Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είπε δυο φορές μέσα σε έναν χρόνο ότι νίκησε την πανδημία

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο 

Φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη η χαρά μου να είμαι ξανά εδώ στην Κρήτη, εδώ στο Ηράκλειο μαζί σας, εδώ δίπλα σ’ εσάς που ξέρω ότι δικαίως είστε στην πρωτοπορία των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία και προκοπή. Εδώ, ίσως στην πιο όμορφη γωνιά της πόλης σας, του Ηρακλείου.

Η σημερινή σας παρουσία, μια συγκέντρωση που θυμίζει προεκλογική συγκέντρωση στη συμμετοχή και στον όγκο των ανθρώπων που ήρθαν σήμερα, Παρασκευή βράδυ, μια μέρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, ν’ ακούσουν τον πολιτικό μας λόγο. Η σημερινή σας παρουσία εδώ μαρτυρά ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, απ’ αυτό που θέλουν να μας παρουσιάσουν τα ΜΜΕ της στημένης προπαγάνδας.

Είναι η καλύτερη μέτρηση που μπορεί να υπάρχει, η καλύτερη σφυγμομέτρηση η δική σας παρουσία σήμερα! Στέλνετε ένα μήνυμα, μήνυμα δυνατό, καθαρό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα ενότητας και αφύπνισης, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής.

Σήμερα από δω, από το Ηράκλειο, θέλω ν’ απευθύνω δημοκρατικό προσκλητήριο συστράτευσης και εγρήγορσης σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας.

Και ταυτόχρονα, όλοι μαζί, όπως είπε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία του Ηρακλείου που με προλόγισε, να πούμε όλοι μαζί, να βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο «Ως Εδώ» σε όσους επιχειρούν τούτες τις κρίσιμες ώρες να διχάσουν το λαό μας, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις δικές τους μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες.

Ένα μεγάλο «Ως Εδώ» σ’ εκείνους που έκαναν την εξαπάτηση κανονικότητα και την κανονικότητα εξαπάτηση. Που έταξαν πριν από δυο χρόνια λιγότερους φόρους στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και σήμερα την καταστρέφουν με τον πτωχευτικό νόμο που πτωχεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τη μείωση του εισοδήματος, με τις τράπεζες που δανείζουν μόνο όσους δεν χρειάζονται δανεισμό και με ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα λίγων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σ’ αυτούς που έταξαν δυο χρόνια πριν, πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές και ήρθαν για να καταργήσουν το 8ωρο, να θεσπίσουν την απλήρωτη εργασία, να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα και να κάνουν κόλαση τη ζωή των εργαζόμενων. 

Σ’ αυτούς που έταξαν ασφάλεια στη καθημερινότητά μας και μας έχουν βυθίσει σήμερα στην ανασφάλεια. Όχι μόνο για την υγεία και την εργασία αλλά και για την εγκληματικότητα που δεν έχει προηγούμενο στον τόπο.

Δολοφονίες ακόμα και δημοσιογράφων, μαφιόζικες εκτελέσεις μέρα μεσημέρι κάθε βδομάδα, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Κακοποιήσεις και παιδεραστίες με άκρες στις κορυφές της εξουσίας και κουκουλώματα ως η νέα κανονικότητα τη δημόσιας τάξης. Από τον γνωστό σκηνοθέτη, μέχρι τη φρίκη της Ηλιούπολης που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς σχεδόν σε όλα όσα έταξε στον ελληνικό λαό. Σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Δικαιολογούνται βέβαια, «μας έτυχε», λένε «η πανδημία, δε φταίμε εμείς». Και επιχειρούν έτσι να κρύψουν πίσω από τη πανδημία την εξαπάτηση, τα ψέματα, τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Ας δούμε όμως τι έκαναν με την πανδημία. Να πούμε, γιατί ήρθε η ώρα να πούμε, τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Να μιλήσουμε με λόγια σταράτα γιατί τούτες τις κρίσιμες στιγμές πρέπει, οφείλουμε να μιλήσουμε έτσι.

Ενάμιση χρόνο τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ ανεπάρκειας μετά το άλλο. Ζούμε ένα διαρκές μπρος-πίσω. Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα ανύπαρκτα τεστ, με το άνοιγμα των καταστημάτων, με την ανύπαρκτη ιχνηλάτηση, με τον διαρκή συνωστισμό στα ΜΜΜ, με τον τουρισμό που ανοίγει δίχως σχέδιο, με τα σχολεία που ανοίγουν όπως κλείνουν, με τον εμβολιασμό που καρκινοβατεί.

Και με τον ιό – παρά ότι μας είπε ο κ. Μητσοτάκης δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο, πέρυσι το καλοκαίρι στη Σαντορίνη και φέτος ξανά, ότι τον νίκησε – να συνεχίζει να απειλεί και να αφαιρεί ζωές. Να κλείνει σπίτια. Να σκορπά το φόβο και την ανασφάλεια, την αγωνία για την επιβίωση.

Η ελληνική κοινωνία, φίλες και φίλοι, έχει όμως πια κουραστεί, έχει αδειάσει. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας πιστεύω ότι έχει ένα βασικό συναίσθημα, φόβου και ανησυχίας συνάμα. Γιατί δεν βλέπει κανένα σχέδιο. Γιατί δεν βλέπει κανένα σημείο αναφοράς. Δεν ξέρουμε, όχι πώς θα πάμε στον επόμενο χρόνο, αλλά ούτε καν πώς θα πορευθούμε στην επόμενη εβδομάδα.

Όλοι και όλα σε μια κινούμενη άμμο. Καθημερινότητα, δουλειές, επιχειρήσεις, σπουδές, σχέδια ζωής, όλα βρίσκονται σε μια διαρκή αναστολή. Γιατί η χώρα, δυστυχώς, κυβερνάται από ανθρώπους αλαζόνες και αυταρχικούς, δίχως καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Και κυρίως γιατί η χώρα κυβερνάται από έναν Πρωθυπουργό που έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει πολιτικά και να διαιωνίσει τη δική του πολιτική παρουσία, είναι να διχάσει, είναι να χωρίσει τη χώρα σε στρατόπεδα.

Γιατί η χώρα έχει έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μην του ρίξουν όλοι οι πολίτες μαζί την ευθύνη στον ίδιο, είναι να ρίχνει ο καθένας την ευθύνη στο διπλανό του.

Αυτή όμως η τακτική, είναι μια τακτική που εγκυμονεί βαθύτατους κινδύνους. Είναι ένας ολισθηρός και επικίνδυνος δρόμος. Γιατί καμία κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τη διχόνοια. Και ειδικά μια υγειονομική κρίση που αποτελεί μια συλλογική απειλή, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Ή όλοι μαζί θα νικήσουμε την πανδημία, ή στο τέλος θα μας νικήσει αυτή.

Τώρα, λοιπόν, δεν είναι η ώρα του διχασμού, αλλά είναι η ώρα της ευθύνης και της λογικής. Γιατί στη μέση, δεν είναι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός πολιτικού κόμματος που κυβερνά, αλλά είναι οι ανθρώπινες ζωές, που κινδυνεύουν όσο συνεχίζεται αυτό το ατελείωτο γαϊτανάκι λαθών και ανεπάρκειας.

Και ένας Πρωθυπουργός που υβρίζει, που χωρίζει και διχάζει μια κοινωνία ανήσυχη και φοβισμένη εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν είναι απλά ένας κακός Πρωθυπουργός. Είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.

Και είναι επικίνδυνος γιατί πέφτει από λάθος σε λάθος. Και δυο φορές θα έλεγα, γιατί ποτέ δεν παραδέχεται τα λάθη του. Και επιμένει να πανηγυρίζει πως πέτυχε πάνω στα συντρίμμια και σε 13.000 ανθρώπινες απώλειες. Επιμένει να μην ενισχύει ούτε με ένα μόνιμο γιατρό το ΕΣΥ ενάμιση χρόνο τώρα. Να μην δίνει ένα ευρώ για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Να μην επιβάλλει σαφή και δεσμευτικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να μην επενδύει στη σωστή ιχνηλάτηση.

Να ευτελίζει την επιστήμη, να εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και να επιβάλλει σιωπητήριο σε όσους τολμούν να θίγουν τα εγκληματικά λάθη του. Και επιμένει να έχει ως μοναδική διέξοδο το διχασμό, τον αυταρχισμό και τα αλλεπάλληλα και αποτυχημένα, ας το καταλάβουμε πια, lockdown.

Είναι επικίνδυνος, γιατί σήμερα φίλες και φίλοι, δεν κάνει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα. Μόνο επανέρχεται διαρκώς για να ρίξει το ανάθεμα πότε στους πολιτικούς του αντιπάλους, πότε στους υγειονομικούς, πότε σε όσους συμπολίτες μας έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο και σχεδόν σε σταθερή βάση, στους νέους ανθρώπους.

Φτάνει μάλιστα και σε γελοιότητες, όπως αυτή με τους καθήμενους και τους όρθιους στην εστίαση, ενώ βάζει τους καταστηματάρχες να μετατρέπονται σε σεκιούριτι και να υποκαθιστούν το ανύπαρκτο επιτελικό του κράτος. Δεν βλέπει όμως ποιο μεγάλο πρόβλημα. Και δεν βλέπει ότι το πρόβλημα υπάρχει εκεί που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. 

Σήμερα στην Ελλάδα, αντί για 70% όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και μάλιστα ως τις αρχές Ιουνίου, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας, είναι σχεδόν στο 45%. Και είμαστε στα μέσα του Ιούλη.

Και αν κοιτάξουμε στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις πιο επίφοβες, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει κάνει ούτε τη μία δόση είναι, σχεδόν 25% από 60 χρόνων και πάνω, σχεδόν 30% από 80 χρόνων και πάνω. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και αυτή είναι η αποτυχία του.

Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν δίνουν ένα σκασμό εκατομμύρια στα ΜΜΕ, όχι για να μας λένε και να μας εξηγούν και να μας πείσουν πόσο σωτήριο είναι το εμβόλιο, αλλά πόσο σωτήρας είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός επαναφέρει διαρκώς μια εικόνα ανέμελων νέων που ξεφαντώνουν σε κορωνοπάρτι. Μια ολόκληρη κυβέρνηση ασχολείται με το αν θα υπάρχει ή όχι μουσική στα μαγαζιά, αλλά κανείς δεν ασχολείται επί της ουσίας με το πρόβλημα που ανέφερα πριν, με τις πιο ευπαθείς ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν σοβαρά, ιδιαίτερα από τις πρόσφατες μεταλλάξεις.

Γι’ αυτό λοιπόν λέω, μετά λόγου γνώσεως, ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση κι ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός. Γιατί δείχνει να μην καταλαβαίνει καν που είναι το πρόβλημα. Και επιμένει σε μια επικοινωνιακή πολιτική που το φουντώνει το πρόβλημα αντί να το σβήνει.

Ταυτόχρονα, φίλες και φίλοι, είναι επικίνδυνος γιατί την πιο κρίσιμη ώρα για τη ζωή και την υγεία αυτός δείχνει να σκέφτεται μονάχα το δικό του πολιτικό όφελος. Πως θα περάσει στα κλεφτά και χωρίς αντιδράσεις κοινωνικές την πολιτική του και πως θα εδραιωθεί με δόλια μέσα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. 

Την ώρα που όλοι μας και ορθώς, έχουμε το μυαλό στην ανθρώπινη ζωή και στην πανδημία, αυτός βρίσκει την πανδημία ως ευκαιρία για να ξηλώσει το 8ωρο και να νομιμοποιήσει την παρανομία, την απλήρωτη εργασία.

Για να φέρει πτωχευτικό που ρευστοποιεί την περιουσία των Ελλήνων και πτωχεύει όχι μονάδα επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα.

Βρίσκει την πανδημία ως ευκαιρία για να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για να βάλει φραγμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Για να στήσει πάρτι ημέτερων και κολλητών με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που φτιάχνονται με συνοπτικό τρόπο δυο μέρες πριν πάρουν την ανάθεση.

Βρίσκει την πανδημία ως ευκαιρία επίσης για να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε διαφορετική φωνή στη χώρα, δίνοντας δεκάδες εκατομμύρια όχι μονάχα στα ΜΜΕ τα τηλεοπτικά, αλλά και στο διαδίκτυο, ώστε να μην υπάρχει καμία διαφορετική φωνή, παρά μονάχα όλες, ή έστω η συντριπτική τους πλειοψηφία, να υμνούν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Αυτά κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και θα τολμήσω να το πω ευθαρσώς. Ίσως είναι η πρώτη φορά που το ακούτε τόσο ευθαρσώς και το λέω εδώ μπροστά σας, κοιτώντας σας στα μάτια σας, εδώ, σ’ εσάς, τους Ηρακλειώτες. Η μόνη ασφαλής λύση που έχουμε μπροστά μας, είναι ο ελληνικός λαός το συντομότερο δυνατό, να τον στείλει σπίτι του. Να τον στείλει σπίτι του όσο γρηγορότερα γίνεται. Πριν προλάβει να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στην ελληνική κοινωνία.

 Φίλες και φίλοι, η χώρα σήμερα, περνώντας αυτή τη μεγάλη κρίση, χρειάζεται ηγεσία που θα προσδίδει ηρεμία και ασφάλεια. ¨Όχι ηγεσία με πρωτοφανές έλλειμμα ενσυναίσθησης των δύσκολων στιγμών που περνά η μέση ελληνική οικογένεια, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

 Η χώρα σήμερα χρειάζεται ηγεσία που θα βοηθά τους Έλληνες να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη. Όχι ηγεσία που διχάζει και θα σκέφτεται μόνο πολιτικά κέρδη και πολιτικές ζημιές. Διότι τούτη την ώρα, πάνω από κάθε κέρδος και κάθε ζημιά, είναι η ανθρώπινη ζωή.

Το πρώτο μας καθήκον λοιπόν τούτες τις ώρες, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και ποιά είναι τα όπλα μας σε αυτό το στόχο; Είναι βεβαίως η ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι η ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης. Και είναι βεβαίως και ο εμβολιασμός.

Η κυβέρνηση τα πρώτα δύο τα αγνοεί πλήρως. Και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κάνει δυστυχώς το ένα λάθος μετά το άλλο. Αποδίδει το πρόβλημα αποκλειστικά στους ψεκασμένους, όπως λέει, στους σκοταδιστές και στους συνωμοσιολόγους.

Αυτή όμως είναι μια μικρή μειοψηφία, όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Και αποτελεί θα έλεγα, πρωτοφανή ασέβεια του κ. Μητσοτάκη να ταυτίζει την πλειοψηφία όσων έχουν επιφυλάξεις γιατί ανησυχούν, γιατί φοβούνται για την υγεία τους, με τους γνωστούς συνωμοσιολόγους και τους σκοταδιστές.

Τους οποίους άλλωστε, για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, δεν τους πρωτοβλέπει τώρα, δεν τους γνωρίζει για πρώτη φορά. Τους γνωρίζει καλά ποιοι είναι. Διότι και αυτός και οι βουλευτές του, μαζί μ’ αυτούς πορεύτηκαν χέρι-χέρι και διαδήλωναν μαζί στα συλλαλητήρια του μίσους και του διχασμού για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών που μετά τις εκλογές την τιμούν και την τηρούν. Μαζί τους ήτανε. Τον ψήφισαν οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάλιστα.

Το θέμα λοιπόν, και απευθύνομαι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν είναι οι ψεκασμένοι. Το θέμα είναι οι φοβισμένοι, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Οι άνθρωποι που φοβούνται γιατί 18 μήνες τώρα, ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει κυρίαρχο συναίσθημα. Και τον φόβο δεν το νικάς με τιμωρία, αλλά με ψυχραιμία, με λογική και κατανόηση.

Τον φόβο για τα εμβόλια τον νικάς φέρνοντας την επιστήμη στην πρώτη γραμμή. Όχι με τις απειλές. Ούτε με τις αδιανόητες παλινωδίες όπως έκαναν με το AstraZeneca. Ούτε με τα χαρτζιλίκια της ντροπής στους νέους ανθρώπους.

Τον φόβο τον νικάς αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό, θέτοντας το στην υπηρεσία της ενημέρωσης του πληθυσμού, κάνοντας καμπάνιες ουσιαστικής ενημέρωσης, όχι πληρωμένης κυβερνητικής προπαγάνδας.

Πας στη ρίζα του προβλήματος, σε κάθε κοινωνική ομάδα και το λύνεις το πρόβλημα, δεν το διογκώνεις, δεν προκαλείς αντίδραση, δεν πολώνεις, ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Και σίγουρα, δεν νικάς τον φόβο, λέγοντας στον φοβισμένο «κόψε το λαιμό σου». Όταν μάλιστα έχεις ορκιστεί σε ένα Σύνταγμα που στο δεύτερό του άρθρο αναφέρει πως «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Με απόλυτη κατανόηση, λοιπόν, στους φόβους και τις ανησυχίες όλων, ο μόνος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς και να τελειώνουμε με αυτή την αποκρουστική επιχείρηση διχασμού, ο μόνος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς, είναι να τηρούμε τα μέτρα, είναι να προσέχουμε τους εαυτούς μας, είναι να εμβολιαστούμε.

Γι’ αυτό και καλώ όλους να ψάξουν, να μελετήσουν, να συμβουλευτούν τον γιατρό που εμπιστεύονται, να ακούσουν τους ειδικούς και να κάνουν αυτό που πρέπει.

Κλείστε τα αυτιά στο διχασμό. Ανοίξτε τα μάτια στη ζωή. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα.

Φίλες και φίλοι πολίτες του Ηρακλείου, ενάμισι χρόνο τώρα, στη διάρκεια της πανδημίας, αποδείξαμε περίτρανα κι όχι μόνο στα λόγια, ότι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει, είναι η προστασία της ζωής.

Αποδείξαμε με πράξεις, όχι με λόγια ότι είναι βαθύ το συναίσθημά μας απέναντι σε όσα περνά ο ελληνικός λαός και το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στο πρώτο κύμα, βάλαμε πλάτη. Τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει, εμείς δεν θα κάναμε μικροκομματικά κόλπα. Στο δεύτερο και στο τρίτο, αναδείξαμε τα εγκληματικά λάθη. Προτείναμε άμεσα μέτρα για να σωθούν ζωές και να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ από την πίεση.

Καταθέσαμε συγκεκριμένη λύση και πρόταση και αγωνιστήκαμε σε διεθνές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πατέντες, για να αρθεί το πρόβλημα με τη διαφαινόμενη έλλειψη εμβολίων. Διότι, πειστήκαμε από τα σοφά λόγια που ειπώθηκαν από τον επικεφαλής του ΠΟΥ, ότι δεν θα είναι πουθενά κανένας ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και να τώρα που επιβεβαιώνονται αυτά τα λόγια και τρέχουμε να προλάβουμε τις μεταλλάξεις που έρχονται κυρίως από χώρες του τρίτου κόσμου, από χώρες όπου δεν υπάρχει προχωρημένος εμβολιασμός, διότι δεν επαρκούν τα εμβόλια.

Σήμερα όμως, με το τέταρτο κύμα σε εξέλιξη, το λέμε καθαρά. Θα συνεχίσουμε βεβαίως να προτάσσουμε την ανθρώπινη ζωή. Θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουμε εναλλακτικές προτάσεις. Ναι. Αλλά το λέμε καθαρά, γιατί δεν πάει άλλο: Με αυτούς τους κυνικούς και ανίκανους συνάμα, δε μπορεί η χώρα να βρει περπατησιά. Δεν μπορεί η κοινωνία να βρει στήριγμα. Είναι μονόδρομος πια η πολιτική αλλαγή.

Είναι μονόδρομος πια να φύγουν. Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο. Δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν ακούν, δεν θέλουν. Και κάθε μέρα που περνά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η χώρα σήμερα, πρέπει να βρει ξανά τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, τη κοινωνική ειρήνη, τη σιγουριά. Να επανέλθει η κοινή λογική και το δημοκρατικό μέτρο στις πράξεις μας, στις πράξεις μιας συντεταγμένης πολιτείας, Να επανέλθει ο πλουραλισμός στο δημόσιο διάλογο, η αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη στη κοινωνία.

Και εμείς φίλες και φίλοι, θαρρώ είμαστε σήμερα πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι για ν’ αναλάβουμε την ευθύνη, να ξαναγυρίσουμε τη πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης και της προκοπής.

Η πυξίδα μας είναι οι αξίες και οι εμπειρίες μας. Και τα λάθη μας θα πω εγώ. Γιατί προφανώς κάναμε και λάθη, αλλά το ζήτημα είναι να μαθαίνεις απ’ αυτά.

Και το τιμόνι στα χέρια μας είναι οι θέσεις και το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμα που συγκροτήσαμε με σκληρή δουλειά και με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού, καθώς και με εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας.

Μιλάμε για πράγματα αυτονόητα, που κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας κατανοεί ότι είναι η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να χτίσουμε την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Για να σταματήσει η αδικία να είναι κανονικότητα. Για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Τι μπορούμε να παράγουμε, τι θέλουμε να παράγουμε, πώς θα το παράγουμε και πώς θα διανέμουμε δίκαια τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι δομούμε μια οικονομία όχι γύρω από τα συμφέροντα μερικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ότι δημιουργούμε χώρο για όλους.

Στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο.

Αλλάζουμε το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μη περάσουν τα χρήματα στα χέρια λίγων μόνο επιχειρηματικών ομίλων όπως επιχειρεί το σχέδιο της κυβέρνησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήταν το μόνο απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο επέστρεψε με παρατηρήσεις για διορθώσεις.

Αξιοποιούμε στο σχέδιό μας και το πρόγραμμά μας. Την Αναπτυξιακή τράπεζα και το ρόλο που έχουν οι μετοχές του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες. Ώστε τουλάχιστον μια από αυτές να περάσει σε δημόσιο management για ν’ αρχίσει επιτέλους να ρέει χρήμα στην πραγματική οικονομία και σ’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όχι μονάχα σ’ αυτές τις λίγες επιχειρήσεις που μπορούν ν’ αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δανεισμό.

Και προχωράμε σε μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε τη περίοδο της πανδημίας,. Διότι εδώ δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα, δεν δημιουργήθηκε αυτό το χρέος διότι οι επιχειρηματίες πήραν ρίσκο πάνω από τις δυνατότητές τους αλλά γιατί εξαναγκάστηκαν να κλείσουν τις δραστηριότητές του.

Και έτσι προτείνουμε, αυτό το οποίο εμείς εφαρμόσαμε μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια σε σχέση με τα χρέη των επιχειρήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή μια ρύθμιση με διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους και 120 δόσεις για το υπόλοιπο, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία.

Το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει φίλες και φίλοι, χτίζει μια δυνατή οικονομία στην οποία είναι πρωταγωνιστής ο εργαζόμενος, είναι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, είναι ο αγρότης, είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας, είναι ο αυτοαπασχολούμενος. Και το κράτος δεν παραδίνει τα πάντα στους κερδοσκόπους όπως γίνεται σήμερα.

Το δεύτερο σημείο αυτών που λέμε, που είναι πραγματικά αναγκαίο, είναι να επιστρέψει το αίσθημα της ασφάλειας στον εργαζόμενο κόσμο. Δηλαδή: Όχι απλήρωτες υπερωρίες, όχι υπερεργασία, όχι σπαστά ωράρια, όχι σ’ αυτό τον άθλιο νόμο Χατζηδάκη, που ήρθε για να διαλύσει την εργασία.

Όχι μόνο κατάργησή του αλλά, και πιο μπροστά, 8 ώρες δουλειάς τη μέρα αλλά και πιλοτικά 7 ώρες δουλειάς, 35 ώρες την εβδομάδα, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς κι έναν κατώτατο μισθό αξιοπρέπειας στα 800 ευρώ. Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός για κάθε εργαζόμενο στη χώρα μας.

Τρίτο σημείο του προγράμματός μας, είναι ότι θέλουμε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος. Που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Πιστεύω ότι η πανδημία θα έπρεπε να μας είχε διδάξει ότι ήταν μεγάλο λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι κυβερνήσεις άφησαν το ΕΣΥ απροστάτευτο. Ήταν μεγάλο λάθος που οι συνταγές των δανειστών ανάγκασαν την περίοδο των μνημονίων σε απίστευτες περικοπές, θα θυμάστε τότε, που ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε «δε θα μου πάρει τη δόξα ο κ. Τόμσεν αλλά μόνος μου θα κάνω απολύσεις και περικοπές».

Και ήταν πράγματι μια προσπάθεια αξιέπαινη αυτή που έκαναν στο χώρο της Υγείας δυο συντοπίτες σας όταν αναλάβαμε ένα ΕΣΥ έτοιμο να καταρρεύσει και το στήσαμε στα πόδια του ξανά. Και προσλάβαμε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές. Και κάναμε τα νοσοκομεία πλεονασματικά. Και παρά τη χρεοκοπία της χώρας, δημιουργήσαμε Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλη τη χώρα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι είναι άχρηστες και σήμερα όλοι κατανοούμε την αξία τους.

Γιατί σήμερα είδαμε ότι και πλούσιοι και φτωχοί, στο ΕΣΥ προσέτρεξαν για να βρουν γιατρειά στη δύσκολη ώρα της κρίσης, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αυτά, τα οποία δυστυχώς κερδοσκοπούν εδώ και χρόνια στο χώρο της Υγείας, δεν άνοιξαν τις πόρτες τους ούτε για ένα περιστατικό διότι ήθελαν να είναι καθαρά και να κάνουν τη βρώμικη, τη δύσκολη δουλειά, οι νοσηλευτές και οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα, στο ΕΣΥ.

Δύναμη είστε εσείς, που γεμίσατε σήμερα εδώ αυτό τον υπέροχο χώρο και δίνετε ένα μήνυμα ισχυρό. Είναι μια ανάπαυλα, μια μαύρη ανάπαυλα, δύσκολη ανάπαυλα, αλλά η ανάπαυλα θα τελειώσει και θα ξαναπάρουμε το τιμόνι στιβαρά στα χέρια μας να ξαναχτίσουμε τον τόπο και να ξαναμπούμε σε δρόμο προκοπής και δικαιοσύνης. Εσείς το λέτε αυτό, όχι εγώ, με την παρουσία σας!

Ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος λοιπόν, σημαίνει πρώτα απ’ όλα προστασία της υγείας και της ζωής. Με καλά νοσοκομεία, ένα νέο ΕΣΥ, όπως το έχουμε περιγράψει αναλυτικά.

Με γενναία αύξηση των πόρων για την υγεία ώστε σταδιακά να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δαπανών για την υγεία. Γιατί κάποιοι άλλοι μας έλεγαν «μένουμε Ευρώπη», αλλά στην πραγματικότητα δε θέλουν να είμαστε Ευρώπη, θέλουμε να είμαστε χώρα συγκρίσιμη με τριτοκοσμικές χώρες, όχι με ευρωπαϊκές χώρες.

Με διπλασιασμό των ΤΟΜΥ, με νέο μισθολόγιο για γιατρούς και υγειονομικούς, με εισαγωγικό μισθό για το γιατρό που θα μπαίνει στο σύστημα τα 2.000 ευρώ, ώστε να μη φεύγουν οι γιατροί, οι νέοι επιστήμονες, στο εξωτερικό και να υπάρχει προσφορά αλλά να μην υπάρχει ζήτηση για ειδικότητες, ιδίως στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Και με βαρέα και ανθυγιεινά για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με μεγάλο αριθμό προσλήψεων που προσδιορίσαμε στις 15.000 άμεσα, προκειμένου να στηθεί στα πόδια του το ΕΣΥ.

Είναι αδιανόητο, φίλες και φίλοι σήμερα, μεσούσης της πανδημίας η κυβέρνηση της Δεξιάς να απεργάζεται σχέδια συγχωνεύσεων και κλεισίματος νοσοκομείων, καθώς και απολύσεις επικουρικών γιατρών και συμβασιούχων νοσηλευτών.

Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία που κάποτε υποκριτικά τους χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια, αλλά αμέσως μετά τους έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Και βεβαίως είναι αδιανόητο να μη θεσμοθετούμε έστω τώρα που ζήσαμε αυτή την τραγωδία, αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και πρέπει να έχουμε βγάλει τα διδάγματά μας, να μη θεσμοθετούμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με ρίσκο εκείνες τις μέρες, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους νοσήσανε και έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Πέρα όμως από τα καλά νοσοκομεία και το ισχυρό ΕΣΥ, χρειαζόμαστε και καλά σχολεία, χρειαζόμαστε και καλά Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε το Λύκειο ώστε να μην είναι απλά διακοσμητικό πριν τις πανελλήνιες, να δώσουμε βαρύτητα στο απολυτήριο του Λυκείου.

Να μην στερούνται οι νέοι από το δικαίωμα τους να σπουδάσουν, όπως τώρα που ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως αποφάσισαν ν’ αφήσουν πάνω από 20.000 παιδιά που θα έμπαιναν σε Πανεπιστήμια εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δώσουν τροφή στα ιδιωτικά κολέγια.

Και είναι ντροπή αυτό, κυρίως όταν το κάνουν την περίοδο της πανδημίας, που αυτά τα παιδιά πέρασαν την πιο δύσκολη χρονιά, που δε μπορούσαν να συναντήσουν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους και έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από αυτή την πίεση.

Είναι λοιπόν στο σχέδιό μας, να μη στερείται κανένας και καμία σε αυτό τον τόπο το δικαίωμα στη γνώση, το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Να μην έχει δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση μονάχα αυτό το παιδί που έχει οικονομική δυνατότητα ο γονιός του. Γιατί αυτό θέλει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό θεσμοθετεί.

Ιδίως όταν εφαρμόζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής ακόμη και στα Εσπερινά Λύκεια. Εκεί όπου εμείς είχαμε θεσμοθετήσει το 1% των εισακτέων να μπαίνει απευθείας από τα Εσπερινά Λύκεια, δηλαδή περίπου 600 μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να σπουδάζουν και αναγκάζονται να δουλεύουν το πρωί και να σπουδάζουν το βράδυ, να μπορούν να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στη γνώση, σε μια καλύτερη ζωή.

Κι έρχεται και καταργεί αυτό το δικαίωμα απ’ αυτά τα παιδιά. Και δίνει δικαιώματα μονάχα στα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά και να σπουδάσουν. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Μια Δεξιά κυνική, μια Δεξιά ταξική, μια Δεξιά που θέλει να υπερασπιστεί τους λίγους και να βάλει φραγμούς στους πολλούς και στους ανθρώπους του μόχθου.

Θέλουμε λοιπόν ισχυρό και ανθρώπινο κράτος. Ισχυρό και ανθρώπινο κράτος όμως σημαίνει προστασία των αδύναμων. Σημαίνει πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα. Και φυσικά σημαίνει, σεβασμός στις θυσίες των μεγαλύτερων γενιών.

 Με ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών. Το λέω αυτό διότι χρειάστηκε να επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ν’ αναστείλει την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, το είχαν ονομάσει κάποιοι «νομοσχέδιο Πινοσέτ», του νέου ασφαλιστικού που ανοίγει μια τεράστια τρύπα στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τρύπα που θα περάσει στις τσέπες των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων.

Και βεβαίως αυτή είναι η αντίληψή τους, τα πάντα προς όφελος της διευκόλυνσης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει νέες περικοπές στο μέλλον στις συντάξεις, ή επιβολή νέων φόρων.

Το τέταρτο σημείο όσον λέμε, αφορά την Πράσινη Μετάβαση που πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη, ώστε να μη γίνει όχημα για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Γιατί αν η Πράσινη Μετάβαση γίνει χωρίς σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, τότε ενδεχομένως ν’ αποτελέσει το μοχλό του μεγαλύτερου αποκλεισμού που είδαμε τα τελευταία χρόνια, να είναι μέσο κοινωνικού αποκλεισμού όταν δε θα μπορέσουν ν’ ακολουθήσουν αυτό το σχεδιασμό, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδίως τα κατώτερα εισοδήματα.

Θέλουμε λοιπόν ισχυρό ρόλο του κράτους με πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας, με κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, με επένδυση στην εγχώρια τεχνολογία και καινοτομία, για να μη γίνουμε τελικά μια χώρα που απλά θα εισάγει προϊόντα και τεχνολογία από άλλες χώρες για τους σκοπούς της Πράσινης Μετάβασης.

Γι’ αυτό και ανάμεσα στις προτάσεις μας, θα σας πω χαρακτηριστικά το παράδειγμα, προτείνουμε να υπάρχει δέσμευση ώστε το 50% των αδειών για ΑΠΕ, να δίνεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε νοικοκυριά, σε μεμονωμένους πολίτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Να μην πάνε τα χρήματα της Πράσινης Μετάβασης μονάχα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να υπάρξει αυτό που ονομάζουμε «δημοκρατία» στη διαδικασία του οικολογικού μετασχηματισμού.

Και τελευταίο σημείο του προγράμματός μας, των θέσεών μας, είναι η ανάγκη να ενισχυθεί η Δημοκρατία και οι θεσμοί. Με κανόνες που θα ισχύουν για όλους, για να τελειώνουμε με το καθεστώς της διαπλοκής πολιτικών, μιντιακών και επιχειρηματικών ελίτ που πληγώνει τη δημοκρατία και φιμώνει τον πλουραλισμό.

Κανόνες λοιπόν για όλους και οι νόμοι να ισχύουν για όλους. Διότι φαίνεται ότι στη χώρα μας δεν ισχύουν για όλους οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλοι οφείλουν να τηρούν τους νόμους και κάποιοι άλλοι δεν έχουν υποχρέωση να τους τηρούν.

Και βεβαίως μιλάμε για την κατοχύρωση επίσης ίσων δικαιωμάτων για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως, καταγωγής, εισοδήματος, ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτά είναι, πολίτες του Ηρακλείου, τα κομβικά σημεία, των προγραμματικών μας επεξεργασιών που πριν από δυο εβδομάδες επικυρώσαμε συλλογικά στην προγραμματική μας συνδιάσκεψη. Και θα έλεγα ότι είναι και τα θεμέλια της Ελλάδας της επόμενης μέρας. Αυτά τα θεμέλια όμως, μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να τα στήσει γερά και ακλόνητα.

Βεβαίως όχι αυτοί που επανήλθαν στην εξουσία για να συνεχίσουν τη ζημιά. Όχι αυτοί που εξαπατούν, διχάζουν, ψεύδονται, συκοφαντούν. Όχι αυτοί που ζουν εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, συντηρώντας τους εαυτούς τους, την οικογένεια τους και μια ολόκληρη παρασιτική ελίτ που νομίζει ότι έχει τη χώρα ιδιοκτησία της και κάνει κουμάντο στη χώρα.

Όχι αυτοί που καταπατούν τους νόμους, όχι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν και τι δηλώνουν στα πόθεν έσχες τους. Όχι αυτοί που νομίζουν ότι η χώρα είναι τσιφλίκι τους. Όχι αυτοί!

Αλλά μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να βάλει τέλος σε αυτή την παρένθεση της παρακμής και της ανασφάλειας. Σε αυτή την παρένθεση της ρεμούλας και του πλιάτσικου.

Μια κυβέρνηση που θα προκύψει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών, ακόμη και των εκλογών της απλής αναλογικής, που μπορούν να μην είναι άγονες εκλογές, εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει τη νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Φίλες και φίλοι, η Κρήτη δεν είναι τυχαία το δημοκρατικό νησί που δίνει πάντα το πρόσταγμα της νίκης απέναντι στη Δεξιά. Επίσης δεν είναι τυχαίο που από δω από τη Κρήτη, απευθύνω σήμερα πλατύ προοδευτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές όποτε και αυτές αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει και για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η Κρήτη όμως είναι και η περιφέρεια της χώρας που χτυπήθηκε πολύ βαριά από τη πανδημία. Γιατί ακόμη και στα χρόνια των μνημονίων η Κρήτη είχε αποκούμπι είτε στον τουρισμό με τη μεγάλη και διαρκή του άνοδο είτε στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Τώρα όμως χτυπιέται αλύπητα εκτός από το τουρισμό και ο πρωτογενής τομέας. Η κυβέρνηση άφησε αβοήθητους και αστήρικτους κτηνοτρόφους και παραγωγούς, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία.

Και είναι αναγκαίο όσο ποτέ θα έλεγα, ένα έκτακτο σχέδιο ενίσχυσής τους όπως έχουμε προτείνει από την αρχή της κρίση, ενάμιση χρόνο τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, όραμά μας για τη Κρήτη, είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.

Είναι η ενίσχυση των υποδομών, η Πράσινη Μετάβαση και η στροφή σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό που θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και θα αφήνει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της Κρήτης.

Και τα λόγια μας ξέρετε, δεν είναι λόγια του αέρα, καθώς στα χρόνια της διακυβέρνησής μας, παρά τις χειρότερες δυνατές δημοσιονομικές συνθήκες, αφήσαμε πίσω μας έργο.

Είμαι ευτυχής που οι υποσχέσεις που έδωσα για παράδειγμα στο Δήμαρχο της πόλης σας, όταν τον συνάντησα πριν από τρία χρόνια, στα τρία αιτήματά που μου έθεσε ως Πρωθυπουργός τότε, οι υποσχέσεις δρομολογήθηκαν. Το υδρευτικό δίκτυο της πόλης, η μεταβίβαση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο, το στέγαστρο στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Είμαι επίσης ευτυχής που επί των ημερών μας εξασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του Λιμανιού της πόλης κι ο Οργανισμός Λιμένα έγινε και πάλι κερδοφόρος, αν και τώρα μαθαίνω ότι θέλουν να τον ιδιωτικοποιήσουν.

Είμαι επίσης ευτυχής που επι των ημερών μας δρομολογήθηκε, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε, μετά από περιπέτεια σχεδόν16 χρόνων, ο δρόμος Ηράκλειο – Μεσσαράς. 

Είμαι ευτυχής που ξεκινήσαμε από το μηδέν αλλά ωριμάσαμε το έργο, προκηρύξαμε διαγωνισμό, αναδείξαμε ανάδοχο, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έτσι μπήκε σε ράγες το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το νησί, το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Είμαι ευτυχής για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, της λεγόμενης «μεγάλης διασύνδεσης», την ξεκολλήσαμε μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και το έργο βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης. Αλλά σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε και τη λεγόμενη «μικρή διασύνδεση», Κρήτης – Πελοποννήσου, έργο που εντάσσει τη Κρήτη στο εθνικό ενεργειακό σύστημα.

Και τα δύο έργα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και αποτελούν το πρώτο βήμα για τη Πράσινη Μετάβαση.

Είμαι τέλος ευτυχής που επί των ημερών μας και χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης βάλαμε σε ράγες τον ΒΟΑΚ. Χάραξη, απαλλοτριώσεις, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκήρυξη διαγωνισμών για μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση. Ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο θα ολοκληρωθεί έως το 2025 και ξεκαθαρίζοντας και κάτι ακόμα: Θα ολοκληρωνόταν χωρίς διόδια για τους κατοίκους της Κρήτης.

Και παρά τα ψέματα δύο ετών, η συκοφαντία ότι δήθεν όλα αυτά που κάναμε εμείς ήταν γραμμένα στο γόνατο και την καθυστέρηση, ήρε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με μια φιέστα να μας παρουσιάσει το σχεδιασμό που εμείς δρομολογήσαμε, με μόνα νέα στοιχεία τη καθυστέρηση και βεβαίως ότι το έργο θα έχει διόδια και για τους πολίτες του νησιού.

Φίλες και φίλοι, το λέω σήμερα εδώ και να το θυμάστε, βεβαίως τσι όπως το κάναμε δε θα γίνει το ’25, θα γίνει πολύ αργότερα, ενδεχομένως και το ’29, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μείνουν στη διακυβέρνηση. Αλλά να το θυμάστε, εμείς θα είμαστε αυτοί που και πάλι θα ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο έργο, για την Κρήτη.

Και να ξέρετε ότι εμείς δε πρόκειται να δεχθούμε οι Κρητικοί να πληρώνουν διόδια. Το χρωστάμε στη Κρήτη και στους κατοίκους της, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν αυτό το μεγάλο έργο υποδομής, το χρωστάμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στο απαράδεκτο οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Φίλες και φίλοι, πολίτες του Ηρακλείου, είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτή την εικόνα, μια συγκέντρωση που θα θύμιζε προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιρού, εδώ στο Ηράκλειο. Ή μήπως είμαστε; Λέτε να είμαστε; φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει όταν και επίσημα θα είμαστε! Και θα έρθουμε όλοι μαζί εδώ να οργανώσουμε τον αγώνα για τη μεγάλη ανατροπή, τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Η πατρίδα μας να ξέρετε, περνά ξανά δύσκολες στιγμές. Και το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι καλά, αυτός ο τόπος το ξέρει καλά, στα δύσκολα οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις αυτού του τόπου δεν δείλιασαν ποτέ.

Είναι τιμή μας να είμαστε οι συνεχιστές της μεγάλης παράταξης των αγώνων και της προσφοράς στον τόπο, είναι τιμή μας να είμαστε η παράταξη της ευθύνης για τον τόπο, είναι τιμή μας να θέλουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη που θα πάρει ξανά τα ηνία της χώρας και που θα δώσει τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα ξαναφέρει τον τόπο στο δρόμο της δικαιοσύνης.

Είναι ακόμα όμως μεγαλύτερη τιμή για μας που η Κρήτη ήταν, είναι και θα είναι το κάστρο, η καρδιά αυτής της παράταξης. Είναι τιμή μας, να δίνουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη πατρίδα, μαζί με σας που κουβαλάτε την ιστορία, τους αγώνες, τον πολιτισμό μιας αληθινά ξεχωριστής γενιάς όχι της χώρας μόνο, αλλά του κόσμου όλου.

Και είναι τιμή μας που είμαστε εδώ και δίνουμε υπόσχεση αγών, να δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο μας. Μπορούμε και πάλι με τη δύναμη που μας δίνει ο περήφανος, δημοκρατικός λαός της Κρήτης, να χτίσουμε ξανά το σπίτι μας όπως του πρέπει.

Να χτίσουμε ξανά την πατρίδα μας όπως της πρέπει, τώρα πια που δε θα είμαστε μέσα σ’ ένα πλαίσιο ασφυκτικής επιτροπείας με τα δυο χέρια δεμένα πισθάγκωνα όπως ήμαστε την πρώτη φορά που παραλάβαμε πιο άπειροι απ’ ό,τι σήμερα τα ηνία και τη διαχείριση, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το μήνυμα είναι αυτό: Ναι, μπορούμε και πάλι να ενώσουμε ξανά τους ανθρώπους απ’ άκρη σ’ άκρη αυτής της χώρας, τους ανθρώπους που έχουν να τα βγάλουν πέρα όχι μόνο με το φονικό ιό αλλά και με το δηλητήριο του διχασμού που ρίχνει ξανά η Δεξιά στον τόπο μας.

 Εμείς όμως ,και αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να συγκρατήσετε, θα πορευτούμε με ενότητα, δε θ’ ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο του διχασμού. Θα πορευθούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πίστη στο στόχο ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα, μια καλύτερη χώρα, για μια καλύτερη ζωή για όλους και όλες.

Γιατί όπως τραγούδαγε ο δικός σας ο Ψαρονίκος απ’ τα Ανώγεια τους όμορφους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, «εμείς δεν τραγουδάμε αδερφέ για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Εμείς τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο! Αυτό είναι το μήνυμά μας! το μήνυμά μας στους νέους ανθρώπους. Το μήνυμά μας στους Υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Ακόμα και σ’ αυτούς που έχουν σήμερα φοβίες, αυτούς που διστάζουν, τους λέμε να ενώσουμε τον κόσμο, να προχωρήσουμε μαζί, να κάνουμε το εμβόλιο για να είμαστε υγιείς. Γιατί σας θέλουμε όλους και όλες υγιείς, να είστε ξανά και ξανά εδώ, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Για ν’ αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου, όπως έτσι πάντοτε ορίζει η μοίρα, αν θέλετε για την προοδευτική παράταξη. Να παραλαμβάνει τα πράγματα σε δύσκολες στιγμές και να βάζει τον τόπο ξανά στον ορθό δρόμο.

Αυτό κάναμε από το ’15 ως το ’19, αυτό θα κάνουμε και τώρα!

Φίλες και φίλοι, πολίτες του Ηρακλείου, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι μπορούμε. Γνωρίζει ότι ξέρουμε. Τώρα λοιπόν πρέπει να μάθει ότι θέλουμε κιόλας.

Θέλουμε να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη. Κι αν έχει κάποιες αμφιβολίες ο λαός απέναντί μας, να ξέρετε, για ένα πράγμα δεν έχει καμία αμφιβολία: Για την εντιμότητά μας. Διότι ήμαστε η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο. Γιατί δυο χρόνια τώρα έχουν γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να βρουν σκάνδαλα και το μόνο που βρίσκουν είναι ότι υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον.

Και τα Ειδικά Δικαστήρια για τους Υπουργούς μας είναι παράσημα, γιατί είναι Δικαστήρια επειδή θελήσαμε ν’ αποκαλύψουμε σκάνδαλα και επειδή θελήσαμε να βάλουμε τα λεφτά των νταβατζήδων στο δημόσιο Ταμείο.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν γνωρίζει την εντιμότητά μας. καλό είναι τώρα να γνωρίζει ότι έχουμε κι ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δώσει δυναμική στον τόπο, να γνωρίζει δηλαδή ότι και ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά και ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε.

Να είστε καλά λοιπόν! Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συγκλονιστική παρουσία σας με βάση τις συνθήκες σήμερα εδώ.

Και σας δίνω το μεγάλο ραντεβού του αγώνα, στο προσκλητήριο της νίκης.

Γεια σας! Καλή δύναμη, να είστε όλοι υγιείς και να προσέχετε!

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...