ωστόσο, τουλάχιστον έτσι όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για τους πολίτες είναι η τσέπη τους. Είναι η ενεργειακή κρίση, είναι η ακρίβεια.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, το 23,3% των πολιτών θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια και μόλις ένα 13,5%, αν δεν κάνω λάθος, θα ψηφίσει με κριτήριο τα θέματα της δικαιοσύνης κτλ. Εκτιμάτε ότι οι υποκλοπές μπορούν να κρίνουν τις εκλογές και να αλλάξουν τέλος πάντων τα ποσοστά έτσι όπως τα βλέπουμε να διαμορφώνονται στις δημοσκοπήσεις και να γείρουν την πλάστιγγα προς το ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, εκτιμώ ότι τα θέματα της δημοκρατίας δεν μπορούν να τίθενται, δεν επερωτούνται και δεν μπορεί να προσδιορίζεται η στάση των πολιτικών κομμάτων με βάση τις μετρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να σας πω ότι έχω δει και μια σειρά μετρήσεων που έχουν τελείως διαφορετική εικόνα. Όταν ρωτούνται οι πολίτες αν θεωρούν κρίσιμο το ζήτημα της παραβίασης του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων, το θέτουν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα, με ποσοστά άνω του 60%.

Αλλά οφείλω να σας πω ταυτόχρονα, και εξ ου και ο λόγος που θα παρακολουθήσατε στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, ξεκίνησα με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα τον πολίτη και την καθημερινότητά του, την ακρίβεια, τη μείωση του εισοδήματός του, τους λογαριασμούς του ρεύματος, το αίσθημα ανασφάλειας και αδικία και είπα ότι όλα αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές.

Και είπα και λέω ξανά ότι αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, οι παρακρατικές μέθοδοι, οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι, είναι άθλιες μέθοδοι προκειμένου να επιβάλλουν μια άθλια πολιτική. Διότι εμείς θεωρούμε ότι η παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων και η δημιουργία αυτού του παρακράτους των παρακολουθήσεων δεν ήταν ένα ατύχημα. Ήταν ένα σχέδιο, ένα μοντέλο διακυβέρνησης.

Ακριβώς διότι αυτές οι κατάφωρα αντιλαϊκές και άδικες πολιτικές, που αναδιανέμουν μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, προκειμένου να υλοποιηθούν, προκειμένου να περάσουν δίχως αντιδράσεις, και είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι.

Μέθοδοι που έχουν να κάνουν με την κατάλυση ενός πλαισίου πλουραλισμού στην ενημέρωση, δεν χρειάζεται ν’ αναφερθώ εγώ, 108η θέση στη διεθνή κατάταξη. Ντροπιαστική για τη χώρα η 108η θέση. Δείτε τα στοιχεία του ΕΣΡ, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο όμως να επιβάλλει κανόνες ισονομίας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση. Δείτε τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την προβολή των κομμάτων.

Άρα λοιπόν, ένα θέμα είναι το ζήτημα της ενημέρωσης. Ένα δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι το ζήτημα της πληροφορίας, που η κυβέρνηση διαθέτει για να εκβιάζει είτε για να γνωρίζει τις κινήσεις των πολιτικών της αντιπάλων. Και ένα τρίτο θέμα, είναι, συνολικά αν θέλετε, η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα ένα δημοσίευμα, το οποίο έχει μείνει και αυτό αναπάντητο, που αφορά μια ρουμάνικη εταιρεία, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 2018, προκειμένου να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ απέναντι στην Κλίντον: Τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσα από την αξιοποίηση παρανόμως των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών. «Cambridge Analytica». Κι όσοι δεν καταλαβαίνουν, ας δουν στο Netflix την ταινία «Το μεγάλο χακάρισμα». Δεν δόθηκαν απαντήσεις. Άρα λοιπόν, αυτές οι άθλιες μέθοδοι, από μια αδίστακτη εγκληματική ομάδα, έγιναν, επιβλήθηκαν, προκειμένου να υλοποιηθούν και άθλιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κρίση της πανδημίας, ότι η χώρα μας τελικά ήταν η χειρότερη σε όλο το δυτικό κόσμο σε θανάτους, μ’ ένα ΕΣΥ διαλυμένο. Που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση που είμαστε η ακριβότερη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Γενάρη, 21 στις 31 μέρες, η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη και συνολικά, κατά μέσο όρο 17 ευρώ η μεγαβατώρα πάνω από τη 2η Ιταλία. Που έχουν να κάνουν με την τρομακτική αισχροκέρδεια στα είδη μαζικής κατανάλωσης, την τρομακτική διαφορά των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, που έχουν μεσοσταθμικά 400% διαφορά από την τιμή που δίνει ο παραγωγός μέχρι την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής.

Ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να μπει πια μέσα σ’ ένα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, είναι εφιάλτης. Και όλες οι τιμές είναι ακριβότερες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πώς θα επιβληθούν αυτές οι πολιτικές αναδιανομής του πλούτου λοιπόν; Μ’ αυτές τις άθλιες μεθόδους.

Άρα, δεν φεύγουν από την ατζέντα μας τα θέματα της καθημερινότητας. Απλά θεωρούμε ότι η υπόθεση της δημοκρατικής αυτής εκτροπής είναι άμεσα συνδεδεμένη με όλα αυτά τα οποία βιώνει ο μέσος πολίτης σήμερα και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή κυβέρνησης αλλά και η αλλαγή πολιτικής.

ΑΝΤ. ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ (Σκάι): Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση σε σχέση με τις εκλογές και τη συνεργασία σας. Στην Αυγή της Κυριακής, σε συνέντευξή της η κ. Τσαπανίδου ερωτήθηκε γι’ αυτό το θέμα και είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά, ξεκάθαρα στις εκλογές. Θα μπορούσε να πει κανείς βέβαια πως στην ίδια συνέντευξη, στην ερώτηση για κυβερνήσεις μειοψηφίας, υπήρχε ένας αστερίσκος. Συγκεκριμένα, είπε η εκπρόσωπος Τύπου πως από ‘κει και μετά, τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά και πιο κάτω είπε “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να σχηματιστεί μια πλατιά, προοδευτική κυβέρνηση”. Υπάρχει κάποια αλλαγή στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Και δεν υπάρχει καμία αλλαγή διότι, θα το πω για άλλη μια φορά, αυτό που διεκδικούμε, είναι μια κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με απλή αναλογική.

Ο κ. Μητσοτάκης απ’ ό,τι καταλαβαίνω έχει μια στρατηγική να λέει στους πολίτες, «οι δεύτερες εκλογές θα είναι κρίσιμες». Προεξοφλεί ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα οδηγήσει πουθενά. Και αυτό αν θέλετε, είναι κι ένα ατόπημα. Πώς προεξοφλείς, πώς προδικάζεις τη λαϊκή ετυμηγορία;

Ακριβώς λοιπόν επειδή εμείς θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, και ισχυρή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, γι’ αυτό μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει από την απλή αναλογική, θεωρούμε κι επαναλαμβάνουμε ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Και μιας και με ρωτάτε, να πω και το εξής: Βλέπω τις τελευταίες μέρες ότι στο ζήτημα αυτό ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ έχουν κάποιες επαμφοτερίζουσες θέσεις. Τη μία λένε ότι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, τη Δεξιά, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την άλλη είπαν χτες, «από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση χωρίς παζάρια για υπουργούς». Δεν ξέρω αν όσο δεν διευκρινίζουν με ποιον θα γίνει αυτή η κυβέρνηση, έρχονται σε μια μεγάλη αντίφαση, γιατί σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που επιχείρησε να τους θέσει σε ομηρία, δεν μπορεί να συμβεί.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι, και είναι θεμιτό, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με όποιον έρθει πρώτος, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι τελικά η απάντηση, να λοιπόν ένας ακόμη λόγος που επιβεβαιώνει τη θέση που έχουμε διατυπώσει από τη πρώτη στιγμή, ότι προϋπόθεση για την προοδευτική κυβέρνηση και την πολιτική αλλαγή, είναι η 1η θέση, καθαρά 1η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό το στόχο θ’ απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό.

Χ. ΚΡΑΤΣΗ (Alpha): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Από πού αντλήσατε τις πληροφορίες για τα ονόματα που θέσατε στον κ. Ράμμο; Ήταν μόνο από τον Τύπο; Και αν ήταν μόνο από τον Τύπο, πώς το εξηγείτε αυτό; Σας προβληματίζει; Η διαρροή εννοώ, η τόσο εκτεταμένη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι απάντησα στο ερώτημα του συναδέλφου σας, του κ. Σιδέρη, ότι η επιλογή έγινε με βάση το κριτήριο της θεσμικής ιδιότητας                                                        των προσώπων αυτών από μια λίστα προσώπων που είχαν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ. Όταν 6 Δεκεμβρίου πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και 7 Δεκεμβρίου πήγα στην ΑΔAΕ, ζήτησα επί αυτών των δημοσιευμάτων, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή, να διεξαγάγουν έρευνα προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση που είναι μια βαριά σκιά, πάνω από το πολιτικό μας σύστημα.

Ο μεν κ. Ντογιάκος παρέπεμψε την έρευνα αυτή στις καλένδες, είδαμε τι ακολούθησε. Ο δε κ. Ράμμος και η ανεξάρτητη Αρχή μου ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις και μου είπαν ότι «αυτά τα ονόματα είναι δεκάδες, στείλε μας ένα αίτημα πιο συγκεκριμένο για να είναι εφικτό πρακτικά να διεξαχθούν οι έρευνες στους παρόχους» και αυτό ακριβώς έκανα και μοναδικό κριτήριό μου ήταν η ιδιότητά τους.

Διότι αντιλαμβάνεστε ότι στόχος μου δεν ήταν να διαλευκάνω κάθε μια ξεχωριστά περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά στόχος μου ήταν να δω αν έχει πραγματικά διαπραχθεί αυτό το ατόπημα, αυτή η δημοκρατική εκτροπή να παρακολουθούνται ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ένας υπουργός εκλεγμένης Κυβέρνησης. Και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο πρωθυπουργός, όλο αυτό διάστημα να ενημερώνει και να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις δεν υπήρξαν.

Αυτό έκανα θεσμικά, επαναλαμβάνω, με βάση τον νόμο λειτούργησα. Ο νόμος -και ο προϋπάρχων και ο σημερινός- δίνει αυτή τη δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων. Και βεβαίως απόλυτα θεσμικά λειτούργησε και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ διότι έθεσε τα θέματα αυτά στο προεδρείο της ΑΔΑΕ. Υπήρξαν συλλογικές αποφάσεις και ο ίδιος με ενημέρωσε -όπως ο νόμος ορίζει, ήταν υποχρεωμένος να με ενημερώσει-, τηρώντας την όλη διαδικασία του απορρήτου. Και από εκεί και πέρα ήταν δική μου ευθύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και το Σύνταγμα, ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Και αυτό έπραξα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το δεύτερο σκέλος, πως εξηγείτε τη διαρροή πληροφοριών που ήταν απόρρητες, μια αρκετά εκτεταμένη διαρροή στον Τύπο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα έπρεπε να το εξηγήσω εγώ με έναν θετικό τρόπο. Ότι η ερευνητική δημοσιογραφία στον τόπο μας, στη χώρα μας είναι ακόμη ζωντανή και έχει επιτυχίες, όπως και στο εξωτερικό. Όταν αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό, δίνουμε τα εύσημα στην ερευνητική δημοσιογραφία. Όταν συμβαίνει εδώ, τι θα κάνουμε; Θα αρχίσουμε να κατηγορούμε αυτούς οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους; Αυτή είναι η δουλειά σας, αν δεν κάνω λάθος, ως δημοσιογράφοι: να αγωνίζεστε για την αλήθεια, όχι να συγκαλύπτουμε την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα προφανώς αν κάποιοι έχουν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις επ’ αυτού, είναι αυτοί οι οποίοι είχαν και συνεχίζουν να έχουν την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ (Mega): Κύριε Πρόεδρε, χαίρετε. Είχαμε χτες τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου ζητήσατε την παραίτηση του κ. Θεοδωρικάκου. Ήρθε στο μυαλό μου, γιατί και οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του Βήματος την Κυριακή, για τις οποίες ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ανενημέρωτος ουσιαστικά, είχαμε και το δελτίο του MEGA χτες με ντοκουμέντα τα οποία χαρακτηρίζονται από την πλευρά της ηγεσίας ως σκευωρία. Εντοπίζετε αυτές τις ευθύνες προφανώς κι εσείς στην ηγεσία για να ζητάτε την παραίτησή του. Αλλά ήρθε στο μυαλό μου αυτό που είχατε ζητήσει τον περασμένο Νοέμβριο με την προκήρυξη των εκλογών διακομματική συναίνεση για τοποθέτηση υπουργού Προστασίας του Πολίτη έτσι ώστε να φτάσουμε στις εκλογές με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Κι εγώ αναρωτιέμαι αν αυτή η πρότασή σας -είπατε ότι «η Μαφία πια διοικεί το υπουργείο»-, αν αυτές οι ευθύνες εντοπίζονται μόνο στο συγκεκριμένο πρόσωπο της φυσικής ηγεσίας σήμερα, ή αν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που με βάση τα όσα είδαμε από τις αποκαλύψεις του αστυνομικού ρεπορτάζ και του Βήματος, σας οδηγούν στη σκέψη ότι υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για όσα βλέπουμε σε σχέση με τη Greek Mafia και τους αξιωματικούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα κ. Μπολάκη να πω ότι είμαι βαθιά προβληματισμένος μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Βήμα της Κυριακής, αλλά και στο δελτίο ειδήσεων του MEGA. Είμαι βαθιά προβληματισμένος διότι εδώ πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας.

Επαναλαμβάνω, είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διεξήγαγε μια πολύ μεγάλη έρευνα για τους επίορκους εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, για αξιωματικούς οι οποίοι συνδιαλλάσσονταν με κακοποιά στοιχεία, με κομμάτι αυτής της Μαφίας, της ελληνικής Μαφίας όπως ονομάστηκε Greek Mafia, οι οποίοι εν πάση περιπτώσει πουλούσαν προστασία, νέμονταν μαύρο χρήμα.

Αυτά τα αποτελέσματα αυτού του διεξοδικού ελέγχου και των παρακολουθήσεων με δική μου εντολή ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ τα έστειλε στον Εισαγγελέα. Και είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που βλέπω ότι τεσσεράμισι χρόνια μετά όχι μόνο δεν έγινε η χριστή διαχείριση αυτών των αποδεικτικών στοιχείων ούτως ώστε να αποτελούν νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και της πολιτικής της ηγεσίας, αλλά στο μεσοδιάστημα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν άμεσα με αυτά τα δίκτυα όχι μόνο δεν περιθωριοποιήθηκαν, αλλά αναβαθμίστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, προήχθησαν.

Και βεβαίως αυτό το οποίο περισσότερο μου προξένησε αποτροπιασμό και προβληματισμό, είναι οι αποκαλύψεις διαλόγων που για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία φαντάζομαι ότι δεν προέρχονται από παράνομες παρακολουθήσεις, αλλά από κινητά τηλέφωνα κακοποιών τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους μετά τη δολοφονία τους, γιατί είχαμε δεκάδες δολοφονίες όλο αυτό το διάστημα ας μη το ξεχνάμε αυτό, μέρα μεσημέρι… Όπου στα δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί, τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα, ότι συνομιλούσαν με ανώτατους παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα της πολιτικής ηγεσίας.

Αν αυτό ισχύει, ο κ. Μητσοτάκης -όχι ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Μητσοτάκης- οφείλει μια απάντηση. Διότι εδώ δεν μιλάμε μονάχα για πολιτική ηγεσία τη φυσική, μιλάμε για την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια ιδιαίτερη στάση στα θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Φρόντισε αυτόν που εγώ απέπεμψα με ευθύνες για το Μάτι, να τον κάνει γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ακολούθως πρόσφατα στη θέση του να βάλει τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αν ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα, οφείλει μια απάντηση ο κ. Μητσοτάκης. Ο δε κ. Θεοδωρικάκος επίσης οφείλει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρω, μετά τα χτεσινά δημοσιεύματα νομίζω ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για λόγους εντιμότητας και αξιοπρέπειας, που γνωρίζω ότι διαθέτει, οφείλει νομίζω να παραιτηθεί.

Γ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι έχει μαζευτεί τόσο υλικό, που θα εκβιάζεται η πολιτική και η οικονομική ζωή της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δύναται να εκβιάζεται.

Γ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Δύναται. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: αύριο κερδίζετε τις εκλογές. Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρετε όσον αφορά το κράτος δικαίου; Και ένα βασικό ερώτημα το οποίο το ακούσω από τον κόσμο, επειδή είναι «σουρωτήρι η ΕΥΠ» λένε και γράφουν, εσείς θα τη διαλύσετε την ΕΥΠ; Θα την χτίσετε πάλι από την αρχή;

Και μια δεύτερη. Πολύ συχνά ακούω τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για ρυπαρά δίκτυα». Ποια είναι αυτά τα ρυπαρά δίκτυα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα το ερώτημα αυτό το έθεσα στον κ. Μητσοτάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή και δεν απάντησε. Διότι εδώ προκύπτει ένα σαφέστατο ερώτημα: αυτή που υπέγραφε δεκάδες διατάξεις, απ’ ό,τι φαίνεται, για την παρακολούθηση της στρατιωτικής ηγεσίας, υπουργών, πολιτικών προσώπων ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ η κ. Βλάχου, η οποία εξ όσων μαθαίνω με ύφος χιλίων καρδιναλίων πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μας είπε ότι κατά τη γνώμη της η κρίση της είναι ανέλεγκτη και αν η ίδια αποφασίσει, μπορεί να παρακολουθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Βλάχου είναι μέρος αυτού του δικτύου, ναι ή όχι;

Υπάρχει κανείς να τη φωνάξει και να τη ρωτήσει στη Ελληνική Δικαιοσύνη; Υπάρχει λόγος που ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχω ζητήσει από τον Νοέμβριο να ζητήσει την αποπομπή της από αυτή την κρίσιμη θέση, ακόμη και σήμερα η κ. Βλάχου που τα έχει υπογράψει όλα αυτά, μπορεί να υπογράφει -όπως έχει δηλώσει με βάση τη δική της ανέλεγκτη κρίση- για να παρακολουθούμαστε όλοι, εγώ, εσείς, όλοι. Και είναι στη θέση της.

Αν αυτό δεν είναι κατάχρηση εξουσίας, τι είναι ακριβώς; Ας μου απαντήσουν κάποιοι νομικοί σε αυτό. Άρα το θέμα των ρυπαρών δικτύων, των εγκληματικών δικτύων που λέω εγώ οφείλει να το απαντήσει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία του έχω θέσει.

Τώρα σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα: Είναι προφανές ότι στόχος δεν είναι να διαλύσουμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τη διαλυμένη. Όχι να τη διαλύσουμε κι άλλο, αλλά να την ανασυγκροτήσουμε, να την καταστήσουμε εκ νέου αποτελεσματική με βασική κατεύθυνση και προσανατολισμό στην εθνική ασφάλεια και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και να θεσπίσουμε εκ νέου κανόνες λογοδοσίας, διαφάνειας. Να ξαναστήσουμε το κράτος δικαίου στα πόδια του ώστε ποτέ ξανά στο μέλλον να μην υπάρχει καμία κυβέρνηση που θα διανοηθεί να προχωρήσει σε μια τέτοια εκτροπή, σαν αυτή που είδαμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι έχω αναφερθεί εκτεταμένα στις προγραμματικές δεσμεύσεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτόν στόχο.

Χ. ΚΥΜΠΙΖΗΣ (Kontra): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ακούγεται έντονα, κυρίως από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -ακούστηκε και πριν από λίγες μέρες μέσα στο Κοινοβούλιο από γαλάζιους βουλευτές- ότι ο κ. Ράμμος επιδιώκει πολιτική καριέρα και μάλιστα ότι έχει κλείσει και θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω: υπάρχει περίπτωση είτε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είτε κάποιο άλλο μέλος της ανεξάρτητης Αρχής να είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτή την αθλιότητα των τελευταίων ημερών. Την αθλιότητα! Τη δολοφονία χαρακτήρα σε κάθε λειτουργό που εντίμως κάνει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα και η συνείδησή του. Για ποιο λόγο κρεμάστηκε στα μανταλάκια ο κ. Ράμμος από την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια; Διότι έπραξε το αυτονόητο; Έπραξε το καθήκον του; Διότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό; Διότι δεν λειτούργησε στη λογική της συγκάλυψης; Διότι τόλμησε να πράξει αυτό που η συνείδησή του και το Σύνταγμα του επιτάσσουν;

Και είναι τόσο αδαείς αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, που δεν γνωρίζουν και το ίδιο το Σύνταγμα. Γνωρίζουν πώς να το παραβιάζουν, δεν γνωρίζουν τι λέει. Προφανώς και κανένα μέλος μιας ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτευτεί στην ίδια εκλογική περίοδο που έχει διατελέσει μέλος ανεξάρτητης Αρχής. Γιατί τα λένε αυτά; Γιατί αυτή η δολοφονία χαρακτήρα; Γιατί αυτός ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής;

Θεωρώ -το είπα στη Βουλή και το ξαναλέω- ισότιμο ατόπημα της εκτροπής και των παρακολουθήσεων την απόπειρα συγκάλυψης, των εκβιασμών, την τρομοκράτηση, τη δολοφονία χαρακτήρων προκειμένου να κρατηθούν όλα στο σκοτάδι. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνώνυμο με το σκοτάδι. Το φως όμως για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι και η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο φάνηκε ότι έχει πολύ βαθιές ρίζες.

Ι. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Αttica TV): Κύριε Πρόεδρε δυο ερωτήματα. Επανέρχομαι στο ζήτημα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην εισαγωγική σας ομιλία μιλήσατε για αποκατάσταση, για την ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης και φαντάζομαι ότι γέννημα του διλήμματος δημοκρατία – εκτροπή επιδιώκετε να είναι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα αναζωπυρώθηκε κατά μία έννοια η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αιχμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρείτε, με δεδομένο αυτό, ότι επηρεάζεται; Αυτό λειτουργεί ως ανάχωμα στο ενδεχόμενο πολιτικής σύγκλισης μεταξύ των δυο κομμάτων;

Και δεύτερο ερώτημα: Έχετε δημοσιοποιήσει την δική σας πρόταση για το νομοθετικό μπλόκο στα νεοναζιστικά μορφώματα και στο κόμμα Κασιδιάρη. Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έστω σε αυτό, να υπάρξει ενότητα του πολιτικού κόσμου; Και ποιες ευθύνες καταλογίζετε στην κυβέρνηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ σύντομα. Εμείς δεν έχουμε καμία κόντρα και κανένα μέτωπο με τις άλλες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, παρά τις διαφορές τις πολιτικές που μπορεί να έχουμε. Εμείς έχουμε ένα μέτωπο. Έναν εχθρό. Έναν αντίπαλο. Τη δεξιά πολιτική και το κόμμα που την εφαρμόζει, τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο αντίπαλός μας. Και με αυτούς έχουμε κόντρα δικαιολογημένη με όλα όσα έχουν κάνει με τις πολιτικές της και τις παρεμβάσεις τους στο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος τα χρόνια που κυβερνούν.

Για το θέμα Κασιδιάρη: Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση όχι στη Βουλή, στον δημόσιο διάλογο. Και εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχει ένα κοινό σημείο, αλλά πολλές σημαντικές διαφορές. Το κοινό σημείο είναι, πιστεύω, ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν επιθυμούν να επανεμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο με άλλο προσωπείο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και όσοι έχουν καταδικαστεί ως πρόσωπα για τη συμμετοχή τους σε αυτή την εγκληματική οργάνωση.

Θεωρούμε όμως ότι οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα. Διότι εάν ψηφιστεί μια διάταξη η οποία θα είναι αντισυνταγματική, τότε αντί να επιτύχεις το στόχο σου, που είναι να αποτρέψεις την είσοδο από το παράθυρο της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα δυναμώσεις, θα κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Θα δυναμώσεις την πολιτική δυναμική που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Εμείς με σαφήνεια τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να προσδιορίζει σαφώς και να μην είναι γενική και αόριστη ώστε να μπορεί αύριο να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα κάποιος δικαστής κρίνει ότι γενικά και αόριστα δεν συνάδει με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Αλλά να προσδιοριστεί σαφώς και με ένα λεκτικό το οποίο είδαμε και στον αντιρατσιστικό νόμο, να προσδιοριστεί σαφώς η δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική, εθνικιστική και άρα να υπάρξει ένας σαφής προσδιορισμός.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται αυτό τον προσδιορισμό. To γιατί δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το απαντήσω. Ενδεχομένως κάποιοι βουλευτές της να μη μπορούν -όπως και τον αντιρατσιστικό νόμο δεν μπορούσαν να τον ψηφίσουν- να μη θέλουν έναν τέτοιο προσδιορισμό με σαφήνεια όμως που να αναφέρεται σε μια ρατσιστική συμπεριφορά, ναζιστικά κίνητρα σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό.

