Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
Πόσο μακρινό φαντάζει το 1998… Τότε που το Χόλιγουντ μας προσέφερε μια ταινία με περιεχόμενο αλλά και τίτλο… υλικό για σκέψη.
You’ve got mail… Έχετε μήνυμα… Με τον εμβληματικό Τομ Χανκς και την… έμπειρη σε ρομαντικές ταινίες Μεγκ Ράιαν. Μια ταινία για τις συμπτώσεις της ζωής, και το πώς μπορείς να χάσεις μια ευκαιρία, ή έναν άνθρωπο, που δεν κατάλαβες ότι υπήρχε εκεί για σένα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συνήθης ρητορική περιστρέφεται γύρω από την έννοια του μηνύματος μιας εκλογικής αναμέτρησης, και της αποκωδικοποίησής του. Η διαδρομή ανάλυσης, κατανόησης και αξιοποίησης των συμπερασμάτων από τη δημοκρατική κρίση των ενεργών πολιτών, για εκείνους που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα υποκείμενα της πολιτικής δράσης, που έχουν ως σημείο αναφοράς την κοινωνία.
Μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε… ζωηρή αναμέτρηση με τον εαυτό τους, ίσως και με την κοινή λογική, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κάλπης, με τρόπο που δεν θα προκαλεί ρωγμές στη τζαμαρία της αυτοπεποίθησής τους.
Με αφετηρία αυτή την… υστέρηση γενναιότητας ωστόσο, είναι μάλλον οξύμωρο να προσδοκά κανείς ότι τα συμπεράσματα θα βρίσκονται σε συμβιωτική διαδρομή με την πραγματικότητα. Και εκεί, ξεκινούν τα προβλήματα.
Η κρίση των πολιτών στις ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρη. Η αποκωδικοποίηση αυτής της κρίσης ωστόσο, ενσωματώνει την υποκειμενικότητα της θεώρησης κάθε κομματικού επιτελείου. Επομένως, τα συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης θολώνουν την ορθή κρίση για το παρόν, και κυρίως για το μέλλον.
Όσο οι κομματικές ηγεσίες επιλέγουν τη βολική άρνηση της πραγματικότητας, το πρόβλημα της αποστασιοποίησης της κοινωνίας από το πολιτικό γίγνεσθαι, θα επιδεινώνεται.
Κρίση ταυτότητας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.