Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος
Το πλήρες τελικό (μεταφρασμένο) πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Εθνικό Οργανισμό που διερευνά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα αποτελεί (ΣΣ όπως αποκαλύπτει το in) το νέο καίριο όσο και διαδοχικό πλήγμα στο αμφιλεγόμενο πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ κ Δημήτρη Καρώνη που υιοθετήθηκε από πολλά κυβερνητικά στελέχη και θεωρήθηκε ότι «τελειώνει τις θεωρίες συνωμοσίες για τα αίτια της έκρηξης“.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί κατέθεσε πόρισμα στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή κ Μπακαΐμη κι ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κ Γρηγόρης Παπαγιάννης ο οποίος επίσης αντέκρουσε το πόρισμα του κ Καρώνη ότι υπήρξε έκλυση αερίων από τα αέρια σιλικόνης του μετασχηματιστή , από …μυστηριώδες «ηλεκτρικό τόξο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάνης, «από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια έκρηξη από εσωτερικό βραχυκύκλωμα στους μετασχηματιστές των ηλεκτραμαξών, τότε η ενέργεια που εκκλήθηκε από τα ηλεκτρικά τόξα στα βραχυκυκλώματα τα οποία δημιουργήθηκαν δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει πυρόσφαιρα από έλαια σιλικόνης»
Στο πόρισμα του ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) που πλέον θα ενταχθεί κανονικά στην δικογραφία, αναφέρεται διεξοδικά στην πυρόσφαιρα που υπολογίζεται ότι κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 5-7 επιβάτες της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Η αναφορά στο τελικό πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ υπήρξε παρα τις αντίθετες δηλώσεις προ διμήνου, του πρώην Προέδρου του κ Χρ. Παπαδημητρίου ότι αυτό το τμήμα για τη φονική έκρηξη θα αφαιρεθεί.
Στο πόρισμά του ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρά τα αντιθέτως μνημονευόμενα – μετά την πρώτη παρουσίαση του – και τους ισχυρισμούς για «διαψεύσεις» από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης προχωρά σε μηδαμινές μεταβολές σε σχέση με το αρχικό ξενόγλωσσο κείμενο που είχε παρουσιασθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο όπως επισημαίνεται στο τελικό κείμενο « όπως ανακοινώθηκε και σχολιάστηκε από την Ομάδα Διερεύνησης, εκκρεμεί η Τελική Έκθεση αναγνωρισμένων Ινστιτούτων με τα αποτελέσματα της μελέτης της δημιουργίας της Πυρόσφαιρας που προέκυψε μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.
Η ανωτέρω Έκθεση θα ενσωματωθεί στο εκδοθέν Πόρισμα»
Οπως σημειώνεται στην σελίδα 145 του τελικού κειμένου « οι υπολογισμοί, με τα μαθηματικά μοντέλα CFD, δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 2500 κιλά γενικού καυσίμου υδρογονάνθρακα για να αναδημιουργηθούν τα τρία διακριτά στάδια (1000, 1200 και 300 κιλά αντίστοιχα) της έκρηξης, της πυρόσφαιρας και των δευτερευουσών φωτιών λίμνης που καταγράφηκαν στα τρία βίντεο που δείχνουν το συμβάν από τρία διαφορετικά γωνίες λήψης». Ακόμη στο πόρισμα του κρατικού ΕΟΑΣΑΑΜ δίνεται ουσιαστικά «απάντηση» για την τυχόν ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης σημειώνοντας ότι «είναι πολύ απίθανο η ηλεκτράμαξα και ο μετασχηματιστής της που είναι γεμάτος με λάδι σιλικόνης να έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη στήλη πυρκαγιάς σταδίου 2 και στο στάδιο 3 πυρκαγιά λίμνης καυσίμου 2».
Ακόμη σημειώνεται ότι «επιπλέον, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ επικοινώνησε με τον κ. Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Χημικών Μηχανικών στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Αερολυμάτων & Σωματιδίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού εύφλεκτου μείγματος αερολύματος ελαίου σιλικόνης ως άμεση αιτία της σύγκρουσης. Ο καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος προσέφερε μια σύντομη τεχνική έκθεση για τα εν λόγω ζητήματα, δηλώνοντας ότι, δεδομένου του χρόνου 0,4 δευτερολέπτων κατά προσέγγιση για την αρχική ανάφλεξη και ανάπτυξη της πυρόσφαιρας, δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για να έχει πιθανώς συμβεί μια τέτοια μεταφορά ενέργειας και ανάφλεξη και καύση λαδιού σιλικόνης, στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο και με το δεδομένο ρυθμό ανάπτυξης της πυρόσφαιρας».
Τέλος στην σελίδα 56 του τελικού πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δίνεται ουσιαστικά απάντηση για το ζήτημα επίδρασης-σύμφωνα με το πόρισμα του κ Καρώνη – του ηλεκτρικού τόξου στην πυρόσφαιρα, όπου όμως σημειώνεται ότι αυτό διήρκεσε μόλις 0,3 δευτερόλεπτα κι αφορούσε τα καλώδια σε μεγάλο ύψος κι όχι την αναφερόμενη «πυροδότηση» των λαδιών του μετασχηματιστή που ήταν κάτω από την κατω από την Όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται «ταυτόχρονα, οι εναέριες ηλεκτροδοτούμενες γραμμές και των δύο κατευθύνσεων ξηλώθηκαν λόγω της σύγκρουσης, αλλά η ηλεκτροδότηση είχε ήδη διακοπεί μέσα σε 0,2-0,3 δευτερόλεπτα από το βραχυκύκλωμα. Περίπου 0,3 δευτερόλεπτα μετά το τέλος των ηλεκτρικών λάμψεων, μια πυρόσφαιρα αρχίζει να σχηματίζεται από το επίπεδο του εδάφους και να επεκτείνεται ταχύτατα προς τα πάνω, φτάνοντας σε διάμετρο περίπου 42 μέτρων, η οποία καίει για περίπου 2 δευτερόλεπτα»