Θα μπορούσε ο Σολτς να ηγηθεί μιας διαφορετικής Ευρώπης;

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το ερώτημα φυσικά δεν έχει ρητορική διάσταση και περιεχόμενο. Αφορά τον πυρήνα της κοινής διαδρομής των ευρωπαϊκών λαών, σε ένα μέλλον αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της ηγεσίας από την Άνγκελα Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς καλείται να ηγηθεί της Ενωμένης Ευρώπης, όχι μονάχα της Γερμανίας, και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά σύνθετη και γεμάτη επιτακτικές ερωτήσεις, που απαιτούν απαντήσεις.

Ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός δεν υπήρξε ποτέ φωτογενής, δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής, γι’ αυτό άλλωστε και δεν κατάφερε να κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του SPD. Ενώ, ακόμη και η νίκη του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, ήρθε οριακά έναντι του CDU, και περισσότερο επειδή οι ψηφοφόροι τον θεώρησαν αυθεντικότερο… συνεχιστή της πολιτικής Μέρκελ και από τον ίδιο τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος τη διαδέχτηκε στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Το πείραμα Σολτς είναι ενδιαφέρον, για μια διαφορετική Ευρώπη. Η Ευρώπη δείχνει έτοιμη να αλλάξει. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει ο Όλαφ Σολτς. Και να γίνει ο ηγέτης που… δεν ήταν ποτέ.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής