Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο με την ακρίβεια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,  στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

 

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αύριο και μεθαύριο είναι θεσσαλικές οι μέρες για τον Αλέξη Τσίπρα,  τον πρώην πρωθυπουργό, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλωσορίζουμε για να έχουμε και μια πρόγευση των όσων θα ακούσουμε και αύριο και μεθαύριο. Καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω κ. Πολύζο. Χαίρομαι που είμαι απέναντί σας. Αν και όχι στη Θεσσαλία. Αύριο θα είμαι στη Θεσσαλία.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έκανα αντίστροφη διαδρομή εγώ σήμερα για να τα πούμε από κοντά. Γιατί ξέρετε το δια ζώσης πάντα νομίζω ότι το προτιμούμε και οι δυο πλευρές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι χαρά μου να είμαι στη συχνότητα του σταθμού σας, του καναλιού σας και να απευθύνομαι στους πολίτες της Θεσσαλίας.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και στο δίκτυο της Hellasnet μέσα από τη συχνότητα αυτή.

Ξέρετε, δεν υπάρχουν μη αναμενόμενα θέματα να συζητήσουμε αυτή την περίοδο. Η συζήτηση σχεδόν γίνεται μονοθεματική, ακόμη και σε εσάς, όταν δηλαδή διασταυρώνετε ξίφη στο πολιτικό προσωπικό. Οπότε, για την πανδημία θα σας ρωτήσω, γιατί ξιφουλκείτε πολύ καιρό εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο που τη χειρίζεται.

Το κάνατε πιο έντονα γιατί βλέπουμε ότι δυστυχώς γυρνάμε στα περσινά επίπεδα σε θανάτους, σε κρούσματα και καταλαβαίνω ότι γίνεται γι’ αυτό. Ή δεν γίνεται μόνο γι’ αυτό; Προχθές προσθέσατε κάτι, ότι εάν δεν μπορείτε εσείς αφήστε εμάς που και μπορούμε και θέλουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο, δεν γυρνάμε δυστυχώς στα περσινά επίπεδα. Και δεν τα λέμε εμείς, τα λένε τα επίσημα στοιχεία. Η χώρα από τον Μάιο και μετά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε η χειρότερη χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Η Ελλάδα συγκρίνεται σε θανάτους μονάχα με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπου ξέρουμε ότι και οι υποδομές και το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας υπολείπεται από ότι τα συστήματα υγείας σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Εγώ για να μη λέω πολλά λόγια, έχω φέρει εδώ ένα διάγραμμα. Αυτό είναι το επίσημο διάγραμμα το οποίο δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times και πολλές άλλες εφημερίδες. Δεν ξέρω εάν έχετε τη δυνατότητα να το δείξει η κάμερα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Βεβαίως. Ας αλλάξουμε το πλάνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να μη μιλάμε στον αέρα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ποια γραμμή είναι η δική μας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κόκκινη γραμμή η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλες τις υπόλοιπες, είναι η γραμμή της Ελλάδος. Εδώ βλέπουμε, με δυο λόγια να σας το πω, ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από την Αυστρία, η οποία οδηγήθηκε σε lock down. Είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά πολύ πολύ πιο πάνω από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Χώρες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν παραδείγματα προς αποφυγή.

Αυτό εδώ τι λέει; Τι μας δείχνει και ξέρετε κάτι, η εικόνα αυτή είναι από πέρσι τον Μάιο. Δεν είναι τώρα. Τώρα απλά έχει αρχίσει και ξεφεύγει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λέτε ότι είμαστε ήδη ψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες που μνημονεύσατε. Αυτό…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είμαστε ψηλά. Είμαστε πρωταθλητές με τεράστια διαφορά. Τεράστια διαφορά. Και εν τοιαύτη περιπτώσει όταν στην πρώτη φάση, τους πρώτους τρεις μήνες του κορωνοϊού όπου κλείσαμε εγκαίρως και δεν είχε έρθει καν ο ιός στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε κάθε τρεις και λίγο και έλεγε είναι δικό μου κατόρθωμα. Σήμερα ποιανού είναι επίτευγμα αυτό; Ποιος έχει ευθύνη; Περάσανε δυο χρόνια. Τι έχει κάνει δυο χρόνια;

Διαρκώς πανηγύριζε τη λήξη του κορωνοϊού και ότι νίκησε τον κορωνοϊό. Δυο φορές το έκανε. Και πρόπερσι την άνοιξη και φέτος την άνοιξη. Και όταν εμείς λέγαμε ότι δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα με αυτή την πανδημία, ότι χρειάζεται να ενισχύσεις το σύστημα υγείας, χρειάζεται να ενισχύσεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρειάζεται να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να τους πείσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αυτός έβγαινε και έλεγε ότι τελείωσε, ότι φτιάχνει το σχέδιο “Ελευθερία”, ότι όποιος εμβολιαστεί τελείωσε. Και προχωρούσε ακόμα και πρόσφατα να μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ γνωρίζουμε όλοι μας από το περιβάλλον μας, από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, ότι δυστυχώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Ευτυχώς ως επί το πλείστον όχι βαριά.

Τούτη την ώρα έχουμε 8.000 κρούσματα και το ¼ των κρουσμάτων είναι παιδιά. 2.000 κρούσματα την ημέρα είναι παιδιά, είναι μαθητές. Διότι η κυρία Κεραμέως αντί να αραιώνει τους μαθητές στις τάξεις, συμπτύσσει τμήματα και αυξάνει τον αριθμό των μαθητών.

Μας είπανε στην αρχή ότι δεν κολλάει στις τάξεις. Δεν έχουμε μελέτες. Η κυβέρνηση μας λέει όπου δεν τη συμφέρει, γιατί αδρανεί, γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση να λάβει μέτρα στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μας λέει δεν κολλάει εκεί, δεν έχουμε μελέτες. Προχθές ο κ. Σκέρτσος μας είπε ότι δεν έχουμε μελέτες ότι κολλάνε οι αστυνομικοί. Δηλαδή εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως πρόχειρη, κυνική. Δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί όπου χρειαστεί για να πάρει δύσκολες αποφάσεις και μας έχει οδηγήσει σε αυτή εδώ την εικόνα.

Αυτή εδώ η εικόνα τα λέει όλα. Δεν τα λέμε εμείς. Μας λένε σήμερα οι επιστήμονες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε 4.000 νεκρούς. Έχουμε φτάσει 17.500. Σε πέντε μέρες θα έχουμε 18.000. Σε 15, 19.000. Σε 25, 20.000 νεκροί. Ποιος φταίει για όλο αυτό; Υπάρχει ευθύνη;

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ελάτε όμως να σταθούμε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω πριν σταθούμε σε οτιδήποτε, να πω το εξής: εγώ αυτό που βλέπω, γιατί με ρωτήσατε, πέρα από την κριτική, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια εκατόμβη νεκρών, αλλά και σε ένα lock down καταστροφικό για την οικονομία το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν έπαιρνε εγκαίρως μέτρα και εάν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουστεί. Θα οδηγηθούμε σε lock down, εκτός εάν αφεθούν τα νοσοκομεία να γίνουν όπως είδαμε πρόσφατα στη Ρουμανία, να πεθαίνουν άνθρωποι έξω στα αυτοκίνητα, ή να έχουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Εκεί πάμε.

Και βγαίνει διαρκώς με ανευθυνότητα και λέει: ό,τι και να γίνει, lock down δεν θα κάνουμε. Κανείς δεν το θέλει. Αχρείαστο θα είναι. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μα το λέει με απόλυτο τρόπο και ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι που μας προξενεί ανησυχία. Μας προξενεί ανησυχία ότι ο ίδιος άνθρωπος που τρεις μήνες πριν έλεγε ότι τελείωσε η πανδημία, ο ίδιος άνθρωπος που ακόμα και σήμερα λέει ότι είναι πανδημία ανεμβολίαστων, ο ίδιος άνθρωπος που πριν από 15 μέρες είχε βγει σε πανελλαδικό τηλεοπτικό δίκτυο να πει ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία, ενώ τα ήξερε τα στοιχεία. Τα ήξερε τα στοιχεία. Δεν είναι σημερινή αυτή η καμπύλη. Η καμπύλη έχει μια διαχρονικότητα. Από τον Μάιο. Ο ίδιος άνθρωπος σήμερα λέει: ό,τι και να γίνει, δεν θα κάνω lock down. Και σας ερωτώ: τα μέτρα τα απαραίτητα που αφορούν την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, τα μέτρα τα απαραίτητα που αφορούν την αυστηροποίηση των υπαρχόντων μέτρων, σε ότι αφορά τις κοινωνικές επαγγελματικές κατηγορίες που έρχονται σε επαφή καθημερινά με τον πολίτη. Δηλαδή βλέπουμε για παράδειγμα, άκουγα λίγο πριν έρθω στο στούντιο, κρυφάκουγα τη συζήτησή σας με τον κ. Βορίδη. Γιατί δεν μας λέει ο κ. Βορίδης πόσο είναι το ποσοστό εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας; Δεν μπορεί ο αστυνομικός ο οποίος βγαίνει να κάνει περιπολία και ζητάει, γιατί έτσι είναι τα μέτρα και ορθώς, πιστοποιητικό εμβολιασμού από όποιον κάθεται σε μια καφετέρια, ο ίδιος να μην έχει εμβολιαστεί. Αντιλαμβάνεστε; Αυτό είναι ανήθικο. Πώς μου ζητάς εσύ κύριε να σου δώσω πιστοποιητικό εμβολιασμού αν εσύ είσαι ανεμβολίαστος και έρχεσαι σε επαφή μαζί μου; Αυτά είναι παράλογα πράγματα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτά μπορούν να ισχύσουν για τον μαγαζάτορα που μας κάνει το σκάνιγκ όταν πάμε να φάμε ή να ψωνίσουμε, έτσι θα μπορούσε κάποιος να πει. Βεβαίως, καταλαβαίνω τι λέτε γιατί είναι διαφορετικό να σου ζητάει τον έλεγχο ο εκπρόσωπος των σωμάτων ασφαλείας και είναι διαφορετικό να στο ζητάει ο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που θέλω να πω και το λέω με σαφήνεια, δεν θέλω να υπεκφύγω, είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με έναν επικοινωνιακό τρόπο, ερασιτεχνικό όμως επικοινωνιακό τρόπο, την πανδημία. Και αυτό το οποίο την ενδιαφέρει στο τέλος της ημέρας, αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να μη συγκρουστεί με αυτό που θεωρεί ο ίδιος εκλογική πελατεία, εκλογικό ακροατήριο. Όταν όλος ο κόσμος μετράει κρούσματα και νεκρούς, αυτός μετράει ψήφους. Και αυτό, ξέρετε, είναι ανήθικο. Όπως ανήθικο ήταν και το γεγονός ότι ενώ την ώρα της πανδημίας έπρεπε να γίνει μια ουσιαστική ενημέρωση, μια ουσιαστική προσπάθεια όπως έγινε στην Πορτογαλία και φτάσανε κοντά στο 90% του εμβολιασμού, εδώ πήρε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να τα δώσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως σε διαδικτυακούς ιστότοπους ανύπαρκτους, προκειμένου να φτιάξει το δικό του προφίλ. Την ώρα της πανδημίας δημόσιο χρήμα.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια συνολική αποτυχία, κατά την άποψή μου. Και, επαναλαμβάνω, πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι, αν δεν πάρει μέτρα ουσιαστικά το επόμενο διάστημα, αν συνεχίζει με επικοινωνιακό τρόπο να αντιμετωπίζει αυτή την κρίση, πολύ γρήγορα θα βρεθούμε και σε εκατόμβη νεκρών αλλά και σ’ ένα lock down το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Δεν είναι κανενός επιθυμία να οδηγηθούμε εκεί, αλλά θα μας οδηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και η ευθύνη θα είναι απολύτως δική του.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Από την κυβέρνηση σας λένε ότι η επίκληση της περίπτωσης της Πορτογαλίας δεν μπορείτε να την κάνετε εσείς διότι εκεί το αποτέλεσμα επετεύχθη με τη σύμπραξη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν συνέβη εδώ, λένε. Εσείς είχατε διγλωσσία, σας το έχουν πει πολλές φορές αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, να μας μιλά για διγλωσσία ο πρωθυπουργός που έβαλε υπουργό Υγείας έναν πρώην αντιεμβολιαστή, και νυν αντιεμβολιαστή, μάλλον μεταμφιέζεται τώρα. Έναν άνθρωπο που έλεγε στο βήμα της Βουλής, μιλούσε εναντίον των εμβολίων παλαιότερα και πρόσφατα ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν γίνει υπουργός, έλεγε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείθει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Κι έχει τον άλλο υπουργό, τον έτερο από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μαζί με τον κ. Βορίδη, η τρόικα του κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μας λέει ότι όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί μη σώσει, δεν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση για διγλωσσία.

Και κυρίως δεν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση στην Ελλάδα -όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ότι δεν έβαλαν πλάτη σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σ’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Κι όταν λέω πλάτη, εννοώ στα σημαντικά. Διότι η δουλειά της αντιπολίτευσης, ξέρετε, είναι να ασκεί κριτική. Αλλά, στο κρίσιμο θέμα που ήταν όταν ξεκίνησε η διαδικασία και επιβλήθηκαν στη χώρα μέτρα περιοριστικά, μέτρα αποστασιοποίησης, τα lock down δηλαδή, δεν βγήκε κανένας να πει «όχι, μην πάρεις μέτρα».

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, δεν βγήκε κανένας να πει «όχι, μην προχωράς, όχι δεν εμβολιαζόμαστε». Όλοι στηρίξαμε. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Μόνο ο κ. Βελόπουλος στο θέμα του εμβολιασμού, για ευνόητους λόγους, διότι η πλειοψηφία ενός ακροατηρίου που δογματικά έχει αντιρρήσεις, βρίσκεται στον χώρο των ακροδεξιών.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έχει όμως πολιτικές ρίζες αυτό το ακροατήριο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία, αυτός είναι ένας σκληρός πυρήνας. Οι υπόλοιποι, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, είναι άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται, άνθρωποι οι οποίοι διστάζουν, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση. Και, ξέρετε, θα είναι πολύ αργά αν συμβεί, ο μη γένοιτο σε κάποιον από αυτούς, ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διότι η πιθανότητα, αν νοσήσεις με κορωνοϊό γι’ αυτές ειδικά τις ομάδες και να έχεις πολύ βαριά νόσηση, είναι πολύ μεγάλη.

Άρα λοιπόν και τώρα εγώ λέω, κι αυτό είπα προχθές, τώρα είναι η ώρα, έστω και τώρα να βγούμε να έρθουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μαζί με το «Βοήθεια στο σπίτι», να πάμε πόρτα-πόρτα στους μεγάλους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους ανθρώπους, να τους μιλήσουμε, να τους ενημερώσουμε, να τους πείσουμε. Και τώρα ακόμα.

Όχι να βγαίνεις όμως και να λες «μη σώσει κι εμβολιαστεί όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί». Έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Οι ευθύνες κατά την άποψή μου είναι βαρύτατες. Είναι εγκληματικές. Και το λένε οι αριθμοί, δεν το λέω εγώ.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είχατε πει, καθόλου υπαινικτικά, το είπατε ευθέως, ότι δημιούργησαν μια απόσταση με την κοινωνία και δεν μπόρεσε να την έχει στο σύνολό της μαζί στον αγώνα για τον εμβολιασμό. Τώρα λέτε κάτι περισσότερο από αυτό. Είχε κακή επικοινωνία των επιχειρημάτων;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν ενδιαφέρθηκαν καν να στήσουν μια ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Επαναλαμβάνω, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν να στήσουν τη λίστα Πέτσα για να μοιράσουν εκατομμύρια σε τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς σταθμούς για να φτιάξουν το προφίλ του Πρωθυπουργού Μωυσή, του Πρωθυπουργού Μεσσία. Αυτό ενδιαφέρθηκαν να κάνουν.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τώρα μου καίτε το θέμα που ήθελα να συζητήσουμε στη συνέχεια, γιατί είχαμε έκρηξη δική σας σήμερα γι’ αυτό το θέμα. Ας το πούμε πολύ γρήγορα, παρενθετικά αυτό. Είπατε ότι θα έχουμε μια Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, χωρίς τον κ. Πέτσα και άλλα πολιτικά στελέχη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι ενδεικτική η εξέλιξη η σημερινή, νομίζω. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές σας τι έχει ακριβώς συμβεί: για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία με βάση το Σύνταγμα που άλλαξε, που άλλαξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα στην εκάστοτε αντιπολίτευση να μπορεί να ελέγχει ουσιαστικά την εκάστοτε κυβέρνηση. Να μπορεί δηλαδή να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή η Βουλή με τις ψήφους της μειοψηφίας.

Έτσι λοιπόν συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν. Η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε αφορά το να εξετάσει την παράνομη χρηματοδότηση, τη χρηματοδότηση εν πάση περιπτώσει χωρίς κριτήρια, λέμε εμείς -το αν είναι παράνομη είναι αντικείμενο της έρευνας- σε ό,τι αφορά τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, μια εταιρεία η οποία παρουσίαζε περίεργα στοιχεία δημοσκοπικά. Ζητήσαμε τον έλεγχό της από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Το αρνήθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βρήκαμε ότι έχει μια σειρά από συμβάσεις ο ιδιοκτήτης της, που παίρνει δημόσιο χρήμα.

Αυτό, θυμίζω, το τελευταίο ήταν ο πυρήνας του σκανδάλου Κουρτς στη Αυστρία, το οποίο οδήγησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας σε παραίτηση, για 1 εκατομμύριο. Εδώ μιλάμε για 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουν δοθεί για να ενισχυθεί το προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν το φοβάται αυτό, παρότι στην Επιτροπή η οποία συστήθηκε, έχει την πλειοψηφία.

Και φοβάται την εξέταση, φοβάται να έρθει να καταθέσει ο υπουργός του, ο κ. Πέτσας κι άλλοι υπουργοί και το τι ακριβώς συνέβη. Και με την πλειοψηφία που διαθέτει, ουσιαστικά καταστρατηγεί, ευτελίζει το ίδιο το Σύνταγμα. Διότι αν το Σύνταγμα σου λέει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, σου λέει να συσταθεί για να ερευνήσει. Όχι με την πλειοψηφία που έχεις στην Επιτροπή να αποτρέπεις την έρευνα.

Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια καραμπινάτη, θα έλεγα, προσπάθεια ευτελισμού του ίδιου του Συντάγματος. Δεν θα ήταν βαρύ -εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι ένα πραξικόπημα με την έννοια ότι έχουν την πλειοψηφία- αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι μια πληγή που συνέβη σήμερα στην ίδια τη δημοκρατία, και στον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό.

Η ουσία όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θεωρεί ότι με την ασπίδα που έχει δημιουργήσει στα ΜΜΕ, την αδυναμία δηλαδή της αντιπολίτευσης να μπορεί να κάνει μέγα θέμα στη δημόσια ατζέντα, πλην, ενδεχομένως -γιατί δεν θέλω να σας αδικήσω, των περιφερειακών σταθμών, που δεν έχουν δεσμεύσεις, κι αυτό θέλω να το ομολογήσω, που θέτουν τα θέματα στην ημερήσια διάταξη, όλα τα θέματα- ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από αυτή την επικοινωνιακή ασπίδα και θα μπορέσει για όλα αυτά τα οποία έχει διαπράξει, να μην ελεγχθεί.

Εγώ σας το λέω και δεν είναι απειλή αυτό, είναι αποφασιστικό, είναι αποφασιστικότητα και δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια δημοκρατία, σε κάθε δημοκρατία η κάθε κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται ότι είναι αιώνια, ή ισόβια, και οφείλει να ελέγχεται. Και θα ελέγχεται.

Η χώρα μας είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με παράδοση. Και πιστεύω, κι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι αυτά που κάνει μάλλον δυσχεραίνουν τη θέση του. Αν έχει κάτι να κρύψει, ο κόσμος το καταλαβαίνει. Το να μη φέρνει τον κ. Πέτσα εκεί, σημαίνει ότι κάπου έχει λερωμένη τη φωλιά του ο κ. Πέτσας. Κι αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σήμερα, μαθαίνουμε, έρχεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή, ότι έχει πάει το έλλειμμα της χώρας στο 7% ξανά, με βάση τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, ότι δόθηκαν κάποια δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εγώ όπου βρεθώ κι όπου σταθώ σε όλη τη χώρα, βλέπω δυσαρεστημένους. Ομάδες επαγγελματικές, κοινωνικές, δεν μιλώ για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, δεν μιλώ για τους αγρότες που, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, βρίσκονται σε μια κατάσταση η οποία είναι φθοράς και αφθαρσίας, διότι πέραν της πανδημίας και του κορωνοϊού, έχουμε και την πανδημία της ακρίβειας.

Μιλώ για κάθε κοινωνική κατηγορία. Ακόμα και τους συνταξιούχους που θα πάρουν το φιλοδώρημα των 250 ευρώ, που τώρα είναι θρίαμβος, ενώ όταν εμείς δίναμε τριπλάσια ποσά ήταν ψίχουλα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τα έχετε βάλει όλα και δεν μου έχετε αφήσει για το δεύτερο μέρος να συζητήσουμε πολλά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου: Αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, υπάρχει η εικόνα ότι το έλλειμμα διογκώνεται, επικινδύνως διογκώνεται. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ότι έχουν δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό δημόσιου χρήματος χωρίς εγώ και ο καθένας από μας, όταν κυκλοφορεί στην κοινωνία να αντιλαμβάνεται ότι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας έχουν καλυφθεί.

Πού πήγαν λοιπόν τα λεφτά; Να σας πω εγώ μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό δυο παραδείγματα μόνο: Οι απευθείας αναθέσεις στους 18 μήνες της πανδημίας και οι αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Η Εξεταστική που κάνουμε για τη λίστα Πέτσα, που δεν έρχεται ο Πέτσας, είναι 40 εκατομμύρια. Απευθείας αναθέσεις και αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς, 5 δισ. ευρώ. Να λοιπόν πού πάνε τα λεφτά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτό ακούγεται περίπου ως απειλή, γιατί, είπατε και πριν, δυσχεραίνει τη θέση του όσο δεν θέλει να ρίξει φως σ’ αυτή την υπόθεση. Εννοείτε ότι αν έρθετε ξανά εσείς στα πράγματα, αν είναι μια «δεύτερη φορά Αριστερά», θα ζητήσετε να ανοίξουν αυτές οι περιπτώσεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι θέμα Αριστεράς και Δεξιάς, είναι θέμα δημοκρατίας. Πιστεύω ότι και ο μέσος πολίτης, ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, ο δεξιός χώρος, βλέποντάς τα όλα αυτά, αηδιάζει. Δεν είναι θέμα Αριστεράς και Δεξιάς.

Και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υγιείς δυνάμεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, το πιστεύω αυτό που σας λέω, είναι απέναντι σ’ αυτή την τακτική. Είναι απέναντι σε μια διακυβέρνηση που με όρους αδιαφάνειας σπαταλά δημόσιο χρήμα την ίδια στιγμή που ο μέσος πολίτης πλήττεται από τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που το εισόδημά του χτυπιέται, που δεν έχει να βγάλει τον μήνα, την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα λεφτά. Και την ίδια στιγμή να έχουμε μια κατάσταση, να είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη στην πανδημία διότι δεν ενισχύθηκε ούτε με έναν μόνιμο το ΕΣΥ. Νομίζω ότι όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κοκτέιλ εκρηκτικό.

 

 

 

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εδώ είμαστε με τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται αύριο και μεθαύριο στην Θεσσαλία, θα δούμε τι θα κάνετε. Στο πρόγραμμα όμως είδα ότι επισκέπτεστε τους χώρους νοσηλείας, τους χώρους που προσφέρεται η φροντίδα υγείας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα επισκεφθώ και ένα νοσοκομείο στον Βόλο.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Στον Βόλο, την Παρασκευή το πρωί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα συναντήσω ανθρώπους της παραγωγής, αγρότες. Πιστεύω ότι είναι μια από τις πολύ δύσκολες περιόδους και για τον αγροτικό κόσμο. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με ανθρώπους της οικονομίας, τους παραγωγικούς φορείς και βεβαίως να απευθυνθώ στους πολίτες.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είδα ότι δεν έχετε ραντεβού με τον δήμαρχο του Βόλου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν συνηθίζω να έχω…

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα είχε ενδιαφέρον.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με οποιονδήποτε, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά στον Βόλο έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό, θα έλεγα, από κάποιες πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο δήμαρχος, που έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικό.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γι’ αυτό λέω ότι θα είχε ενδιαφέρον για να τα πείτε τετ α τετ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω αντίρρηση εγώ να μιλήσω με τον οποιονδήποτε, αλλά προτιμώ να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους παραγωγικούς φορείς και να πάρω μια πραγματική εικόνα του πώς η αγορά, πώς ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται τη σημερινή κρίση, γιατί είναι μια περίεργη κρίση.

Δεν είναι μια ευθεία κρίση που έχουμε μείωση του εισοδήματος, των μισθών, ή των συντάξεων όπως είχαμε την περίοδο των μνημονίων, αλλά η μείωση του εισοδήματος έρχεται πλαγίως. Έρχεται από αυτό το τρομακτικό κύμα ακρίβειας που παρόμοιο δεν έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε τρομακτικές ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης και φυσικά στην ενέργεια, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς όχι δικούς μας, αλλά των Ινστιτούτων Καταναλωτών έχουμε από 150 έως 200 € ήδη μείωση στο μέσο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών. Και νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι αυξήσεις ιδιαίτερα στο ρεύμα. Θα είναι πολύ μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα. Και το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει ενδογενείς αιτίες, αφορά βεβαίως την ενεργειακή κρίση που είναι ένα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρόβλημα, φαινόμενο που έχει εξωγενή αίτια, αλλά αφορά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.

Διότι δεν μπορεί κι εκεί να είμαστε πρωταθλητές. Πρωταθλητές σας έδειξα πριν λίγο στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο, πρωταθλητές και στην ακρίβεια; Κάτι δεν πάει καλά.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ενώ κατακεραυνώνετε την κυβέρνηση γιατί ξεκίνησε από τα 9 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος για να φτάσει κλιμακωτά στα 39, αλλά αυτό δείχνει ότι προσαρμόζεται σε αυτό που προκύπτει κάθε μέρα. Αυτό εσείς το διαβάζετε αρνητικά. Η κυβέρνηση λέει ότι εμείς αποδεικνύουμε ότι για όσο χρειαστεί και σε ορίζοντα, αλλά και σε εύρος προστασίας, θα το κάνουμε.

Είπατε ότι αυτά που δίνει είναι ψίχουλα, επιστρέφοντας χαρακτηρισμό που είχαν δώσει τότε για τη 13η σύνταξη επί των ημερών σας. Είχατε χτες δημοσιεύσει κάποιους συγκριτικούς πίνακες τι συνέβαινε επί μνημονίων…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βάζετε πολλά στο τραπέζι, να τα απαντήσω ένα ένα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τα είπατε κι εσείς όλα και πρέπει κι εγώ να προλάβω να βάλω τα ερωτήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να απαντήσω σε σχέση με το ζήτημα της ακρίβειας. Η άποψή μου είναι ότι η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος βγαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενώ εμείς από τον Μάιο του ζητάμε να πάρει μέτρα για την ακρίβεια και ενώ σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις παίρνουν ουσιαστικά μέτρα, ανακοινώνει 9 ευρώ στο λογαριασμό του ρεύματος όταν οι αυξήσεις που έρχονται, που ήρθαν, είναι αυξήσεις το λιγότερο 100-150 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο πρωθυπουργός ή είναι εκτός πραγματικότητας, ή μας κοροϊδεύει. Ένα από τα δύο συμβαίνει, δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο από το άλλο.

Βγαίνει και ανακοινώνει αυτά στη Δ.Ε.Θ. Αν θυμάστε, του λέμε εμείς ότι αυτά είναι ψίχουλα. Και καταθέτουμε μια σοβαρή κατά τη γνώμη μου –και θα εξηγήσω γιατί- δέσμη προτάσεων που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και βγαίνει και λέει «όχι είναι αρκετά τα 9 ευρώ». Και μετά από 25 μέρες αναγκάζεται να τα κάνει 19 ευρώ. Και μετά από 20 μέρες αναγκάζεται να τα κάνει 39 ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν δείχνει σοβαρότητα, δείχνει προχειρότητα, δείχνει μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει τον έλεγχο, έχει χάσει την μπάλα. Και το χειρότερο, ενώ είναι προφανές ότι έχει χάσει τον έλεγχο και είναι προφανές από το γεγονός ότι το βλέπει ο κάθε πολίτης στο λογαριασμό του ρεύματος, όταν έρθει ο λογαριασμός βλέπει τι έχει να πληρώσει, βλέπει μια ρήτρα αναπροσαρμογής που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερη από το κόστος του ρεύματος. Και βλέπουμε ανατιμήσεις σε επαγγελματίες ειδικά. Εγώ διάβασα στη Βουλή μια σειρά από λογαριασμούς, υπαρκτούς λογαριασμούς από ανθρώπους επαγγελματίες, αγρότες, αρτοποιούς με αυξήσεις 1.000 και 1.500-2.000 ευρώ στο ρεύμα. Που αναρωτιούνται αυτοί οι άνθρωποι πώς θα βγουν;

Και έρχεται ο πρωθυπουργός και τι λέει, που έχει δώσει τα 39 ευρώ τη μεγαβατώρα; Λέει ότι αν δεν είχα εγώ δώσει αυτές τις παροχές, θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος ο λογαριασμός. Λέει ψέματα δηλαδή, λέει συνειδητά ψέματα.

Κύριε Πολύζο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση αυτή είναι μια δύσκολη κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση αυτή επίσης, όπως και η πανδημία, είναι πανευρωπαϊκή. Δεν τη γέννησε δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης, τη μεγέθυνε όμως ο κ. Μητσοτάκης. Διότι τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που ανεβαίνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος λες και είναι αλγοριθμική εξίσωση, έρχεται και αποφασίζει την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ, της πλειοψηφίας δηλαδή των μετοχών της ΔΕΗ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα μέσω Χρηματιστηρίου, χωρίς δηλαδή να πάρει  ούτε ένα ευρώ.

Και αυτό τι σημαίνει; Αφαιρώντας το «Δ» από τη ΔΕΗ κάνοντας τη ΔΕΗ «ΕΗ» «Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» και όχι «Δημόσια», η ΔΕΗ πια σταματάει να παίζει έναν ρόλο ανακουφιστικό για τους πολίτες και τους καταναλωτές, στον ανταγωνισμό των τιμών. Η ΔΕΗ αντί να είναι αυτή η οποία θα κρατούσε στον ανταγωνισμό της αγοράς τις τιμές προς τα κάτω, όπως έκανε τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνούσαμε εμείς, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια που δεν κυβερνούσαμε εμείς. Αλλά εμείς τεσσεράμισι χρόνια κυβερνήσαμε και δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός στους καταναλωτές.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Την πήραν υπερχρεωμένη, σας το έλεγαν συνέχεια αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος, αντίστοιχος του μύθου που δημιούργησε πάλι η νεοφιλελεύθερη Δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης  και ο κ. Χατζηδάκης για να ξεπουλήσουν την Ολυμπιακή κάποτε. Θυμάστε τι έλεγαν τότε; Ότι μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια Αεροπορική Εταιρεία η οποία να είναι μονοπώλιο και φτάσαμε να έχουμε ιδιωτικό μονοπώλιο. Αυτό είναι μια χαρά το ιδιωτικό μονοπώλιο.

Κάθε φορά που θέλουν να απαξιώσουν μια δημόσια επιχείρηση για να την ξεπουλήσουν μπορ παρά, ή για να επωφεληθούν κάποια συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, δημιουργούν τον μύθο της δήθεν χρεοκοπίας. Χρεοκοπία υπάρχει τώρα, στα νοικοκυριά όμως. Διότι τεσσεράμισι χρόνια ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκε το ρεύμα σε δύσκολες και τότε περιστάσεις.

Σήμερα η χρεοκοπία αυτή έχει μεταφερθεί στον καθένα από εμάς, στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών, ακόμη και των βιομηχάνων, να πω εγώ. Η Ένωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας μιλάει για καρτέλ στην αγορά. Ποιος αντιδρά σε αυτό; Ποιος ελέγχει τα καρτέλ; Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Πού είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας;

Εδώ έχουμε κατά την άποψή μου μια εγκληματική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία οφείλεται είτε σε ιδεοληψία, είτε σε ιδιοτέλεια. Είτε δηλαδή ιδεοληψία ότι η αγορά θα ρυθμίζει τα πάντα μόνη της, είτε σε ιδιοτέλεια για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Μπορεί και σε συνδυασμό αυτών των δύο. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι το μέσο νοικοκυριό σήμερα στενάζει, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η ακρίβεια έχει μειώσει το εισόδημα.

Και να σας πω κι ένα τελευταίο. Γιατί δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό; Ωραία, τα καρτέλ τα έχει αφήσει ανεξέλεγκτα, τον κατώτατο μισθό γιατί δεν τον αυξάνει; Γιατί ενώ εμείς με το που βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και καταργήσαμε τη ρατσιστική για τους νέους διάταξη του κατώτατου μισθού, αυξάνοντας το μισθό των νέων 24%. Και τότε, προεκλογικά, υπό την πίεση των δικών μας εξαγγελιών ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού που είχε πέσει τόσο χαμηλά τα χρόνια του κ. Σαμαρά -σας θυμίζω, με νόμο είχε μειωθεί ο κατώτατος μισθός- έλεγε προεκλογικά ότι «θα δώσουμε κι εμείς αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας».

Φέτος έχουμε μια ανάκαμψη πέρσι δεν είχαμε, είχαμε ύφεση 9% φέτος οι ενδείξεις λένε ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη πιθανότατα και μεγαλύτερη του 6%. Γιατί δεν δίνει 12%; Αυτό έλεγε και έρχεται και δίνει 2%.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Άρα επειδή σας προκάλεσε προχθές από τη Βουλή που έκανε τις ανακοινώσεις για τις παροχές του Δεκεμβρίου και σε προκάλεσε να τις ψηφίσετε, αναρωτήθηκε αν θα τις ψηφίσετε, είναι ευκαιρία αν πείτε το «ναι» να έχετε στη συνέχεια την ευκαιρία να διατυπώσετε κι αυτό το πολύ λογικό, όπως το λέτε, επιχείρημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το είπα κ. Πολύζο και από το βήμα της Βουλής ότι και 1 ευρώ να δώσει παραπάνω στους πολίτες, εφόσον τα δίνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι στους φίλους του που έχουν περιουσίες και θέλουν να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και τους αυξάνει το αφορολόγητο για να μεταβιβάζουν 4,8 εκατομμύρια, εκεί που έφτασε το αφορολόγητο στα παιδιά τους. Αυτοί που έχουν τις περιουσίες βέβαια, γιατί αυτοί που μας ακούνε στην Ελλάδα δεν έχουν αυτές τις περιουσίες, αλλά εν πάση περιπτώσει και το τελευταίο ευρώ που θα πάει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη εμείς θα το ψηφίσουμε. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι είναι κοροϊδία.

Και είναι κοροϊδία για δύο λόγους. Όχι μόνο για το ύψος του τιμήματος, γιατί εμείς με μνημόνια, με τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε δώσει την πρώτη χρονιά 630, τη δεύτερη 750 και την τρίτη 780. Και το ’19 θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη 13η η οποία πράγματι για τις μεγάλες συντάξεις ήταν μισή, για τις μικρές συντάξεις ήταν ολόκληρη ως μόνιμη. Και με το που έρχεται η ΝΔ την καταργεί.

Και πού πάνε αυτά τα 900 εκατομμύρια; Μας ακούνε σήμερα συνταξιούχοι. Μας ακούνε εξαπατημένοι συνταξιούχοι, οι οποίοι νομίζανε ότι ο Τσίπρας ήταν αυτός που είχε κόψει τις συντάξεις. Γιατί; Γιατί είχε πέσει όλο το σύστημα το μιντιακό και ξεχνάει εύκολα ο ελληνικός λαός ότι οι μεγάλες μειώσεις των συντάξεων, οι τρομακτικές μειώσεις γίνανε 2010 – 2014. Βέβαια, εδώ μας είπανε προχθές στη Βουλή ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια.  Δεν ξέρω εάν το είδατε αυτό. Και ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε ότι εγώ έβαλα τη χώρα στα μνημόνια, λες και ο ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει επανέρχομαι και λέω το εξής: ο μέσος συνταξιούχος σήμερα που μας παρακολουθεί, είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά ότι θα κρατήσει την 13η σύνταξη. Την κατάργησε.

Είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δώσει αυξήσεις. Δεν έδωσε. Είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει τα αναδρομικά. Ποιος πήρε αναδρομικά; Αναδρομικά και μάλιστα ψίχουλα πήρανε μονάχα όσοι έχουνε πολύ υψηλές συντάξεις. Διότι τι έκανε στην πραγματικότητα; Θέσπισε ότι, σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα ικανοποιήσει μονάχα το σκέλος που αφορά στις συντάξεις τις υψηλές. Τα δώρα και την επικουρική σύνταξη δεν θα τα ικανοποιήσει. Και φυσικά οι εκκρεμείς συντάξεις από 120.000 που ήταν επί των ημερών μας έχουν ξαναπάει στις 300.000. Και έρχεται τώρα να δώσει 250 ευρώ. Αυτό είναι κοροϊδία.

Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θεωρούμε κοροϊδία αυτή την εξαγγελία έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ δεν είναι ένα μέρισμα, όπως δίναμε εμείς, από την απόδοση της οικονομίας. Δηλαδή ότι πήγε καλά η απόδοση της οικονομίας, απέδωσε η οικονομία και έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε κάτι παραπάνω. Εδώ έδωσε 300 εκατομμύρια από δανεικά. Όχι από αυτά που βγάλαμε. Προσέξτε, έχει διαφορά. Δανεικά παίρνουμε. Έχει φτάσει το χρέος 200%. Έχει φτάσει το έλλειμμα 7%. Δανεικά παίρνουμε. Και πολύ φοβάμαι ότι…

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι, αλλά το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι και αυτός ο προϋπολογισμός σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα φόρο. Όπως και ο προηγούμενος δεν είχε επιπλέον φόρο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυξάνεται η φορολογία. Τα έσοδα από τη φορολογία αυξάνονται στον προϋπολογισμό που έρχεται. Θα έρθει η δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό αυτόν.

Αλλά βεβαίως το επιχείρημα αυτό, το γενικό επιχείρημα, ότι επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε υψηλή φορολογία, ποιος το αρνείται αυτό; Αλλά ποιος είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα χρεοκόπησε; Ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια όταν κυβερνήσαμε εμείς για τρεισήμισι χρόνια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πλάτη μας; Που θέλανε ακόμα και να μας οδηγήσουν στο πετσόκομμα των συντάξεων και εμείς αντισταθήκαμε. Όπως αντισταθήκαμε και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσουμε σε δημόσιο ελέγχους κρίσιμους και κρίσιμες επιχειρήσεις και να μην κόψουμε τις συντάξεις. Και τότε μας είπανε ότι το ανταλλάξαμε αυτό με το …

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κάποιος θα σας θυμίσει ότι επί των ημερών σας είχαμε ακόμη ένα μνημόνιο. Σας το κουνάνε ακόμα ως σκοτεινή σελίδα στην δική σας πολιτική διαδρομή, ενώ ξέρατε ότι πορευόμαστε με τα μνημόνια, ότι θα τα καταργήσετε. Οπότε θεωρούν και εσάς ένα μέρος αυτού του συστήματος ασχέτως εάν δεν είχατε κυβερνήσει την περίοδο που διαμορφωνόταν η κατάσταση που μας οδήγησε στα μνημόνια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο, κακά τα ψέματα. Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά. Το τελευταίο πράγμα το οποίο θα μπορούσε να σταθεί σε συζήτηση είναι ότι εμείς ευθυνόμαστε για τη χρεοκοπία της χώρας και για την είσοδό της στα μνημόνια.

Η χώρα δεν έχει ιστορία από το ’15 και μετά. Είχε και πριν ιστορία. Κάποιοι θέλουν να τη ξεγράψουμε. Το 2009 άφησαν την ελληνική οικονομία με ένα έλλειμμα το οποίο είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα αστρονομικά. Δεν το κάναμε εμείς. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ το έκανε.

Και όλα αυτά που οδηγηθήκαμε σε μνημόνια και σε χρεοκοπία, εξαιτίας κάποιων πολιτικών έγιναν. Δεν ήμασταν εμείς που βάζαμε τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις για golden boys και σε διορισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε. Έχει μεγάλη παράδοση και μακρά η δεξιά σε μια λογική πελατειακών σχέσεων. Και φυσικά οι άστοχοι χειρισμοί που έγιναν και μετά και από το ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Αλλά εδώ δεν θα μας χρεώσουν και το προπατορικό αμάρτημα. Είναι αδιανόητο και σας βλέπω δεν το σχολιάζετε, να κατηγορεί ο Μητσοτάκης εμένα τη Βουλή ότι έβαλα τη χώρα στα μνημόνια. Είναι ανιστόρητο, είναι παράλογο. Δεν μπορεί… Αυτά είναι Τραμπισμοί…

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είπατε πριν ότι μπορούν να μας κατηγορήσουν για πολλά, αλλά όχι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά το να κατηγορεί κάποιος με αστήρικτα απολύτως επιχειρήματα παραχαράσσοντας την ίδια την πρόσφατη ιστορία του τόπου.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σύμφωνοι. Να σας πω κ. Πρόεδρε, την ισορροπήσατε τη σχέση σας με την κοινωνία; Δοκιμάστηκε η σχέση σας με την κοινωνία; Και δεν μιλάω μόνο για το καλοκαίρι των εκλογών του ’19. Αυτή η ισορρόπηση, βλέπετε πια, γιατί βλέπω ότι βγαίνετε στην κοινωνία, βεβαίως γιατί έχετε έναν ορίζοντα συγκεκριμένο για το συνέδριό σας. Είναι προσυνεδριακές αυτές οι επισκέψεις, αλλά νιώθετε ότι κλείσατε λογαριασμούς με την κοινωνία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποτέ δεν ήταν μη ισορροπημένη η σχέση με την κοινωνία με εμένα προσωπικά και του κόμματός μου. Μην ξεχνάτε ότι τη μέρα που χάσαμε τις εκλογές και φύγαμε από την κυβέρνηση καταγράψαμε 32% στις κάλπες.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Εγώ το έχω βασικό επιχείρημα στη συζήτηση με την άλλη πλευρά, ότι είναι πρωτοφανές στα χρόνια που σταμάτησε ο διπολισμός για αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέω ότι είναι μικρό. Προφανώς είναι κρίσιμο το μέγεθος που πετύχατε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαταράχτηκε εκείνη την περίοδο η σχέση σας με την κοινωνία, με την έννοια ότι έκανε μια άλλη επιλογή η κοινωνία πλειοψηφικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Και αυτό είναι και μια φυσική εξέλιξη σε μια δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται. Ο ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή. Νομίζω ότι εδώ και δυο χρόνια βιώνει στο πετσί του τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Κρίνει, συγκρίνει, θα έχει τη δυνατότητα, νομίζω, αλλά η σχέση με την κοινωνία ήταν πάντοτε μια σχέση ειλικρινής. Και κυρίως αυτό που μας αφορά ετούτη την ώρα είναι να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο δεν προσήλθε στην κάλπη το 2019. Με το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το κομμάτι είναι που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, κατά την άποψή μου.

Διότι η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα έχει μια ραγδαία και επιταχυνόμενη φθορά το επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο ότι δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Και άρα, γνωρίζοντάς αυτό, ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε μεγαλύτερα ατοπήματα, όπως το σημερινό στη Βουλή και άλλα.

