Το “λάθος” που μπορεί να αποδειχτεί η αρχή του τέλους για τους Δημοκρατικούς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η επανεκλογή της Νάνσι Πελόζι στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, είχε προεξοφληθεί, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, και τη διατήρηση της πλειοψηφίας στο Σώμα του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.

Η οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισε ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής, δείχνει ότι τα προβλήματα είναι μπροστά, για τη βετεράνο πολιτικό, η οποία θα υπηρετήσει την 4η θητεία της ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκκινώντας από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Από τις 22 έδρες των Δημοκρατικών, η Νάνσι Πελόζι εξασφάλισε τις 216, με πέντε “παρών” και χωρίς να προσμετράται η δική της, τη στιγμή που ο επικεφαλής της μειοψηφίας Κέβιν ΜακΚάρθι άθροισε και τις 211 έδρες των Ρεπουμπλικανών.

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος διαδραματίστηκε ένα μικρό θρίλερ, για να μην υπάρξει αντίπαλη υποψηφιότητα, που μετά βεβαιότητας θα στερούσε την Προεδρία από τη Νάνσι Πελόζι, η οριακή εκλογή της ωστόσο δείχνει ότι είναι και η… τελευταία.

Δείχνει βέβαια και κάτι άλλο. Ότι οι Δημοκρατικοί δεν είχαν την τόλμη να αλλάξουν και να ανανεωθούν. Και οδηγούνται πλέον, με μαθηματική βεβαιότητα, σε ήττα και απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022.

Εκλογές που θα θέσουν τον τόνο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

 

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος