Το τελευταίο… ΣΚ του “Βασιλιά Μπίμπι” στην εξουσία

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Η στιγμή που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φοβόταν ακόμη και να σκεφτεί, ήρθε… Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτό είναι το τελευταίο… ΣΚ του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ στην εξουσία. Η Κνεσέτ αναμένεται να υπερψηφίσει την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης πολυκομματικής συνεργασίας υπό τον Γιαϊρ Λαπίντ και τον Ναφτάλι Μπένετ, το Λικούντ θα περάσει σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και ο “Βασιλιάς Μπίμπι” θα δώσει μάχη προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Ο Νετανιάχου θα ήθελε να διασφαλίσει τη διαδοχή του, πιθανότατα από τον πρώην Αρχηγό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, σε συνθήκες ηγεμονίας. Με το Λικούντ στην κυβέρνηση, και τον ίδιο να… μαγειρεύει τις εξελίξεις του μέλλοντος, χωρίς τον ίδιο στην πρώτη γραμμή.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα. Στο εσωτερικό του Λικούντ ξεκίνησε ήδη η αμφισβήτηση, ο Γιόσι Κοέν θέλει να προετοιμάσει προσεκτικά το μέλλον του στην πολιτική, και ο Νετανιάχου θα κληθεί να δώσει μάχη χαρακωμάτων και… αντάρτικου πόλεων, για να οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση σε πτώση μέσα στους επόμενους μήνες, μέσω πρόωρων εκλογών.

Πολλές οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες. Στο μυαλό του “Μπίμπι” ωστόσο, στη δεδομένη συγκυρία κυριαρχεί η απογοήτευση.

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής