Τσίπρας: Φόρους γι’ αυτούς που έχουν υπερκέρδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5» και τους δημοσιογράφους Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Διαμαντίδη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φορολογήσει τις εταιρείες που έχουν υπερκέρδη. Αναλυτικά όσα τόνισε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είχαμε ενημερώσει νωρίτερα ότι θα συνομιλήσουμε στη σημερινή εκπομπή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Αυτή την ώρα τον πετυχαίνουμε στο αυτοκίνητο να μετακινείται προς τον Λαγκαδά. Έχει συνάντηση ο κ. Τσίπρας με γονείς και εκπαιδευτικούς του 1ο και 2ου Λαγκαδά. Κύριε Πρόεδρε, καλή σας ημέρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Καλημέρα στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσω από ένα δυο ζητήματα παιδείας με αφορμή την επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα στον Λαγκαδά. Μια σφοδρή επίθεση είδα κατά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη γνωστή υπόθεση της Τράπεζας Θεμάτων και σχεδόν αυτή η επίθεση έδινε την εντύπωση ότι δεν έγινε τίποτα σε επίπεδο ψηφιακού κράτους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν γνωρίζετε ότι δεν είναι έτσι, να μας το πείτε και εσείς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό άλμα και είναι απαράδεκτο να μην είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε ενδοσχολικές εξετάσεις χωρίς απρόοπτα. Διότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες μαθητές και γονείς. Οι δικαιολογίες που δόθηκαν από την πρώτη στιγμή, κατά την άποψή μου, ήταν αστείες: ότι ευθύνεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία είχε αναλάβει μόλις τέσσερις ημέρες. Και αυτή η αποποίηση ευθυνών νομίζω ότι προκαλεί τους πολίτες. Και κυρίως, η δικαιολογία ότι υπήρξε κυβερνοεπίθεση διαψεύσθηκε λίγες μέρες μετά από τα επίσημα χείλη της Ένωσης των ανθρώπων που ασχολούνται εν πάση περιπτώσει με τα ψηφιακά θέματα, της Ένωσης Πληροφορικών, οι οποίοι έδωσαν την εικόνα, με σαφήνεια, ότι δεν υπήρξε κυβερνοεπίθεση.
Αλλά εν πάση περιπτώσει, μιας και αναφερθήκατε στα θέματα της Παιδείας, νομίζω ότι το κρίσιμο που πρέπει να δούμε ετούτη την ώρα, γι’ αυτό πάω στον Λαγκαδά, είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα σε σχολικές μονάδες. Στον Λαγκαδά, δυο σχολεία, αν δεν κάνω λάθος το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο, εδώ και δυο χρόνια, από τον Αύγουστο του 2021, όπου κρίθηκε ακατάλληλο το κτίριο που συστεγάζονταν τα δυο αυτά γυμνάσια, βρίσκονται σε κοντέινερς και δυο χρόνια δεν έχουν πάρει μια απάντηση.
Άρα λοιπόν, εδώ νομίζω ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Τα προβλήματα που αφορούν την κατάσταση της Παιδείας. Τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τι θα γίνει στο μέλλον, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό -και αναφέρομαι στα θέματα της ακρίβειας.
Χαίρομαι να σας πω ότι ξεκίνησε μετά τις πρώτες εκλογές, στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, μια συζήτηση για τα θέμα της φορολογίας. Έστω και με στρεβλό τρόπο από την πλευρά των πολιτικών μας αντιπάλων, που θέλουν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε λίγο στην οικονομία. Είναι προφανές ότι όλη η προηγούμενη προεκλογική περίοδος εγκλωβίστηκε σε μία κούφια συζήτηση περί σχηματισμού κυβερνήσεων και σεναρίων. Ουσιαστικά, δεν ειπώθηκε τίποτα σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μείνουμε στις δεκαεννιά μέρες που θα ακολουθήσουν, θα μάθουμε δυο πράγματα για να ξέρουμε όταν θα φτάσουμε στην κάλπη περί τίνος πρόκειται. Άλλο θέμα για την Παιδεία. Επειδή σας ακούω συνέχεια να λέτε περί αποφυγής παντοδυναμίας Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, δεν ξέρω αν έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μια παντοδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να στρώσει χαλί για αναθεώρηση Συντάγματος και μέσα σε όλα αυτά να προκύψει και η αναθεώρηση στο άρθρο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ξέρω ότι η Αριστερά είναι αντίθετη, αλλά σας ρωτώ ευθέως: δεν είναι κάτι σαν εθνικός στρουθοκαμηλισμός να κλείνουμε τα μάτια στο τι γίνεται γύρω μας, να φεύγουν παιδιά δεξιά κι αριστερά ή και ενήλικες, γιατί όλοι κυνηγάνε προσόντα πλέον, και να σκορπάμε αφειδώς χρήμα δεξιά κι αριστερά και να μη μένουν εδώ τα λεφτά και να φέρουμε κι άλλους; Άλλοι έχουν στήσει εκπαιδευτικές βιομηχανίες.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε μ’ έναν τρόπο ιδιαίτερο αμέσως μετά τις εκλογές, από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία 180 βουλευτές για να το αναθεωρήσει μόνη της το Σύνταγμα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ από τη Μεταπολίτευση και μετά. Κανένα κόμμα δεν έχει αυτή την αλαζονική επιδίωξη, χωρίς συναίνεση, να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Πρώτα απ’ όλα για το άρθρο 16, οφείλω να σας πω ότι εδώ δεν πρόκειται για μια ιδεοληψία ή μια ιδιαιτερότητα της Αριστεράς. Το άρθρο 16 ήταν βασικό άρθρο του Συντάγματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1975. Δεν ήταν άποψη της Αριστεράς. Είναι βασικός πυλώνας του Συντάγματος, το οποίο η Δεξιά δημιούργησε. Πάμε λοιπόν στην ουσία. Η ουσία είναι ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα δεν πρόκειται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν πρόκειται στη χώρα να έρθει ούτε το Χάρβαρντ ούτε το Κέμπριτζ.
Τα δημόσια πανεπιστήμια, αυτά που έχουμε, τα οποία έχουν λοιδορηθεί, έχουν αμφισβητηθεί, εντούτοις αρκετά από αυτά, τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια, βρίσκονται μέσα στον κλειστό πυρήνα του 6% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Δεν ξέρω άλλους τομείς που να έχει τέτοιες επιδόσεις η χώρα μας. Άρα λοιπόν, αντί εμείς να δουλέψουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την ποιότητα των σπουδών, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των σπουδών, να προσλάβουμε καθηγητές, να αυξήσουμε τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια, να ανοίξουμε τις δυνατότητες να μπαίνουν περισσότερα παιδιά, κάνουμε το ακριβώς αντίθετο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν γίνονται και τα δύο; Και τα δύο δεν μπορούμε να τα κάνουμε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια συζήτηση μεγάλη για το αν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά αυτή τη στιγμή στη δημόσια σφαίρα αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικές αντιλήψεις και λογικές. Η αντίληψη, λοιπόν, η νεοφιλελεύθερη της Νέας Δημοκρατίας, είναι η αντίληψη ότι τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή αγοράζονται και πουλιούνται. Τα πάντα. Πιστεύω ότι δεν μπορεί τα πάντα να είναι αγοραία. Υπάρχουν κάποια αγαθά που οφείλουν να είναι υπό τη δημόσια σφαίρα, ακριβώς για να προστατεύεται το δημόσιο καλό, το δημόσιο συμφέρον.
Για παράδειγμα -αφήστε την Παιδεία- το νερό. Είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Βούλιαξε η πλατεία Αριστοτέλους από χιλιάδες νέους ανθρώπους και μεγαλύτερους που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Η Παιδεία, επίσης. Οφείλει να υπάρχει ένας ισχυρός ρυθμιστικός ρόλος του Δημοσίου, του κράτους, και να ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια.
Είδατε τι έγινε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις εισαγωγικές εξετάσεις. Η δικαιολογία ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών. Ο στόχος όμως δεν ήταν αυτός, αλλά να μπαίνουν λιγότερα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια με έναν τεχνητό αποκλεισμό, για να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου για τα δημόσια πανεπιστήμια. Αλλά και για να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πελατείας νέων παιδιών, μαθητών, τα οποία δεν θα μπορούν να περάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια και θα είναι μια πελατεία για ιδιωτικά κολλέγια. Ιδιωτικά κολλέγια όμως αμφιβόλου ποιότητας και στα οποία θα πηγαίνουν τα παιδιά χωρίς βάση εισαγωγής. Εκεί δεν μας πειράζει το γνωστικό επίπεδο, η ποιότητα των σπουδών.
Άρα λοιπόν εδώ αντιπαρέρχονται δυο διαφορετικές λογικές. Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να ανοίξουμε μια κουβέντα. Δεν είναι της παρούσης, αφορά το μέλλον και το αν θα μπορούσε στη χώρα μας να υπάρξουν και ιδρύματα πανεπιστημιακά, μη κρατικά, αλλά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία θα ήταν υψηλού επιπέδου.
Δεν το βλέπω αυτό. και δεν είναι αυτό το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων είναι να μετατρέψουν και την εκπαίδευση και τη γνώση ως ένα αγοραίο αγαθό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν καρτέλ στην αγορά της ενέργειας στη χώρα μας; Θέλω να σας το ρωτήσω αυτό, γιατί διατηρείτε υψηλούς τόνους σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή της φορολόγησης των υπερκερδών. Αλλά νομίζω ότι πέρα από τη φορολόγηση των υπερκερδών, υπονοείτε, ή το λέτε και ευθέως, ότι υπάρχουν και εναρμονισμένα συμφέροντα στην αγορά ενέργειας, τα οποία η κυβέρνηση τα καλύπτει ή τουλάχιστον τα ανέχεται. Υπάρχει κάτι τέτοιο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι φανερό ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι φανερό και δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η Κομισιόν στην έκθεση μακροοικονομικών ισορροπιών, όπου αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Και έχουμε ένα δεδομένο τούτες τις ώρες, ότι οι τιμές πανευρωπαϊκά αποκλιμακώνονται, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Η ίδια η Κομισιόν ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων, αυτών των pass, των έκτακτων μέτρων στήριξης. Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η όποια κυβέρνηση, πώς ακριβώς θα αντέξουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι τιμές στην Ελλάδα αντί να πέφτουν, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό;
Μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι το οποίο έχει κρίσιμη σημασία, κατά την άποψή μου, και απαντά και ακουμπά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει -επιτέλους, λέω εγώ- σε σχέση με το ζήτημα της φορολογίας. Διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -ο κ. Μητσοτάκης έλεγε μέχρι χτες και συνεχίζει να λέει ότι δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών. Τα τελευταία δυο χρόνια έχει συμβεί αυτό. Μπορεί αυτό να μη φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς γίνεται μέσα από τους έμμεσους φόρους, όταν έχουμε έναν πληθωρισμό που ανεβαίνει και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν σταθεροί. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού ή η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης χωρίς να αυξάνονται κατ’ ανάγκη οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε υπέρ της ισπανικής συνταγής δηλαδή, κ. Πρόεδρε; Βέβαια εκεί έχουν υψηλότερο βασικό μισθό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι ισπανική συνταγή, επιτρέψτε μου να σας πω. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μόνες τρεις χώρες που δεν μείωσαν τον ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης ήταν η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Μάλτα. Είμαστε μια ιδιαίτερη εξαίρεση. Και πρέπει να σας πω ότι η Κομισιόν συνέστησε σε όλες τις χώρες, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε το ακριβώς ανάποδο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε πιστά τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι τις συστάσεις της Κομισιόν. Ευτυχώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μας είπε τις αστείες δικαιολογίες, που ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής σε μια Οικονομική Σχολή γνωρίζει, ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας πλήττει τους πλούσιους και τους ισχυρούς, και όχι τους αδύναμους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμμερίζεστε αυτό που λένε, ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ π.χ., δε θα φτάσει τελικώς αυτή η μείωση στον καταναλωτή, θα τη φάνε οι ενδιάμεσοι; Και καταλαβαίνετε τι εννοώ όταν λέω «ενδιάμεσοι», κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν τη συμμερίζομαι. Διότι μην ξεχνάτε ότι η δική μου κυβέρνηση, το 2019, μόλις φύγαμε από τα μνημόνια και βγάλαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το σβέρκο μας, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, στην εστίαση, στην ενέργεια. Να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έταζε ΦΠΑ 11% και 22,% δηλαδή μείωση του ΦΠΑ.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης, επιμένει. Δεν στέκομαι καθόλου σ’ αυτά τα αστεία επιχειρήματα που είπε ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Θεοχάρης. Αλλά για ποιο λόγο επιμένει στον υψηλό ΦΠΑ, όταν το καλάθι του νοικοκυριού έχει διπλασιαστεί, η τιμή της βενζίνης έχει διπλασιαστεί;
Θα σας πω λοιπόν τον λόγο: Τα επίσημα στοιχεία, μόνο για το 2022, αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ. Αυτή είναι η φορολεηλασία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Γιατί αυτά τα 4,5 δισ. περισσότερα; Μια απάντηση είναι ότι για να βγαίνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μα δεν υπάρχουν πια δημοσιονομικοί περιορισμοί αυτή την περίοδο, δεν είμαστε όπως ήμασταν το 2015-19. Η απάντηση είναι ότι θέλει αυτά τα υπερέσοδα το Ελληνικό Δημόσιο ακριβώς για να χρηματοδοτεί -πάμε πάλι στα καρτέλ που λέγατε-, να χρηματοδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες διύλισης και τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα διάφορα pass.
Τα χρήματα αυτά που συσσωρεύονται από την φορολογική λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών, 4,5 δισ. το 2022 ήταν αυτά τα χρήματα, πηγαίνουν στοχευμένα, ή έστω ένα σημαντικό μέρος τους, σ’ αυτά τα κέρδη, της ενέργειας, της διύλισης, της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου αυτοί να διατηρούν τα υπερκέρδη τους. Να λοιπόν, αυτή είναι η αισχροκέρδεια την οποία συζητούσαμε λίγο πιο πριν. Κι αυτή η αισχροκέρδεια πρέπει να χτυπηθεί.
Όταν λοιπόν λέμε εμείς ότι έχουμε στόχο πρώτα απ’ όλα να σταματήσουμε αυτό τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, βάζοντας πλαφόν κέρδους, εύλογου κέρδους, στην τιμή της ενέργειας, στην τιμή του ρεύματος, αντιστοίχως στην τιμή της βενζίνης, όταν λοιπόν τα λέμε αυτά εμείς, βγαίνει ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Μητσοτάκης και λέει «πω πω, έρχεται ο Τσίπρας με φόρους». Όχι με φόρα, με φόρους. Μα έρχεται με φόρους γι’ αυτούς που έχουν αισχροκέρδεια, γι’ αυτούς που έχουν υπερκέρδη. Και έρχεται με προτάσεις μείωσης της έμμεσης φορολογίας, άρα ελάφρυνσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω, να συζητήσουμε με ποια προγράμματα και με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη τετραετία. Γιατί, επαναλαμβάνω, τελειώνουν τα pass. Τελειώνει αυτή η διαδικασία. Θα μείνει αστήρικτος ο κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, αλλά δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για την υπόθεση της Ροδόπης. Βλέπω μεγάλη μάχη σε εξέλιξη. Μάλιστα, η πλευρά της ΝΔ σας κατηγορεί ότι το κόμμα σας το εκπροσωπούν άνθρωποι που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο. Μιλούν ευθέως για τουρκική μειονότητα οι συγκεκριμένοι, εσείς τους στηρίζετε. Εξελέγησαν. Μιλάμε και για την περίπτωση Οζκιούρ στη Ροδόπη και Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη. Θα ήθελα να μου τοποθετηθείτε επί του συγκεκριμένου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυτό που παίζει ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο έχει να κάνει με την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μη ανέχεται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Και δεν διστάζει να παίξει ακόμα και αυτό το επικίνδυνο, εθνικά επικίνδυνο, χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας τη δημοκρατική συμπεριφορά τους.
Είναι υποκρισία, διότι επαφές με το τουρκικό προξενείο, ακόμα και με τον ψευτομουφτή, και φωτογραφίες και εναγκαλισμούς, -είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες-, έχει η υποψήφια μουσουλμάνα, η ενωτική της μουσουλμανικής μειονότητας, υποψήφια της ΝΔ. Όλα τα κόμματα και ορθώς έχουν μουσουλμάνους πολίτες, Έλληνες πολίτες στα ψηφοδέλτιά τους. Έχει ο Περιφερειάρχης που ανήκει στη ΝΔ. Δηλαδή, αυτό είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Είναι και επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο διότι διχάζεται η τοπική κοινωνία. Είναι επικίνδυνο γιατί έχουμε οι μεγαλύτεροι νωπές τις μνήμες μιας στρεβλής πολιτικής αντιμετώπισης από την πλευρά παλαιότερων κυβερνήσεων της χώρας απέναντι στους Έλληνες συμπολίτες μας μουσουλμάνους στη Ροδόπη, που δημιούργησαν και πυροδότησαν συμπεριφορές που ήταν επικίνδυνες για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.
Και νομίζω ότι δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να παίξεις το παιχνίδι της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, που θέλει διαρκώς να δημιουργεί εντάσεις και διχασμούς στην ελληνική πλευρά, από το να προσπαθείς να καταστήσεις κεντρικό θέμα της εκλογικής αντιπαράθεσης τη συμπεριφορά ψήφου, επιλογής ψήφου μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών, δημιουργώντας εκ των προτέρων μια εικόνα περιθωριοποίησης ή, εν τοιαύτη περιπτώσει, μια εικόνα ότι είναι ενεργούμενα από την πλευρά του τουρκικού προξενείου όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται και που αποφασίζουν ποιον θα ψηφίσουν στην περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης.
Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο. Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει εδώ. Και θεωρώ ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα συντεταγμένα ως πολιτεία να προχωρήσουμε σε μια σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη, στην πόλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Και αυτό, αν θέλετε, αναδείχτηκε και μέσα από τη συζήτηση για την υποστήριξη και την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης, όπου υπήρξε ένα γόνιμο πεδίο διακομματικής συναίνεσης στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής που φτιάχτηκε το 2020 με επικεφαλής την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αν θυμάστε. Όπου εκεί, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είχαμε συμφωνήσει και είχαμε συμπέσει σε θέσεις για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της μειονοτικής και θρησκευτικής πολιτικής, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νόμου για τους μουφτήδες, την ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών. Με δυο λόγια, για μια σειρά από μέτρα που θα έδιναν την αίσθηση στη μουσουλμανική μειονότητα, στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης ότι υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία και δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Τώρα, με αυτά τα παιχνίδια τα προεκλογικά, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά χωρίς λόγο, Οι εκλογές θα τελειώσουν σε τρεις εβδομάδες, ενώ τα προβλήματα εκεί θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Άρα, κατά την άποψή μου, είναι μια πολύ επικίνδυνη και ανέξοδη επιλογή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συζήτηση. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι τις εκλογές. Ξέρω ότι είναι πολύ πιεσμένος ο χρόνος. Αλλά νομίζω ότι δεκαεννιά μέρες σε προεκλογική περίοδο είναι αρκετές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι αρκετές. Ελπίζω να τα ξαναπούμε και χαίρομαι όταν συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και του... απομονωμένου Ερντογάν, επανέρχεται ανά διαστήματα στην εθνική συζήτηση. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρασκηνιακές...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...