Τσίπρας: Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για την προοπτική απώλειας της εξουσίας

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο Ηράκλειο Κρήτης

 

Πολίτες του Ηρακλείου, έχω έρθει πολλές φορές σ’ αυτήν εδώ την πλατεία. Τούτη τη φορά όμως, το νιώθω, το νιώθετε κι εσείς, ήρθε η ώρα της Αλλαγής! Το υπογράφετε σήμερα εσείς εδώ, στο Ηράκλειο! Το υπογράφει η Κρήτη!

Η Κρήτη σήμερα με την παρουσία σας υπογράφει το Συμβόλαιο της Αλλαγής. Διότι σε κάθε κρίσιμη στροφή της Ιστορίας, η Κρήτη ήταν πάντοτε μπροστά. Και σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή. Η Ιστορία καλεί την Κρήτη και η Κρήτη καλεί την Ιστορία! Αυτή την Κυριακή, για δεύτερη φορά μετά από 30 χρόνια, η Κρήτη ξαναδιώχνει έναν Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου!

Πολίτες του Ηρακλείου, όπου κι αν έχω βρεθεί αυτές τις μέρες, ένα είναι το συναίσθημα των ανθρώπων: Ως εδώ! Ως εδώ με την αλαζονεία! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια! Ως εδώ με την αδιαφορία! Ως εδώ με την οικογενειοκρατία! Ως εδώ με την αδικία! Και σήμερα, αυτό το μήνυμα δίνετε εδώ στο Ηράκλειο. Ή, για να το πούμε αλλιώς, όπως το λέτε εσείς εδώ στην Κρήτη, «δεν νταγιαντούμε άλλο»!

Και για να θυμηθώ τα λόγια ενός ωραίου τραγουδιού που τραγουδά ο συντοπίτης σας, ο Γαργανουράκης, «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα», αυτά τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα, ήρθε η ώρα να χρεώσουμε αυτή την Κυριακή στην κάλπη. Τα λόγια τα μεγάλα για την ευημερία, για τους καλύτερους μισθούς, για τους λιγότερους φόρους, για την προστασία της μεσαίας τάξης. Αλλά και τα χρόνια αυτά τα τέσσερα που μας πλήγωσαν.

Η θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά της πανδημίας, τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, η προπαγάνδα της «Ενημέρωσης 107» με τις λίστες Πέτσα, οι υποκλοπές και το παρακράτος, η ακρίβεια που γονάτισε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα σπίτια και οι περιουσίες που έβαλαν σημάδι τα κοράκια, τα νιάτα που χάθηκαν τόσο άδικα στα Τέμπη πριν από δυο μήνες.

Τίποτα απ’ αυτά, σας διαβεβαιώνω και δεσμευόμαστε, δεν θα ξεχαστεί. Και τίποτα απ’ αυτά δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Η Αλλαγή, φίλες και φίλοι, πολίτες του Ηρακλείου, δεν είναι ένα σύνθημα που το μηρυκάζουμε από το παρελθόν. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθημερινού ανθρώπου, τους ανθρώπου της εργασίας, του μικρομεσαίου, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του νέου, κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει, να αναπνεύσει σε αυτή τη χώρα.

Η Αλλαγή είναι απαίτηση, η δικαιοσύνη είναι ανάγκη, η αξιοκρατία είναι υποχρέωση. Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. Και η συγκέντρωσή σας σήμερα το επιβεβαιώνει. Είναι η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση. Όπως και οι συγκεντρώσεις που κάναμε στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, τον Βόλο, το Αγρίνιο, σε όλη την Ελλάδα.

Και ξέρετε ποια είναι επίσης πολύ αξιόπιστη απόδειξη της νίκης, αξιόπιστη όσο δεν παίρνει; Ο φόβος και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη αυτές τις μέρες. Ο φόβος και ο πανικός που δεν κρύβεται. Και δείχνει αυτός ο φόβος ποιος είναι, πώς σκέφτεται και πώς αντιδρά, τώρα που τον έχουν ζώσει τα φίδια της ήττας. Μόλις ήρθε αντιμέτωπος με μια λίγο ζόρικη ερώτηση σ’ αυτό το debate -που δενν ήθελε να πάμε οι δυο μας με τίποτα, και μάλλον καλά έκανε ο άνθρωπος, αλλά πίστεψε πως θα κρυφτεί πίσω από τους άλλους τέσσερις-, μόλις έγινε μια ζόρικη ερώτηση, ομολόγησε από μόνος του το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μόλις ο Ανδρουλάκης είπε ότι θέλει να δει στη φυλακή αυτούς που τον παγίδενυσαν κι εγώ το αυτονόητο, ότι θα κάνουμε Προανακριτική για να ερευνηθεί σε βάθος το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης,  λες και τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Και δήλωσε χτες -δεν δήλωσε, έκλαιγε- ότι θέλουμε να τον βάλουμε στη φυλακή. Μα, γιατί εξανίσταται αυτός ο τόσο αθώος που δεν ήξερε, που δεν άκουσε, που δεν είδε;

Μήπως φοβάται τη Δικαιοσύνη που δεν σταματά στιγμή να λέει πως την εμπιστεύεται; Γιατί συμπεριφέρεται σαν ένοχος ένας άνθρωπος τόσο πολύ αθώος; Δυστυχώς όμως, φίλες και φίλοι, έκανε κάτι πολύ χειρότερο, που δείχνει το αληθινό του πρόσωπο. Δεν δίστασε χθες να πει ότι η μήνυση των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, συνιστά εργαλειοποίηση αυτού του δυστυχήματος. Και αναρωτιέμαι: Εργαλειοποίηση από τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους;

Μας είπαν σήμερα ότι δεν το είπε έτσι. Θέλω να σας το διαβάσω εδώ, λέξη λέξη τι είπε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Την έβλεπα και την ξανάβλεπα αυτή τη δήλωση, γιατί δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αυτά είπε, δίχως να ντρέπεται ο υπόλογος για την τραγωδία και για τη συγκάλυψη της τραγωδίας. Κι έφτασε να προσβάλλει με τον πιο βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο αυτούς που έχασαν τα παιδιά τους. Και αναρωτιέμαι: Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας πρωθυπουργός; Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος; Ας ξεχάσουμε εδώ την πολιτική.

Διότι, ακριβώς, δεν νοιάζεται, δεν νιώθει αυτός ο άνθρωπος! Και είναι άδικο για την Ελλάδα και τους Έλληνες να έχει έναν πρωθυπουργό που δεν καταλαβαίνει, που δεν νιώθει τον πόνο, που δεν μπορεί να νιώσει την αγωνία των ανθρώπων, που δεν μπορεί να νοιαστεί για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, να νοιαστεί το πένθος τους, την αγωνία τους.

δεν νιώθει και δεν νοιάζεται. Αυτές οι δυο λέξεις είναι που τον χαρακτηρίζουν. δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους της εργασίας. Αν νοιαζόταν, δεν θα επέβαλλε την εργασιακή ζούγκλα. δεν θα καταργούσε το οκτάωρο. δεν θα θέσπιζε απλήρωτες υπερωρίες. δεν θα διέλυε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να μην έχουν οι εργαζόμενοι πού να στηριχθούν.

δενν νοιάζεται για τα νοικοκυριά, αλλιώς δενν θα τα οδηγούσε στην απόγνωση. 40% μειωμένη αγοραστική δύναμη, για όσα νοικοκυριά έχουν εισόδημα ως 700 ευρώ. Η Eurostat το διαπιστώνει, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δραστικά μειωμένος ο ονομαστικός αλλά και ο πραγματικός μισθός το ’22. Ο ΟΟΣΑ το διαπιστώνει, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. 40 δισεκατομμύρια αυξημένο το ιδιωτικό χρέος, 50 δισεκατομμύρια αυξημένο το δημόσιο χρέος. Η μισή Ελλάδα, 4.250.000 Έλληνες χρωστάνε, έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν αύριο θα χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, διότι τα πέρασε στα funds ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν νοιάζεται λοιπόν γι’ αυτά. δεν νοιάζεται για τη μεσαία τάξη, που εξαπάτησε. Αν νοιαζόταν, δεν θα την εξαπατούσε τόσο χυδαία. Της έταζε σαλόνια, την έκανε να ζει με τα κουπόνια. Κουπόνι για το σούπερ μάρκετ, κουπόνι για το ρεύμα, κουπόνι για τη βενζίνη.

Δεν νοιάζεται για τη δημόσια Υγεία. Αν νοιαζόταν, δεν θα ρήμαζε το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις εκατόμβες της πανδημίας.

Δεν νοιάζεται για τις νέες και τους νέους. Αν νοιαζόταν, δεν θα πετούσε έξω από τα πανεπιστήμια 20.000 παιδιά κάθε χρόνο με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που έβαλε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν θα έβαζε λουκέτο σε Τμήματα και Σχολές στην Περιφέρεια. Θα έστελνε καθηγητές και όχι αστυνομικούς στα ΑΕΙ της χώρας. Αν νοιαζόταν για τις νέες και τους νέους, για την Παιδεία, για το μέλλον αυτού του τόπου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν νοιάζεται ούτε για τη Δημοκρατία. Οργάνωσε το παρακράτος με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Έκανε τις υποκλοπές εργαλείο του καθεστώτος του, την εξαγορά και τον εκβιασμό  όπλο του και επιχείρησε να χειραγωγήσει τους τίμιους δικαστές, με την ανασφάλεια και τον φόβο.

Θέλω όμως σ’ αυτό το σημείο να κάνω μια παρένθεση. Δεν την κάνω συχνά, ιδίως όταν βρίσκομαι στην Κρήτη, γιατί θα απευθυνθώ σε μια μειοψηφία της Κρήτης. Τους τιμούμε όμως. Στους συντηρητικούς ανθρώπους θα απευθυνθώ, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας θα απευθυνθώ, αυτούς που ψηφίζουν για τις δικές τους αρχές και τις δικές τους αξίες, που μπορεί να διαφωνούμε, αλλά τους σεβόμαστε. Όχι σ’ αυτούς που τρώνε. Σ’ αυτούς που δεν τρώνε. Δεν τρώνε όλοι. Τρώνε πολλοί, είναι αλήθεια, αλλά όχι όλοι. Θέλω λοιπόν να απευθυνθώ στους έντιμους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και να τους ρωτήσω: Είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία του ιδρυτή σας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Σας αξίζει ένας πρωθυπουργός που κρυφακούει και κρυφοκοιτάζει από την κλειδαρότρυπα του Predator στο γραφείο του το μισό πολιτικό σύστημα;

Ένας πρωθυπουργός που συλλέγει υλικό για να εκβιάζει τη μισή Ελλάδα; Μπορεί να μη συμφωνούμε σε πολλά, για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε: Ότι αυτό είναι ό,τι πιο ανήθικο έχει κάνει ποτέ στη χώρα οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακόμα λοιπόν και αν δεν διαφωνείτε με την πολιτική Μητσοτάκη, είμαι βέβαιος ότι διαφωνείτε με την ηθική του. Μην του δώσετε λοιπόν λευκή επιταγή με την ψήφο σας για να ξεπλυθεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να κάνει ακόμα χειρότερα για τη δημοκρατία.

Έχουμε όλοι ευθύνη με την ψήφο μας. Ο κ. Μητσοτάκης, έλεγα λοιπόν, ότι δεν νοιάζεται. Θέλετε όμως να σας πω και κάτι; Δεν νοιάζεται για τους πολλούς. Υπάρχουν κάποιοι για τους οποίους νοιάζεται. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι για τους οποίους νοιάζεται και παρανοιάζεται.

Τα σπίτια που χάνονται, κάποιοι τα αρπάζουν κοψοχρονιά. Γι’ αυτούς νοιάζεται. Από τους μισθούς της φτώχειας, βγαίνουν τα κέρδη του πλούτου. Γι’ αυτούς που τα βγάζουν, νοιάζεται. Από την αισχροκέρδεια στο ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα, κάποιοι μπουκώνουν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Γι’ αυτούς νοιάζεται.

Κι αυτά, ξέρετε κάτι; Δεν έτυχαν, πέτυχαν. Γιατί αυτή ήταν η πολιτική του. Μπροστά στα μάτια μας έχει αρχίσει με σχέδιο και κυνισμό, τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και περιουσιών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα. Και αλίμονο αν υπάρξει δεύτερη τετραετία. Αυτός είναι ικανός να δώσει στα funds ακόμη και την Κνωσό και να σας κάνει έξωση.

Γιατί, πολίτες του Ηρακλείου, νοιάζεται για κάποιους λίγους και ισχυρούς. Νοιάζεται για τον στρατό των ημετέρων που μοιράστηκε δισεκατομμύρια από τις απευθείας αναθέσεις, εταιρείες που φτιάχτηκαν λίγες μέρες πριν τους διαγωνισμούς, για τα γαλάζια παιδιά και, όπως εύστοχα τις ονοματίσαμε, για τις «γαλάζιες ακρίδες».

Νοιάζεται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που πήραν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί να δοθούν για υποδομές για το δημόσιο συμφέρον, ενώ οι μικρομεσαίοι, το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες, όχι να καθίσουν στο γκισέ για δανειοδότηση.

Νοιάζεται γι’ αυτές τις 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες που έχουν κάνει ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο κέρδη η κάθε μια το ’22. Ναι, γι’ αυτούς νοιάζεται.

Και τι θέλει; Να τα ξεχάσουμε όλα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια, πηγαίνοντας στην κάλπη. Τι μας είπε χτες; «Κανένας δεν ψηφίζει γι’ αυτά που έγιναν χτες, αλλά για το μέλλον». Αλήθεια τώρα, κ. Μητσοτάκη; Τα λέτε εσείς αυτά που όλη σας η προεκλογική εκστρατεία είναι τι κάναμε εμείς το ’15; Κανείς δεν νοιάζεται λοιπόν, έτσι;

Τι λέει στους ψηφοφόρους; Ξεχάστε τι παθαίνετε όταν μπαίνετε στα σούπερ μάρκετ και βλέπετε τις τιμές και διαπιστώνετε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Ξεχάστε αν είστε νέο ζευγάρι και δεν μπορείτε να ανοίξετε σπίτι γιατί οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μισθοί Βουλγαρίας και τα ενοίκια είναι ενοίκια Βρετανίας, Λονδίνου.

Ξεχάστε, σας λέει, αν είστε καταστηματάρχης, τις εισπρακτικές που σας κυνηγάνε κι έχουν γίνει εφιάλτης σας.

Ξέχνα αν είσαι συνταξιούχος, τη 13η σύνταξη που σου έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκα ότι θα την κρατήσω και στην έκοψα.

Ξέχνα, αν είσαι αγρότης και έχεις καταστραφεί από τις τιμές στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, το πετρέλαιο, ξέχνα τα όλα!

Ξέχνα όλα όσα έγιναν τέσσερα χρόνια τώρα κι όσα τραβάς. Ξέχνα τα όταν πας πίσω από το παραβάν. Και δώσε μια ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει. Να σε κάνει τι, δηλαδή; Να σε αποτελειώσει.

Να εμπιστευθούμε το μέλλον σ’ εκείνον που μας έκαψε το παρόν και το παρελθόν! Όχι κ. Μητσοτάκη. Η τετραετία που πέρασε περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την τετραετία που ετοιμάζετε. Γι’ αυτό και με την ψήφο του ο ελληνικός λαός δεν θα σας αφήσει να ολοκληρώσετε αυτό το έργο!

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε ότι το αύριο του τόπου είναι η πολιτική αλλαγή. Και αν έγινε το αύριο αλλαγή, αυτό είναι γιατί την έκανε ανάγκη το δικός σας χτες, κ. Μητσοτάκη, όσα κάνατε τέσσερα χρόνια.

Μας λέει, όμως, ότι η αλλαγή σημαίνει περιπέτειες, ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περιπέτειες, ενώ το καθεστώς του σημαίνει σταθερότητα. Σταθερότητα στην αισχροκέρδεια, σταθερότητα στην αδικία, σταθερότητα στις ανισότητες, σταθερότητα στην οικογενειοκρατία. Ωραία σταθερότητα!

Τι θέλει να πει όμως λέγοντάς το αυτό; Ιδίως στις νέες και στους νέους; Καθίστε στ’ αυγά σας, θέλει να πει. Μη μιλάτε. Μην αντιστέκεστε, μην ονειρεύεστε καν. Απαντώ λοιπόν σ’ αυτό: Η δική του σταθερότητα είναι η ανασφάλεια, η ανησυχία, η αγωνία για τους πολλούς.

Γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα πουθενά στον κόσμο, ούτε στον τόπο μας, χωρίς δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς κοινωνική συνοχή. Που πάει να πει, δεν υπάρχει προοπτική σταθερότητας στον τόπο χωρίς αλλαγή. Γι’ αυτό και το αληθινό δίλημμα τελικά για το λαό, είναι: Μητσοτάκης ή σταθερότητα;

Και η απάντηση είναι: ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, για μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.

Γιατί, πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη δύναμη της αλλαγής, είναι η πιο αποτελεσματική δύναμη σταθερότητας στον τόπο. Γιατί σταθερότητα σημαίνει ασφάλεια στη ζωή των ανθρώπων. Σταθερότητα σημαίνει σύγχρονη δημόσια Υγεία, σύγχρονη δημόσια Παιδεία, στήριξη των ευάλωτων. Σταθερότητα σημαίνει αίσθημα ασφάλειας στη δουλειά.

Πυλώνες σταθερότητας δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά όσα δεσμευτικά  προβλέπει το Συμβόλαιο για την Αλλαγή που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προχθές, με τα 11 άρθρα του. Εμείς, ξέρετε, κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα. Δοκιμαστήκαμε σε συνθήκες πολιορκίας. Μάθαμε να μετράμε κάθε μας βήμα με κριτήριο το καλό της πατρίδας και όχι του κόμματος.

Οδηγήσαμε την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια, μέσα στις αγορές. Προικίσαμε τη σταθερότητα του τόπου με 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε στα δημόσια ταμεία, γιατί τα χέρια τα δικά μας ήταν έντιμα. Λεφτά του λαού που σεβαστήκαμε ως το τελευταίο ευρώ.

Μη μας κάνει  και μαθήματα σταθερότητας η Παράταξη που έριξε τη χώρα στη δίνη της χρεοκοπίας, την άφησε το 2009 με 15% έλλειμμα και το ’15 με άδεια Ταμεία. Πάει πολύ να μας μιλάτε εσείς για σταθερότητα!

Και τούτη την ώρα, μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: Ξέρουμε πώς θα βγάλουμε τον τόπο από την κρίση, μπορούμε να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση. Ξέρουμε, μπορούμε. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που δίνουμε.

Ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε πνοή ανάπτυξης στην οικονομία αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και θεσπίζοντας την τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Ξέρουμε και μπορούμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γή από τους πλειστηριασμούς.

Ξέρουμε και μπορούμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη με ελάφρυνση της φορολογίας, κίνητρα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους με μείωση της γραφειοκρατίας.

Ξέρουμε και μπορούμε να ενισχύσουμε αποφασιστικά το κοινωνικό κράτος.

Ξέρουμε και μπορούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο μόρφωσης και απασχόλησης στα νέα παιδιά.

Ξέρουμε και μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό μας. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, κυρίως όμως μπορούμε. Γιατί ζητάμε όχι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια, χωρίς τρόικα, χωρίς καταναγκασμούς. Να κυβερνήσουμε με τα θέλω μας, με το πρόγραμμά μας και όχι με τα πρέπει! Και έχουμε και τους ανθρώπους για να το πετύχουμε αυτό.

Θέλω το σύνθημα αυτό να το φωνάζετε σε τέσσερα βράδια από τώρα. Την Κυριακή που μας έρχεται να το φωνάζετε το σύνθημα αυτό. Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη! Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας και να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση στις 22 του Μάη.

Για άλλη μια φορά η Κρήτη θα δώσει τον τόνο σ’ αυτή τη μάχη. Και για άλλη μια φορά η Κρήτη θα είναι αυτή που θα διώξει τη Δεξιά και έναν Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου! Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Κοντοζυγώνει η ώρα!

Έχουμε όμως, έλεγα, πολίτες του Ηρακλείου, πέρα από τη γνώση, την εμπειρία και τις δυνατότητες, και τους ανθρώπους. Μια σύγκριση των ψηφοδελτίων επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, αρκεί να δείξει ποιος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε λοιπόν  και το πρόγραμμα και το σχέδιο και τους ανθρώπους για να το εφαρμόσουμε. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο ευρώ το ευρώ, καταρτισμένο με διάλογο χρόνων με τις κοινωνικές ομάδες, επιβεβαιωμένο από κορυφαίους ειδικούς τεχνοκράτες και επιστήμονες.

Με ευθύνη και αποφασιστικότητα λοιπόν ζητάμε να μας δώσει ο ελληνικός λαός την εντολή να κυβερνήσουμε. Εντολή αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Λένε, όμως, ότι το πρόγραμμά μας κοστίζει ακριβά. Ποιοι το λένε αυτό; Το λένε αυτοί που έδωσαν μέσα σ’ ένα χρόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια του ρεύματος. Αυτοί το λένε. Το λένε αυτό αυτοί που έδωσαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ πάλι σ’ ένα χρόνο σε απευθείας αναθέσεις.

Το λένε αυτό αυτοί που χρωστάει το κόμμα τους 400 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, δανεικά κι αγύριστα, αλλά κανείς δεν τους λέει κουβέντα και ετοιμάζονται να κάνουν έξωση στους απλούς πολίτες για 5.000 και 10.000 ευρώ.

Ξέρουν από κοστολόγηση αυτοί. Γι’ αυτό τους φάνηκε ακριβό το πρόγραμμά μας. Λοιπόν, θέλω σήμερα να σας πω μια αλήθεια: Το πρόγραμμά μας έχει ένα κόστος. Θα κοστίσει ακριβά. Ξέρετε σε ποιους; Σ’ αυτούς που έχουν δίκιο να ανησυχούν.

Θα κοστίσει ακριβά το πρόγραμμά μας στα funds διότι δεν θα πάρουν κοψοχρονιά την περιουσία των απλών ανθρώπων, που πήραν τα δάνεια με 25% και θέλουν να πάρουν πίσω το 100%.

Θα κοστίσει ακριβά το πρόγραμμά μας στα καρτέλ της ενέργειας, διότι θα σταματήσει το παραμύθι της αισχροκέρδειας, τα ουρανοκατέβατα κέρδη.

Θα κοστίσει ακριβά στους αεριτζήδες των κρατικών συμβάσεων και στους ανάδοχους των απευθείας αναθέσεων, διότι τελειώνει από Δευτέρα το πάρτι που έστησαν τέσσερα χρόνια τώρα.  Σε κάποιους λοιπόν θα κοστίσει ακριβά.

Και ξέρετε κάτι; Το δείχνουν ότι φοβούνται, το δείχνουν ότι ανησυχούν. Θυμάστε πριν από λίγες μέρες, ένα βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας. Ήταν ένας επιχειρηματίας, απ’ αυτούς που θα του κοστίσει ακριβά το πρόγραμμά μας, που απειλούσε τους εργαζομένους του με απόλυση αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον περιχαρή υπουργό της Αναπτύξεως.

Ναι λοιπόν, σ’ αυτούς θα κοστίσει ακριβά το πρόγραμμά μας. Διότι το πρόγραμμά μας θα δώσει ανάσα, δικαιώματα στους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και θα προασπίσει τον δημόσιο πλούτο.

Το πρόγραμμά μας λοιπόν, που παρουσιάσαμε προχθές, το Συμβόλαιο Αλλαγής, έχει 11 άρθρα. Αλλά, σας το λέω να το θυμάστε απλά και κατανοητά, για να μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάθε χωριό του Ηρακλείου και της Κρήτης, να ξέρει ο κάθε σύντεκνος  όταν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, τι ακριβώς θα συμβεί.

Με ψήφο λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Αυτό σημαίνει ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το Συμβόλαιο για την Αλλαγή. Τέσσερα πράγματα απλά.

Επειδή όμως, η δικαιοσύνη ορισμένες φορές πρέπει να επισπεύδει, εμείς, να ξέρετε, έχουμε ετοιμάσει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για να την υπογράψουμε με τη σύσταση της κυβέρνησης και πριν ακόμα συγκροτηθεί η Βουλή. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει τρία άρθρα:

Το πρώτο άρθρο είναι η αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρις ότου θεσπίσουμε, νομοθετήσουμε το πλαίσιο της δίκαιης ρύθμισης που θα δώσει ανάσα.  Το δημοσιονομικό κόστος, που μας μιλάνε για τα κόστη: μηδέν.

Το δεύτερο άρθρο είναι  η κατάργηση από αυτές τις εξετάσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που κόβει κάθε χρόνο περίπου 20.000 μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να το ξέρουν τα παιδιά, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και το διάβασμά τους. Διότι φέτος δεν θα υπάρχει το τεχνητό χέρι της κ. Κεραμέως να τους κόψει το δρόμο για να τους δείξει το δρόμο προς τα κολλέγια. Δημοσιονομικό κόστος; Μηδέν.

Και το τρίτο άρθρο που έχει ένα δημοσιονομικό κόστος, πολύ  μικρότερο από τα υπερέσοδα του κράτους από τον υψηλό ΦΠΑ, η μείωση του ΦΠΑ για όλα τα τρόφιμα στον κατώτατο συντελεστή και στον μηδενικό συντελεστή για τα τρόφιμα βασικής ανάγκης, το γάλα, το ψωμί, τις βρεφικές τροφές.

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κατώτερο επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάργηση της απόδοσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που θα μπορεί στην αντλία να βάζει πετρέλαιο χωρίς να πληρώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Αυτά τα τρία προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Την έχουμε έτοιμη και είναι δέσμευσή μας ότι θα την υπογράψουμε, αν εσείς μας δώσετε τη δυνατότητα με την ψήφο σας να είμαστε πρώτο κόμμα την ερχόμενη Κυριακή  για να συγκροτήσουμε κυβέρνηση.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής προβλέπει βεβαίως την επιστροφή της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους. Προβλέπει την απόδοση των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ που στέρησε ο κ. Μητσοτάκης. 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην τετραετία.

Προβλέπει την αποκατάσταση της ισονομίας για όλους τους συνταξιούχους, ώστε να μπορούν να παίρνουν αυξήσεις -με βάση τον δικό μας νόμο συμβαίνει αυτό- και αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά, από τώρα, από τον Ιούλιο. Τα προβλέπει αυτά το πρόγραμμά μας.

Θέλω όμως να πω, πολίτες του Ηρακλείου, το Συμβόλαιο Αλλαγής είναι μια πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη, εφαρμόσιμη και αναγνωρίζει κάθε δημοκρατικός πολίτης τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Αλλά δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες. Απευθύνεται και στις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Είναι ταυτόχρονα κι ένα κάλεσμα για συνεννόηση.

Σ’ αυτές τις δυνάμεις που ελπίζουμε να καταλαβαίνουν ότι έχει αξία  και σημασία ποιος θα κυβερνά τη χώρα την επόμενη μέρα. Γιατί άκουσα κάποιους συντρόφους μας από τα αριστερά να λένε ότι το ίδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμά τους.

Αλήθεια, αγαπητοί μας σύντροφοι; Το ίδιο είναι αν την επόμενη μέρα ο εργαζόμενος θα έχει αποκούμπι, θα έχει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα έχει καλύτερο μισθό, θα έχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Το ίδιο είναι αν δεν θα είναι απλήρωτες οι υπερωρίες και θα θεσμοθετηθεί ξανά το οκτάωρο, με το αν συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση που τα διέλυσε όλα;

Και κάποιοι άλλοι λένε ότι έχουν διμέτωπο. Και την ίδια στιγμή, παριστάνουν και τους αποκλειστικούς πνευματικούς κληρονόμους της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν ένα πράγμα όμως μας άφησε ο Παπανδρέου, ήταν ότι ποτέ δεν έκανε διμέτωπο με τη Δεξιά  και τις προοδευτικές δυνάμεις. Είχε πάντοτε ένα μέτωπο: Τη Δεξιά. Έτσι κι εμείς λοιπόν σήμερα λέμε: Ένα είναι το μέτωπό μας, δεν είναι οι άλλες δυνάμεις οι προοδευτικές. Μέτωπό μας μόνο είναι η χειρότερη Δεξιά της Μεταπολίτευσης. Η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς, απευθύνουμε πρόταση συνεργασίας, απλώνουμε τα χέρια της συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις. Και κυρίως απευθυνόμαστε στον κυρίαρχο λαό και λέμε: Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι πρώτος την επόμενη Κυριακή.

Μπορεί να έχουμε απλή αναλογική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και απλή λογική. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος, θα εξασφαλίσει άλλα τέσσερα χρόνια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, θα εξασφαλίσει την Αλλαγή, τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης Κυριακής. Η Αλλαγή λοιπόν είναι αλλαγή για τις ζωές των ανθρώπων, είναι όμως αλλαγή και για την Κρήτη. Να πω δυο λόγια και για την Κρήτη.

Η Κρήτη ήταν πάντοτε πρωτοπόρος στον αγώνα για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία. Και το ξέρω, είναι μαζί μας η Κρήτη! Θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Κρήτη. Για άλλη μια φορά! Το βράδυ της επόμενης Κυριακής, η Κρήτη θα βάλει τα γιορτινά της ρούχα, θα πανηγυρίζουμε σ’ αυτήν εδώ την πλατεία.

Αλλαγή για την Κρήτη όμως σημαίνει, να πω δυο λόγια για την Κρήτη, να αναβαθμίσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου, που το άφησαν να διαλύεται για να το ξεπουλήσουν.

Σημαίνει να αξιοποιήσουμε το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» για το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Σημαίνει να ολοκληρώσουμε άμεσα το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Σημαίνει να τρέξουμε τον ΒΟΑΚ, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε τα πάντα και ο κ. Μητσοτάκης, αφού καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, δηλώνει ότι επιτέλους ξεκινά αλλά τον φορτώνει με διπλά διόδια για τους πολίτες της Κρήτης.

Αλλαγή για την Κρήτη σημαίνει επίσης να ξεκολλήσουμε χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Σημαίνει να αποκαταστήσουμε επιτέλους το οδικό δίκτυο στα Χανιά, που έχει πληγεί από τη θεομηνία. Εδώ και τέσσερα χρόνια τίποτα δεν έκαναν.

Σημαίνει να καταργήσουμε άμεσα τον νόμο που μετέτρεψε τα 5 μεγαλύτερα μουσεία, ανάμεσά τους και του Ηρακλείου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Γιατί για εμάς ο πολιτισμός μας είναι η ψυχή μας.

Σημαίνει να ενισχύσουμε το ΕΣΥ στην Κρήτη με στήριξη όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τη δημιουργία νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Σημαίνει να διπλασιάσουμε την επιχορήγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κρήτης και να διπλασιάσουμε και τον αριθμό των καθηγητών του, σε βάθος τετραετίας. Γιατί εμείς έχουμε στόχο να προσλαμβάνουμε στα πανεπιστήμια καθηγητές και όχι αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί θα πάνε στη γειτονιά να καταπολεμούν το έγκλημα. Καθηγητές στα πανεπιστήμια! Φοιτητική μέριμνα για τους φοιτητές. Φοιτητικές εστίες. Αυτό είναι το σχέδιό μας.

Σημαίνει, επίσης, να δώσουμε προοπτική στήριξης, ανάσας στον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό κόσμο που υποφέρει. Με μια σειρά από μέτρα, αρχίζοντας από τον μηδενικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το κτηνοτροφικό, το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, αλλά και τα απλά, τα αυτονόητα. Διότι αυτοί που αυτό-ονομάστηκαν «άριστοι» ούτε τα αυτονόητα δεν κατάφεραν: Ούτε την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων δεν κατάφεραν οι «άριστοι», που μάλλον έλειπε ένα «χ» από τη λέξη. Άχρηστοι, όχι άριστοι!

Πολίτες του Ηρακλείου, αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοκρατική συνεννόηση, προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών. Αυτή την πρόταση θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, ζητώντας την εντολή του. Γι’ αυτό και λέμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα είναι ταυτόχρονα και εντολή για μας. Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και για Αλλαγή. Από αυτή την κάλπη. Δε θα υπάρξει άλλη κάλπη. Μην ακούτε τι λένε. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει δεύτερη κάλπη.

Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Κρήτης, να δηλώσετε την υποστήριξή σας στο ΣΥΡΙΖΑ, στην κάλπη, την Κυριακή. Να δηλώσετε την απόφασή σας για προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο, με την ψήφο σας στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Να υπογράψετε στην κάλπη το Συμβόλαιο των 11 άρθρων για την Αλλαγή.

Σας καλώ, εδώ, από την πλατεία Ελευθερίας, έχοντας μπροστά μου την οδό Δικαιοσύνης -τι πιο καθοριστικό σημείο για να σας καλέσω να το κάνετε αυτό-, σας καλώ να ξαναβάλετε την Κρήτη μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο.

Να βγάλετε πρώτο και με διαφορά, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Να δώσουμε τη δυνατότητα την Κυριακή να ξαναγράψει Ιστορία ο λαός μας. Για να φέρουμε τη δημοκρατία στην εξουσία, για να σηκώσουμε και πάλι τον ήλιο της δικαιοσύνης πάνω από την πατρίδα μας. Για να φέρουμε τη δικαιοσύνη παντού, τη δικαιοσύνη για όλους!

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω αυτές τις μέρες, λίγες μέρες έμειναν, αυτές τις ώρες, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη για τη νίκη και τη μεγάλη πρωτιά!

Μην ακούτε τις Κασσάνδρες μιας εξουσίας, η οποία είναι πανικόβλητη. Για εμάς ασφαλέστερο κριτήριο είναι η επαφή μας, η συναναστροφή μας με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ασφαλέστερο κριτήριο και παράσταση νίκης είναι οι συγκεντρώσεις σαν τη σημερινή.

Συγκρίνετε τη σημερινή μας συγκέντρωση μ’ αυτήν που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Ηράκλειο και θα καταλάβετε τι ακριβώς θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή.

Όμως, θέλω να κάνω κι ένα ειδικό προσκλητήριο σε αυτούς που, αν αποφασίσουν να πάνε μαζικά στην κάλπη, θα πρέπει να στείλουμε εθελοντική ομάδα βοήθειας από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να πακετάρει ο κ. Μητσοτάκης τα πράγματά του, για να ξηλώνει εκεί τα καλώδια του Predator. Απευθύνομαι στις νέες και στους νέους και τους λέω ότι αν πραγματικά θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που τους απαξίωσαν, αυτούς που τους στοχοποίησαν -ακόμα και για τη διασπορά του κορονοϊού ήταν υπεύθυνοι οι νέοι-, αυτούς που με αυταρχισμό τους ξυλοκοπούσαν στις πλατείες, αυτούς που τους έκοψαν τον δρόμο στα πανεπιστήμια, αυτούς που τους έχουν, αν δουλεύουν, με απλήρωτες υπερωρίες, αυτούς που τους έχουν να ζουν μέχρι τα 35 στο πατρικό σπίτι γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν οικογένεια, αυτούς που τους οδηγούν να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά με αξιοπρέπεια, απευθύνομαι λοιπόν σ’ αυτούς τους 450.000 νέους ψηφοφόρους και στους άλλους 500.000 μεγαλύτερους, μέχρι 30 χρόνων, και τους λέω: Αν θέλετε να τιμωρήσετε αυτό το καθεστώς, μία είναι η επιλογή: Να ηττηθεί αυτό το καθεστώς. Αλλιώς δεν τιμωρείται. Και η ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη, σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.

Να λοιπόν ποια είναι η πιο βαθιά αντισυστημική, η πιο βαθιά τιμωρητική ψήφος για την Κυριακή που έρχεται! Είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος που θα τιμωρήσει το καθεστώς Μητσοτάκη.

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω και να σας καλέσω, τις επόμενες μέρες και ώρες, να μη σταθούμε λεπτό, να βρεθούμε σε κάθε χωριό, να βρεθούμε σε κάθε σπίτι. Εμείς δεν επικοινωνούμε με τα ΜΜΕ, τα «πετσωμένα» Μέσα Ενημέρωσης, που έχουν μπουκώσει με κρατικό χρήμα για να προπαγανδίζουν την κυβέρνηση.

Εμείς όμως επικοινωνούμε με τις καρδιές μας, με την ψυχή μας, με τις ιδέες μας. Και έτσι θα επικοινωνήσουμε μέχρι την κάλπη, το μήνυμα της Νίκης, το μήνυμα της Αλλαγής! Και το βλέπω στα πρόσωπά σας! Έχει ήδη έρθει η Αλλαγή! Είμαστε ήδη μπροστά! Όχι μονάχα στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα!

Πάμε λοιπόν την Κυριακή να γράψουμε Ιστορία. Να σηκώσουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης. Η Αλλαγή, πολίτες του Ηρακλείου, είναι ήδη έξω από τις πόρτες μας. Με την ψήφο μας, να ανοίξουμε την πόρτα στην Αλλαγή, να ανοίξουμε την πόρτα στη δικαιοσύνη, να ανοίξουμε την πόρτα στη Δημοκρατία.

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο. Σας καλώ το βράδυ της Κυριακής να πανηγυρίζει ο λαός σε τούτη εδώ την πλατεία. Όχι τα συμφέροντα και οι ημέτεροι. Το βράδυ των εκλογών να παίζει σε τούτη εδώ την πλατεία η κρητική λύρα χαρούμενα τραγούδια, με τον λαό, για τον λαό. Για τους αετούς και όχι για τις ακρίδες!

Να είστε καλά! Καλή δύναμη, καλό αγώνα, μέχρι τη νίκη!

Δώσατε το μήνυμα της νίκης. Η σημερινή μας συγκέντρωση ήταν η καλύτερη παράσταση νίκης. Δεν πάμε για νίκη. Πάμε για νίκη με διαφορά!

Να κλείσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση απ’ αυτή την Κυριακή!

Γεια σας!

 

Συνέντευξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη

 

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κυρίες και κύριοι έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη κ. Τσίπρα στην αντίστροφη μέτρηση πια για τις κάλπες. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω και πάλι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι. Τώρα βρήκατε τον δρόμο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βρήκα τον δρόμο. Εγώ έρχομαι. Άλλοι δεν έρχονται τώρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει βρε παιδί μου τώρα! Αυτά γίνονται στη ζωή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω γιατί προσκαλέσατε σε μια συζήτηση τους δυο μας, γι’ αυτό το λέω. Εννοώ, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ελπίζω να το δεχτεί αργότερα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στις άλλες εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να μην υπάρξουν άλλες εκλογές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν έχουμε άλλες εκλογές, δεν το ξέρω. Θα είναι δύσκολο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πρώτον, κάνατε το μεγάλο debate και έχετε συμφωνήσει ότι θα κάνετε και ένα οι δυο σας. Σωστά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό λέω. Αυτό κατάλαβε και ο κ. Πρετεντέρης, ότι εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές, οπότε δεν θα χρειαστεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λέτε; Για να δούμε. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν δείχνουν ακριβώς αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να το συζητήσουμε λιγάκι. Έχω συγκεντρώσει έξι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, έτσι για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. METRON ANALYSIS, GPO, PRORATA, KAPA RESEARCH, PULSE και MARK. Έβγαλα τον μέσο όρο για την πρόθεση ψήφου. Δίνει προβάδισμα 6,3 μονάδων στη ΝΔ. Θέλω να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στην πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι είστε πρώτοι. Και εάν αυτό συμβαίνει, γιατί; Έχουν κάποιο μεθοδολογικό πρόβλημα οι εταιρείες, ή διαπλέκονται όλες με την κυβέρνηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιντζάρογλου τώρα πρώτο και ίσως και Πρόεδρο. Έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στις δημοσκοπήσεις από την Τουρκία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, προσέξτε, νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα, γιατί με ρωτήσατε την εκτίμησή μου, είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας ρώτησα εάν πιστεύετε ότι είστε πρώτοι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη.

Εγώ λοιπόν μιας και με ρωτάτε, δεν θέλω ούτε να μπω στη συζήτηση για τη μεθοδολογία, για τα αποτελέσματα, για το εάν υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που άλλα δείχνουν. Εγώ να πω, ναι, αυτές είναι οι μετρήσεις. Και καλώ τους ψηφοφόρους, τους πολίτες, τους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας. Δεν θα πάω στα κοινωνικά, θα μείνω σε αυτό. Γιατί άκουσα χθες…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν χρειάζεται να βρίζετε τώρα κ. Τσίπρα. Δεν χρειάζεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι άποψη, είναι θέση. Δεν είναι…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, αλλά…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι είναι αλαζόνας. Λέω ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση η οποία υποτιμά, εάν θέλετε να το πω έτσι μαλακά εάν σας ταράζουν τα λόγια μου, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Όταν έρχεται ενάμιση μήνα μετά από ένα τρομερό συμβάν και επειδή έχει εκλογές μπροστά του, λέει στους ανθρώπους που χάσανε τα παιδιά τους -αναφέρομαι στα Τέμπη- ότι εργαλειοποιούν τον πόνο τους. Τι εργαλειοποιούν; Επειδή έχει εκλογές;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι εννοούσε τους συνδικαλιστές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τον κ. Χατζηνικολάου τον άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο το πρωί που ήταν συνομιλητής του, ο οποίος διευκρίνισε ότι αφορά τους συνδικαλιστές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή έχουμε ματάκια και αυτάκια, αφήστε τον κ. Σκέρτσο να κάνει…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να ακούσουμε όμως τι λέει και ο κ. Τσίπρας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο καθένας λέει ό,τι κατάλαβε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τον κ. Σκέρτσο να κάνει τον συνήγορο του κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ απλώς λέω…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ τον άκουσα με τα αυτιά μου και τον άκουσα και πραγματικά εξεπλάγην και λέω δεν είναι δυνατόν. Ενάμιση μήνα μετά να λες σε αυτούς τους ανθρώπους που χάσανε το παιδί τους ότι εργαλειοποιούν. Τι εργαλειοποιούν; Επειδή έχεις εκλογές μεθαύριο;

Άρα θεωρώ ότι το λιγότερο που έχει να συμβεί, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι αν θα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τον Τσίπρα. Το σημαντικότερο είναι ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια. Υπάρχει ένας πολύς μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Η Υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω και το θέμα που εσείς είπατε, ότι απευθύνομαι με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα να έχεις έναν άνθρωπο που να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν νιώθει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως επειδή μπήκατε, συγγνώμη Γιάννη, ο Γιάννης το έβαλε το θέμα, ότι βρίζετε τον κ. Μητσοτάκη κλπ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλαζόνα τον είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εγώ πρώτα απ’ όλα συγγνώμη, δεν ενστερνίζομαι τη λέξη βρισιά, που είπε ο Γιάννης. Αλλά λέω τι είπε ο Γιάννης…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είπα βρισιά, είπα γιατί τον βρίζετε τον άνθρωπο. Αυτό είπα ακριβώς.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και μπήκαμε λοιπόν σε αυτή τη συζήτηση. Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Φράσεις όπως «θα κερδίσουμε τις εκλογές μόνο εάν βάλουμε κάποιους φυλακή», «όλοι σας και μόνος μου», «έπρεπε να σηκωθώ πάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη», είναι φράσεις του κ. Πολάκη. Ο κ. Πολάκης έμεινε στη θέση του ακλόνητος. Εσείς συμφωνείτε με αυτό τον τρόπο; Με αυτό το ύφος;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Που δεν είναι το ύφος σας. Εγώ σας παρακολουθώ χρόνια τώρα, δεν είναι το ύφος σας αυτό. Τώρα ξέφυγε λίγο με τις εκλογές, αλλά εντάξει, εκλογές έχουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το λέω γιατί απευθύνεστε σε μια δεξαμενή και πιο κεντρώων ψηφοφόρων. Έχετεαπευθυνθεί ακόμα και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους τις τελευταίες μέρες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο καθένας έχει το ύφος και τις θέσεις του και τις απόψεις του και τη διαδρομή του. Εντάξει, ο Πολάκης έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αλλά έχει και άλλα θετικά στοιχεία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: «Να σηκωθώ πάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει και άλλα στοιχεία όμως. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να παραδεχτείτε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πρέπει, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει, πρέπει. Ότι είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση όπου όλως παραδόξως οι τοποθετήσεις του Πολάκη μετά από αυτό το συμβάν που είχε γίνει, ήταν τοποθετήσεις με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν τις αναδείκνυε κανένας, διότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον οι δημοσιογράφοι να τις αναδεικνύουν. Αλλά για να μην αποφύγω το ερώτημα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προφανώς ο καθένας έχει το ύφος του, αλλά όλα τα ύφη δεν είναι ίδια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιάννη, όμως, θέλει να μου απαντήσει και εγώ θέλω να τον ακούσω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι εμένα αυτές οι φράσεις και οι εκφράσεις δεν είναι ούτε στον τρόπο που εγώ μιλώ, αλλά ούτε και πιστεύω ότι τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα, να αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς στην άκρη, θα έλεγα. Όλους όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ καταφέρθηκα με πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είπα ότι θα βάλω κανένα φυλακή. Ο κ. Ανδρουλάκης το υπονόησε. Εγώ δεν το είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι σοβαρό κομμάτι της συζήτησης. Να μείνουμε λίγο ακόμα τώρα σε αυτό που έχουμε μπροστά μας και στην πρώτη κάλπη. Χθες, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι καταλάβαμε ότι μιλήσατε για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είπατε «δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών. Ο στόχος μου δεν είναι μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά δεν το αποκλείω». Αφού λέτε ότι δεν αποκλείεται, λέτε ότι δεν θα ανοίξετε εσείς αυτή τη συζήτηση, ποιος μπορεί να την ανοίξει; Ο κ. Ανδρουλάκης είπε, ούτε να το συζητάμε τέτοιο θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Χθες ρωτήθηκα από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό. Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου και εάν θέλετε μπορείτε να ανατρέξετε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τη διάβασε τώρα η Ράνια. Αυτή είναι η απάντησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χάσατε ένα κομμάτι. Είχε αρχή, είχε αυτό το κομμάτι και είχε και συνέχεια. Τι είπα; Είπα ότι αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών. Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, τα σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής. Δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση, ή κριτική, ουσιαστικά, σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια. Άρα θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, παίρνετε ή την πρώτη εντολή, ή τη δεύτερη. Παίρνετε την πρώτη στην περίπτωση που είστε πρώτος. Σηκώνετε ένα τηλέφωνο. Επιχειρείτε, φαντάζομαι, μια επικοινωνία. Φαντάζομαι ότι η πρώτη επικοινωνία είναι με τον κ. Ανδρουλάκη; Αυτή θα επιχειρήσετε πρώτη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το λογικό αυτό είναι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό κατάλαβα. Το λογικό είναι αυτό. Στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει η πιθανότητα να ακούσετε «πώς θέλεις να συνεργαστώ μαζί σου, όταν Ανδρέας και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πηγαίνουν μαζί» ότι «ηγείστε της παράταξης που επιχείρησε να βάλει τον Ανδρέα Παπανδρέου στη φυλακή»…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή θα μου πει ότι δεν συνεργαζόμαστε το 2023 επειδή ο Ανδρέας από το 1974 μέχρι το 1993…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, ναι, τα έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης ότι λέγατε τον Ανδρέα Παπανδρέου “Πινοσέτ” και ότι θελήσατε να βάλετε φυλακή τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να θυμίσω απλώς ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη ένα μήνα μετά που τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο. Άρα, αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως αυτά τα έχει βάλει ο κ. Ανδρουλάκης. Έχει πει ότι εγώ έχω ένα θέμα με αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Εγώ θέλω να σας πω ότι στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δυο κόμματα. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λέω γιατί ξεκινήσατε με ΚΚΕ…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν δίνει τη δυνατότητα αυτή, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Διότι εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, οι δεύτερες κάλπες, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά έχετε εμπειρία νομίζω όλοι σας, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα. Άρα, δεν πιστεύω κ. Τζίμα ούτε σας είπα ότι εμείς έχουμε ίδιες απόψεις σε όλα. Έτσι δεν είναι; Διότι εάν είχαμε ίδιες απόψεις σε όλα, θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Έχουμε διαφορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εάν σας πει εγώ έρχομαι μαζί σου, αλλά θέλω μέσα τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο, τι θα πείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν είναι εσωκομματικό αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ο κ. Λοβέρδος μάλλον είναι εσωκομματικό θέμα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Νομίζω ότι είχανε μπει στην υπόθεση Novartis.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μας δώσει αυτή την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι. Έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούνε μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ επιμένω. Θέλω να καταλάβω τι κυβέρνηση θα κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, έχω ακούσει όλες τις δυνατές εκδοχές κυβερνήσεων. Ότι θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Ξεκίνησε μαζί με το ΚΚΕ, με τον Βαρουφάκη και με το ΠΑΣΟΚ και εσάς. Τελικά ο Βαρουφάκης έμεινε στον δρόμο, το ΚΚΕ είπε εγώ δεν μετέχω. Πάνε αυτοί. Μετά, πήγαμε σε κυβέρνηση ανοχής. Όπου θα είναι μεν κυβέρνηση 120, αλλά οι άλλοι δεν την ανέχονται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς με αδικείτε λίγο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχω ακούσει όλες τις εκδοχές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί παίρνετε τις εκδοχές των πολιτικών μας αντιπάλων, που σκοπίμως το κάνουν, αλλά εύλογο είναι, και λέτε ότι είναι δικές μας εκδοχές. Εμείς από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Ακούω τη δική σας εκδοχή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με πολύ μεγάλη ευκρίνεια ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, εάν θέλετε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα έκλεισε αυτό το κεφάλαιο, κ. Τσίπρα. Έτσι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάει αυτός. Και ο Κουτσούμπας…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι μην το προσπεράσουμε αυτό με τον κ. Βαρουφάκη. Τελείωσε ο Βαρουφάκης είτε ως ανοχή είτε ως συμμετοχή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα βάζανε τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας. Αυτοί που θέλανε να κατρακυλήσουμε έξω από το ευρώ και στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν αυτή του η εμμονή μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο -δεν ξέρω εάν ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη- και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μπορεί να έχουν συνεννοηθεί ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Μητσοτάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι αν ήμουνα εγώ στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα του έστελνα ανθοδέσμη του κ. Βαρουφάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σβήνω ότι ειπώθηκε, το σβήνω. Χάνεται στις κουβέντες μου…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για το ΚΚΕ να πω μια κουβέντα. Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, έχει μια πορεία. Νομίζω ότι έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οφείλει να τοποθετηθεί, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας είπε “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, είναι ανιστόρητο αυτό. Και εάν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους, που κυρίως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, ότι είναι το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα κ. Πρόεδρε πια απευθύνεστε περισσότερο στο ΚΚΕ παρά στον κ. Βαρουφάκη. Καταλαβαίνω ότι το κεφάλαιο Βαρουφάκης έχει κλείσει. Έτσι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο ίδιος αυτοεξαιρέθηκε, αλλά επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα, εσείς τον εξαιρέσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τη στάση του εννοώ. Θεωρώ όμως ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να δώσουνε την ψήφο τους σε αυτή τη δυναμική, πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε, να βγαίνουν τα κουκιά, να το πω έτσι με το τρίτο κόμμα για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αριθμητικά το έχετε δει τι σημαίνει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αριθμητικά σημαίνει ότι θα είναι μια κυβέρνηση…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γύρω στο 46%. Δηλαδή πρέπει να πάρει 35% ο ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 12% ο Ανδρουλάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια κυβέρνηση η οποία με 46% θα έχει 151-152 βουλευτές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι απλό. Το 46%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίποτα δεν είναι απλό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι και δύσκολο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα κρίνει τι είναι απλό και τι είναι σύνθετο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο αυτό. Προφανώς και θα κρίνει, αλλά 46% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αθροιστικά λέμε

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν δεν μετέχετε όμως στο 46%, εάν δεν είστε πρώτο κόμμα, τι θα κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα. Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί επιμένετε ότι θα κάνει ανταρσίες; Γιατί είπε ότι εγώ δεν θέλω στήριξη…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ο ίδιος είπε ότι θα αξιοποιήσει την ερευνητική εντολή. Θα την πάρει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είπε θα την πάρει. Όχι θα την αξιοποιήσει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα την πάρει να την κάνει τι; Να την πάει βόλτα; Κάτι θα την κάνει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το σύνταγμα λέει πρέπει να την πάρω. Μπορεί να την πάρει και να την επιστρέψει στην πραγματικότητα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς τι θα κάνετε στη θέση του;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω κ. Τζίμα στο ερώτημά σας. Θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα διακινδυνεύσει, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους ο κ. Μητσοτάκης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές. Στη δεύτερη, επαναληπτική εκλογή, εάν υπάρξει επαναληπτική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους, να το πω έτσι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Από πού; Από το ΚΙΝΑΛ, που έχει βγει δεκάδες φορές προεκλογικά και έχει πει εγώ δεν συνεργάζομαι με τον κ. Ανδρουλάκη, και ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ είναι «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως έτσι το λέει. Από τα κόμματα της «Δεξιάς πολυκατοικίας» που, εν πάση περιπτώσει, είχαμε όλα όσα είχαμε με τον Άρειο Πάγο και τα μισά έμειναν απ’ έξω;

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Άρα, στο δια ταύτα τι λέτε ότι θα κάνει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Με το κόμμα ολόκληρο, συγκροτημένο λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Κι αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να ζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα, το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό. Για να μην πω καμιά βαρύτερη έκφραση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ θέλω να μου εξηγήσετε το εξής: Για ποιο λόγο ο Μητσοτάκης να πάει να κάνει κυβέρνηση με 122 βουλευτές που θα έχει πάρει από την απλή αναλογική αυτή την Κυριακή και να μην πάει στις δεύτερες εκλογές για να μην πάρει 149 Βουλευτές, που θα έχει και το μπόνους; Βλάκας είναι; Δηλαδή θα πάει με τους λιγότερους βουλευτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Έχει μια λογική αυτό που λέτε, αλλά υπάρχει και για τον ίδιο ο  κίνδυνος, γιατί για μας δεν είναι κίνδυνος, είναι ελπίδα, της ανατροπής του αποτελέσματος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Θέλω να αλλάξουμε θέμα και θα πάμε στις υποκλοπές, κ. Πρόεδρε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πριν τις υποκλοπές, έχει μείνει ένα κενό. Είπατε ότι εάν δεν είστε πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευθύνη του να κάνει κυβέρνηση. Πολύ ωραία, θα πάρετε κι εσείς εντολή, όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και καθαρός. Ο πρώτος, το έχω πει πάρα πολλές φορές στις προεκλογικές μου ομιλίες, έχουμε απλή αναλογική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και απλή λογική. Ο πρώτος έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να το πω και πιο καθαρά; Έχει, αν θέλετε, και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όμως, είστε δεύτερος και θα πάρετε κι εσείς εντολή, δεν θα την πετάξετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το είπαμε αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι θα κάνετε με τη δεύτερο εντολή εσείς;

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Μα το είπαμε, ήταν η ερώτηση πριν, αν θα πάρει τηλέφωνο τον κ. Ανδρουλάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο πρώτο ήταν σε άλλη εκδοχή. Πάμε τώρα στη δεύτερη εντολή. Τι θα κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει, δεν θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προφανώς και θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα  που μου δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες, αυτό θα γίνει.

Νομίζω, πρέπει να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιο λαγό κάτω απ’ το μανίκι μου ούτε κάποιο τρικ. Αν έρθει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πιθανότατα. Εκτός και πάμε σ’ επαναληπτικές εκλογές όπου γίνει ανατροπή, ή θα φτιάξει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, το επαναλαμβάνω, είναι πολύ πιθανό. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η δική μου η δέσμευση ότι θα έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα κάνω το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Άρα, οι πολίτες που σήμερα μας παρακολουθούν, πρέπει να ξέρουν ότι δεν ψηφίζουμε τόσο χαλαρά όσο νομίζουμε επειδή έχουμε απλή αναλογική. Όποιος έρθει πρώτος, θα έχει τον πρώτο λόγο να φτιάξει κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα φτιάξετε κυβέρνηση κανονική, ούτε ειδικού σκοπού…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Νομίζω το έχω ξεκαθαρίσει. Μάλιστα και στη χθεσινή μου τοποθέτηση το είπα με σαφήνεια. Δηλαδή τι είπα: Ότι όλοι οι «ειδικοί σκοποί», -διότι αυτή η ερώτηση αφορούσε το θέμα της κάθαρσης, κι εγώ με πολλή σαφήνεια έχω πει και έχω απευθυνθεί και στον κ. Ανδρουλάκη, ότι αν θέλει κάθαρση, πρέπει να ξεκαθαρίσει, κάθαρση με Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει στο θέμα των υποκλοπών. Άρα λοιπόν, αν θέλεις κάθαρση δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Και είπα, ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί μέσα στο γενικό σκοπό μιας κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μιας γενικής κυβέρνησης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Χτες στη διακαναλική είπατε ότι αν εξασφαλίσετε μια πλειοψηφία, θα προσπαθήσετε να κάνετε μια Προανακριτική αυτή τη φορά για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Η Προανακριτική, το ξέρετε καλύτερα από μένα, θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Θέλει πρότασή επί προσώπων και επί αδικημάτων. Η ερώτηση λοιπόν είναι ευθεία: Αν στο επίκεντρο αυτής της προανακριτικής θα βάλετε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για ποια προς διερεύνηση αδικήματα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή ποιον άλλον θα βάλει, μπορεί να θέλει να βάλει και 5-6 ακόμα, δεν είναι πρόβλημα, αλλά κάποιον να βάλετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θέλω να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Και αν θα ανοίξετε τον δρόμο για ένα Ειδικό Δικαστήριο για τον κ. Μητσοτάκη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί αυτά είναι κάποια βήματα πιο μετά, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι δεν μπορεί αυτή η υπόθεση, η υπόθεση των  υποκλοπών -έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησε- να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για τον Ανδρουλάκη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω, να μας πει και για τους υπόλοιπους. Για τους υπόλοιπους τι υπήρξε; Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;  Το γνωρίζετε αυτό;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό ήταν παραδοχή παράνομης ενέργειας, κ. Πρόεδρε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ διορθώνω τη δήλωση του Μητσοτάκη, είπε ότι δεν υπήρχε λόγος ασφάλειας…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ρωτώ, υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απλώς είπατε «ειπώθηκε».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, επειδή σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία, ευνομούμενο κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι. Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι -και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, «ψηφίστε με, να τελειώσει το θέμα αυτό, να βαπτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα τον βάλετε στο επίκεντρο αυτής της Προανακριτικής, κ. Τσίπρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω. Κατ’ αρχάς, ευελπιστώ, μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, να έχει κάνει κάποια βήματα και η Δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Κανέναν. Και να υπάρχει μια δικογραφία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θεωρείτε ότι συγκαλύπτει πράγματα ο κ. Ντογιάκος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω και ανοιχτά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Από τον κ. Ντογιάκο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Ντογιάκος έχει την ευθύνη, γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη που προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο  πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να πω όμως κάτι: Ο κ. Ράμμος εννιά μήνες τώρα, αφού είναι έντιμος όπως λέτε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν θέλω να πάμε εκεί, δεν μου έχετε απαντήσει για τον κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ας απαντήσει μετά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αλήθεια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Μην τσακωθείτε τώρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι, απλώς έχουν μια σειρά τα ερωτήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποτέ δεν τσακωνόμαστε. Η δική της σειρά είναι δική μου σειρά. Ο κ. Ράμμος, ο οποίος είναι ένας έντιμος δικαστής, όπως είπατε, και τον υπολείπομαι όσο τον υπολείπεσθε  κι εσείς, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, να υπενθυμίσω ότι εννιά μήνες τώρα δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση για την υπόθεση αυτή, κανένα πρόστιμο, καμία διοικητική διαδικασία, όπως έχει την απόλυτη ευχέρεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Αυτό είναι άλλο θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως σημαίνει ότι δεν έχει βρει και τίποτα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια τώρα; Δεν έχει βρει τίποτα; Αυτό είναι νέο αφήγημα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω, έχει βρει κάτι; Δηλαδή εάν εσείς ήσασταν επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής και είχατε την απόλυτη ευχέρεια…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή δεν παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης; Τώρα είναι νέο αφήγημα αυτό;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Νομίμως ή παρανόμως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έγινε η συγκάλυψη πριν έρθουν οι κάλπες;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι. Θέλω να μου πείτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση του κ. Ράμμου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα πω εγώ στον κ. Ράμμο τι θα κάνει. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι ο κ. Ράμμος, με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική ευθύνη, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σ’ εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεποικοινωνιακούς παρόχους, ενδείξεις σαφέστατες, αποδείξεις, παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Που σημαίνει ότι η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαλε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, ο κ. Χατζηδάκης, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, να παρακολουθείται ο κ. Κύρτσος, να παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά λοιπόν είναι facts αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένα. Και υπάρχει κι ένα άλλο δεδομένο, που είναι η PEGΑ, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα μετά από έρευνα, το οποίο υιοθετήθηκε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι θα κάνετε με την Προανακριτική αυτή; Δεν μου απαντήσατε ποτέ, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ολοκληρώσω και θα απαντήσω αμέσως, δεν θα φύγω από δω αν δεν σας απαντήσω σ’ αυτό. Η οποία λέει ότι το Predator ήταν ένα πράγμα με την ΕΥΠ. Εγώ λοιπόν, κ. Τζίμα, μέχρι τότε να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, αλλά ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιοι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια σειρά από υπουργοί. Σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι. Γιατί αυτό ξεκίνησε από τον κ. Κουκάκη. Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση  που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα, είναι ένα θέμα το οποίο θα φτάσει την ώρα εκείνη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να κάνει, πρέπει να έχετε στόχους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τι θα έχουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στην Προανακριτική δεν πάω γενικά όποιον θέλω, κυνηγάω τον Μητσοτάκη, κυνηγάω τον Πικραμένο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο στόχος, κ. Πρετεντέρη, είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά, να μη συγκαλυφθεί. Διότι τούτη την ώρα που μιλάμε -ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν-, τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Πού βρίσκονται, κ. Πρετεντέρη; Γνωρίζετε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Νομίζω εκεί που είναι των προηγούμενων παρακολουθήσεων. Πού να ξέρω εγώ πού βρίσκονται;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι, οι παρακολουθήσεις στον τόπο μας, επειδή έχω διατελέσει πρωθυπουργός και ξέρω, γίνονται με διαδικασίες. Ο εισαγγελέας υπογράφει και εξηγεί, υπάρχει  εθνικός λόγος και είχε μέχρι πρότινος, μέχρι να υπάρξει αυτή η νομοθεσία, τη δυνατότητα ο Πρετεντέρης που τον παρακολουθούσε γιατί ήταν ύποπτος, να ζητήσει και να μάθει αν παρακολουθήθηκε και να πει τι έγιναν τα αποτελέσματα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πιστεύετε ότι επί τη βάσει αυτού του υλικού, του κρίσιμου υλικού στο οποίο αναφέρεστε, υπάρχει αυτή τη στιγμή…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα, πόσο πιο απλά να σας το πω;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ενεργός αυτή τη στιγμή  εκβιασμός επί τη βάση αυτού του υλικού,  πολιτικού προσώπου, θεωρείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό, κ. Τζίμα, αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός, δεν μπορώ να το ξέρω. Και επειδή φαντάζομαι ότι η ερώτησή σας δεν είναι αθώα και αφορά έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον κ. Ανδρουλάκη, αυτός ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής, όχι όμως ο μόνος. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ο ίδιος είπε, Αύγουστος 2022, «ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία». Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, όμως, είπε «με στόχο». Δεν θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του, διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε σ’ αυγά του, να το πω έτσι, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε παντού, άρα δεν δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε. Αλλά ο στόχος ήταν αυτός. Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης που παρακολουθήθηκε. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κάναμε εξοπλισμούς 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι;

Εγώ λοιπόν δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τέμπη, κ. Πρόεδρε. Εδώ, σ’ εμάς, στο MEGA, είχατε πει ότι «αναγνωρίζω ότι έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη». Κατεβαίνετε υποψήφιος στις Σέρρες. Ουσιαστικά, τι λέτε στους πολίτες; Τους λέτε «είμαι κι εγώ ένοχος, αλλά ψηφίστε με γιατί είμαι λίγο λιγότερο ένοχος»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, αλήθεια, κ. Τζίμα, αυτό με ρωτάτε;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω: Τα Τέμπη και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία. Και ξέρετε γιατί; Διότι εγώ δεν θα μείνω μονάχα στις ευθύνες του παρελθόντος, τα είπαμε αναλυτικά, είχα την τιμή να είστε εσείς οι δυο δημοσιογράφοι που κάναμε την πρώτη συνέντευξη μετά από το δυστύχημα.

Δεν θα μείνω στο τι έγινε, αλλά θα πάω στο τι έγινε μετά, στον τρόπο που χειρίστηκαν τα Τέμπη. Γιατί θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Θα σταθώ επίσης στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται όχι από μένα που μπορεί να λέω κουβέντες του αέρα, αλλά από τους ανακριτές που άσκησαν ποινική δίωξη στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη, ότι ήταν παράνομος ο διορισμός. Γι’ αυτό άσκησαν ποινική δίωξη, διότι δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση.

Και κυρίως θα σταθώ, το είπα και στην αρχή του δελτίου σας, σ’ αυτή την υποκρισία και τη συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες. Αλλά δεν μπορεί να λες ότι «είναι μια φθορά, την οποία την αντικαταστήσαμε, την ξεπεράσαμε». Δεν είναι φθορά, δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι κόστος και ζημιές πολιτικές. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει, σημαίνει ότι το χειρίζεται μ’ έναν ορισμένο τρόπο, δεν είναι κτήνος. Πάλι τον υποτιμάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μη βάζετε κουβέντες που δεν είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Ήθος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προς θεού, αλλά τον υποτιμάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας τον υποτιμώ, σημασία έχει να μην αισθάνεται ο μέσος πολίτης τόσο βαθύτατα υποτιμημένος. Οι πολιτικοί αρχηγοί ας υποτιμούνται μεταξύ τους. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι εδώ έχουμε βαθύτατη υποκρισία, ψέματα κι έναν χειρισμό ο οποίος προσβάλλει, πιστεύω, όχι μόνο τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Προσβάλλει τον μέσο πολίτη και κυρίως τους νέους ανθρώπους που αισθάνθηκαν ότι το κράτος  δεν τους καταλαβαίνει, είναι απέναντι, είναι εχθρός.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατό να θεωρείτε ξέπλυμα του Καραμανλή που κατεβαίνει στις εκλογές, όταν κατεβάζετε τον Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, 13-0, δηλαδή ούτε καλημέρα δεν βρήκαν να του πουν, ο οποίος τον καταδικάσανε και κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε αυτή τη σύγκριση;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι εννοείτε; Ως προς τι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορεί να μην τον συμπαθείτε και πολύ τον Παππά, αλλά κάνετε αυτή τη σύγκριση;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ως προς τι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχουμε 57 ανθρώπινες ζωές. Το άλλο έχουμε μια παράβαση καθήκοντος που πέρασαν 20 υπουργοί πριν απ’ αυτόν και δεν πήγε κανένας για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν ο μόνος που εφήρμοσε τον νόμο. Ο μόνος που έβαλε λεφτά στο δημόσιο ταμείο ήταν αυτός. Πήγε για παράβαση καθήκοντος. Σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα, να τον ξεπλύνεις από τι, δηλαδή; Από το κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο; Εδώ έχουμε ένα έγκλημα!

Δεν ήθελα να μονοπωλήσουμε τα Τέμπη, αλλά μιας και με ρωτάτε, το να είσαι μια εβδομάδα πριν στη Βουλή και να σου λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και να τους λες «ντροπή που το βάζετε το θέμα αυτό», το να έχεις τρία εξώδικα από τους εργαζόμενους –εδώ έχουμε ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Την εποχή δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του τη δυνατότητα με το Predator να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ότι δυο τρένα επί 12 λεπτά, στην ίδια γραμμή, πήγαιναν σε αντίθετη κατεύθυνση! Εδώ λοιπόν δεν έχουμε ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε παράβαση καθήκοντος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ:  Πριν σας αφήσουμε, θέλω να πάω λίγο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς, θα πω εγώ, στις κάλπες που έρχονται, δεν θα δούμε το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί Κασιδιάρη. Αυτή ήταν μια πολύ καλή στιγμή του ελληνικού δημοκρατικού τόξου, από την οποία όμως ήσασταν απόντες. Δεν ψηφίσατε την τροπολογία με τα προβλήματα που είχε, με τον χρόνο στον οποίο κατατέθηκε, με ό,τι ζήτημα είχε τέλος πάντων και κριτική ασκήθηκε μπόλικη, δεν ήσασταν εκεί και δεν καταθέσατε και υπόμνημα. Και θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, αν θέλετε τις ψήφους των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιοι να μας παρακολουθούν. Τι τους λέτε, «ψηφίστε με», «μη με ψηφίζετε»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Πρώτα απ’ όλα δεν ήμασταν απόντες. Διότι όλο αυτό απεδείχθη ότι δεν έγινε για τον κ. Κασιδιάρη, έγινε για τη Δεξιά πολυκατοικία. Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές, με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη, η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους Συνδυασμούς τους οριστικά καταδικασμένους για το 187Α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές. Τελεία, παράγραφος.

Αντί γι’ αυτό, υπήρξε, όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του Πρετεντέρη είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της Τζίμα δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε, και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής, αν θέλετε. Διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά, καταλάβαμε γιατί έγινε. Και καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου, που ήταν επικεφαλής του Τμήματος αυτού. Καταλάβαμε από  τις καταγγελίες που έλεγε ότι εξωδίκως ο κ. Γεραπετρίτης τον φώναξε σ’ ένα καφέ έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να του ζητήσει να διευθετήσει τα ζητήματα και θα του έδινε θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, πράγματα πρωτοφανή. Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης μ’ έναν τόσο φθηνό τρόπο…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι χειραγώγηση, είναι εφαρμογή του νόμου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιο; Το να λες στον επικεφαλής «κάνε αυτό που θέλω»;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, του είπε να εφαρμόσει τον νόμο, αν κατάλαβα καλά. Αυτό του είπε. Αν δεν θέλει να τον εφαρμόσει, είναι δικό του θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας θυμίζω ότι την εποχή που ήμουν εγώ πρωθυπουργός, και ορθώς, γιατί έτσι πρέπει να είναι η δημοσιογραφία, μου είχατε ασκήσει, όχι σ’ εμένα προσωπικά, στην κυβέρνηση, οξύτατη κριτική διότι όχι εξωδίκως σε κάποιο καφέ αλλά επισήμως, είχε πάει ο κ. Τζανακόπουλος, που ήταν τότε υπουργός Επικρατείας, να ρωτήσει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, τι έχουμε. Και ασκήσατε κριτική. Και καλά κάνατε, γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία. Και τώρα έχουμε τον υπουργό Επικρατείας να παίρνει τον δικαστή σε καφετέριες και να καταγγέλλει ο δικαστής ότι «μου πρότειναν και ανταλλάγματα» και να μου λέτε ότι του πρότεινε να εφαρμόσει τον νόμο; Γιατί ανταλλάγματα για την εφαρμογή του νόμου; Για ποιο λόγο ανταλλάγματα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν έγινε αυτό, είναι απαράδεκτη μεθόδευση, μέθοδος, να το πω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ, ΑΝ είπα. Διότι έχουμε πέσει από τα σύννεφα τόσες φορές. Σας λέω λοιπόν πάρα πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά -γιατί δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αυτή τη στάση, δεν ήταν απούσα ή Αριστερά και τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά.

Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ, πάντοτε είναι ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο,  η συζήτησή μας. Να είστε καλά.

Best Of

Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε σήμερα για...

Δοκιμάζοντας τα όρια του… χιούμορ του λαού μας

  Ο λαός μας έχει αποδείξει και άλλες φορές στο...

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Μητσοτάκης: Να επιμένουμε πολύ στον προγραμματικό μας λόγο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… συνήθεια των λαών να “απαντούν”, όταν δέχονται προκλήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η θυελλώδης επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις...

Η… απέλπιδα προσπάθεια του Οβάλ Γραφείου να “διορθώσει” το προφίλ της Κάμαλα Χάρις

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τα... γερά νεύρα, εκτός από ικανότητες και...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ο Έλληνας έχει την τάση να «χαρίζεται» σε αυτούς που μισεί, όταν τους βλέπει κοντά στο ικρίωμα

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Δεν έχω κανένα πρόβλημα να...

Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε σήμερα για...

Ο “ωραίος Πέδρο”… μας αφήνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Έναν λόγο είχαμε και εμείς να παραβλέπουμε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… συνήθεια των λαών να “απαντούν”, όταν δέχονται προκλήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η θυελλώδης επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά από δυο δεκαετίες στην εξουσία, συνιστά...

Η… απέλπιδα προσπάθεια του Οβάλ Γραφείου να “διορθώσει” το προφίλ της Κάμαλα Χάρις

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τα... γερά νεύρα, εκτός από ικανότητες και αντικειμενικό ταλέντο, που χρειάζονται για να βρεθεί κάποιος στο Οβάλ Γραφείο, ως συνεργάτης του Αμερικανού...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ο Έλληνας έχει την τάση να «χαρίζεται» σε αυτούς που μισεί, όταν τους βλέπει κοντά στο ικρίωμα

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχθώ ότι στις προεκλογικές μου προγνώσεις, ίσως για πρώτη φορά στα 30 και πλέον χρόνια...