Είδα ότι στον δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί και άλλες απόψεις, όπως για παράδειγμα η άποψη του κ. Αλιβιζάτου. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τέτοιες σκέψεις και προτάσεις. Δεν αποκλείουμε δηλαδή τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη. Άλλωστε θυμάστε στην αρχή της τοποθέτησής μου από την απόφασή μας να μη συμμετάσχουμε από εδώ και στο εξής για να μη νομιμοποιήσουμε αυτή την κυβέρνηση σε καμία ψηφοφορία, εξαίρεσα το θέμα της Χρυσής Αυγής. Περιμένουμε όμως να δούμε ποιες θα είναι τελικά οι προτάσεις που η κυβέρνηση θα φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν έχουμε περάσει μιάμιση ώρα στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας και τις απαντήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οπότε θα κλείσουμε τις ερωτήσεις σας με αυτή που θα υποβάλει από το Action 24.

AΝΤ. ΓΚΙΟΚΑΣ (Action 24): Κύριε Πρόεδρε, κατά την εισήγησή σας πριν από λίγο, συνδέσατε τις μολύνσεις με τα παράνομα λογισμικά, με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Με δεδομένο ότι μέσω του predator παρακολουθούσαν τουλάχιστον δυο πολύ στενούς σας συνεργάτες -ο κ. Σπίρτζης και η κ. Γεροβασίλη- πάει να πει ότι εμμέσως άκουγαν και εσάς όπου χρησιμοποιούσαν το παράνομο λογισμικό. Σκοπεύετε να προσφύγετε στη δικαιοσύνη για τον εαυτό σας; Ένα. Και δεύτερο, έχετε ελέγξει εσείς τα δικά σας τηλέφωνα αν ήσασταν σε αυτή τη λίστα του predator;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει απευθυνθεί τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο και η κ. Γεροβασίλη στην ελληνική δικαιοσύνη. Είναι γνωστό. Τώρα, να απευθυνθώ εγώ στην ελληνική δικαιοσύνη διότι ακούγανε και εμένα όταν συνομιλούσα μαζί τους, τότε θα έπρεπε να απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη η μισή Ελλάδα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν μολυνθεί, ή έχουν παρακολουθηθεί, συνομιλούσαν με εκατοντάδες ανθρώπους.

Εγώ, επαναλαμβάνω, λειτούργησα θεσμικά όλο αυτό το διάστημα. Αναδείξαμε με όλες μας τις δυνατότητες την εκτροπή και τις λεπτομέρειες αυτής της εκτροπής. Κινηθήκαμε μέσα στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος, αλλά και της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας.

Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του, όπως είπα πιο πριν, στο κρίσιμο ερώτημα: με τη δημοκρατία ή την εκτροπή. Δεν θα κλείσει όμως το θέμα αυτό. Αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα της δικαιοσύνης, έχοντας εντοπίσει τις σημαντικές κωλυσιεργίες και τα πισωγυρίσματα, αλλά την αναμένουμε με ενδιαφέρον την έρευνα της δικαιοσύνης.

Και κυρίως, όπως καταλαβαίνετε, και όπως αντιλαμβάνεστε, η επόμενη προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα αφήσει το θέμα αυτό χωρίς να ελέγξει όλες του τις πτυχές και σε απόλυτο βάθος. Σας ευχαριστώ θερμά.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις ακόμη που θέλετε να υποβάλλετε. Ο χρόνος απλώς είναι περιορισμένος. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους για το χρόνο. Καλή δύναμη στη συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο σας.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης… μας τελείωσε

Πηγή: One Voice             Η δικαστική περιπέτεια του Στέφανου Κασσελάκη...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο...

Η διαμόρφωση της ατζέντας σε… ψηφιακό περιβάλλον

Οι υψωμένες γροθιές του Ίλον Μασκ με φόντο τον...

“Η Ιθάκη δεν σε γέλασε”…

Όπως ακριβώς το είχε διαπιστώσει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής...

Στη Βίβλο της μητέρας του. Και του Λίνκολν…

Στα παρασκήνια της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου...

Οι πρώτες αποφάσεις… ανατροπής, δια χειρός Τραμπ

Στην "ομιλία της νίκης", μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών στους ανά τον πλανήτη πολέμους της υπερδύναμης. Ο...

Η διαμόρφωση της ατζέντας σε… ψηφιακό περιβάλλον

Οι υψωμένες γροθιές του Ίλον Μασκ με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνεται σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, μερικές ώρες πριν την ορκωμοσία του, ως...

“Η Ιθάκη δεν σε γέλασε”…

Όπως ακριβώς το είχε διαπιστώσει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, στην "Ιθάκη" του... "Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι...