Το μεγαλύτερο μυαλό της εποχής μας δεν “έσβησε” ποτέ…

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να επηρεάσουν την ιστορική διαδρομή των κοινωνιών μας όσο ο Στιβ Τζομπς, που “έφυγε” σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, χάνοντας μια μάχη άνιση και άδικη.

Ήταν το μεγαλύτερο μυαλό της εποχής μας; Πιθανότατα. Ένας αυθεντικός εφευρέτης και εραστής της καινοτομίας, που δεν σταμάτησε ποτέ να αφήνει την καρδιά του να χλιμιντρίσει μπροστά στο δέος της αναζήτησης του καινούριου και διαφορετικού. Και δεν δίστασε ποτέ να την ακολουθήσει.

Ο Στιβ Τζομπς άλλαξε για πάντα την αισθητική των νέων τεχνολογιών. Τις έκανε περισσότερο προσιτές στον μέσο πολίτη. Τους έδωσε ταυτότητα. Λες και τους έδωσε ψυχή.

Περισσότερο και από αυτές ακόμη τις εφευρέσεις του, ωστόσο, ο Στιβ Τζομπς μας χάρισε στιγμές αναστοχασμού μιας άλλης κουλτούρας και αισθητικής για την καθημερινότητά μας. Ξεκλείδωσε έναν συναρπαστικό αξιακό κώδικα ιδεών, που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά όσων τον άκουσαν.

Από την περίφημη, ιστορική ομιλία του στο Στάνφορντ, μέχρι την αποστροφή… του αιώνα: “Μονάχα όσοι είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, στο τέλος… τον αλλάζουν”.

 

 

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας