Το τέλος των ψευδαισθήσεων. Μεταξύ… Ναβάλνι και Κοσόβου οι (διεθνείς) προτεραιότητες Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Υπάρχουν μεταξύ μας ορισμένοι ενθουσιώδεις… ρομαντικοί, που πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα μετατοπίσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σε σημείο που να ευνοεί την Ελλάδα.

Ας προσπεράσουμε τα γέλια της εκτίμησης, και ας σταθούμε στην ουσία. Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στα αμερικανικά ΜΜΕ, σήμανε το… τέλος των ψευδαισθήσεων.

Μας… προειδοποίησε ότι “η Αμερική επιστρέφει” στη διεθνή σκακιέρα. Ποιά Αμερική όμως είναι αυτή που επιστρέφει. Και σε ποιά διεθνή σκακιέρα επιστρέφει;

Ο Μπάιντεν έσπευσε να χαρακτηρίσει… εχθρό της Δημοκρατίας τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, και έδειξε… με το δάχτυλο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι προτεραιότητές του; Ο… Αλεξέι Ναβάλνι και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Από την εποχή της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον άλλωστε, οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να… βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια.

Για το άλλο πεδίο ενδιαφέροντος Μπάιντεν, τη Μέση Ανατολή, ας κάνουμε… τον σταυρό μας, ενθυμούμενοι την “Αραβική Άνοιξη” και τους παράφρονες τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που με πάθος είχε στηρίξει στο ξεκίνημα η τότε διακυβέρνηση Ομπάμα.

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής