Το (ασήκωτο) βάρος της Ιστορίας

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη. Στην Αιώνια Πόλη. Στην πόλη, η φήμη της οποίας υπερβαίνει τα πεπερασμένα όρια των ανθρώπινων γενεών. Στην πόλη, όπου το βάρος της Ιστορίας αποδεικνύεται… ασήκωτο.

Ο Αμερικανός και ο Γάλλος Πρόεδρος, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, αναλογίζονται τις απαιτήσεις της συγκυρίας, δεν φαίνεται ωστόσο να μπορούν να ανταποκριθούν στο διαρκές χρέος κάθε γενιάς. Απέναντι σε όσες προηγήθηκαν, απέναντι στις τρέχουσες γενεές, απέναντι στις γενεές που θα ακολουθήσουν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποστεί σοβαρές ρωγμές στο προφίλ του, απρόσμενα σύντομα, μόλις 9 μήνες μετά την ανάληψη των ηνίων της υπερδύναμης, και η τραυματισμένη απήχησή του στην αμερικανική κοινωνία δείχνει να έχει προσλάβει μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κρατάει… όμηρο τη Δημοκρατία. Όσο δεν αποσύρεται, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ, οδηγεί σε πολυδιάσπαση το μέτωπο της Δημοκρατίας απέναντι στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Και μπορεί να μην απειλείται η νίκη στον δεύτερο γύρο, για όποιον βρεθεί απέναντι στην κληρονόμο του τρόμου, έχει ωστόσο σημασία το ποσοστό. Η διαφορά. Το άγχος…

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής