Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη είναι αν η πανδημία αποτελεί ένα σοκ που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο ή μια ανάπαυλα που μόλις τελειώσει θα γυρίσουμε πίσω στις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις.
Η ευρωπαϊκή Δεξιά τάσσεται ανοικτά με την δεύτερη εκδοχή. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος δήλωσε προχθές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία.
Και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά.
Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε αναφορικά και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σήμερα αποφασίζεται η έναρξη της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ -Τουρκίας.
Κατά την άποψή μου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης που επιθυμεί, με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη. Και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών και άρα μεσομακροπρόθεσμα ειρήνη στη περιοχή μας. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη».
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Τσίπρας είχε εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.