Το κορίτσι που άφησε πίσω…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Τα τελευταία βήματα σε μια Βουλή που έγινε το φυσικό θέρετρο της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας της.

Το κορίτσι που μεγάλωσε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου και εξελίχτηκε στη σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία της ηπείρου μας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν είναι πια κορίτσι. Ή μάλλον, είναι… το κορίτσι που άφησε πίσω η ίδια, όταν αποφάσισε να ανταποκριθεί στις ιαχές του πεπρωμένου της.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από τη Μπούντεσταγκ, μετά την τελευταία ομιλία της ως Καγκελάριος. Η Γερμανία που αφήνει είναι ισχυρότερη από εκείνη την οποία κληρονόμησε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Ευρώπη… όχι και τόσο, χωρίς εκείνη ωστόσο, πιθανότατα η κοινή πατρίδα μας θα είχε παραδοθεί στην επέλαση των υστερικών ακροδεξιών, που από τα Μνημόνια μέχρι το μεταναστευτικό, και εσχάτως μέχρι την πανδημία του κορονοϊού, αναζητούν αφορμές για να διχάσουν. Για να εμπεδώσουν το μίσος σε μια ήπειρο που στηρίχτηκε στην ανοχή και την ενσωμάτωση, τον σεβασμό και τη συνεννόηση, τη σύνθεση και τη συμφιλίωση.

Η κόρη του πάστορα, που έζησε το δέος της παρακμής του Σιδηρούν Παραπετάσματος στην Ανατολική Γερμανία, αποχωρεί ως το πρόσωπο στον καθρέφτη της ιστορικής, ηθικής και συνειδησιακής μάχης απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς, που έχει επανεμφανιστεί στην Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις μάχες που τις αναλογούσαν. Και η Ιστορία θα είναι στοργική μαζί της.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος