Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα.
“Δημοκρατικέ λαέ της Αχαΐας, ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ: Ήρθε η ώρα του λαού.
Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών, η Κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής, ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό. Και η υποδοχή σας σήμερα, το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα δηλώνει όχι μόνο ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, είμαστε ήδη μπροστά. Είμαστε ήδη μπροστά στις μεγάλες ευθύνες που θα μας δώσει ο δημοκρατικός λαός για να βγάλουμε τούτη τη χώρα από το τέλμα το οποίο έχει οδηγεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.
Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε. Έμαθαν οι νεότεροι τι σημαίνει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, το έμαθαν στο πετσί τους τρεισήμισι χρόνια τώρα, νεότεροι και μεγαλύτεροι.
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης ό,τι κι αν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές, σε ένα δίλημμα που επιτακτικά πλέον βάζει η ίδια η ζωή, η ίδια η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που βάζει η ζωή και η πραγματικότητα μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ένα: Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», «Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης». Αυτό είναι το δίλημμα.
Και να είστε σίγουροι ότι η απάντηση που θα δώσει ο λαός μας θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες.
Ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτό τον τόπο. Γιατί είναι πράγματι βαρύ, πολύ βαρύ το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Είναι βαρύ το τίμημα για τη κοινωνία, για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τις ζωές των ανθρώπων.
Τρεισήμισι χρόνια τώρα είδαμε χιλιάδες συμπολίτες μας να πεθαίνουν έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ένα παρατημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είδαμε να παραδίδουν την υγεία στην κερδοσκοπία, να εκμεταλλεύονται την αγωνία της αρρώστιας και του θανάτου. Είδαμε να λεηλατούν με απ’ ευθείας αναθέσεις που έχουν φτάσει στο αστρονομικό ρεκόρ των 9 δισ. ευρώ στα δημόσια Ταμεία. Είδαμε τη φτώχεια να αυξάνεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ασφυκτιούν.
Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται να εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημα κάθε μέσου νοικοκυριού από τις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Είδαμε και βλέπουμε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν δίχως μέτρο.
Και η Ελλάδα, η χώρα μας με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γίνεται η χώρα με τις υψηλότερες τιμές. Παντού: στα πρατήρια της βενζίνης, στα σούπερ μάρκετ, παντού.
Είδαμε και βλέπουμε επίσης τις τράπεζες να έχουν από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων και χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αυξάνονται κάθε δεύτερο μήνα τα επιτόκια για όσους έχουν πάρει δάνεια και δεν μπορούν πια να αποπληρώσουν, αλλά και να μη δανείζονται οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, παρά μονάχα εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη από δανεισμό, οι ισχυροί και μόνο οι ισχυροί.
Επίσης οι τράπεζες να οργανώνουν σε συνεργασία με τα funds την αρπαγή της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης, που υποτίθεται ότι αυτή η Κυβέρνηση ήρθε να προστατεύσει. Είδαμε οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς για λίγες χιλιάδες ευρώ και την ίδια ώρα οι λογής Πάτσηδες και τα κοράκια των funds να πλουτίζουν με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.
Είδαμε αυτά τα χρόνια τη χώρα μας να είναι η πρώτη σε όλη την Ευρώπη στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο πάρτι της πιο απάνθρωπης αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Είδαμε το μέσο νοικοκυριό να χρειάζεται σχεδόν δυο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα και την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια να βγάζουν μυθικά υπερκέρδη, χωρίς κανένας να τους ελέγχει, χωρίς κανένας να βάζει όριο, χωρίς κανένας να τους φορολογεί.
Είδαμε και βλέπουμε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι, νεποτισμός και κομματισμός να συνοδεύουν σχεδόν κάθε κυβερνητική πράξη.
Είδαμε να απαγορεύεται στους νέους ανθρώπους ακόμα και να κάνουν όνειρα, να ταπεινώνονται σε στατιστικές ανεργίας, σε δουλειές με αμοιβές πείνας, χωρίς δικαιώματα και προοπτική, ή να σπρώχνονται στο δρόμο της μετανάστευσης.
Και την κυβέρνηση την είδαμε να καταργεί το 8ωρο και να επιβάλει την εργασιακή ζούγκλα, να παρεμβαίνει στη ζωή και την καθημερινότητά μας με βάναυσο τρόπο. Την είδαμε να ταπεινώνει και να απαξιώνει τον πολιτισμό και τους ανθρώπου του πολιτισμού, να τσιμεντώνει την Ακρόπολη, τα γλυπτά του Παρθενώνα να τα βγάζει στο πλειστηριασμό. Από τη Μελίνα, πήγαμε στην… κομπίνα! Αυτή είναι η λογική Μητσοτάκη, business για όλα, κομπίνες για όλα. Είδαμε βιαστές να προστατεύονται και να ξεπλένονται, αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβιβάζονται.
Και τέλος είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται απειλητικά πάνω από τη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να μετατρέπεται ξανά σε ΚΥΠ. Αλλά προσέξτε: όχι Κρατική, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών στην υπηρεσία του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Και είδαμε πίσω από τα μεγάλα λόγια της εθνικοφροσύνης, από τα μεγάλα λόγια της δήθεν αγάπης για την πατρίδα, είδαμε να κρύβεται η πιο μεγάλη υποκρισία. Ακόμη και την εθνική μας ασφάλεια, ακόμη και αυτή να την εμπλέκουν σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και αναρωτιόμαστε, αναρωτιέμαι σήμερα εδώ ενώπιόν σας: Θα δώσει άραγε καμία εξήγηση ο κ. Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές; Με βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα της χώρας και πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας;
Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να τους ακούει, να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες, βουλευτές, ευρωβουλευτές; Θα μας πει αν υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τους επικεφαλής των εξοπλισμών, ή μήπως απλά ήθελε τη σιωπή τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα;
Θα μας πει αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε τους υπουργούς του, ή μήπως απλά ήθελε να γνωρίζει τι και με ποιους συναναστρέφονται, ποιες συναλλαγές κάνουν για να τους έχει στο χέρι ;
Θα μας πει αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κ. Ανδρουλάκη, ή μήπως δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και απλά ήθελα και συνεχίζει να θέλει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη σε ομηρία μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;
Θα δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου ή θα πάμε σε εκλογές στο σκοτάδι;
Γιατί φίλες και φίλοι, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Επιχείρησε όλο αυτό το διάστημα να κρύψει την αλήθεια στο σκοτάδι, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, αλλά λόγοι ιδιοτέλειας και συμφέροντος.
Και έχει το θράσος σήμερα να μας κουνά το δάχτυλο ο ωτακουστής πρωθυπουργός, που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί, να μας κουνάει το δάχτυλο και να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και έχει το θράσος να μας μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία την πρόδωσε και την απαξίωσε, που παραβίασε τους κανόνες της.
Αλλά ακόμη κι έτσι, φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας, καλό είναι σήμερα εδώ όλοι μαζί να του θυμίσουμε κάτι, από την Πάτρα, την Αχαΐα της δημοκρατικής παράδοσης, καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες, ότι και αυτά, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας.
Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη ματωμένη Πρωτομαγιά του ’36. Από την Κατοχή έως το Πολυτεχνείο και από τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του “1-1-4” και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης. Εκεί κερδήθηκαν οι μάχες της δημοκρατίας.
Ας μη μιλά λοιπόν τόσο πολύ για τα πεζοδρόμια και τις πλατείες ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας, έδωσαν ζωή και αίμα στη δημοκρατία, στην ελευθερία, στην περηφάνια και την αξιοπρέπεια, του λαού και της πατρίδας μας. Να τα φοβάται, ναι, αλλά να μην τα υποτιμά.
Πολίτες της Πάτρας, αυτά τα άθλια μέσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, το άθλιο δίκτυο των υποκλοπών, δεν ήταν μια αστοχία. Ήταν μέθοδος διακυβέρνησης, ανήθικα μέσα στην υπηρεσία μιας ανήθικης πολιτικής. Ήταν το καθεστώς που επιχείρησε να οικοδομήσει.
Αλλά η ιστορία μας διδάσκει ότι τα καθεστώτα πέφτουν από το λαό. Γι’ αυτό κι εμείς πλέον στον λαό και μόνο στο λαό απευθυνόμαστε. Στις κάλπες και στους αγώνες, διότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε μπροστά, είναι μια μάχη δύσκολη. Δεν έχουμε απέναντί μας τον Μητσοτάκη, έχουμε απέναντί μας όλο αυτό το σύστημα που στηρίζει τον Μητσοτάκη. Τα δεκάδες Μέσα Ενημέρωσης τα ακριβοπληρωμένα, τα κανάλια της λίστας Πέτσα, όλα εκείνα τα συμφέροντα που κερδίζουν, στηρίζουν και στηρίζονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό και ιδίως απευθυνόμενος στους νέους και στις νέες ένα πράγμα έχω να πω: η μάχη που έχουμε να δώσουμε, είναι να πείσουμε τις νέες και τους νέους, ιδιαίτερα, όχι να ψηφίσουν εμάς -ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουν όταν έρθει η ώρα-, αλλά να πάνε στην κάλπη. Να πάνε στην κάλπη, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να δώσουμε τους επόμενους μήνες. Και ναι, αν αυτό το στοίχημα κερδηθεί, η αλλαγή θα γίνει πράξη και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι βέβαιη την επόμενη μέρα των εκλογών με απλή αναλογική.
Έλεγα φίλες και φίλοι ότι δεν πρόκειται εμείς να νομιμοποιήσουμε αυτή την εκτροπή, τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας, αλλά απευθυνόμαστε στο λαό να πάρει τη δική του τύχη στα χέρια του και να ανοίξει μια νέα προοπτική για τον τόπο. Και αυτό που ζητάμε απευθυνόμενοι στον λαό είναι να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη δημοκρατία, να σταματήσουν τα παιχνίδια με την οικονομία, τα παιχνίδια της αισχροκέρδειας. Να σταματήσουν τα παιχνίδια με την κοινωνία, να σταματήσουν τα παιχνίδια με τις ζωές μας.
Και ζητάμε τώρα, άμεσα τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη Βουλή στον ελληνικό λαό.
Αναρωτιέμαι όμως ένα πράγμα φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας: Εδώ και λίγες μέρες από τότε που ανακοινώσαμε την απόφασή μας να μη νομιμοποιήσουμε την εκτροπή και ρίξαμε, για να το πω λαϊκά, το γάντι στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα νομιμοποιούμε με την παρουσία μας στις ψηφοφορίες το νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης ούτε για μια μέρα -διότι σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου δεν θα μπορούσε να σταθεί κυβέρνηση ούτε για μια μέρα με όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί- από τη στιγμή που ανακοινώσαμε την απόφασή μας ζητώντας την άμεση προκήρυξη των εκλογών, έχω μια μεγάλη απορία: αφού είναι τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις όπως μας λένε, αφού έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή, γιατί δεν σηκώνει αυτό το γάντι; Γιατί δεν πάει σε εκλογές; Γιατί δεν πάει να καθαρίσει το παιχνίδι; Γιατί αφήνει να τον υπονομεύουμε και να τον αμφισβητούμε;
Η απάντηση είναι σε όλους μας προφανής: διότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η στρατιά των κυβερνητικών παπαγάλων, που βεβαιώνει μονότονα από το βράδυ έως το πρωί ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για την κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν σηκώνει το γάντι γιατί ξέρει ότι όποτε και να τις προκηρύξει, τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης – παραλαβής. Εκτός κι αν αποφασίσει κι αυτός, όπως ο Σαμαράς το ’15 να μην έρθει.
Φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία, φοβάται και τη σύγκριση. Φοβάται τη σύγκριση και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που επτά χρόνια τώρα που είναι αρχηγός (τρία αρχηγός και τέσσερα σχεδόν πρωθυπουργός) ούτε μια φορά δεν δέχτηκε τις επανειλημμένες προκλήσεις μου να πάμε σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση, ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό. Φοβάται τη σύγκριση.
Το μόνο που επιθυμεί είναι μια προκατασκευασμένη, προγραμματισμένη αντιπαράθεση μέσα από τις γραπτές ομιλίες που του ετοιμάζουν. Και εκεί, όταν βλέπει τα δύσκολα στη Βουλή, κι εκεί το βάζει στα πόδια, έχει τύχει κι αυτό. Φοβάται τη σύγκριση, φοβάται την αντιπαράθεση, φοβάται και τις εκλογές που θα έρθουν. Θέλει δεν θέλει, θα έρθουν.
Ο φόβος αυτός όμως τον οδηγεί διαρκώς σε διχαστικές ακρότητες, σε ύβρεις, σε ψέματα, σε σπασμωδικές κινήσεις. Και πολύ φοβάμαι ότι η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989: Λάσπη, διώξεις, τρομοκρατία, ειδικά δικαστήρια, κατασκευές με μαύρες σακούλες, ψέματα, δολοφονίες χαρακτήρα, ακόμα και προβοκάτσιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη.
Αυτή η εκστρατεία μίσους και διαβολής είναι βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης και αυτό απαιτεί απ’ όλους μας πάνω απ’ όλα ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση. Να μην επιτρέψουμε σε αυτό το καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα. Να απαντήσουμε στην επίθεση των φαύλων, με μια μεγάλη αντεπίθεση δημοκρατίας.
Γι’ αυτό και εμείς απέναντι στη χυδαιότητα, στη τοξικότητα, στο θράσος, στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια του συντοπίτη σας του Γέρου της Δημοκρατίας: Τι κάνουμε; «Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες». Αυτό κάνουμε. Με την παρουσία μας, με τον λόγο μας, με τα επιχειρήματά μας, με κάθε θεσμική δυνατότητα που έχουμε, με τη νηφαλιότητα, με την αποφασιστικότητα.
Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες και με την παρουσία μας σε στάδια. Εκεί που αυτοί δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε θέατρα, εμείς γεμίζουμε στάδια, απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό κοιτώντας τον στα μάτια για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους.
Φίλες και φίλοι, η ιστορία του τόπου θυμίζει στους παλαιότερους αλλά και διδάσκει εμάς τους νεότερους, ποια ήταν και ποια είναι η στάση της Δεξιάς και ιδιαίτερα της οικογένειας Μητσοτάκη απέναντι στη δημοκρατία. Όσα ζούμε είναι πρωτοφανή, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ιδίως όσοι είστε μεγαλύτεροι, δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλα αυτά δεν τα περίμενε από τη Νέα Δημοκρατία ενός Μητσοτάκη.
Αυτό που ίσως να μην περιμένουμε είναι η επαμφοτερίζουσα στάση δυνάμεων του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου. Θέλω σήμερα εδώ από τη δημοκρατική Πάτρα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Σεβόμαστε κάθε προοδευτική δύναμη του τόπου και επιθυμούμε το διάλογο και τη συνεργασία. Δεν βλέπουμε εχθρούς απέναντί μας στο Κέντρο και στα Αριστερά του πολιτικού χάρτη. Ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ένας: είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Κανένας άλλος.
Και στον δημόσιο διάλογο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, πολέμου και τοξικότητας, εμείς επιχειρούμε να μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα. Οι θέσεις μας στη δημόσια συζήτηση αφορούν την πολιτική και όχι την παραπολιτική.
Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω. Δεν θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο, θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική,να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό όχι γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το θύμα των υποκλοπών σήμερα να μπορεί να συγκυβερνά με τον θύτη του αύριο. Αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλέυρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό δεν μπορούμε να φανταστούμε. Και αυτό είναι μια πολιτική θέση, κανένα υπονοούμενο δεν αφήνουμε. Είναι μια πολιτική θέση.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης για να γυρίσει σελίδα ο τόπος, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αυτό δεν μπορούμε να φανταστούμε, αλλά ούτε και μπορούμε να το πιστέψουμε, ειδικά μετά την τραυματική εμπειρία της περιόδου των μνημονίων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πολίτες της Αχαΐας, ένα είναι το σίγουρο: πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή, είναι αυτή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση. Και αυτό δεν το λέμε με διάθεση υπεροψίας, ούτε με διάθεση ψηφοθηρίας. Το λέμε γιατί αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και τη προοδευτικής συνεργασίας, προϋπόθεση αριθμητική αλλά και ηθική και πολιτική, είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της απλής αναλογικής.
Γι’ αυτό και σήμερα από εδώ, από την Πάτρα θέλω να απευθυνθώ σε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη και να καλέσω όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, είτε υπάρχουν σημεία τα οποία διαφωνούμε -και ναι, υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε- είτε υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν μεταξύ μας τριβές και προστριβές, να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: ότι η δυνατότητα να γυρίσει σελίδα ο τόπος είναι το πιο κρίσιμο σήμερα. Ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε: πρέπει το καθεστώς Μητσοτάκη να ηττηθεί, πρέπει η δημοκρατία να ανασάνει, πρέπει η χώρα να γυρίσει σελίδα.
Καλούμε λοιπόν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε κοινή συστράτευση και αγώνα με στόχο την πολιτική αλλαγή, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Μη βιάζεστε, είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Η ιδιαιτερότητα αυτής της προεκλογικής περιόδου όμως είναι ότι δεν τόλμησε να την προκηρύξει ο πρωθυπουργός της χώρας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Την προκηρύσσουμε εμείς και απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό για να έρθει μια ώρα αρχύτερα εκείνη η ώρα της αλλαγής.
Ακούω όμως τελευταία φίλες και φίλοι μια βολική κατά την άποψή μου για το καθεστώς που μας κυβερνά άποψη, ότι τα θέματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι δευτερεύοντα ζητήματα μπροστά στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν, αλλά θέλουν να μας πείσουν να μην ασχολούμαστε με τα θέματα της δημοκρατίας.
Εύλογα αναρωτιούνται ακόμη και άνθρωποι καλής θέλησης αν πρέπει τελικά να μας ενδιαφέρει πιο πολύ το ένα ή το άλλο, η δημοκρατία ή η οικονομία.
Εμείς τους απαντάμε δίχως καμιά επιφύλαξη: το έλλειμμα δημοκρατίας εκδηλώνεται όχι μόνο με τις υποκλοπές, αλλά και με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, με τον λογαριασμό του ρεύματος, την τιμή της βενζίνης. Το διάτρητο κράτος δικαίου είναι αυτό που διευκολύνει την αδικία οι ελάχιστοι να πλουτίζουν από την αφαίμαξη των πολλών.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, πρώτο ή δεύτερο, ασήμαντο ή πιο σημαντικό, επείγον ή λιγότερο επείγον. Διότι το ψωμί και η ελευθερία ήταν πάντα αξεχώριστα. Είχαν πάντοτε την ίδια σημασία και την ίδια αξία στη ζωή των ανθρώπων. Προϋπόθεση και της κοινωνικής και της οικονομικής σταθερότητας είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου, των θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει οδηγήσει μονάχα σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά μας έχει οδηγήσει και σε ένα πρωτοφανές κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Τα ξέρετε, τα ζείτε, τα βιώνετε καθημερινά.
Υποσχέθηκε καλούς μισθούς και διέλυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και λεηλατεί τους αδύναμους και τη μεσαία Τάξη, κρατώντας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σταθερά υψηλό, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από 10%
Τι άλλο υποσχέθηκε; Υποσχέθηκε καλές δουλειές. Και τι έφερε; Την κατάργηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες.
Τι άλλο υποσχέθηκε; Την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Και τι απέγινε; Μείωσε συντριπτικά το πραγματικό της εισόδημα. Αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριζε με επιδόματα τους αδύναμους, είναι αυτοί που έχουν αναγκάσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια και με επιδόματα. Κουπόνια στα σούπερ μάρκετ, κουπόνια στη βενζίνη, κουπόνια παντού.
Υποσχέθηκε επίσης στους συνταξιούχους, στήριξη. Και τι έκανε; Κατάργησε 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφαίρεσε τα αναδρομικά που δικαιούνται για τα τέσσερα χρόνια που κυβερνά έχει συνολικά κρατήσει στο δημόσιο Ταμείο πάνω από 7 δισ. που έπρεπε να κατευθυνθούν στους συνταξιούχους.
Τι άλλο υποσχέθηκε; Ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών. Και τι έγινε; Τους έπνιξε στα χρέη και στους πλειστηριασμούς.
Τέλος, στα θέματα της οικονομίας υποσχέθηκε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ότι θα φέρει την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα. Για να αποδειχτεί τελικά ότι Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Γιατί; Γιατί η οικονομική πολιτική του μπορεί να παράγει πράγματι σημαντικά κέρδη για κάποιους λίγους και ισχυρούς, δεν παράγει όμως οικονομική σταθερότητα και προοπτική.
Διότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον ανισοτήτων και αδικίας, σε ένα περιβάλλον αισχροκέρδειας, σε ένα περιβάλλον που φροντίζει μόνο για τα κέρδη των ισχυρών.
Αντίθετα, θυμηθείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες στη διακυβέρνησή του, ήταν αυτός που κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να ξαναφέρει την οικονομική σταθερότητα. Εμείς σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Πετύχαμε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία σήμερα παραμένει ζωντανή και αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα σήμερα μπορεί να βρίσκεται στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια.
Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία μετά από πολλά χρόνια σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων όταν βγήκαμε από το Μνημόνιο, ταυτόχρονα όμως προσπαθώντας, κάνοντας το παν για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Θυμηθείτε: τεσσεράμισι χρόνια κυβερνήσαμε, ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκε ο λογαριασμός του ρεύματος. Ούτε ένα ευρώ.
Επειδή βλέπω αρκετούς σήμερα σε αυτό το γήπεδο, -το βλέπω από τα άσπρα μαλλιά- που ενδεχομένως να είναι απόμαχοι της εργασίας, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους ρωτήσω: το 2019 η σύνταξη που έπαιρναν, ήταν μια σύνταξη που μπορούσε να έχει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια; Σήμερα τι είναι; Το 40% της αγοραστικής δύναμης για όσους έχουν εισόδημα έως 750 ευρώ έχει μειωθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Φίλες και φίλοι, ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος δεν υποκλέπτει μονάχα τις συνομιλίες, προσπαθεί να υποκλέψει και τις μεγάλες επιτυχίες της δικής μας διακυβέρνησης, να τις πλαστογραφήσει και να τις παρουσιάσει ως δικές του. Πλαστογραφεί ακόμη και την αλήθεια για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές από κάθε έναν από τους τέσσερις διεθνείς οίκους αξιολόγησης επί των ημερών μας. Ούτε τις μισές επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί λοιπόν να μιλά για οικονομική σταθερότητα.
Και δεν μπορεί να μιλά, πρώτον γιατί δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα δίχως δικαιοσύνη, δεύτερον γιατί αν υπάρχει σήμερα ένας παράγοντας αστάθειας και πολιτικής αποσταθεροποίησης και άρα και οικονομικής αποσταθεροποίησης, αυτός ο παράγοντας της αστάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Η μόνη σταθερότητα που εγγυάται, είναι η σταθερή αύξηση των τιμών, η σταθερή αισχροκέρδεια, η σταθερή αύξηση των κερδών για τους λίγους και τους εκλεκτούς.
Θέλω όμως να πω δυο λόγια σήμερα εδώ σε όλους εσάς που μαζευτήκατε για να δώσουμε μαζί το έναυσμα αυτής της μάχης. Δυο λόγια που δεν αφορούν μονάχα την αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη -την ξέρουμε αυτή την αποδόμηση, τη ζούμε καθημερινά- ούτε αφορούν τις συγκρίσεις με το παρελθόν.
Θέλω να πω δυο λόγια γι’ αυτό που έχουμε στα σκαριά, θέλω να πω δυο λόγια για το όραμά μας, για τους στόχους μας. Το όραμά μας δεν είναι άλλο από αυτό που λέει το σύνθημά μας: Δικαιοσύνη. Προσδοκούμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, θέλουμε να φέρουμε τη δικαιοσύνη παντού.
Το σχέδιό μας, φίλες και φίλοι, είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας, να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγουμε περισσότερο πλούτο κι αυτός να κατανέμεται στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς να μένουν στο περιθώριο οι άνθρωποι της παραγωγής.
Η χώρα μας, διαβάζουμε στις μελέτες της Eurostat, έχει τη μεγαλύτερη ψαλίδα στις τιμές που βγάζει ο παραγωγός στο χωράφι, με τις τιμές που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι. 300% διαφορά κατά μέσο όρο, η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιό μας είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την αισχροκέρδεια, να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής, να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.
Το σχέδιό μας, τέλος, είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη.
Μάθαμε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη και τις δυσκολίες. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη επίσης όχι μόνο γιατί έχουμε πια την εμπειρία, αλλά και γιατί έχουμε τους ανθρώπους, το αναντικατάστατο αυτό όπλο που λέγεται στήριξη του λαού.
Θέλουμε, επιτρέψτε μου σήμερα εδώ, απέναντί σας να καταθέσω μια δέσμευση και μια πρόκληση: να υπογράψουμε εδώ μαζί σας ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και δημοκρατίας και να δεσμευτώ εγώ ενώπιόν σας εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της απλής αναλογικής θέλουμε να είναι και δεσμευόμαστε να είναι μια κυβέρνηση βαθιά δημοκρατική, μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας κι όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας.
Θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση που θα έχει σε θέσεις ευθύνης ένα σημαντικό αριθμό γυναικών, που διαθέτουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ευαισθησία που απαιτείται στην αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων.
Θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση που θα πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους ανθρώπους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενό τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελίτ, όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
Θέλουμε και θα είναι μια κυβέρνηση που θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, από ανθρώπους του πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.
Μια κυβέρνηση που θα κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το κόμμα.
Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από όλες εκείνες τις ρυθμίσεις και τις απορυθμίσεις που παράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό.
Και έχουμε ήδη ετοιμάσει εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουμε ήδη ετοιμάσει αυτό το μεγάλο πολυνομοσχέδιο που θα κάνει σκούπα και θα σκουπίσει όλες εκείνες τις διατάξεις και όλους εκείνους τους νόμους που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και στα δικαιώματα του πολίτη, στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας, στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, στη φορολογική ασυλία των εταιρειών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, τα είδη πρώτης ανάγκης.
Θα βάλουμε ένα τέρμα από τις πρώτες μέρες στα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ στα νέα παιδιά. Θα βάλουμε ένα τέρμα στην πανεπιστημιακή αστυνομία και οι αστυνομικοί θα πάνε στη γειτονιά να αντιμετωπίσουν το έγκλημα. Θα βάλουμε ένα τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και λεηλασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα βάλουμε ένα τέρμα στην θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού. Θα βάλουμε ένα τέρμα στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών. Θα βάλουμε ένα τέρμα από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Μια από τις ειρηνικές διαφορές ιδεολογικές της προοδευτικής παράταξης από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη παράταξη είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τα κέρδη και τις αγορές. Ναι, παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπόρευμα στη δική μας αντίληψη για την οργάνωση της κοινωνίας.
Το κρίσιμο όμως φίλες και φίλοι δεν είναι αυτά που σχεδιάζουμε να καταργήσουμε. Αλλά αυτά που έχουμε ήδη στα σκαριά να δημιουργήσουμε για την επόμενη μέρα. Και έχουμε στα σκαριά να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης.
Αλλά τι θα πει «Δικαιοσύνη παντού»; Και πώς θα τη φέρουμε στη ζωή και στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη; Τι σημαίνει δικαιοσύνη για τους άνεργους, τους νέους, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους; Τι σημαίνει για τη ζωή τους;
Πρώτα από όλα, δικαιοσύνη σε μια συνθήκη σαν τη σημερινή, που η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα, σημαίνει πάνω απ’ όλα άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, για να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια.
Δικαιοσύνη πάνω απ’ όλα στην κοινωνία στις μέρες μας σημαίνει μέτρα, όπως για παράδειγμα η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να γίνει ξανά δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Η προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, η επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, η διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των ανθρώπων στον χώρο της εργασίας; Δικαιοσύνη στον χώρο της εργασίας σημαίνει:
· Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
· Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
· Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
· Ξεπάγωμα των τριετιών
· Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
· Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
· Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών
Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην οικονομία στις μέρες μας; Σημαίνει ένα σχέδιο με:
· Επιβολή αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
· Μείωση των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση
· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
· Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, τα funds και τους Πάτσηδες
· Θέσπιση 120 δόσεων και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
· Και δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα για να οδηγήσει ξανά τις τράπεζες στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και όχι των ισχυρών.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη στις συντάξεις στα πλαίσια τα δημοσιονομικά τα εφικτά;
Σημαίνει:
· Σεβασμός στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις. Έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό διότι οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.
· Επαναφορά της 13ης σύνταξης που θεσπίσαμε το 2019
· Άμεση αποκατάσταση των ανισοτήτων στους συνταξιούχους σε σχέση με τις αυξήσεις που δόθηκαν τώρα και είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό, αλλά τις είχαμε αποφασίσει εμείς από το ’17, αλλά σημαίνει και αποκατάσταση της αδικίας που δημιουργείται με την προσωπική διαφορά
·Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
Τι σημαίνει όμως δικαιοσύνη για γυναίκες και για τις νέες μητέρες; Σημαίνει:
·Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
·Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
·Το κράτος να φροντίσει ώστε να υπάρχουν παντού Βρεφονηπιακοί σταθμοί για να μπορούν να πηγαίνουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια; Σημαίνει:
·Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb που έχει οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των τιμών των ενοικίων, πράγμα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι εδώ στην Πάτρα.
·Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου
Δικαιοσύνη είναι να κάνουμε πράξη και θα κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε σχεδιάσει για την επόμενη μέρα να σταθεί στα πόδια του ο ελληνικός λαός. Είναι το πρόγραμμα το οποίο δεσμευόμαστε απέναντί σας και απέναντι στον ελληνικό λαό.
Και ξέρετε κάτι; Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη διακυβέρνηση του τόπου στην πιο δύσκολη, στην πιο δραματική στιγμή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Όταν οι προκάτοχοί μας είχαν φροντίσει να αφήσουν τη χώρα χρεοκοπημένη, τα Ταμεία άδεια, να μην υπάρχουν συντάξεις για να δώσουμε στους συνταξιούχους. Αυτή ήταν η εικόνα που είχαμε παραλάβει.
Λένε κάποιοι συνήθως για «καμένη γη». Εδώ δεν επρόκειτο για καμένη γη, εδώ επρόκειτο για πυρηνικό ολοκαύτωμα. Έτσι είχαν αφήσει την πατρίδα μας. Δουλέψαμε σκληρά, σφίξαμε τα δόντια και βγάλαμε τη χώρα από αυτό το βάρος για να έχει σήμερα τη δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση, χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλι της να μπορεί να δίνει -όπως λένε οι ίδιοι ότι έδωσαν- 50 δισ. για στήριξη. Για φανταστείτε να είχαμε εμείς μια τέτοια δυνατότητα!
Και αναρωτιέμαι: πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ποιος τα είδε αυτά τα λεφτά; Πήγαν όχι για να στηρίξουν αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά πήγαν για να στηρίξουν κάποιους ισχυρούς χωρίς κριτήρια, χωρίς πλαίσιο, διότι πάντοτε έτσι λειτουργεί η Δεξιά.
Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει πλέον την ευκαιρία σε συνθήκες κανονικότητας και δημοσιονομικής αυτάρκειας να κυβερνήσουμε, όχι για να μαζέψουμε με δικαιοσύνη, αλλά για να στηρίξουμε με δικαιοσύνη όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και να βάλουμε τις βάσεις για μια άλλη προοπτική για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό δικαιοσύνη είναι το πρόγραμμα αυτό που καταθέτουμε σήμερα στην κρίση σας να γίνει πράξη με την έγκριση και τη σφραγίδα του ελληνικού λαού.
Δικαιοσύνη είναι να αποκαταστήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προχωρήσουμε σε ένα νέο ΕΣΥ με:
·Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών.
·Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας
·Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά
·Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό στα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ
Δικαιοσύνη να στηρίξουμε την Παιδεία, με:
·Με διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
·Διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια
·Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
·Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
·Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις Σχολές χαμηλής ζήτησης.
Δικαιοσύνη επίσης είναι και πρέπει να είναι να κάνουμε μεγάλες τομές στο κράτος. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική δικαιοσύνης χωρίς τομές στο κράτος και αυτό σημαίνει να αντικαταστήσουμε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που έχει γίνει ανέκδοτο, με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας, με δραστικό περιορισμό των απ’ ευθείας αναθέσεων και των μετακλητών.
Δικαιοσύνη στο κράτος όμως σημαίνει και ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, που είναι η εθνική ασφάλεια και η εγκληματικότητα και όχι οι παρακολουθήσεις.
Δικαιοσύνη στο κράτος όμως σημαίνει να αναδιαρθρώσουμε και να προχωρήσουμε σε κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας. Να την καθαρίσουμε από τους επίορκους αστυνομικούς, διότι η Ελληνική Αστυνομία -και είναι εδώ και ο πρώην αρχηγός της- πρέπει να έχει στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Διότι εμείς αφήσαμε μια ΕΥΠ να παρακολουθεί την Greek Mafia και τώρα δυστυχώς διοικείται από τη Greek Mafia.
Δικαιοσύνη όμως, φίλες και φίλοι, είναι να στηρίξουμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυο νέα παιδιά χάθηκαν προχθές και είναι μεγάλη και βαριά η θλίψη για τη χώρα, για τον λαό, για το έθνος. Θέλω όμως στη μνήμη τους να μιλήσω για εκείνα τα παιδιά που καθημερινά αψηφούν τον κίνδυνο, βρίσκονται στους αιθέρες και έχουν άρτια τεχνογνωσία, κυρίως όμως έχουν ψυχή και καρδιά.
Και θέλω να πω ότι αυτά τα παιδιά θέλουν στήριξη. Καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει κανένα πόλεμο κηρυγμένο ή ακήρυχτο χωρίς έμψυχο δυναμικό, χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς στήριξη του έμψυχου δυναμικού.
Εμείς τεσσεράμισι χρόνια προσπαθήσαμε να κλείσουμε τρύπες στην οικονομία παντού. Κοιτάξαμε πώς θα δαπανήσουμε και το τελευταίο ευρώ και στηρίξαμε τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί που έχουν πλέον δημοσιονομικές δυνατότητες, δεν αύξησαν ούτε ένα ευρώ τα επιδόματά τους, δεν φρόντισαν ούτε ένα ευρώ για τη στήριξή τους.
Τι φρόντισαν μόνο; Να κάνουν τους μεγαλύτερους εξοπλισμούς της τελευταίας 30ετίας: 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, παρακολουθώντας τους πάντες. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εγώ είπα στη Βουλή ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αφορούσε σημερινά λεφτά 8 δισ. σε έξι χρόνια διακυβέρνησης. Αυτοί μέσα σε τρία χρόνια πρόλαβαν κι έκαναν 15 δισ. ευρώ, αλλά τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη καθημερινά, τους ανθρώπους που θυσιάζουν καθημερινά τη ζωή τους, δεν τους έχουν στηρίξει.
Δικαιοσύνη λοιπόν σημαίνει έλεγχος και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που δόθηκε για εξοπλιστικά προγράμματα και ουσιαστική στήριξη του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος, δικαιοσύνη χρειάζεται και στη Δικαιοσύνη με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους. Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη σχέση του πολίτη με τη Δικαιοσύνη, επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της και κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
Επιτρέψτε μου όμως και συγχωρήστε με αν μακρηγορώ, αλλά έχω καιρό να έρθω στην Πάτρα. Έχω καιρό να έρθω εδώ, στον τόπο αυτό τον δημοκρατικό, αλλά και στην εκλογική μου Περιφέρεια, μην το ξεχνάτε. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια και για τον τόπο σας, να αναφερθώ με δυο λόγια για την περιοχή σας και να προσπαθήσω να δω τι μπορεί να σημαίνει για μια προοδευτική κυβέρνηση δικαιοσύνης στην Αχαΐα.
Πιστεύω, φίλες και φίλοι, μιας και γνωρίζω λίγο πολύ τα μεγάλα προβλήματα του νομού, ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να κλείσουμε άμεσα τις πληγές που άνοιξε η εκδικητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμπαθεί και πολύ την Αχαΐα, διότι η Αχαΐα έχει μια δημοκρατική παράδοση που τον ταράζει, τον ενοχλεί αυτή η δημοκρατική παράδοση.
Έτσι, αμέσως μόλις αναδείχτηκε στην εξουσία, τι έκανε; Κατάργησε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινούσε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος τη λειτουργία της. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσα στέρησε αυτό από την Αχαΐα. Ένα μονάχα θα πω: Μαζί θα επαναφέρουμε στη ζωή τη Νομική Σχολή στην Πάτρα, άμεσα και αυτό είναι δέσμευση.
Επίσης αμέσως μετά την άνοδό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανατράπηκε ο σχεδιασμός της υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηρόδρομου και της βελτίωσης του δρόμου της Πατρών – Πύργου, έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί και έβαιναν προς υλοποίηση. Για το τρένο δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, απλώς θα πω ότι οι άριστοι τα έκαναν κι εδώ μούσκεμα.
Ένα θα πω και γι’ αυτό: Μαζί, από τις πρώτες μέρες, θα τα κάνουμε όλα αυτά πράξη, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Θα ξαναμπεί στις ράγες ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας.
Επίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση του Φράγματος Πηνειού στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, που θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τις ανάγκες άρδευσης των περιοχών. Και το έκανε αυτό στην περιοχή χάριν των ισχυρών συμφερόντων, αλλά εις βάρος των πολιτών. Αρκέστηκε πρόσφατα σε κάποιες αόριστες υποσχέσεις εδώ ο κ. Μητσοτάκης. Και εδώ ένα θα πω: Μαζί θα το κάνουμε πράξη, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Μαζί επίσης και με περιβαλλοντική ευαισθησία θα αντιμετωπίσουμε και θα λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η προσπάθεια άναρχης δημιουργίας γιγάντιων ανεμογεννητριών, όπως στο Καστρίτσι και το Σκιαδοβούνι και η προσπάθεια λειτουργίας λατομείου μέσα στο πιο πυκνό δάσος της Αχαΐας, στον Χελμό, στο κέντρο μιας περιοχής στα Καλάβρυτα με μεγάλη και πολυδιάστατη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.
Τέλος, είναι επείγουσα ανάγκη η προοδευτική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή και όχι μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Δεν θα απαριθμήσω τι γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τον Άγιο Ανδρέα, το Καραμανδάνειο παιδιατρικό, σε όλες τις δομές, τα ξέρετε επειδή τα ζείτε.
Ένα μόνο θα πω: Μαζί θα κάνουμε κι εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, μια μεγάλη προσπάθεια για ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα τερματίσουμε την ιδιωτικοποίησή του, θα τερματίσουμε τη διάλυσή του. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο ΕΣΥ ισχυρό, δημόσιο, αξιόπιστο που θα προσφέρει αξιοπρεπή περίθαλψη σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας σας καλούμε σε μια μάχη για να υπογράψει η μεγάλη πλειοψηφία το λαού μας το συμβόλαιο δημοκρατίας και δικαιοσύνης της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα ανατείλει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης.
Οι αντίπαλοί μας βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, πάνω από εκείνους που τα παράγουν. Εμείς βάζουμε τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη. Βάζουμε τους παραγωγούς των αγαθών, τους ανθρώπους της δουλειάς, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της υγιούς επιχειρηματικότητας, πάνω από την ασυδοσία αγορών.
Γιατί ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος, αυτή η επιλογή είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική συνοχή, εθνική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Γιατί ξέρουμε ότι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας δεν αποτελεί μονάχα ένα όραμα και μια δέσμευση για μας, αλλά είναι πλέον ένα υπαρξιακής σημασίας διακύβευμα για την ίδια την χώρα και τον λαό.
Αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας, την Ελλάδα της προκοπής και της δημοκρατίας, την Ελλάδα της δικαιοσύνης, σας καλώ σήμερα με τον αγώνα σας, όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις εκλογές να πάρουμε στα χέρια μας, να την πάρετε στα χέρια σας.
Τις εκλογές θέλει δεν θέλει θα τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκης. Στο δικό μας χέρι είναι να πάμε το μήνυμα από άκρη σε άκρη, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη ότι αυτή η νίκη θα είναι νίκη της δημοκρατίας, αυτή η νίκη του λαού.
Το μήνυμα ότι μπορούμε ξανά να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, το μήνυμα ότι μπορούμε ξανά να βάλουμε τη δημοκρατία μας σε πλαίσιο και σε ράγες. Το μήνυμα ότι μπορούμε να σταματήσουμε την κοινωνική αδικία, την αισχροκέρδεια, το μήνυμα ότι η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο μπορεί να νικήσει.
Σας καλώ με τη μάχη και τον αγώνα σας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε όταν ο κ. Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές, να είναι βέβαιο ποιος θα τις κερδίσει αυτές τις εκλογές.
Θα τις κερδίσει η δημοκρατία, θα τις κερδίσει η δημοκρατική παράταξη. Θα τις κερδίσει η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και μη ξεχνάτε φίλες και φίλοι: η αλλαγή είσαστε όλοι εσείς, είμαστε όλοι εμείς, ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά.
Με τη δική σας μάχη, με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας ψήφο, θα κερδίσουμε.
Και στους νέους ανθρώπους ένα μόνο μήνυμα: να πείσουμε τους συνομήλικούς μας, τους νέους και τις νέες να πάνε στην κάλπη για να βάλουν τη σφραγίδα τους στην αλλαγή και στην προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σας ευχαριστώ θερμά γιατί σήμερα δώσατε ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Σήμερα δώσατε το μήνυμα ότι η δημοκρατική Αχαΐα των μεγάλων παραδόσεων και των αγώνων βάζει μπροστά το τρένο της μεγάλης αλλαγής, για άλλη μια φορά.
Καλή δύναμη! Καλούς αγώνες! Γεια σας. Σας ευχαριστώ.
Σήμερα ήταν μια βραδιά ίσως με το περισσότερο κρύο του χειμώνα. Την κάνατε την πιο ζεστή βραδιά του χειμώνα, με την παρουσία σας, με το πείσμα σας, με την αποφασιστικότητά σας. Δώσατε μήνυμα νίκης!
Σας ευχαριστώ, γεια σας”.