Θανάσης Μαυρίδης: Αντέχει η Ελλάδα ένα νέο ναυάγιο;

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή: liberal.gr

 

Η σταθερότητα στην πολιτική ζωή του τόπου θα οδηγήσει σε άνθιση την Οικονομία και σε αύξηση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και άνοδο των μισθών. Ήδη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Αυτή θα είναι πραγματικά μια καλή είδηση έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης. Το 2015 οδήγησε την χώρα σε έναν νέο αχρείαστο μνημόνιο. Το 2019 φέρνει καλύτερες μέρες για όλους.

Η έλλειψη προσωπικού είναι ήδη έντονη στον τουριστικό κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς στην προηγούμενη τουριστική περίοδο, αυξημένους μέχρι και 100% σε σχέση με τις χρονιές της κρίσης. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο στην ίδια ένταση και φέτος, αλλά δύσκολα θα επιστρέψουν οι μισθοί εκεί που ήταν μέχρι το 2021.

Όσο η Οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση για προσωπικό. Με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας και κυρίως νέοι άνθρωποι αναζήτησαν τα προηγούμενα χρόνια την τύχη τους στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται. Και ναι μεν για ορισμένους κλάδους που απαιτούν φθηνό και ανειδίκευτο προσωπικό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσω της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά για κάποιους άλλους κλάδους είναι μονόδρομος η αύξηση των μισθών.

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Ένα σενάριο που μια ολόκληρη γενιά δεν γνωρίζει την γεύση του, αφού μεγάλωσε μέσα στην κρίση. Υπάρχει και το κακό σενάριο! Αυτό της ακυβερνησίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην Οικονομία. Πόσο σημαντική δεν ξέρουμε, αλλά βλάβη. Και σε αντίθεση με αυτό που θα θέλαμε να ισχύει, η ανάπτυξη δεν είναι νομοτελειακή. Αυτό αποδείχτηκε και το 2015, όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου τορπιλίστηκαν από τα σπασμένα φρένα των πολιτικών Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το αποτέλεσμα ήταν να σερνόμαστε για άλλα τέσσερα χρόνια, όταν στις άλλες Οικονομίες γινότανε στην κυριολεξία πάρτι.

Αντέχουμε ένα νέο ναυάγιο; Μία νέα χαμένη ευκαιρία; Αυτό θα φανεί προσεχώς, στην κάλπη των εκλογών. Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές τι είναι αυτό που θα έχουμε στο τραπέζι. Από την μία η ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για όλους και από την άλλη η εμπλοκή μας σε έναν νέο φαύλο κύκλο κρίσης.

Best Of

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

Κώστας Μπακογιάννης: Να γιορτάσουμε την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου

38 ημέρες, 129 γειτονιές, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, περισσότερες από...

Η υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη στην περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας

Υπεγράφη από την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η...

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών

«Ακούμε κάθε εύλογη παρατήρηση, αλλά στο τέλος υπάρχει και...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν...

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

ΤΖΟΚΕΡ: Στην Αμαλιάδα ο μεγάλος νικητής των 7.116.585 ευρώ

 Μόλις 3 ευρώ κόστισε το «χρυσό» δελτίο   Ποδαρικό με κέρδη...

Μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΚΑΪ, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη

Του Μανώλη Κομνηνού   Κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της διακυβέρνησης Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας, σε μια συγκυρία γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες. Η...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν τα Παιδικά Χωριά SOS, με σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους στα social media, και με...

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ήρθε να επιβεβαιώσει την αίσθηση που παγιώνεται, ότι η πάλαι ποτέ......