Από την άλλη, αυτό το οποίο είναι δεδομένο και πρέπει να το κατακτήσουμε είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε και θέσεις, αλλά και σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ελάτε να πάμε με αυτό και να κλείσουμε με αυτό. Χθες είχατε την έναρξη, την επίσημη ας το πούμε έτσι των εργασιών, του think tank που δημιουργήθηκε. Να πούμε ότι υπάρχει και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο κ. Γιώργος Σταμπουλής στους 30 που προέρχονται από διαφορετικά πεδία. Διάβασα την εισαγωγική σας τοποθέτηση και μιλάτε σε ένα σημείο για τις θεμελιακές αλλαγές που πρέπει να γίνουν –θα μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό- και σε άλλο σημείο λέτε «ο δικός μας ο στόχος δεν είναι να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου, αλλά να κερδίσει το δικό μας», που σημαίνει ότι θα δούμε ένα άλλο προγραμματικό σχέδιο το οποίο θα συνδιαμορφώσετε με αυτή την Επιτροπή, με αυτή τη δεξαμενή σκέψης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρώτο μου σχόλιο σε αυτό το απόφθεγμα από τη χτεσινή ομιλία, ταιριάζει με αυτό που σας έλεγα λίγο πριν. Ότι για εμένα το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα σχέδιο που βασίζεται σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και φοβάμαι ότι μπορούν να την οδηγήσουν ξανά, είναι δεδομένο ότι αποτυγχάνει, το βλέπει ο κόσμος, έχει τεράστια φθορά, χάνει.

Το ζήτημα όμως δεν είναι να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου, αλλά να κερδίσει το δικό μας. Δηλαδή, να είμαστε έτοιμοι και με τεχνοκρατική επάρκεια, όχι μόνο με το όραμα, τις ιδέες και τη στρατηγική μας, να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και να δώσουμε μια προοπτική και μια ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Γιατί αυτοί είναι η ελπίδα για το μέλλον, αυτοί που έφυγαν μαζικά στο εξωτερικό τα σκληρά χρόνια της κρίσης, 2010-’14, που χάσαμε 500.000 νέους ανθρώπους με το brain drain. Και που δυστυχώς δεν καταφέραμε τη μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών να τους γυρίσουμε πίσω και έχουμε και σήμερα διαρροές και απώλειες.

Βιώνουμε μια εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις, κύριε Πολύζο, δεν μπορεί να είναι απλοϊκές, είναι σύνθετες. Χρειάζονται βαθιά γνώση των δεδομένων, χρειάζονται επάρκεια στη διαχείριση κρίσεων. Περνάμε μια περίοδο αλλεπάλληλων και παράλληλων κρίσεων, η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η προσφυγική κρίση, η πανδημική κρίση. Χρειάζεται όραμα, βεβαίως το έχουμε, βούληση, την έχουμε, σχέδιο αλλά και γνώση.

Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε φέρνοντας δίπλα μας ανθρώπους με πολύ μεγάλη επάρκεια τεχνοκρατική και επιστημονική. Ανακοίνωσα χτες και βρέθηκα μαζί με 30 επιφανείς ανθρώπους επιστήμονες, ανθρώπους με πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και, θα έλεγε κανείς, πολύ μεγάλη αξία όχι μόνο στο επιστημονικό τους πεδίο, αλλά και για την προσφορά τους στην κοινωνία.

Και νομίζω ότι αυτοί θα στελεχώσουν το δικό μου το γραφείο, αλλά ταυτόχρονα και..

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα είναι και στη διάθεση των βουλευτών σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα εμπλουτίσουν τις προγραμματικές μας επεξεργασίες το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη και κλείνω με αυτό, όπως και η κοινωνία έχει ανάγκη, από μια νέα αρχή. Εγώ δείχνω την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε με γοργά βήματα σε αυτή τη νέα αρχή και για το Κόμμα και για την κοινωνία.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα να ρωτήσω όσα ήθελα, ήσασταν πραγματικά ένας ορμητικός χείμαρρος. Είπα στο break στους συνεργάτες σας ότι ήρθατε πολύ ορεξάτος!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι επειδή θα βρεθώ αύριο στη Λάρισα, γι’ αυτό.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αύριο και μεθαύριο είναι θεσσαλικές οι μέρες, φαντάζομαι εσείς θα έχετε την ευκαιρία και με τους κομματικούς να πείτε τα του Συνεδρίου. Δεν προλάβαμε να πούμε για το Συνέδριο, για να σας δεσμεύσω ότι μέχρι το Συνέδριο θα μας πείτε ποια είναι η στόχευση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας ελπίσουμε να πάνε καλά τα πράγματα, να συγκρατηθεί αυτή η άνοδος της πανδημίας και απευθυνόμενος σε όλους όσους μας ακούν: Προσοχή, τηρούμε τα μέτρα, είτε είμαστε εμβολιασμένοι πόσο δε μάλλον αν είμαστε ανεμβολίαστοι, να σπεύσουμε, να μην ακούμε όλες αυτές τις φήμες, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας, γερούς, δυνατούς, υγιείς.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.

 

Best Of

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Τα «γκρίζα κοστούμια» απογοητεύτηκαν από τον Κασσελάκη

Πηγή: One Voice           Η καθήλωση του ΚΙΔΗ σε ποσοστά…...

Κώστας Καραμανλής: Nα βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, τη διχόνοια

Ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Μαρία Καρυστιανού: Πόση ντροπή…

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στη “σχολή σκέψης” του… ενδοτισμού

Πώς τα φέρνει η ζωή... Μερικές μέρες μετά την...

Κώστας Υφαντής: Οδεύουμε προς σύγκρουση ΗΠΑ και Ευρώπης

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας… οργανώνεται

 Πηγή: One Voice             Εκείνοι που παρακολουθούν περισσότερο προσεκτικά τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για τους τενεκέδες με λάδι, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, κίνησε την… περιέργεια αρκετών στο εσωτερικό...

Μαρία Καρυστιανού: Πόση ντροπή…

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media: "Θα πεθάνουμε………. ……… ΜΑΡΘΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ…. "Πόση ντροπή να ζεις σε ένα κράτος...

Ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στη “σχολή σκέψης” του… ενδοτισμού

Πώς τα φέρνει η ζωή... Μερικές μέρες μετά την απώλεια του Κώστα Σημίτη, του πολιτικού επί πρωθυπουργίας του οποίου η Ελλάδα απώλεσε εθνικό έδαφος,...