Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να βάλει σε καραντίνα τη Δημοκρατία

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ζήτησα να πάρω τον λόγο να μιλήσω περισσότερο για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο θεωρώ ότι υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα πω και για πράγματα που αφορούν το νομοσχέδιο, αλλά νομίζω ότι το θέμα της δημοκρατίας είναι κρισιμότερο. Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία – και όχι μόνο με την κοινοβουλευτική διαδικασία- υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι, επαναλαμβάνω, μονάχα στο παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα με τις λεγόμενες «χριστουγεννιάτικες τροπολογίες». Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, αλλά καθόλη τη διάρκεια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας, σαν τον κλέφτη.

Το πράγμα, όμως, έχει ξεφύγει, κατά τη γνώμη μου, είναι γενικευμένο και πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρότατης συζήτησης.

Εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση την κατάσταση της πανδημίας, το γεγονός ότι η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών -να το πω έτσι- και ψηφίζει κρίσιμες παρεμβάσεις δίχως διαβούλευση και δίχως δημοσιότητα. Εξυπηρετήσεις συμφερόντων, θα πω εγώ, που σε άλλες περιπτώσεις όχι απλά δεν θα μπορούσαν, λόγω της αντίδρασης των ίδιων των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να κατατεθούν επισήμως και να ψηφιστούν εδώ, αλλά ούτε από το καφενείο της Βουλής δεν θα πέρναγαν.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η κ. Κεραμέως την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, αιφνιδιαστικά, με μία εκπρόθεσμη τροπολογία -δεν έχει, όμως, σημασία αν ήταν εκπρόθεσμη ή μη- με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής έφερε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά την εξίσωση των πτυχίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τους απόφοιτους κολεγίων σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των επιμελητηρίων να τους εγγράφουν, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συζήτηση, χωρίς ενημέρωση, απροειδοποίητα, αιφνιδιαστικά.

Και, βεβαίως, με αυτό τον τρόπο έχουμε βρει μια φάμπρικα εδώ, χωρίς να ανοίγει μύτη. Τα μέσα ενημέρωσης μπουκωμένα με 20 εκατομμύρια από τη «λίστα Πέτσα» και δεν ξέρω εγώ άλλα πόσα, δεν ανοίγουν ζητήματα και οι βουλευτές όλοι έχουν εκχωρήσει την ψήφο στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Διότι περί αυτού πρόκειται. Να μιλάμε καθαρά μεταξύ μας. Εκμεταλλεύεστε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το γεγονός ότι δεν μπορεί μέσα στη Βουλή να είμαστε τριακόσιοι βουλευτές και να ψηφίζουμε ταυτοχρόνως. Άρα, μέσω της επιστολικής ψήφου τι κάνουμε, ουσιαστικά; Έχουμε εκχωρήσει την υπογραφή μας στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Άρα και σε κρίσιμα ζητήματα, που εκεί αναδεικνύεται η αυτονομία του βουλευτή και η αξία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, νύχτα έρχονται όλα και ψηφίζονται.

Και αναρωτιέμαι: πού είναι οι βουλευτές, οι μηχανικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Συμφωνούν με αυτήν την πρόταση που ψηφίστηκε νύχτα από την κ. Κεραμέως; Αναρωτιέμαι, επίσης: Ποια είναι η άποψή σας για την αριστεία, τελικά, που τόσο πολύ μας είχατε ταλανίσει όλο το προηγούμενο διάστημα;

Αυτή είναι η άποψή σας; Να εξισώνετε τα δικαιώματα των παιδιών που με το σπαθί τους και με την αριστεία τους πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και μπήκαν σε μια σχολή, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο, στην ΑΣΟΕΕ, με τα παιδιά που δεν πέτυχαν, αλλά οι γονείς τους είχαν την οικονομική δυνατότητα, τα χρήματα, δηλαδή, για να τους στείλουν σε ένα κολέγιο τριετούς φοίτησης; Αυτή είναι η αντίληψή σας για την αριστεία και φέρνετε στα κρυφά τέτοιου είδους τροπολογίες; Αυτό είναι ντροπή! Δεν έχει ξαναγίνει!

Διάβασα τις δηλώσεις των επιμελητηρίων. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που βγαίνουν και λένε «ντροπή» στην κυβέρνησή σας και στην κ. Κεραμέως, που εξυπηρετεί με τέτοιο χυδαίο τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα.

Ήταν, αλήθεια, αυτή η άποψη, αυτή η πρόταση, αυτή η ιδέα της εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδιών που σπουδάζουν πέντε χρόνια ολόκληρα και μπαίνουν με κόπο και με φροντιστήρια -τα ξέρετε όλα αυτά- στα πανεπιστήμια της χώρας με τους τριετούς φοίτησης σε κολέγια στο πρόγραμμά σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Το είχατε προεκλογικά πει στον ελληνικό λαό; Δεν το είχατε πει προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Λέγαμε εμείς, βεβαίως, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι με τις ελίτ. Μας διαψεύδατε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, τέτοιο θράσος δεν το περιμέναμε. Διότι η κ. Κεραμέως -και ο Μητσοτάκης, προφανώς, διότι δεν κινείται αυτοβούλως- εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αποδείξει ότι είναι η υπουργός της ιδιωτικής παιδείας, των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι της παιδείας. Εξυπηρετήσεις σε ιδιοκτήτες κολεγίων διαρκώς. Εντάξει, έχουν πει ότι ήταν χρηματοδότες του κόμματός σας. Όμως, δεν είναι εξήγηση αυτό. Δεν μπορεί να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα.

Την ίδια στιγμή που φέρνει νύχτα αυτή την τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη, πάλι αθόρυβα, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, για να βρούνε πελατεία οι ιδιοκτήτες των κολεγίων, έρχεται να αλλάξει μήνα Δεκέμβρη, εν μέσω πανδημίας, ξανά το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε μια σχολική χρονιά που διεξάγεται ήδη με πολλαπλά προβλήματα, με μαθητές να κάνουν μαθήματα με τηλεδιάσκεψη και με μεγάλη αγωνία για το αν θα βγάλουν και πώς θα βγάλουν την ύλη, έρχεστε να αλλάξετε το σύστημα -είναι πρωτοφανές στα χρονικά μέσα σε λίγους μήνες και σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας-, θεσπίζοντας βάση εισαγωγής ανά σχολή προτίμησης, με στόχο να πετάξετε έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την επόμενη χρονιά πάνω από είκοσι χιλιάδες μαθητές, για να εξυπηρετηθούν αυτά τα συμφέροντα! Διότι κάποια από αυτά τα παιδιά που δεν θα περάσουν, κάποιοι από αυτούς τους είκοσι χιλιάδες μαθητές που δεν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάλογα και με τις οικονομικές τους δυνατότητες, θα αναγκαστούν να προσανατολιστούν στα κολέγια, τα οποία και με τη βούλα, πλέον, της τριετούς φοίτησης θα έχουν πρόσβαση εισαγωγής των αποφοίτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την αριστεία. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία.

Διότι, επαναλαμβάνω, εδώ δεν είναι μόνο η διαφωνία μας η πολιτική για αυτές τις αποφάσεις που παίρνετε. Είναι δικαίωμά σας. Η διαδικασία αυτή καθεαυτή ορίζει μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας στη χώρα. Τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν, εάν ετίθεντο, προφανώς και θα δημιουργούσαν μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση πολιτική, διαφωνία, διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Εσείς μέσα σε μια νύχτα όλα! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Και σε αυτά τα οποία σας είπα πριν από λίγο και αφορούν τις εξυπηρετήσεις της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, θα συμπεριλάβουμε και όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Από τις 30 του Νοέμβρη έχουμε ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το κρίσιμο ζήτημα της καταγραφής των δεδομένων για την πανδημία, για το μεγάλο, το κρίσιμο θέμα που έχει αναδειχθεί στα μέσα ενημέρωσης, της καταγγελίας περί διπλής καταγραφής, ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκπρόσωπος της επιτροπής των επιστημόνων, για να δώσουν μία εικόνα στο Κοινοβούλιο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Και αρνείστε να συγκαλέσετε την Επιτροπή ικανοποιώντας αυτό το αίτημα. Και αναρωτιέμαι: Ποιος είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου;

Είχαμε σοβαρότατες καταγγελίες, με σειρά δημοσιευμάτων, που κάνουν αναφορά σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό αδιαφάνειας και ασύλληπτου ερασιτεχνισμού με το λεγόμενο «διπλό σύστημα καταγραφής» και με μητρώα που πληρώθηκαν πανάκριβα, αλλά δεν επικοινωνούν οι βάσεις δεδομένων. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα ήταν ότι δεν φταίει το χάος που προκαλέσατε, αλλά αυτοί που το αποκάλυψαν. Με απαίτηση του μεγάρου Μαξίμου οι φιλικοί στην κυβέρνηση ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης «καθαρίζουν» μέσα σε μια νύχτα όποιους δημοσιογράφους τολμήσουν να κάνουν ρεπορτάζ. Εξαφανίζουν, μάλιστα, και από το διαδίκτυο και το ίδιο το ρεπορτάζ, λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, λες και μπορεί κάποιος σήμερα να εξαφανίσει την ύπαρξη μιας είδησης.

Θέλετε να κάνουμε διάλογο; Είμαι στη διάθεσή σας. Τι ακριβώς πώς αποδεικνύω; Ότι εξαφανίστηκε το ρεπορτάζ ή ότι αναφέρομαι, προφανώς, στα λεγόμενα, στην καταγγελία μιας δημοσιογράφου, που, προφανώς, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή ή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ήταν φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα;

Αν, λοιπόν, υπάρχει κάποιος που πρέπει να αποδείξει κάτι, είστε εσείς που πρέπει να απαντήσετε -η κυβέρνησή σας και ο κ. Πέτσας που κάθεται στη γωνία- και να αποδείξετε αν όντως οι καταγγελίες της δημοσιογράφου δεν ισχύουν, όχι εγώ να αποδείξω κάτι.

Και σας παρακαλώ, μη με διακόπτετε. Ακούστε με, διότι αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα! Διότι η δυσανεξία σας όχι στην κριτική, αλλά και στο ρεπορτάζ, η κατάπνιξη κάθε διαφορετικής φωνής που σας κάνει κριτική, όχι κριτική από ιδεολογική σκοπιά, αλλά με στοιχεία και γεγονότα, είναι πρωτοφανής όχι μόνο στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά θα έλεγα ότι είναι και σπάνια για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και το θέτω ευθέως. Έχει σχέση και με τη λίστα των εκατομμυρίων, όπως τη λέμε διαρκώς «λίστα Πέτσα». Εντάξει τώρα, δεν είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είναι. Ο κ. Πέτσας απλώς υπογράφει και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και τις όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης είναι, ο οποίος επέλεξε να αξιοποιήσει την πανδημία, προκειμένου να δημιουργήσει μια πρωτοφανή μέθοδο χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, χωρίς κριτήρια. Διότι προφανώς τα μέσα ενημέρωσης ως επιχειρήσεις του Τύπου, όπως και άλλες επιχειρήσεις, έπρεπε να στηριχθούν. Όμως, αυτό έπρεπε να γίνει με κριτήρια, όπως τον αριθμό των εργαζομένων, τη δυνατότητα που έχουν να πουλάνε φύλλα ή την ακροαματικότητά τους και όχι με βάση το ποιος είναι «κολλητός» και ποιος δεν είναι «κολλητός» στο Μαξίμου! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία!

Εκτός, λοιπόν, από το θέμα της δημοκρατίας, υπάρχει και ένα θέμα διαφάνειας. Έχετε κάνει την πανδημία ευκαιρία και για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Αρνείστε τον έλεγχο δαπανών για την πανδημία. Αρνείστε να δώσετε στοιχεία ακόμα και για το ύψος και το είδος των δωρεών προς το ελληνικό δημόσιο την περίοδο της πανδημίας, καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των δωρεών, που είναι και το πιο κρίσιμο. Προχθές, απορρίψατε την πρότασή μας στην Επιτροπή Θεσμών για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και το ερώτημα είναι, τι φοβάστε;

Αρνείστε να πείτε το παραμικρό για το όργιο που έχει στήσει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η κ. Νικολάου, η οποία έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων στο σύνολο -γιατί έχουμε χάσει τον λογαριασμό και μπορεί να είναι περισσότερα- όπως μέχρι τώρα είχαμε μετρήσει, 1,7 εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις και ανατιμήσεις σε προϊόντα που φτάνουν το 450% σε εταιρείες, ως επί το πλείστον, νεοσύστατες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες μέρες προτού υπογράψουν τη σύμβαση.

Έχει γίνει διάσημη η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής! Υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τόσο δραστήριος γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής; Όμως, έχει γίνει διάσημη όχι για την παρέμβασή της απέναντι στο έγκλημα, αλλά για τις απευθείας αναθέσεις.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί αρνείστε να έρθουν στο φως αυτές οι συμβάσεις; Γιατί αρνείστε τον έλεγχο; Και ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς κρατάτε κρυφές. Και θέλω ευθέως να ρωτήσω -είμαι βέβαιος ότι μάλλον κανείς εκ των παρισταμένων υπουργών δεν γνωρίζει να μου απαντήσει, εκτός αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει να μου απαντήσει σ’ αυτό- τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικάνικη εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές.

Από τον Μάρτιο η κυβέρνηση αυτή που χαρακτηρίζεται από τη διαχειριστική της ανικανότητα στο θέμα της πανδημίας, έχει, λέει, προσλάβει ή έχει κάνει μια σύμβαση με μία «σκοτεινή» εταιρεία με πρόσχημα, θα πω εγώ, ή με αντικείμενο -ερώτημα θέτω- τη διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για μία εταιρεία που έπαιξε καταλυτικό, κεντρικό ρόλο στο «Cambridge Analytica».

Τι ακριβώς πάτε να κάνετε εδώ; Και γιατί τα κρύβετε όλα αυτά; Και βγήκε στη δημοσιότητα, επειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει νόμος που τηρείται και ορίζει ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο οφείλουν να δηλώνουν τις συμβάσεις τους με ξένα κράτη. Και από εκεί πληροφορηθήκαμε ότι από τον Μάρτιο συνεργάζεστε με την εταιρεία Palantir. Τι ακριβώς πάτε να εκμεταλλευθείτε στα πλαίσια της πανδημίας; Ποιο βρώμικο παιχνίδι πάτε να παίξετε με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών;

Και νομίζετε ότι δεν θα τα μαθαίναμε αυτά και ότι θα πέρναγαν έτσι; Θέλω να απαντήσετε. Τι δουλειά έχει η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα; Τι ακριβώς κάνει; Τι σύμβαση έχετε; Γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε; Γιατί δεν το δίνετε στη δημοσιότητα; Για ποιον λόγο η χώρα μας κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, την καμπάνια Τραμπ και πριν λίγους μήνες πρωτοστάτησε, πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το NHS, εκεί όπου συλλέγονταν από την εν λόγω κρατική εταιρεία εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών, ανάμεσα σε αυτά το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί τηλεφώνων, τα επαγγέλματα, οι θέσεις εργασίας, η καταγωγή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα ποινικά τους μητρώα, η κατάσταση της βιολογικής, ψυχικής και πνευματικής τους υγείας; Τεράστιο σκάνδαλο στη Μεγάλη Βρετανία! Αυτή η σύμβαση ήταν έναντι ενός ευρώ!

Θα μας πείτε, λοιπόν, τι ακριβώς κάνετε; Θα δώσετε απαντήσεις; Δεν θέλετε να δώσετε απαντήσεις. Όμως, θα δώσετε απαντήσεις, θέλετε, δεν θέλετε. Διότι εδώ δεν είναι θέμα, επαναλαμβάνω, μιας εύλογης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για διαφορετικές πολιτικές, για το πώς πιστεύουμε εμείς ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική ή η υγειονομική κρίση. Εδώ δεν είναι ζήτημα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κόμματα, ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες, ιδεολογίες ή προγράμματα. Εδώ είναι ένα θέμα που αφορά, ως επί το πλείστον, την ίδια τη θεσμική λειτουργία, τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να πάρουν θέση όλα τα πολιτικά κόμματα.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, λοιπόν, θα καταθέσουμε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας. Διότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα σ’ αυτόν τον τόπο. Και θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα απέναντι σ’ αυτά, και ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει θέση και θα εξηγήσει. Θα μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που νομοθετεί, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, για τις συμβάσεις που κρύβει. Και θα δώσει και στη δημοσιότητα αυτού του είδους τις συμβάσεις, όπως ο νόμος ορίζει. Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό είναι το κρίσιμο θέμα, το πρώτο θέμα που πρέπει να κουβεντιάσουμε το επόμενο διάστημα.

Επιτρέψτε μου, όμως, και κάποιες σκέψεις σε σχέση με τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα.

Το περασμένο Σάββατο, κύριε Κικίλια, ήμουν στη Δυτική Αττική. Επισκέφθηκα τον δήμαρχο της Ελευσίνας και τον αντιπεριφερειάρχη της Δυτικής Αττικής. Δεν ανήκουν στην παράταξη που εγώ εκπροσωπώ. Είναι, όμως, άνθρωποι που έδειξαν ενδιαφέρον και να με ενημερώσουν και να μου δώσουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, συναντήθηκα και με το Εργατικό Κέντρο. Και έβγαλα ένα συμπέρασμα κρίσιμο, ξέρετε -κατά την άποψή μου, κρίσιμο- ότι, δυστυχώς, η κυβέρνησή σας είναι διαρκώς ένα βήμα πίσω από την πανδημία και όχι μπροστά, όπως θα έπρεπε να είναι, ιδίως στη δεύτερη φάση.

Ο αντιπεριφερειάρχης μου είπε ότι είχε εγκαίρως από τις αρχές του Νοέμβρη στείλει επιστολή στον ΕΟΔΥ. Διότι πριν ακόμα μπούμε στο δεύτερο lockdown, υπήρχαν δεκάδες, πάνω από σαράντα, κρούσματα σε τμήματα σχολικών τάξεων, άρα ένα σημάδι ότι είχε μεγάλη διάχυση στην κοινότητα ο ιός. Αλλά, απ’ ό,τι μου έδωσε να καταλάβω, το αίτημα το οποίο έκανε κάπου καταχωρήθηκε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.

Την ίδια στιγμή στο Εργατικό Κέντρο υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικές καταγγελίες των εργαζομένων ότι σε μονάδες, εργοστασιακούς χώρους και μονάδες μεσαίες και μεγαλύτερες, αλλά και μικρότερες όμως, δεν υπάρχουν έλεγχοι είτε με ευθύνη του ΕΟΔΥ είτε με ευθύνη των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους.

Και αυτό το οποίο θέλω να προσπαθήσω με λίγα λόγια να εξηγήσω ίσως δίνει και την απάντηση στο γιατί δύο μήνες είμαστε σε καραντίνα, σε lockdown, αλλά τα κρούσματα καλά κρατούν. Έχουμε τώρα, τις τελευταίες ημέρες μια μικρή μείωση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε όταν ξεκίναγε αυτό το lockdown ότι θα περάσουν δύο μήνες και θα είμαστε στην εικόνα που είμαστε τώρα.

Αν λάβουμε, λοιπόν, υπόψη μας ένα εργαζόμενο, ο οποίος είναι εξαρτημένος από τον μισθό του, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή αν δεν πάρει αυτόν τον μισθό -η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι έτσι, άλλο αν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης- δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει τον μήνα, και αυτός ο εργαζόμενος γνωρίζει ότι, αν θελήσει να κάνει τεστ για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται, θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του και κάνει 80 ευρώ. Και επίσης γνωρίζει ότι ο κ. Βρούτσης έχει νομοθετήσει ώστε αν βρεθεί θετικός να κάτσει υποχρεωτικώς σε καπαρντίνα δεκατεσσάρων ημερών –λογικό- αλλά αμέσως μετά, για τον επόμενο μήνα να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει τον χρόνο που έλειπε από τη δουλειά του. Το νομοθετήσατε αυτό.

Αυτός, λοιπόν, ο εργαζόμενος ξυπνάει ξαφνικά και έχει συμπτώματα, αισθάνεται κομμάρες, έχει πυρετό, τι ξέρει; Ξέρει ότι για να ανακαλύψει εάν έχει τον κορωνοϊό πρέπει να πληρώσει 80 ευρώ από την τσέπη του. Ξέρει ότι εάν έχει τον κορωνοϊό, θα πρέπει να μείνει δεκατέσσερις ημέρες και θα κάνει απλήρωτες υπερωρίες και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να διακινδυνεύσει και τη θέση εργασίας του.

Αυτός ο εργαζόμενος τι θα κάνει, κατά τη γνώμη σας; Αυτός ο εργαζόμενος κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει ένα τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ θα του πει: «Κάτσε σπίτι και προσπάθησε να περάσουν οι ημέρες, να σου περάσουν τα συμπτώματα και αν όμως έχεις κάποια επιδείνωση να ξαναενημερώσεις». Αυτός ο εργαζόμενος, λοιπόν, θα κάτσει δυο μέρες σπίτι στη χειρότερη περίπτωση και μόλις πέσει ο πυρετός θα πάει στη δουλειά του και θα πάει στη δουλειά του μπορεί και ασυμπτωματικός, αλλά φορέας ο ίδιος και θα περάσει μέσα από τον ηλεκτρικό για να πάει στη δουλειά του ή θα πάρει το λεωφορείο, τη δημόσια συγκοινωνία. Θα φοράει ενδεχομένως τη μάσκα, αλλά θα στοιβαχθεί σε ουρές στον ηλεκτρικό, στον σιδηρόδρομο ή στο δημόσιο λεωφορείο και θα πάει στον εργασιακό του χώρο και θα έρθει σε συναναστροφή και με άλλους εργαζόμενους εκεί.

Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περιοχές που εμφανίζονται στο «κόκκινο» είναι η Δυτική Μακεδονία, είναι η Δυτική Αθήνα, είναι η Κεντρική Μακεδονία, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης; Δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι εκεί έχουμε ως επί το πλείστον πάρα πολύ μεγάλες ή μικρότερες μονάδες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργαζόμενους σε μονάδες βιομηχανικές; Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο. Άρα λοιπόν, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού, πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα.

Και βεβαίως δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς κάνατε. Ανακοινώσατε το άνοιγμα με το click away των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή και τη Δευτέρα ξεκίνησαν. Και στη Δυτική Αττική οι άνθρωποι τη Δευτέρα άνοιξαν τα καταστήματά τους και την Τετάρτη το βράδυ τους είπατε να τα ξανακλείσουν. Δεν είχατε εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων στη εν λόγω περιοχή; Τη Δευτέρα τους βάλατε να ανοίξουν και την Πέμπτη τους βάλατε να κλείσουν;

Αυτά είναι σημάδια ότι μάλλον έχετε χάσει τη πάλα, έχετε χάσει τον έλεγχο. Αυτό το λέω απολύτως ειλικρινώς με διάθεση να βρεθεί λύση, όχι αντιπολιτευτική. Διότι αν έχετε χάσει τη μπάλα στο θέμα της πανδημίας, αν έχει χαθεί ο έλεγχος τότε αυτό δεν είναι κακό για την Κυβέρνηση, είναι κακό για όλους μας.

Ανακοινώνεται προχθές ότι θα κάνετε δώδεκα χιλιάδες τεστ ημερησίως. Μέσα από μια διαδικασία λοταρίας, όσοι θέλουν και επιθυμούν να κάνουν τεστ. Έρχεστε ενδεχομένως να απαντήσετε σε αυτό που σας είπα πιο πριν ότι οι πολίτες που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα δεν μπορούν να κάνουν τεστ. Πάτε να απαντήσετε όμως, με έναν τρόπο που θα οδηγήσει πάλι σε στρεβλά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την εικόνα που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες για τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιφέρεια, για να έχουν μια συνολική εικόνα της χώρας. Διότι αυτοί οι οποίοι θα σπεύσουν στο διαδίκτυο να δηλώσουν ότι επιθυμούν και κάνουν αίτηση για να κάνουν το τεστ, ως επί το πλείστον θα είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια έγνοια, γι’ αυτό και δηλώνουν, και παίρνουν και μέτρα, και φροντίζουν.

Για να έχεις μια πλήρη, όμως, εικόνα πρέπει να πάρεις ένα τυχαίο δείγμα. Και πρέπει κυρίως να απευθυνθείς σε αυτούς που δεν θα σου κάνουν αίτηση, να απευθυνθείς στις ομάδες των Ρομά, να απευθυνθείς στους άστεγους, να απευθυνθείς στους πρόσφυγες, στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε δομές. Να έχεις ένα τυχαίο δείγμα. Να πας έξω από μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, να συμπεριλάβεις και αυτούς που έχουν έγνοια και αυτούς που δεν έχουν έγνοια, και αυτούς που δηλώνουν αρνητές. Έτσι θα έχεις ένα τυχαίο στατιστικό δείγμα και μια εικόνα για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Και αναρωτιέμαι: αυτή η στοιχειώδης λογική δεν υπάρχει σε αυτούς που σας συμβουλεύον να πάρετε αυτές τις αποφάσεις;

Έχετε αναγάγει το εμβόλιο σε πανάκεια. Είναι λάθος αυτό. Πρέπει να στηρίξουμε όλοι –το έχω πει και θα το ξαναπώ και από αυτό εδώ το βήμα δεύτερη φορά- την προσπάθεια του εμβολιασμού, να τη στηρίξουμε όλοι και να φύγουμε από τη λογική του αντιεμβολιαστικού κινήματος και πρώτοι οι βουλευτές να δώσουμε το παράδειγμα. Αλλά είναι λάθος αυτό που κάνετε. Κινδυνεύετε να την πατήσετε δεύτερη φορά.

Όπως την πατήσατε με τον εφησυχασμό του καλοκαιριού «νικήσαμε τον κορωνοϊό», έτσι και τώρα ότι «με το εμβόλιο θα τελειώσουμε τον κορωνοϊό». Είχατε τάξει δύο εκατομμύρια εμβόλια κι έρχονται για εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα στην πρώτη φάση. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δεν φέρνετε εσείς το εμβόλιο, αλλά το φέρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι και την κριτική για τον αριθμό των εμβολίων δεν θα την κάνω σε εσάς, θα είμαι δίκαιος.

Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι εδώ πρέπει να υπάρξουν συνδυαστικές πολιτικές. Πρέπει το εμβόλιο βεβαίως να γίνει σε όλον τον πληθυσμό. Αλλά ταυτόχρονα να γίνει και το σκανάρισμα στον πληθυσμό, ταυτόχρονα και η συνταγογράφηση του τεστ ώστε να μπορούμε να έχουμε μία εικόνα. Τα προληπτικά μέτρα αλλά και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει, η μεγάλη μάχη, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους ανθρώπους που είναι είτε στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τους συμπολίτες μας, ή στις μονάδες covid και οι οποίοι και εκεί πρέπει να στηριχθούν πάση θυσία και με κάθε τρόπο. Συνδυαστική πολιτική χρειάζεται.

Και πρέπει να στηριχθούν και με πρωτοποριακά προγράμματα χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών που μπορεί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο στην ελίτ, σε κάποιους που, ενδεχομένως, θα έχουν VIP μεταχείριση.

Και θέλω να κλείσω με δύο τρία ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική. Ο κ. Βρούτσης έπρεπε να περάσουν δεκαοκτώ μήνες για να συνειδητοποιήσει και να παραδεχτεί δημόσια μετά την μεγάλη κατακραυγή που έχει ξεσπάσει ότι υπάρχει θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Σας θυμάμαι, κύριε Βρούτση, σαν τώρα στις προγραμματικές δηλώσεις μόλις αναλάβατε το υπουργείο. Και το πρώτο πράγμα που είπατε είναι ότι εσείς θα καθαρίσετε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Εγώ έχω κάποια στοιχεία εδώ τα οποία λένε ότι εμείς σας αφήσαμε περίπου εκατό χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και εσείς έχετε φτάσεις σχεδόν στις τετρακόσιες χιλιάδες.

Πόσες ακριβώς είναι οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα; Δεν θέλετε να είναι τετρακόσιες χιλιάδες; Είναι τριακόσιες εξήντα χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις κι εμείς αφήσατε εκατόν δέκα χιλιάδες. Αν θέλετε να διαφωνήσουμε στην ουσία, να διαφωνήσουμε. Αλλά να μην διαφωνούμε τώρα για δευτερεύοντα ζητήματα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι εσείς σχεδόν τετραπλασιάσατε τις εκκρεμείς συντάξεις ενώ μας ασκούσατε κριτική ότι εμείς φταίμε. Και το άλλο κρίσιμο είναι -διότι από εσάς που αναλάβαμε και το 2015- ότι πάλι τετρακόσιες χιλιάδες ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις που παραλάβαμε και τις πήγαμε στις εκατόν δέκα χιλιάδες. Και για να μην παίζουμε με τος αριθμούς τώρα, δείτε λίγο και την ουσία του ζητήματος. Όταν εμείς σας λέγαμε να ανανεώσετε τη σύμβαση στους συμβασιούχους νέους επιστήμονες -πεντέμισι χιλιάδες περίπου ήταν αυτοί- που είχαμε προσλάβει όχι για να κάνουμε ρουσφέτια αλλά σε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του brain drain, είπατε: Όχι, δεν θα το ανανεώσουμε.

Ξέρετε κάτι; Χίλιοι από αυτούς που δούλευαν στον ΕΦΚΑ για να κάνουν αυτή τη δουλειά και τώρα, ενώ σας το λένε οι θεσμοί από πέρυσι ότι υπάρχει πρόβλημα, εκ των υστέρων έρχεστε να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και όχι να κάνετε προσλήψεις στον ΕΦΚΑ για να λυθεί, αλλά θέλετε να φέρετε πίσω συνταξιούχους.

Κοιτάξτε, εγώ θέλω να μιλήσω ευθέως. Δεν είναι μόνο οι πολιτικές μας διαφωνίες και οι εμμονές που σας κατηγορούμε ότι έχετε. Εδώ υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα διαχειριστικής ικανότητας ή -για να το πω διαφορετικά- διαχειριστικής ανικανότητας. Πουλήσατε ότι είστε η κυβέρνηση των αρίστων και έρχεστε και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των άχρηστων. Και με την πανδημία τα έχετε κάνει θάλασσα και με τις εκκρεμείς συντάξεις τα έχετε κάνει θάλασσα και με ό,τι έχετε καταπιαστεί.

Και θα κλείσω με τα οικονομικά ζητήματα. Βλέπω και τον κ. Βορίδη τον αγαπημένο μου. Τι γίνεται με τους αγρότες; Θα δώσετε μια απάντηση. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι βάλατε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τους την προηγούμενη Παρασκευή και ενώ ήταν να δοθούν 900 εκατομμύρια, δώσατε 800. Έχουν δει 100 εκατομμύρια λιγότερα. Υπάρχει περικοπή 15% σε αυτά που υπολόγιζαν να πάρουν. Για τους ανθρώπους που δεν τα βάζουν στην άκρη, δεν δεν αποταμιεύουν, αλλά υποχρεώσεις πληρώνουν, το 15% είναι κρίσιμο μέγεθος.

Άκουσα σήμερα ότι θα κάνετε αναστολή του πτωχευτικού κώδικα, κύριε Βρούτση και κύριοι της κυβέρνησης, μέχρι τον Ιούνη του 2021. Μα, καλά αυτός δεν είναι εξαιρετικός νόμος; Σας είχαμε τρεις μέρες εδώ, είχαμε κάνει πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα και λέγατε ότι είναι η δεύτερη ευκαιρία; Γιατί την κόβετε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία και την πάτε στον Ιούνη; Ξέρετε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Και θέλω να κλείσω με αυτό. Ενδεχομένως θα μπορούσα και θα ήθελα να πω πάρα πολλά, αλλά αφιέρωσα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μου στα ζητήματα της δημοκρατίας που πιστεύω ότι το μείζον θέμα. Κοιτάξτε, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Μας κατηγορούσατε το 2016, το 2017, το 2018 ότι δίνουμε ψίχουλα γιατί δίναμε μέρισμα. Σε μνημόνια ήμασταν με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Δώσαμε το 2016 630 εκατομμύρια, το 2017 750 εκατομμύρια, το 2018 780 εκατομμύρια, σε εκατομμύρια δικαιούχους. Τότε δίναμε μέρισμα κοινωνικό και μας λέγατε ότι δίνουμε ψίχουλα.

Τώρα εσείς δεν δίνετε μέρισμα, αλλά έχετε τον κόσμο κλεισμένο στο διαμέρισμα και μέρισμα μηδέν. Δώσατε 50 εκατομμύρια ευρώ και το κάνατε μεγάλο θέμα ότι διπλασιάσατε, λέει, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, 50 εκατομμύρια. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά δεν αποταμιεύει ο κόσμος. Δυστυχεί.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, ούτε το δώρο δεν ήσασταν σε θέση να δώσετε όπως καταθέσαμε τροπολογίες επανειλημμένως για να το πάρουν στην ονομαστική του αξία όλοι οι εργαζόμενοι και να διευκολυνθούν με αυτόν τον τρόπο και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν.

Εάν δεν ανοίξετε σοβαρά μια συζήτηση όχι για 120 δόσεις μόνο σε ημέτερους, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, αλλά μια ουσιαστική συζήτηση που θα έχει να κάνει με κάτι παρόμοιο με αυτό που κάναμε εμείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και εκατόν είκοσι δόσεις, αλλά και η διαγραφή μέρους του χρέους, δεν πρόκειται να υπάρξει δυνατότητα να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα πάμε το επόμενο διάστημα σε μια κόλαση με χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τρία πράγματα, λοιπόν, θα αναφέρω και αυτά τα τρία πράγματα επειδή θα τα ακούτε από δω και στο εξής κάθε φορά όταν μιλάω εγώ ή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, αυξήσεις στο εισόδημα των εργαζομένων με αυξήσεις στους μισθούς. Είναι κρίσιμο θέμα και το κάναμε πράξη. Εσείς τροπολογείτε προκειμένου να ανανεώσετε για μια ακόμα φορά την υπόσχεσή σας και την πετάτε στο χρόνο σε σχέση με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Δεύτερον, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και τρίτον, ισχυρό κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, ασφάλεια και κοινωνική προστασία. Αυτό το τρίπτυχο είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στις μεγάλες ανάγκες και στα προβλήματα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας.

Και πάνω από όλα να το έχετε στο μυαλό σας ότι δεν θα επιτρέψουμε η δημοκρατία να μπει σε καραντίνα. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα αιτηθώ να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με την παρουσία και του πρωθυπουργού για να πάρουμε απαντήσεις στα κρισιμότατα ερωτήματα που έθεσα σήμερα.

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και του... απομονωμένου Ερντογάν, επανέρχεται ανά διαστήματα στην εθνική συζήτηση. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρασκηνιακές...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...