Το νομοσχέδιο που “σκότωσε” τη Συνεπιμέλεια, με “πρωτεύοντα” και… δευτερεύοντα γονέα

Πηγή: synepimeleia.gr

 

Δημοσιεύθηκε την 18η Μαρτίου στις 21:00 το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο. Θα παραμείνει έως τη 1η Απριλίου 2021.

 

Και δεν είναι πρωταπριλίά δυστυχώς.

 

Συνολικά φέρνει τους γονείς σε χειρότερη θέση απ’ ότι είαι σήμερα.

 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων ας ελπίζουν οι γονείς να βρεθούν εδώ που σήμερα βρίσκονται.

 

  1. Νομοθετείται η νομολογία.
  2. Αναδεικνύεται ένας  πρωτεύοντας γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει και ενός δευτερεύοντα, του γονέα του «πηγαινέλα».
  3. Διατηρούνται εξαιρέσεις για τα παιδιά εκτός γάμου.
  4. Αποκλείονται τα σύμφωνα κοινής επιμέλειας γιατί πλέον θα πρέπει και στο συναινετικό διαζύγιο να ορίζεται ο γονέας με τον οποίο το παιδί θα διαμένει.
  5. Δεν προβέπται μηχανισμός λειτουργίας της επιμέλειας και στους δύο γονείς  φανερώνοντας τη  κρυφή ελπίδα των συτακτών του ν’ αποτύχει αυτή σύντομα.
  6. Ως τόπος κατοικίας του τέκνου ορίζεται η κατοικία του γονέα με  τον οποίο διαμένει, ενώ μέχρι σήμερα είναι αυτή του γονέα που ασκεί την επιμέλεια.
  7. Ορίζεται το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας (δηλαδή το 1/3 των απογευμάτων;) χωρίς να ορίζεται ότι οι διανυκτερεύσεις είναι μέσα στο 1/3 του χρόνου και ότι κατά τις διακοπές ο χρόνος θα είναι ίσος.
  8. Από τη μεταβατική διάταξη εξαιρούνται οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, δηλαδή ο συντριπτικός αριθμός των παιδιών που το νομοσχέδιο αφορά.
  9.  Αν και δεν προβλέπεται η χρήση Parenting plans, εισάγεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση με αγνώστου επαγγέλματος διαμεσολαβητές.

 

Περισσότερα επί του νομοσχεδίου θα βρείτε στο κείμενο που μπορείτε να κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

 

Νομοσχέδιο στη διαβούλευση με σημερινά κείμενα άρθρου και παρατηρήσεις Συλλόγου Συνεπιμέλεια

 

Θα βρείτε το κείμενο του κάθε άρθρου του νομοσχεδίου, σε πλαίσιο το τι ισχύει σήμερα και με μπλέ γράμματα το τι προτείνει ο Σύλλογος Συνεπιμελεια.

 

Θα επανέλθουμε σύντομα με αναλυτικότερο σχολιασμό.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι