Το νέο δίδυμο… ατύχημα που απειλεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ένα καινούριο δίδυμο μας προέκυψε στη Μέση Ανατολή. Και απειλεί την ειρήνη, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά φλερτάρει με συνολική αποσταθεροποίηση των διεθνών ισορροπιών, φτάνει να σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλα συμφέροντα εμπλέκονται σε εκείνη τη… μικρή γωνιά του πλανήτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας εθνικιστής, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Επικεφαλής κυβέρνησης οκτακομματικής συνεργασίας, χωρίς κανέναν συνεκτικό δεσμό, πέραν της κοινής… βουλιμίας ανατροπής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την εξουσία. Ένας πολιτικός που… δεν σου γεμίζει το μάτι, και χωρίς ηγετική νομιμοποίηση, αν σκεφτεί κανείς ότι ηγείται ενός κόμματος με 6 από τους… 120 βουλευτές της Κνεσέτ. Τραγικό…

Πριν από μερικά 24ωρα, ο Ιμπραήμ Ραϊσι εξελέγη νέος Πρόεδρος του Ιράν. Διαδεδομένος τον Χασάν Ροχανί, Σκληροπυρηνικός ο ίδιος, σε αντίθεση με τον μετριοπαθή προκάτοχό του. Ήδη η Δύση ανασκουμπώθηκε, καθώς αυτή τη φορά όλοι πιστεύουν ότι ο Χαμενεϊ θα προωθήσει τον… προστατευόμενό του για διάδοχό του ως ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας. Και φυσικά, οι Φρουροί της Επανάστασης θα γίνουν λιγότερο… διπλωμάτες.

Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια ατυχήματα. Κάθε φορά ωστόσο που τα ατυχήματα… συμπίπτουν, τα πράγματα περιπλέκονται. Και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος