Το εμβόλιο κατά του… σκοταδισμού

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Μια γρήγορη ματιά στα διεθνή ΜΜΕ, με τις εικόνες που επέλεξαν για την έναρξη των εμβολιασμών σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί για να επιβεβαιώσει το σχετικό συμπέρασμα. Ούτε οι υγειονομικοί, ούτε οι πολιτικοί, ούτε κάθε είδους… διασημότητες.

Η εικόνα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ήταν εκείνη που κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Επειδή εκεί, στις προηγμένες χώρες, που έχουν υπερβεί τις τριτοκοσμικές εκκρεμότητες οι οποίες ταλαιπωρούν και σήμερα την Ελλάδα, κατανοούν πλήρως και εις βάθος την πραγματική διαχείριση των συμβόλων. Ή μάλλον, ποιά είναι τα πραγματικά σύμβολα.

Η θρησκεία, ανεξαρτήτως δογμάτων και συγκυριακών εκφραστών της, αποτελεί το ανθεκτικότερο ταυτοτικό στοιχείο στη διαδρομή της ανθρωπότητας. Ακόμη και δια εκείνων οι οποίοι την πολέμησαν και την πολεμούν, την αμφισβήτησαν και την αμφισβητούν.

Η στιγμή που ένας ιεράρχης δέχεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, συνιστά τον εμπράγματο εμβολιασμό κατά του σκοταδισμού, των αρνητών, των συνωμοσιολόγων.

Φέρνει τη θρησκεία κοντά στην επιστήμη, όπως πρέπει να συμβαίνει, για να συνεχίζεται αδιατάραχτη η διαδρομή του ανθρώπου προς το μέλλον. Θυμίζει το πόσο φθαρτή είναι η φύση μας. Πόσο ζωογόνος είναι η πρόοδος της επιστήμης.

Και πού βρίσκεται πραγματικά η δύναμη της θρησκείας. Στον εναγκαλισμό της αγάπης για τη ζωή. Την οποία φροντίζει και προστατεύει. Τώρα και μετά…

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής