Θα ζητήσουν συγγνώμη οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που (μόνο εκείνες) έβλεπαν νίκη Λοβέρδου;

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η κοινή λογική, που ψιθύριζε ότι κανένας… κανονικός οπαδός του παλαιού και κανονικού ΠΑΣΟΚ δεν θα στήριζε για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έναν πολιτικό με τα χαρακτηριστικά, το παρελθόν και τις ιδέες του Ανδρέα Λοβέρδου, δικαιώθηκε από την κάλπη των εκλογών της Κυριακής. Μόνο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν κατάφερα να εναρμονίσουν τις προβλέψεις τους με την κοινή λογική.

Στο περιθώριο της πανωλεθρίας της υποψηφιότητας Λοβέρδου λοιπόν, μια μεγάλη συζήτηση που ανοίγει και πάλι, αφορά το κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις πραγματικές τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία. Ή, το μοντέλο τους είναι τόσο ξεπερασμένο και αναξιόπιστο, ώστε λόγω της ανεπάρκειας των εκτιμήσεών τους, δεν καταγράφουν τις πραγματικές τάσεις, αλλά… διαμορφώνουν ψευδείς εντυπώσεις, έστω σε ένα μικρό μέρος της κοινωνίας που εξακολουθούν να τους παίρνουν σοβαρά.

Φυσικά και είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Μόνο που η συγκεκριμένη… ατέλεια, για να το θέσουμε ευγενικά, μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, χωρίς οι δημοσκόποι να… διορθώνονται.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής