Το… λαχάνιασμα του Μπάιντεν, για να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η Διάσκεψη του Μονάχου επέτρεψε στον Τζο Μπάιντεν να θυμίσει στον υπόλοιπο πλανήτη ότι η Αμερική… επιστρέφει στη διεθνή σκηνή. Κλείνοντας το κεφάλαιο της διακυβέρνησης Τραμπ, με τον προκάτοχό του να εστιάζει περισσότερο στα εντός τειχών ζητήματα, ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ότι θέλει να ανακτήσει ηγεμονική θέση στις διεθνείς εξελίξεις.

Η Δημοκρατία, η πανδημία, το ΝΑΤΟ, η οικονομία, η Ρωσία και η Κίνα. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν προβλέψιμος, αναφορικά με τις προτεραιότητες που έθεσε, καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης να σταθούν στο πλευρό του.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Και δεν είναι εύκολα. Η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, έχει χαθεί. Ο Τζο Μπάιντεν δεν πείθει για μακράς πνοής ηγεσία, αλλά περισσότερο για “γέφυρα” προς τη νεώτερη γενιά, πιθανότατα την Κάμαλα Χάρις. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει έντονες εσωτερικές αρρυθμίες, που δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει ως ενιαίο και παρεμβατικό σύνολο. Ειδικά τη στιγμή της απόσυρσης της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας.

Η έκκληση Μπάιντεν για κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας και της Κίνας, ήταν περισσότερο ένδειξη αδυναμίας, παρά δύναμης. Το… λαχάνιασμα του σημερινού ενοίκου του Οβάλ Γραφείου, για να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες, δείχνει πόσο δρόμο έχει μπροστά του. Ανηφορικό…

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής