Το μεγάλο ρίσκο (… διαίσθησης) του Τζο Μπάιντεν

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Η εμπιστοσύνη που του έδειξε η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας, προκειμένου να ηγηθεί της υπερδύναμης, και να την οδηγήσει στην έξοδο από την τρέχουσα κρίση και από τον βαθύ διχασμό των πολλών τελευταίων ετών, φάνταζε περίπου αυτονόητη, με δεδομένα τα συνθετικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο “θεραπευτής” που αναζητούσε η Αμερική. Επειδή έχει περάσει ο ίδιος μέσα από την τρικυμία του πένθους και της απώλειας, για να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει. Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει μια αποστολή… ιδεασμού, στους συνομιλητές του ωστόσο μεταφέρει την αυτοπεποίθηση ότι η “σημαντικότερη Δημοκρατία στον πλανήτη”, θα καταφέρει να αφήσει πίσω της το… τραύμα Τραμπ.

Το μεγάλο ρίσκο της… διαίσθησής του ωστόσο, έγκειται στην εκτίμηση ότι, σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνος του, αλλά θα έχει ως συνοδοιπόρους και, ένα μέρος τουλάχιστον των Ρεπουμπλικανών. Το “βαθύ κόμμα” του Αβραάμ Λίνκον, συστημικό και θεσμικό, που του απλώνει ήδη το χέρι της συνεργασίας.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν κάνει απαραιτήτως λάθος. Έχει μακρά εμπειρία συνεργασίας και σύνθεσης απόψεων με τον Μιτς ΜακΚόνελ, τον Μιτ Ρόμνεϊ και πολλά ακόμη ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πόσο… ανεπανόρθωτα έχει τραυματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τους Ρεπουμπλικανούς. Θα φανεί στην πράξη…

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας