Το “γεράκι” που ξέρει να επιβιώνει στην… Άγρια Δύση της Μέσης Ανατολής

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Την προηγούμενη Δευτέρα, λίγο πριν κορυφωθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμαζόταν να πακετάρει τα πράγματά του από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η αντιπολίτευση έδειχνε έτοιμη να ανακοινώσει στον Πρόεδρο Ρίβλιν τη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, με τη συνεργασία των Λαπίντ, Μπένετ, Σαάρ, Γκαντζ και Λίμπερμαν, με την κρίσιμη ψήφο των Αράβων.

Και μετά… ήρθαν οι ρουκέτες. Οι Άραβες έκαναν πίσω, το δεξιό κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ επίσης, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέρρευσε προτού συγκροτηθεί, και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κέρδισε απρόσμενο πολιτικό οξυγόνο.

Μερικές μέρες αργότερα, τα πολιτικά δεδομένα έχουν αντιστραφεί και τα μικρά δεξιά κόμματα εμφανίζουν έτοιμα να συνθηκολογήσουν σε μια κυβέρνηση με το Λικούντ, διατηρώντας τον “Βασιλιά Μπίμπι” στην πρωθυπουργία.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία του έθνους του Ισραήλ, μας θυμίζει ότι είναι… επτάψυχος. Ή μάλλον, ένα “γεράκι” που ξέρει να επιβιώνει στην… Άγρια Δύση της Μέσης Ανατολής. Η πολιτική στα καλύτερα του… κυνισμού της.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος