Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025
Ένας Θεσμός με… διακοσμητικές αρμοδιότητες. Έτσι δεν περιγράφεται η Προεδρία της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά την «αμαρτωλή» Αναθεώρηση του 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, με μοναδική… τέχνη, αφαίρεσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε ουσιαστική, παρεμβατική αρμοδιότητα, και μετέτρεψε το Πολίτευμά μας σε αμιγώς πρωθυπουργοκεντρικό;
Τέσσερις δεκαετίες μετά, η βιωματική αλλά και αφηγηματική εμπειρία από το ισοζύγιο πολιτικής ισχύος που εδραιώθηκε στη χώρα μας, προσφέρει πλείστες και εκκωφαντικές αφορμές για σκέψη, συζήτηση και συμπεράσματα.
Ένας διακοσμητικός Θεσμός δεν συνεπάγεται… διακοσμητική θητεία. Το σημείο καμπής δεν αφορά τόσο τη χρονική και ποιοτική συγκυρία, αλλά το πρόσωπο που ενδύεται την ιδιότητα του προσωρινού… ενοίκου του Θεσμού.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι… διακοσμητικός. Και φυσικά… δεν ήταν, παρόλο που δεν είχε τις απαιτούμενες αρμοδιότητες στη διάθεσή του. Ηγήθηκε. Διόρθωσε την εθνική διαδρομή, όπου το έκρινε αναγκαίο.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Προκόπης Παυλόπουλος, επίσης διατήρησαν το δικαίωμα της ουσιαστικής παρέμβασης, με όρους συνεκτικής προσέγγισης του ρόλου τους. Να ενώνουν το έθνος. Όχι να το διχάζουν.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν κατάφερε να προσδώσει ειδικό βάρος στη θητεία της. Μια πενταετής διαδρομή… σιωπηλού παρακολουθήματος της εθνικής ατζέντας, και με στιγμές που δίχασαν βαθιά την κοινωνία, όπως η συμμετοχή της στα μεθεόρτια της ψήφισης του νόμου για τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
Η ιστορική πρόκληση της πρώτης γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έμεινε… αναπάντητη από τη συγκυριακή κομιστή του αξιώματος. Έμεινε μετέωρη. Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες εκείνων που την εμπιστεύτηκαν και τη στήριξαν.
Είναι το πρόσωπο… ανόητοι, θα παράφραζε κάποιος την ιστορική ρήση των συνεργατών του Μπιλ Κλίντον για την οικονομία. Θα είναι πάντα το πρόσωπο. Εκείνο… κάνει τον Θεσμό. Όχι ο Θεσμός το πρόσωπο…