Η επώδυνη κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, πριν από τον (οδυνηρό) συμβιβασμό
Η κλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο ουκρανικό μέτωπο είναι επώδυνη και επικίνδυνη. Από τη στιγμή που η διακυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στο καθεστώς Ζελένσκι να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και το καθεστώς Πούτιν απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Κιέβο και ενίσχυση του μετώπου στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν, κερδίζοντας διαρκώς εδάφη, και διαμορφώνοντας τετελεσμένα. Όπως ακριβώς είχε συμβεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με την Κριμαία.
Η εκκένωση της αμερικανικής και άλλων πρεσβειών στο Κίεβο, είναι η πιο χαρακτηριστική απόδειξη της ανησυχίας για τις εξελίξεις, και τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς ιδίως της ρωσικής πλευράς.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη συνεχίζει να… ορκίζεται ότι θα συνεχίσει να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα απαιτεί και θα συνεπάγεται την απόσπαση κεφαλαίων που θα διατίθεντο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν με νόημα ότι η κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο έρχεται ως… πρόλογος της λήξης του δράματος. Ενός συμβιβασμού που θα έχει επώδυνα χαρακτηριστικά για την ουκρανική πλευρά, από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συναινέσει στην επιστροφή των εδαφών που κατέλαβε στα ανατολικά της Ουκρανίας, αυτά τα περισσότερα από τρία χρόνια της βάρβαρης εισβολής του στην άλλοτε Σοβιετική Δημοκρατία.
Του Κυριάκου Βελισσάριου