• 16 Ιανουαρίου, 2021

Το πρόσωπο στον καθρέφτη (του μέλλοντος των Ρεπουμπλικανών)

 Το πρόσωπο στον καθρέφτη (του μέλλοντος των Ρεπουμπλικανών)

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

 

Η επώδυνη διαδρομή από το δράμα στη λύτρωση, έχει διαχρονικά και με συνέπεια έντονα στοιχεία μυθοπλασίας, με την κινηματογραφική οπτική του όρου. Απαιτεί ένα πρόσωπο που θα αντέξει τη φθορά, θα υπερβεί τις δυσκολίες της συγκυρίας, θα κάνει το γενναίο βήμα μπροστά, θα παρακινήσει και θα εμπνεύσει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την αμερικανική Δημοκρατία να σεργιανίζει παρέα με μια από τις χειρότερες εκδοχές της ιστορικής διαδρομής της, στη σκιά της εισβολής φανατικών στο Κογκρέσο, και της ψυχωτικής αμφισβήτησης των Θεσμών από τον ίδιο τον απερχόμενο “φύλακά” της, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναζητεί εναγωνίως ρεαλιστικές απαντήσεις και διεξόδους στην κρίση ταυτότητας που του προκάλεσε η… εμπειρία Τραμπ.

Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν δοκιμάζει τα όρια των πολιτικών και κοινωνικών αντοχών του, και θα επιχειρήσει να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα, συρρικνώνοντας τη ζημιά που του προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι οιωνοί δεν είναι και τόσο… ούριοι, το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ ωστόσο έχει αποδείξει τη θαυμαστή ικανότητά του να… επιβιώνει, απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Την ώρα που το “βαθύ κόμμα” παρακολουθεί ακόμη ζαλισμένο τον Ντόναλντ Τραμπ και τις συνέπειες των… θεατρινισμών του, η Νίκι Χέιλι φιλοτεχνούσε το προφίλ της “άλλης επιλογής”. Της εναλλακτικής. Να γίνει το πρόσωπο στον καθρέφτη του μέλλοντος, των Ρεπουμπλικανών και κατά συνέπεια της “σημαντικότερης Δημοκρατίας στον κόσμο”.

Σε ηλικία 48 ετών, η πρώτη γυναίκα Κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, επικεφαλής πολιτικής οργάνωσης για το μέλλον των ΗΠΑ, με ρίζες από την Ινδία και τη φήμη της “καλύτερης φίλης του Ισραήλ”, η Νίκι Χέιλι διαχώρησε το τελευταίο διάστημα τη θέση της από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και φρόντισε να επικρίνει, την ίδια στιγμή, το Twitter, για τη διαγραφή του προσωπικού λογαριασμού του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, σε μια αναγκαία και κατανοητή απόπειρα να διατηρήσει τον ψυχικό δεσμό της με την κοινωνική βάση του απερχόμενου ενοίκου του Οβάλ Γραφείου, χωρίς να… σπαταλά το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό της.

Το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ την προόριζε για υποψήφια Αντιπρόεδρό του, σε μια μάχη απέναντι στο δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν, που κρίθηκε περισσότερο οριακά από ό, τι θα προέβλεπε κανείς. Η ευγενική άρνησή της στηρίχτηκε στο “συμβόλαιο τιμής” που είχε με τους πολίτες της Νότιας Καρολίνας.

Μια ακόμη υποθήκη για το μέλλον, που… η ζωή θα δείξει αν… θα την περιμένει. Ή, έχασε τη σειρά της.

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...